ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Γενάρη 1996
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ '95
Μείον στις αγροτικές δαπάνες

Πλασματικά ποσά για χρηματοδότηση του γεωργικού τομέα παρουσιάζει και φέτος η κυβέρνηση στον προϋπολογισμό. Μειώνονται σημαντικά οι δαπάνες για διαρθρωτικά προγράμματα και για επενδύσεις στη γεωργία, ενώ, λόγω ΓΚΑΤΤ, περιορίζονται και οι εισροές από την Ευρωπαϊκή Ενωση

Προϋπολογισμό - λάστιχο, ανειλικρινή, με εικονικές δαπάνες που είναι βέβαιο ότι δε θα διατεθούν στο σύνολό τους, πρότεινε η κυβέρνηση και αποφάσισε στη Βουλή η κυβερνητική πλειοψηφία να ισχύσει το 1996 για τον αγροτικό τομέα. Με τον προϋπολογισμό γίνεται προσπάθεια να αποκρυβεί η ουσία της αντιαγροτικής πολιτικής, που εφαρμόζει στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ και της συμφωνίας της ΓΚΑΤΤ. Σε πραγματική αξία, μειώνονται δραστικά οι δαπάνες που αφορούν γενικά το γεωργικό τομέα και ειδικότερα τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών διαρθρωτικών προγραμμάτων και των επενδύσεων. Πέραν αυτών, είναι γνωστό ότι, κι αυτές οι ανεπαρκέστατες δαπάνες που προϋπολογίζονται, κατά κανόνα δεν υλοποιούνται. Τελικά, διατίθενται πολύ μικρότερα κονδύλια...

Ειδικότερα για φέτος, η κυβέρνηση προβλέπει να διατεθεί στη γεωργία συνολικά, το ποσό των 372,92 δισ. δραχμών έναντι ποσού 359 δισ. δραχμών που αναγραφότανε στον προϋπολογισμό του 1995. Δηλαδή, προτείνεται μόλις 3,8% ονομαστική αύξηση των σχετικών δαπανών, όταν ο πληθωρισμός έκλεισε το 1995 στο 9,3%. Γεγονός που σημαίνει ότι οι δαπάνες για τη γεωργία μειώνονται ουσιαστικά κατά 5%. Βέβαια, οι δαπάνες που θα πραγματοποιηθούν τελικά θα είναι πολύ μικρότερες, όπως δείχνει και η εμπειρία των τελευταίων χρόνων. Πιο συγκεκριμένα, στον προϋπολογισμό του 1995, από τα 359 δισ. δραχμές που προβλεπόταν να δοθούν, υπολογίστηκε ότι θα εκταμιεύονταν τελικά λιγότερα από 335 δισ. Ακόμα χειρότερο είναι πως, η μειωμένη απορρόφηση κονδυλίων, πρωτίστως αφορά τα κονδύλια για επενδύσεις...

Νέο μείον στις επενδύσεις

Κι ενώ, επί μακρά σειρά ετών παρουσιάζεται συνεχής μείωση των δαπανών για επενδύσεις στη γεωργία και αντιμετωπίζουμε συνεχή αποδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης της αγροτικής οικονομίας στα τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προτείνει νέα μεγάλη μείωση των δημοσίων επενδύσεων στο γεωργικό τομέα. Συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός του 1996 προβλέπει ότι θα διατεθούν για επενδύσεις στη γεωργία 85,961 δισ. δραχμές, έναντι 105 δισ. που είχε προϋπολογιστεί για το 1995 και 82,3 δισεκατομμυρίων που υπολογίζεται ότι τελικά θα εκταμιεύονταν. Δηλαδή, για το 1996 εξ αρχής προβλέπεται νέα μείωση περίπου κατά 18% σε ονομαστική αξία από τα προϋπολογισθέντα πέρυσι και αύξηση κατά 4,4% έναντι των αναμενόμενων να εκταμιευτούν. Είναι χαρακτηριστικό ακόμα ότι από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και μέσω του υπουργείου Γεωργίας θα διατεθούν μόλις 66,923 δισεκατομμύρια δραχμές, έναντι 85,6 το 1995! Πιο αποκαλυπτικό είναι πως, στο σύνολο του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, οι δαπάνες του υπουργείου Γεωργίας καλύπτουν μόλις το 5,6% των συνολικών δαπανών, έναντι 8,1% το 1995. Δηλαδή έχουμε ποσοστιαία μείωση κατά 2,5 εκατοστιαίες μονάδες!

Νέα επιδείνωση

Η κατάσταση επιδεινώνεται καθώς, από τον τακτικό προϋπολογισμό, προβλέπονται για το 1996 εθνικές ενισχύσεις για τη χρηματοδότηση διαφόρων κοινοτικών προγραμμάτων προσανατολισμού και διαρθρώσεων - με κοινοτική συμμετοχή - ύψους 145 δισεκατομμυρίων δραχμών έναντι 137 δισ. που προέβλεπε ο περυσινός προϋπολογισμός. Από τα 137 δισ. εκτιμάται ότι πληρώθηκαν μέχρι το τέλος του 1995 τα 103 δισ. δραχμές). Αντίστοιχα, το 1994 από τα 142 δισ. δραχμές που προϋπολογίστηκαν διατέθηκαν μόλις... 72 δισ.! Με βάση τα δεδομένα των προηγούμενων χρόνων το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι και εφέτος για ενισχύσεις διαρθρωτικών προγραμμάτων να διατεθεί ποσό μικρότερο από τα 137 δισ. δραχμές που προβλέπεται. Αλλά, κι απ' αυτά το ποσό που θα διατεθεί, το μεγαλύτερο μέρος θα καταναλωθεί για τη χρηματοδότηση αντιαναπτυξιακών προγραμμάτων (π.χ. για αποζημιώσεις και εισοδηματικές ενισχύσεις, πρόωρη σύνταξη και εξισωτική αποζημίωση για την εγκατάλειψη των καλλιεργειών, για δήθεν περιβαλλοντικά μέτρα δάσωσης αγρών κλπ.).

Τέλος, εκτός από τη μείωση των ενισχύσεων και άλλων επιδοτήσεων από εθνικούς πόρους, εξαιτίας της υλοποίησης της ΚΑΠ και της συμφωνίας της ΓΚΑΤΤ, δραστικά μειωμένες θα είναι και οι εισροές από τα κοινοτικά ταμεία, που αφορούν τη στήριξη των αγροτικών προϊόντων (εξαγωγικές επιδοτήσεις, ενίσχυση μεταποίησης κλπ.) και οι εισοδηματικές ενισχύσεις (π.χ. στρεμματικές ενισχύσεις ή ενισχύσεις στην παραγωγή, για αντιστάθμιση μέρους της απώλειας εισοδήματος λόγω ΚΑΠ). Για το 1995 η πρόβλεψη εισπράξεων από τα Κοινοτικά Ταμεία ήταν 915 δισ. δραχμές, αλλά οι πραγματικές εισπράξεις υπολογίζονται ότι είναι μόνον 712 δισ. δραχμές, έναντι 750 δισ. το 1994. Ειδικότερα, μειώνονται οι ενισχύσεις στην παραγωγή κατά 14%, οι εξαγωγικές επιδοτήσεις κατά 9,6%. Λόγω ΓΚΑΤΤ, το 1996 θα είναι ιδιαίτερα μειωμένες οι εισπράξεις για ενισχύσεις στη μεταποίηση των προϊόντων όπως και άλλες ενισχύσεις... Ετσι, και μ' αυτόν τον τρόπο, προδιαγράφεται η δραματική χειροτέρευση της κατάστασης στον αγροτικό τομέα και ιδιαίτερα για τα μεσογειακά λεγόμενα προϊόντα (βαμβάκι, φρούτα, κρασί ελαιόλαδο, ρύζι).

Μητρώο περιορισμού των αγροτών;

Υπογράφτηκε χτες, στο υπουργείο Γεωργίας, η συμφωνία ανάθεσης στην ΠΑΣΕΓΕΣ της σύνταξης του Μητρώου Αγροτών

Υπογράφτηκε τελικά χτες στο υπουργείο Γεωργίας, μετά από πολύμηνη καθυστέρηση, η συμφωνία ανάθεσης σύνταξης του Μητρώου Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων στην ΠΑΣΕΓΕΣ.

Ο υπουργός Γεωργίας Θ. Στάθης είπε ότι το Μητρώο θα είναι έτοιμο μέσα στο 1996. Ομως, δεν ξεκαθάρισε χτες πώς σκοπεύει να το χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση, τι οφέλη θα έχουν οι αγρότες και τι θα γίνει με όσους αποκλειστούν και ειδικά με τους μικρούς και μεσαίους αγρότες, που είναι αναγκασμένοι να έχουν και συμπληρωματική απασχόληση, ώστε να μπορέσουν να ζήσουν. Τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα ο υπουργός Γεωργίας τις άφησε για τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί η σύνταξη του Μητρώου... Φαίνεται πως η κυβέρνηση θέλει να αποκρύψει την πρόθεσή της να χρησιμοποιήσει το Μητρώο κυρίως για "φακέλωμα" των αγροτών, στην κατεύθυνση της καλύτερης εφαρμογής των αντιαγροτικών αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της συρρίκνωσης του αγροτικού πληθυσμού. Στην κατεύθυνση αυτή συνηγορούν και οι όροι σύμφωνα με τους οποίους για να θεωρείται κάποιος αγρότης πρέπει να απασχολείται με αγροτικές εργασίες τουλάχιστον στο 50% του χρόνου απασχόλησής του και τουλάχιστον το 50% του εισοδήματος του να προέρχεται από αγροτικές εργασίες. Βέβαια οι αγρότες από την πλευρά τους εννοούν το Μητρώο ως ένα "εργαλείο" στήριξής τους (π. χ. πραγματική μείωση των καυσίμων και του κόστους παραγωγής) και ανάπτυξης της γεωργίας.

Οσο για την ανάθεση του έργου της μηχανογράφησης στην ΠΑΣΕΓΕΣ έναντι 637,2 εκατ. δραχμών, περιέχει και το στοιχείο της "εκδούλευσης" που πρόσφερε η ηγεσία της στην κυβέρνηση κατά τη διάρκεια των αγροτικών κινητοποιήσεων τον περασμένο Νοέμβρη. Για το κόστος του έργου παράγοντες του υπουργείου Γεωργίας εκτιμούν ότι φτάνει μόνο τα 400 εκατ. δραχμές.

Πάντως πέρα από όλα αυτά, το έργο μηχανογράφησης αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα σε 6 μήνες, όπως ορίζει και η σχετική σύμβαση και όλοι οι απασχολούμενοι με τη γεωργία (περίπου 1.000.000) θα κληθούν υποχρεωτικά στο επόμενο διάστημα να συμπληρώσουν τη σχετική οχτασέλιδη δήλωση. Το κύριο βάρος του όλου έργου θα πέσει στις πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες συνεταιριστικές οργανώσεις, ενώ η ΠΑΣΕΓΕΣ θα δώσει και ένα μέρος του σε ιδιωτικές εταιρίες. Ο έλεγχος των στοιχείων θα γίνει από τις υπηρεσίες του υπουργείου Γεωργίας και φορείς τήρησης του Μητρώου, όταν αυτό γίνει, θα είναι οι Διευθύνσεις Γεωργίας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.

Στάση στις φυλακές Βόλου

Στάση πραγματοποίησαν χτες 130 Αλβανοί κρατούμενοι των φυλακών Βόλου, κρατώντας ως ομήρους δύο δεσμοφύλακες μέσα στις σκοπιές τους. Στις φυλακές μετέβη ο εισαγγελέας Βόλου και μετά από διαπραγματεύσεις που είχε με τους Αλβανούς στασιαστές, επέστρεψαν στα κελιά τους απέχοντας όμως από το συσσίτιο.

Οι φύλακες χτες υποστήριζαν πως είναι ανάγκη να εισβάλουν σήμερα το πρωί μέσα στις φυλακές, γιατί όπως λένε, οι κρατούμενοι είναι οπλισμένοι με αιχμηρά αντικείμενα και απειλούν συνεχώς.

Ενα από τα αιτήματα που έχουν οι κρατούμενοι, είναι να βγουν από το πειθαρχείο τρεις.

Στη "γωνία" βάζει ο προϋπολογισμός τους αγρότες, που δεν θ' αργήσουν ν

Στη "γωνία", βάζει ο προϋπολογισμός τους αγρότες, που δε θ' αργήσουν να βγουν και πάλι στους δρόμους

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
Ανάγκη στήριξης του ΤΟΕΒ Παλαιομάνινας

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ

Να απαλλάξει τον Τοπικό Οργανισμό Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) Παλαιομάνινας Αιτωλοακαρνανίας από τα χρέη που δημιουργήθηκαν στην ΑΤΕ από την κατασκευή και τη χρήση του τοπικού αρδευτικού έργου, ζητούν από τους κυβερνητικούς αρμόδιους, με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπύρος Στριφτάρης και Γεράσιμος Αραβανής.

Οπως αναφέρουν, το αρδευτικό έργο κατασκευάστηκε από τον τοπικό συνεταιρισμό με επιδοτήσεις και δάνειο που πήρε από την ΑΤΕ. Για την καλύτερη αξιοποίηση του αρδευτικού, κατόπιν, συστάθηκε ο ΤΟΕΒ που ανέλαβε και τις σχετικές υποχρεώσεις που απορρέουν προς την ΑΤΕ. Ομως, δεν κατάφερε να πληρώνει κανονικά τις δόσεις που έπρεπε για την εξόφληση του δανείου των 180 εκατομμυρίων, γιατί δεν προέκυψαν τα έσοδα που υπολογιζόταν να εισπράξουν, αφού περιορίστηκαν σημαντικές καλλιέργειες, όπως ο καπνός. Ετσι, οι τόκοι του χρέους σήμερα ξεπερνούν τα 320 εκατομμύρια δραχμές, τα οποία, βεβαίως, αδυνατεί να εξοφλήσει ο ΤΟΕΒ Παλαιομάνινας.

Με δεδομένη την αδυναμία αυτή για την εξόφληση του δανείου προς την ΑΤΕ, οι βουλευτές του ΚΚΕ ζητούν από την κυβέρνηση να μεριμνήσει, ώστε να απαλλάξει τον ΤΟΕΒ από το χρέος προς την ΑΤΕ, μεταφέροντας το σχετικό κονδύλι σε κάποιο πρόγραμμα της τοπικής Νομαρχίας. Καλείται, επίσης, η κυβέρνηση να εξασφαλίσει τη συνέχιση της χρήσης του έργου από τον ΤΟΕΒ Παλαιομάνινας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ