Παρασκευή 5 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ευνοϊκή ρύθμιση για τις μεγάλες τράπεζες

Απόφαση σχετικά με τον τρόπο καταβολής των εισφορών τραπεζών στο Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων

Το συμψηφισμό κατά περίπτωση, τμήματος της τακτικής ετήσιας εισφοράς των τραπεζών στο Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων με τις υποχρεωτικές τους καταθέσεις στην Τράπεζα της Ελλάδας, αποφάσισε με Πράξη του ο διοικητής της ΤτΕ Λ. Παπαδήμος.Η σχετική ρύθμιση ισχύει όταν το ποσό της εκάστοτε εισφοράς μιας τράπεζας στο ΤΕΚ, ξεπερνά το μέσο όρο των εισφορών του συνόλου των πιστωτικών ιδρυμάτων. Συγκεκριμένα, από το άτοκο τμήμα των υποχρεωτικών καταθέσεων (4,5% επί του συνόλου) κάθε πιστωτικού ιδρύματος, αφαιρείται η διαφορά του ποσού κατά την οποία η εκάστοτε καταβαλλόμενη εισφορά στο ΤΕΚ υπερβαίνει τον αντίστοιχο μέσο όρο που προκύπτει από τα ποσά που καταβάλλουν όλες οι τράπεζες μαζί.

Με απλά λόγια η ρύθμιση είναι ευνοϊκή για τις μεγάλες τράπεζες, οι οποίες καταβάλλουν μεγαλύτερα ποσά στο ΤΕΚ από τις μικρότερες. Για τυχόν απόκλιση λοιπόν, από το μέσο όρο οι τράπεζες αυτές δε θα καταβάλλουν επιπλέον ποσά για την προκύπτουσα διαφορά. Το ποσό της διαφοράς θα κατατίθεται - και θα συμπληρώνει το υπόλοιπο μέχρι το μέσο όρο ποσό - από τα ήδη κατατεθέντα χρήματα που έχουν στην Τράπεζα της Ελλάδας και είναι μέρος των υποχρεωτικών καταθέσεων που τηρούν σ' αυτή.

Η ρύθμιση ισχύει για τα έτη 1995 - 1998, ενώ το συνολικά καταβαλλόμενο ποσό στο ΤΕΚ από όλες τις τράπεζες, είναι σε ετήσια βάση περίπου 8 δισ. δρχ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ