Παρασκευή 5 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Ας κάνει κάτι η κυβέρνηση για τις παράνομες εκπτώσεις

Την παρέμβαση του υπουργείου Εμπορίου, για την προστασία του θεσμού των εκπτώσεων από τις παρανομίες των μεγαλοσχημόνων στο χώρο του εμπορίου, ζήτησε χτες η πολιτική ηγεσία της ΕΣΕΕ

Μεγαλύτερα από πέρσι, που είχαν φτάσει και 70%, εκτιμά ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Δ. Καψάλης ότι θα είναι φέτος τα ποσοστά των χειμερινών εκπτώσεων, λόγω της παρατεταμένης κρίσης. Αυτό δήλωσε ο ίδιος κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου, τέσσερις μέρες πριν από την επίσημη έναρξη των εκπτώσεων της περιόδου, που θα κρατήσουν πενήντα μέρες, από τις 8 Γενάρη μέχρι τις 29 Φλεβάρη. Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ στράφηκε εναντίον των προεκπτώσεων που έκαναν και πάλι φέτος την εμφάνισή τους με υψηλά ποσοστά εκπτώσεων μέχρι 40%, αρχής γενομένης από τα επώνυμα καταστήματα. Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι καθώς δε συμφέρει κανένα κατάστημα οικονομικά να προβαίνει σε παρατεταμένες πραγματικές εκπτώσεις, στην τακτική των προεκπτώσεων δε συνίσταται μόνο παρανομία, αλλά και παραπλάνηση του καταναλωτή. Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι πολλοί έμποροι αναγκάζονται να προχωρήσουν σε προεκπτώσεις εξαιτίας της παρατεταμένης κρίσης που αντιμετωπίζει η αγορά τα τελευταία χρόνια.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου ο Δ. Καψάλης επανέλαβε το αίτημα του εμπορικού κόσμου να παρέμβει το υπουργείο για αναμόρφωση του θεσμού των εκπτώσεων που έχει εκφυλιστεί εξαιτίας των παραπάνω φαινομένων, και για την προστασία των εμπόρων από τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Ειδικότερα, ανέφερε ότι στη νέα νομοθεσία που θα ρυθμίζει θέματα που ανακύπτουν από την άσκηση αθέμιτου ανταγωνισμού, θα προβλέπεται ειδική διάταξη σύμφωνα με την οποία οι έμποροι που πραγματοποιούν εκπτώσεις πέρα από την ημερομηνία που καθορίζεται από τον εκάστοτε εμπορικό σύλλογο, θα τιμωρούνται αυτεπάγγελτα, χωρίς να απαιτείται η παρέμβαση του αρμόδιου εμπορικού συλλόγου. Θα πρέπει, ωστόσο να σημειωθεί ότι τέτοιου είδους "υπόσχεση", απέσπασαν οι εκπρόσωποι των εμπόρων από τον υπουργό Εμπορίου Ν. Ακριτίδη σε προηγούμενη συνάντησή τους. Ομως, είναι νωρίς να σπέρνεται κάλπικη αισιοδοξία στον εμπορικό κόσμο, τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή που οι "υποσχέσεις" θα γίνουν πράξη μέσα από την κατάθεση και ψήφιση της σχετικής τροπολογίας.

Στην ίδια συνέντευξη δόθηκε στη δημοσιότητα γνωμοδότηση του τμήματος περιβάλλοντος, δημόσιας υγείας και κατανάλωσης της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) της Ευρώπης για την πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για προστασία των καταναλωτών όσον αφορά την ένδειξη των τιμών των προϊόντων που προσφέρονται στους καταναλωτές. Μεταξύ άλλων αναγνωρίζεται η αναγκαιότητα για άμεση εφαρμογή του συστήματος παροχής ακριβούς και μη διφορούμενης πληροφόρησης για τις τιμές προϊόντων που πωλούνται λιανικώς. Επίσης, υπενθυμίστηκε ότι από το 1998 τα σούπερ μάρκετ και τα πολυκαταστήματα θα υποχρεούνται να αναγράφουν στα προϊόντα που πωλούν, εκτός από την τιμή του προϊόντος της συσκευασίας και την τιμή μονάδας. Για τα μικρά καταστήματα αυτό θα ισχύσει από το 2002.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ