Παρασκευή 5 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ
Με το φόβο της πλημμύρας

Με το φόβο της πλημμύρας, ζουν Αθηναίοι που μένουν λίγα λεπτά από το κέντρο, στην περιοχή των Αμπελοκήπων, εξαιτίας των "χειμάρρων" που εμφανίστηκαν εκεί στο πρόσφατο παρελθόν. Οι "χείμαρροι" δημιουργήθηκαν στη διάρκεια δυνατών βροχοπτώσεων, όταν το υπάρχον δίκτυο ομβρίων υδάτων αποδείχτηκε ανίκανο να απορροφήσει τα νερά. Ο κίνδυνος είναι και σήμερα ορατός, καθώς από την πλευρά των αρμόδιων δημόσιων υπηρεσιών δεν έχουν γίνει ουσιαστικές κινήσεις για να αποτραπούν καταστροφές που θα φέρει μια νέα νεροποντή.

Οι προηγούμενες πλημμύρες στην περιοχή έγιναν τον Οκτώβρη του 1994 και τον Ιούλη του 1995. Κάτοικοι και καταστηματάρχες, ειδικά στην οδό Αχαϊας, βρέθηκαν έρμαια της ορμής των χειμάρρων. Οπως δηλώνει στο "Ρ" η M. Αρνοκούρου,καταστηματάρχης, όλοι περιμένουν την επόμενη πλημμύρα, καθώς τα υπάρχοντα φρεάτια και λίγα είναι και ακαθάριστα. Η ίδια καταγγέλλει ότι με κάθε βροχή κατεβαίνει λάσπη από την περιοχή, όπου εκτελούνται εργασίες του ΜΕΤΡΟ (στη συμβολή των οδών Λαρίσης και Πανόρμου). Ο Κ. Καφφές,διευθυντής του Γυμνασίου, που βρίσκεται επί της οδού Αχαϊας, υπενθυμίζει ότι τον Ιούλη πλημμύρισαν αίθουσες και υπογραμμίζει ότι το σχολείο αναγκάστηκε να βάλει σίδερα κάτω από τις πόρτες, προκειμένου να εμποδίζει τα νερά.

Ο πρόεδρος του διαμερισματικού συμβουλίου Αλ. Αλεφαντινός αναφέρει ότι τα φρεάτια των ομβρίων υδάτων δεν ήταν καθαρισμένα, αλλά και ότι έτσι και αλλιώς δε θα επαρκούσαν για να απορροφήσουν το νερό. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε και εξαιτίας των παρεμβάσεων που έκανε το ΜΕΤΡΟ στο δίκτυο των αγωγών της περιοχής. Σημειώνει, επίσης, ότι το συμβούλιο του διαμερίσματος εκτίμησε από τις 19/9/95 ότι για την ανακούφιση της περιοχής από τις πλημμύρες, χρειάζεται: Διευθέτηση του φρεατίου στη συμβολή των οδών Πανόρμου - Ριανκούρ (με άμεση αποσυμφόρηση της επιφανειακής ροής). Επανεξέταση των ορίων του χώρου από τον οποίο παραλαμβάνει όμβρια ο αγωγός της Λ. Μπέλου. Καθαρισμός σχαρών από φερτές ύλες. Οσο το δυνατόν πιο γρήγορη ολοκλήρωση των εργασιών για το ΜΕΤΡΟ και επαναφορά στην προηγούμενη μορφή του πάρκου (συμβάλλει στην εκτόνωση της επιφανειακής ροής από Λ. Μπέλου).

Από την πλευρά του, ο Μ. Ρεντούμης,μέλος της Γραμματείας της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα", επισημαίνει ότι, παρά την οξύτητα του προβλήματος, η αντιμετώπισή του από το διαμερισματικό συμβούλιο δεν ήταν ανάλογη. Χρειάζονται, σημείωσε, δυναμικές ενέργειες και όχι απλές επιστολές στους αρμόδιους. Δηλώνει ότι πρέπει να απαιτηθεί από τους εμπλεκόμενους φορείς να δώσουν λύση στο πρόβλημα και, σε ό,τι αφορά τα όσα πρέπει να γίνουν, τονίζει ότι χρειάζεται να κατασκευαστούν νέα φρεάτια ομβρίων, να καθαριστούν τα υπάρχοντα και τα νερά που έρχονται από την περιοχή του ΜΕΤΡΟ να διοχετεύονται σε αγωγούς και να μη ρίχνονται στο δρόμο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ