Παρασκευή 5 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΤΟΥ ΟΕΚ
Τα ψέματα του Χανακούλα αποδεικνύονται κοντοπόδαρα

Ο πρώην πρόεδρος του ΟΕΚ ήταν ενήμερος από τις 25 του Αυγούστου 1995 για την εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, ότι έπρεπε να καταθέτει τα διαθέσιμα του ΟΕΚ στην Τράπεζα της Ελλάδας, όπως ορίζει ο νόμος

Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια λέει η λαϊκή παροιμία. Και στην περίπτωσή μας, τα ψέματα του πρώην προέδρου του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας Θ. Χανακούλα,ο οποίος διαχειριζόταν παράνομα τα διαθέσιμα του Οργανισμού, παρά και ενάντια της ερμηνείας των σχετικών νόμων, αποδείχτηκαν ότι είχαν πράγματι κοντά ποδάρια για να αντέξουν σαν αλήθειες.

Για την ιστορία αναφέρουμε ότι ο σκανδαλώδης τρόπος, με τον οποίο διαχειριζόταν τα διαθέσιμα του ΟΕΚ ο Χανακούλας, ήρθε στο φως της δημοσιότητας μετά από καταγγελίες της Ομοσπονδίας Οικοδόμων στις 7 Σεπτέμβρη 1995. Ειδικότερα η Ομοσπονδία κατάγγειλε τότε ότι ενώ ο νόμος 2216/94 (ΦΕΚ 83 Τεύχος Πρώτο 31/5/94) όριζε ρητά ότι τα διαθέσιμα των Δημοσίων Οργανισμών κατατίθενται υποχρεωτικά στην Τράπεζα της Ελλάδας, ο Χανακούλας κατέθετε τα κεφάλαια του Οργανισμού - τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες ανέρχονταν μεταξύ 11 και 20 δισ. δραχμών - σε εμπορικές τράπεζες. Οταν το θέμα πήρε διαστάσεις, μετά από δημοσιεύματα του "Ρ", ο Χανακούλας, επιλέγοντας την τακτική ότι η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση, υπέβαλε στις 17/10/95 μήνυση κατά της εφημερίδας μας για συκοφαντικά δήθεν δημοσιεύματα κατά του προσώπου του, ζητώντας μάλιστα αποζημίωση 50 εκατ. δραχμών.

Στη μηνυτήρια αναφορά - πλήρης ανακριβειών και στρεβλώσεων της πραγματικότητας - ο Χανακούλας ισχυριζόταν ότι ο Ν. 2216/94 δεν είχε ισχύ για τον ΟΕΚ, μιας και ο τελευταίος συνέχιζε να καλύπτεται από τον ιδρυτικό του νόμο του 1954. Ισχυριζόταν μάλιστα ότι το σχετικό ενημερωτικό σημείωμα της Τράπεζας της Ελλάδας με ημερομηνία 22 Δεκέμβρη 1994, το οποίο εξηγούσε τις υποχρεώσεις των Δημοσίων Οργανισμών για την εφαρμογή του Ν. 2216/94, ποτέ δεν έφτασε επίσημα στον ΟΕΚ και ως εκ τούτου έβγαζε το συμπέρασμα ότι ο νόμος δεν αφορούσε τον Οργανισμό.

Είπαμε όμως στην αρχή ότι το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Σήμερα λοιπόν παρουσιάζουμε σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας με ημερομηνία 25 Αυγούστου 1995 με αποδέκτη - μεταξύ άλλων Οργανισμών - και τον ΟΕΚ. Η εγκύκλιος με θέμα "Διαβίβαση του Ν. 2216/94" αναφέρει ότι "σας στέλνουμε, συνημμένα, για ενημέρωσή σας και ανάλογη εφαρμογή φωτοαντίγραφο του Ν.2216/94 (ΦΕΚ 83/Α/ 31/5/94) αναφορικά με τη διαχείριση κεφαλαίων, που αναφέρεται στο άρθρο 3". Η εγκύκλιος μάλιστα έχει τα δικά του αρχικά μέσα σε κύκλο, πράγμα που σημαίνει ότι ενημερώθηκε προσωπικά και στη συνέχεια διαβίβασε το έγγραφο στο αρχείο. Αρα ο Χανακούλας γνώριζε ότι έπρεπε να εφαρμόσει το νόμο, αλλά, αντί αυτού, προτίμησε να εφαρμόσει τους δικούς του νόμους, με βάση τους οποίους είχε μετατρέψει τον ΟΕΚ σε τσιφλίκι του.

Αυτά προς ενημέρωση των εισαγγελικών αρχών που διερευνούν την υπόθεση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ