Παρασκευή 5 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Υποβαθμίζονται τα πτυχία των Τεχνικών Λυκείων

Πρόταση για "αναβάθμιση" των ΙΕΚ, με την καθιέρωση ξεχωριστής εκπαιδευτικής βαθμίδας στην οποία θα ενταχθούν

Ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση των όποιων επαγγελματικών δικαιωμάτων έχουν οι απόφοιτοι των Πολυκλαδικών αλλά και των Τεχνικών Λυκείων, επιφυλάσσει ο Οργανισμός Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΕΕΚ) που εποπτεύει τη λειτουργία των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Συγκεκριμένα το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού, σύμφωνα με δημοσίευμα των χτεσινών ΝΕΩΝ, ενέκρινε πόρισμα ομάδας εργασίας, σύμφωνα με το οποίο προτείνεται να δημιουργηθεί ξεχωριστή μεταδευτεροβάθμια εκπαιδευτική βαθμίδα, για να ενταχθούν σε αυτήν τα ΙΕΚ, με αποτέλεσμα το πτυχίο τους να μετράει περισσότερο από το πτυχίο των αποφοίτων των Πολυκλαδικών και των Τεχνικών Λυκείων και να "ακουμπάει" ακόμα και τα πτυχία των ΤΕΙ.

Μάλιστα, το πόρισμα προτείνει και συγκεκριμένη ρύθμιση, προκειμένου να έχουν ειδικό μπόνους οι απόφοιτοι των ΙΕΚ έναντι των αποφοίτων των Λυκείων για την πρόσληψη στο δημόσιο.

Να σημειωθεί ότι τα ΙΕΚ, σύμφωνα με τον ιδρυτικό τους νόμο, δεν ανήκουν σε καμία εκπαιδευτική βαθμίδα και απλώς παρέχουν άτυπη επαγγελματική κατάρτιση. Οταν το 1992 ο τότε υπουργός Παιδείας Γ. Σουφλιάς ίδρυσε τα ΙΕΚ οι μαθητές των λυκείων είχαν αντιδράσει έντονα, τονίζοντας ότι η ίδρυσή τους θα υποβαθμίσει ακόμα περισσότερο τα ήδη υποβαθμισμένα πτυχία τους. Τρία χρόνια αργότερα με τη συγκεκριμένη εισήγηση του ΟΕΕΚ οι φόβοι τους επαληθεύονται στο έπακρο και ενδεχόμενη υιοθέτησή της θα πυροδοτήσει αγωνιστικές κινητοποιήσεις τόσο στο χώρο των λυκείων, όσο και των ΤΕΙ τα οποία αισθάνονται ήδη την "ανάσα" των αποφοίτων των ΙΕΚ.

Παρά το γεγονός ότι κύκλοι του υπουργείου Παιδείας δήλωναν ότι η εισήγηση αυτή δεν προκαταλαμβάνει τις προθέσεις του υπουργείου Παιδείας, εν τούτοις είναι γνωστές οι προθέσεις του Γ. Παπανδρέου για την καθιέρωση ενός τύπου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η οποία θα είναι ένα συνονθύλευμα στο οποίο θα συμμετάσχουν τα ΙΕΚ, τα μη κρατικά (αλλά με ιδιωτική χρηματοδότηση) Πανεπιστήμια, τα ΤΕΙ και τα ΑΕΙ με άμεσο αποτέλεσμα τη συνολική υποβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Η ρύθμιση αυτή που προωθείται, αναδεικνύει ανάγλυφα τα αδιέξοδα του θεσμού της επαγγελματικής κατάρτισης, όπως αυτός προωθήθηκε από τη Νέα Δημοκρατία και στη συνέχεια από το ΠΑΣΟΚ. Και κάνει φανερό ότι η μόνη λύση είναι αυτήν που προτείνουν οι φορείς της εκπαίδευσης, δηλαδή την καθιέρωση επαγγελματικής κατάρτισης που θα είναι ενταγμένη μέσα στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, για να συνεχίζουν εκεί όσοι από τους μαθητές δεν επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ