Παρασκευή 5 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 1996ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 1996
"Η καλή μέρα απ' το πρωί φαίνεται"

Η πρώτη καταστρατήγηση του νόμου για τον κρατικό προϋπολογισμό 1996, που ψηφίστηκε στις 22 Δεκέμβρη 1995, έγινε στις 27 Δεκέμβρη 1995 με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, που κουτσουρεύει τις δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα

Πριν καλά καλά ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες ψήφισης του προϋπολογισμού του 1996, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έσπευσε να στείλει σήμα "σφαγιασμού" των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, δίνοντας έτσι από τον πρώτο κιόλας μήνα το στίγμα της πολιτικής που προτίθεται να ακολουθήσει για ολόκληρο το χρόνο. Ο "Ρ" αποκαλύπτει σήμερα εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών με ημερομηνία...27 Δεκέμβρη 1995, που αφορά τα ποσοστά διάθεσης κατά το πρώτο τρίμηνο του 1996, των δαπανών που έχουν εγκριθεί στον φετινό προϋπολογισμό και προορίζονται για επιχορηγήσεις σε ασφαλιστικά ταμεία, νοσηλευτικά ιδρύματα, αθλητικούς φορείς κλπ.

Με την εγκύκλιο αυτή η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ακολουθώντας την ίδια τακτική των προηγούμενων ετών, επιχειρεί να βάλει "νυστέρι" στις κοινωνικές δαπάνες και του φετινού προϋπολογισμού λιτότητας, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνονται οι παρακάτω: Δαπάνες μεταφοράς μαθητών, δαπάνες μετακίνησης ατόμων με ειδικές ανάγκες, επιχορηγήσεις σε ΟΤΑ, στην ΠΑΣΕΓΕΣ, σε ΑΕΙ, ΤΕΙ, για φοιτητικά συσσίτια, επιχορηγήσεις σε οικονομικά αδύνατους κλπ.

Συγκεκριμένα, στην εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών ορίζεται ότι το ποσοστό των κονδυλίων που θα διατεθούν από τον προϋπολογισμό για τις παραπάνω κατηγορίες δαπανών, θα ανέλθει το πολύ μέχρι 15% σε όλη τη διάρκεια του τριμήνου Γενάρης - Μάρτης 1996.Οι περικοπές που επιχειρεί στις δαπάνες αυτές η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, είναι εμφανείς, δεδομένου ότι για να εκτελεστεί κανονικά ο προϋπολογισμός δαπανών χωρίς περικοπές, θα έπρεπε να χορηγούνταν μέχρι τις 31 Μάρτη 1996 το 25% των προβλεπόμενων πιστώσεων για τις παραπάνω κατηγορίες δαπανών. Η αναφορά των παραπάνω κατηγοριών δαπανών είναι ενδεικτική, δεδομένου ότι στη σχετική εγκύκλιο φωτογραφίζονται πλείστες άλλες περιπτώσεις δαπανών που θα περικοπούν.

Στην πραγματικότητα, η παραπάνω κίνηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, απεικονίζει την τάση που θα κυριαρχήσει κατά την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 1996 στο σκέλος των δαπανών. Τάση που φάνηκε άλλωστε και με τον ίδιο τον προϋπολογισμό που κατάρτισε η κυβέρνηση για το 1996 και ψηφίστηκε πριν λίγες μέρες από τη Βουλή. Εναν προϋπολογισμό που, όντας "κομμένος και ραμμένος" στα μέτρα που επιτάσσει η ονομαστική - και μόνο - "σύγκλιση" με τις λεγόμενες αναπτυγμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συνεπάγεται, μεταξύ άλλων, και την καθήλωση του σκέλους των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα στα επίπεδα του 1995 (που παραμένουν "παγωμένα" στα επίπεδα του 1993! ).

Αξίζει εδώ να υπενθυμίσουμε ότι με τον φετινό προϋπολογισμό οι δαπάνες για επιχορηγήσεις προβλέπεται να αυξηθούν κατά 69,4 δισ. δρχ. ή ποσοστό μόλις 5,7% (τη στιγμή που στην καλύτερη περίπτωση ο μέσος πληθωρισμός θα τρέχει το 1996 με ρυθμό 8%) και θα ανέλθουν σε 1.284,8 δισ. δρχ. το 1996, έναντι 1.215,4 δισ. δρχ. φέτος. Πρόκειται για ποσά που ούτως ή άλλως κινούνταν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα και τα οποία η κυβέρνηση επιχειρεί με την παραπάνω εγκύκλιο να σφαγιάσει ακόμη περισσότερο από τον πρώτο κιόλας μήνα του 1996. Οι δραματικές περικοπές στις παραπάνω κατηγορίες δαπανών καθαρά κοινωνικού χαρακτήρα, αποτελούν ουσιαστικά την άλλη όψη - πέρα από τη φοροεισπρακτική πλευρά - της πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας που επιβάλλει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Μιας πολιτικής που θα οδηγήσει σε υποβάθμιση της ποιότητας και σε ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση της ποσότητας των παρεχόμενων κοινωνικών υπηρεσιών από τους κοινωνικούς φορείς.

Βάσω ΜΠΑΡΜΠΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ