Παρασκευή 5 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μητρώο περιορισμού των αγροτών;

Υπογράφτηκε χτες, στο υπουργείο Γεωργίας, η συμφωνία ανάθεσης στην ΠΑΣΕΓΕΣ της σύνταξης του Μητρώου Αγροτών

Υπογράφτηκε τελικά χτες στο υπουργείο Γεωργίας, μετά από πολύμηνη καθυστέρηση, η συμφωνία ανάθεσης σύνταξης του Μητρώου Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων στην ΠΑΣΕΓΕΣ.

Ο υπουργός Γεωργίας Θ. Στάθης είπε ότι το Μητρώο θα είναι έτοιμο μέσα στο 1996. Ομως, δεν ξεκαθάρισε χτες πώς σκοπεύει να το χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση, τι οφέλη θα έχουν οι αγρότες και τι θα γίνει με όσους αποκλειστούν και ειδικά με τους μικρούς και μεσαίους αγρότες, που είναι αναγκασμένοι να έχουν και συμπληρωματική απασχόληση, ώστε να μπορέσουν να ζήσουν. Τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα ο υπουργός Γεωργίας τις άφησε για τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί η σύνταξη του Μητρώου... Φαίνεται πως η κυβέρνηση θέλει να αποκρύψει την πρόθεσή της να χρησιμοποιήσει το Μητρώο κυρίως για "φακέλωμα" των αγροτών, στην κατεύθυνση της καλύτερης εφαρμογής των αντιαγροτικών αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της συρρίκνωσης του αγροτικού πληθυσμού. Στην κατεύθυνση αυτή συνηγορούν και οι όροι σύμφωνα με τους οποίους για να θεωρείται κάποιος αγρότης πρέπει να απασχολείται με αγροτικές εργασίες τουλάχιστον στο 50% του χρόνου απασχόλησής του και τουλάχιστον το 50% του εισοδήματος του να προέρχεται από αγροτικές εργασίες. Βέβαια οι αγρότες από την πλευρά τους εννοούν το Μητρώο ως ένα "εργαλείο" στήριξής τους (π. χ. πραγματική μείωση των καυσίμων και του κόστους παραγωγής) και ανάπτυξης της γεωργίας.

Οσο για την ανάθεση του έργου της μηχανογράφησης στην ΠΑΣΕΓΕΣ έναντι 637,2 εκατ. δραχμών, περιέχει και το στοιχείο της "εκδούλευσης" που πρόσφερε η ηγεσία της στην κυβέρνηση κατά τη διάρκεια των αγροτικών κινητοποιήσεων τον περασμένο Νοέμβρη. Για το κόστος του έργου παράγοντες του υπουργείου Γεωργίας εκτιμούν ότι φτάνει μόνο τα 400 εκατ. δραχμές.

Πάντως πέρα από όλα αυτά, το έργο μηχανογράφησης αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα σε 6 μήνες, όπως ορίζει και η σχετική σύμβαση και όλοι οι απασχολούμενοι με τη γεωργία (περίπου 1.000.000) θα κληθούν υποχρεωτικά στο επόμενο διάστημα να συμπληρώσουν τη σχετική οχτασέλιδη δήλωση. Το κύριο βάρος του όλου έργου θα πέσει στις πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες συνεταιριστικές οργανώσεις, ενώ η ΠΑΣΕΓΕΣ θα δώσει και ένα μέρος του σε ιδιωτικές εταιρίες. Ο έλεγχος των στοιχείων θα γίνει από τις υπηρεσίες του υπουργείου Γεωργίας και φορείς τήρησης του Μητρώου, όταν αυτό γίνει, θα είναι οι Διευθύνσεις Γεωργίας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ