Παρασκευή 5 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΦΡΟΠΑΘΩΝ Β. ΕΛΛΑΔΑΣ
Μήνυση κατά παντός υπευθύνου για τους θανάτους

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (Ανταπόκριση) -

Μήνυση κατά παντός υπευθύνου για το θάνατο τεσσάρων νεφροπαθών που έκαναν αιμοκάθαρση στη μονάδα τεχνητού νεφρού του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, κατέθεσε χτες στη Θεσσαλονίκη ο Σύλλογος Νεφροπαθών Βόρειας Ελλάδας, υποστηρίζοντας ότι οι θάνατοι οφείλονται στην κακή λειτουργία των μηχανημάτων αιμοκάθαρσης. Η μήνυση θα συμπεριληφθεί στην προκαταρκτική εξέταση που διενεργείται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης για τα αίτια των θανάτων.

Παράλληλα, οι νεφροπαθείς προειδοποιούν, τόσο το Υπουργείο Υγείας, όσο και τη διοίκηση του νοσοκομείου, πως, αν δεν υπάρξει άμεσα δέσμευση για αντικατάσταση των παλαιών μηχανημάτων, είναι αποφασισμένοι από την επόμενη βδομάδα να προχωρήσουν σε απεργία πείνας και αποχή από την αιμοκάθαρση, θέτοντας έτσι για άλλη μια φορά τη ζωή τους σε κίνδυνο. Να θυμίσουμε πως οι θάνατοι των τεσσάρων νεφροπαθών σημειώθηκαν μέσα σε διάστημα μικρότερο των 15 ημερών. Οπως είχε καταγγείλει τότε ο Σύλλογος Νεφροπαθών, "οι τέσσερις συνάνθρωποί μας θα ήταν ακόμη στη ζωή, αν η πολιτεία είχε μεριμνήσει για την έγκαιρη αντικατάσταση των 15 από τα 24 παλαιάς και ξεπερασμένης τεχνολογίας μηχανημάτων αιμοκάθαρσης". Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ε. Σχίζας ανέφερε ότι τα μηχανήματα στερούνται της δυνατότητας ηλεκτρονικού ελέγχου, με αποτέλεσμα πολλές φορές η αιμοκάθαρση να είναι προβληματική και επώδυνη για τον ασθενή.

Δυστυχώς, για άλλη μια φορά, ήρθε στην επιφάνεια - αυτή τη φορά με τραγικό τρόπο - το χρόνιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι 5.500 νεφροπαθείς της χώρας μας. Για την εξυπηρέτηση αυτών των ασθενών, υπάρχουν 1.100 μηχανήματα σε 86 μονάδες που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα, από τις οποίες οι 68 είναι κρατικές και οι υπόλοιπες ιδιωτικές. Στη Θεσσαλονίκη, υπάρχουν 220 νεφροπαθείς, από τους οποίους οι 65 πραγματοποιούν αιμοκάθαρση στο ΑΧΕΠΑ.

Απαντώντας στα όσα καταγγέλλονται, ο πρόεδρος του ΑΧΕΠΑ Μάριος Πυρπασόπουλος δηλώνει πως "οι θάνατοι των τεσσάρων νεφροπαθών ήταν μια ατυχής συγκυρία και οφείλονται σε καθαρά παθολογικά αίτια. Δεν υπάρχει ευθύνη ούτε καμία άμεση σχέση του θανάτου τους με τα μηχανήματα. Σε όλη την επικράτεια, υπάρχουν μηχανήματα παλαιάς τεχνολογίας, αυτό όμως δε σημαίνει πως είναι και επικίνδυνα". Παράλληλα, αφήνει να εννοηθεί πως όλος ο θόρυβος που ξέσπασε είναι αδικαιολόγητος και πιθανά έχει σχέση με οικονομικά συμφέροντα.

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την κατάσταση των μηχανημάτων, ο Μ. Πυρπασόπουλος είπε πως από τα 21 μηχανήματα που διέθετε το ΑΧΕΠΑ, εδώ και μήνες, "πετάχτηκαν" τα τρία που ήταν σε κακή κατάσταση. Από τα υπόλοιπα, με βάση την έκθεση της εταιρίας που είναι υπεύθυνη για τη συντήρηση των μηχανημάτων, τα 4 είναι σε άριστη κατάσταση και τα 14 σε καλή. Με τα 18 μηχανήματα μπορούν να εξυπηρετήσουν 72 ασθενείς, επομένως, καλύπτουν τις ανάγκες της μονάδας. "Εδώ και ένα χρόνο περίπου, με απόφαση του ΔΣ ζητήσαμε από το υπουργείο Υγείας να μας εγκρίνει τη σκοπιμότητα και να μας δώσει τα χρήματα για να αγοράσουμε 4 καινούρια μηχανήματα συνολικής αξίας 35 εκ. και μία ζυγαριά ακριβείας για τους ασθενείς. Ετσι θα αντικαθιστούσαμε τα κατεστραμμένα και θα μπορούσαμε να έχουμε και ορισμένα εφεδρικά".

Τέλος, ο πρόεδρος του ΑΧΕΠΑ, απαντώντας στη δήλωση του διευθυντή της μονάδας τεχνητού νεφρού κ. Τουρκαντώνη, ο οποίος είπε ότι για τους θανάτους μπορεί να ευθύνονται και τα μηχανήματα, ανέφερε: "Για ότιδήποτε συμβαίνει στους αρρώστους που θεραπεύονται σε ένα χώρο ευθύνεται απόλυτα ο γιατρός" (!). Προχώρησε μάλιστα και σε ευθεία επίθεση κατά του διευθυντή της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, υποστηρίζοντας ότι "ολόκληρο το χρόνο του '95 δεν έχουμε ούτε μια έγγραφη τοποθέτηση ή αίτημα ή άποψη του εν λόγω υπεύθυνου γιατρού ότι τα μηχανήματα αυτά είναι ακατάλληλα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ