ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Γενάρη 1996
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συμφεροντολογική "ενότητα"

Tρεις παραμέτρους ορίζει το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ για τη λύση του "οξύτατου πολιτικού προβλήματος", όπως χαρακτηρίζει τη δική του αδυναμία να αντιμετωπίσει την "έκλειψη" του πρωθυπουργού. Παράμετρος πρώτη είναι οι "ανάγκες του τόπου", δεύτερη το Σύνταγμα, τρίτη "η ενότητα και η προοπτική του ΠΑΣΟΚ". Ομως, αν οι δυο πρώτες παράμετροι ορίζονται από αντικειμενικά δεδομένα και επιτάσσουν τη χωρίς χρονοτριβή αντικατάσταση του Α. Παπανδρέου, η τρίτη παράμετρος αναδεικνύεται σε καθοριστική και, κυρίως, υποκειμενική.

Η επίκληση της "ενότητας και προοπτικής" του ΠΑΣΟΚ, σαν παράγοντα ισοδύναμου με τις ανάγκες του τόπου και το Σύνταγμα της χώρας, αν μη τι άλλο, αποτελεί πρόκληση για τον ελληνικό λαό. Από μια άλλη πλευρά, αποδεικνύει ότι το κυβερνών κόμμα δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένας μηχανισμός, με αποκλειστικό σκοπό την κατάκτηση, τη διατήρηση και τη νομή της εξουσίας. Δε χρειάστηκε, βέβαια, η ασθένεια του πρωθυπουργού για να το διαπιστώσουμε, αλλά αυτή τη φορά το θέμα υπερβαίνει κατά πολύ τα κλασικά πλαίσια, που αφορούν στις εσωκομματικές συγκρούσεις και στις σχέσεις του κυβερνώντος κόμματος με την εκλογική του "πελατεία".

Bέβαια, εύλογα μπορεί να αναρωτηθεί κανείς τι είδους ενότητα είναι αυτή που απειλείται από τη διεκπεραίωση μιας, κατά τα άλλα, απλής και οριοθετημένης υπόθεσης. Αν η ενότητα, την οποία επικαλείται το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ, είναι ιδεολογική και πολιτική, τότε γιατί κινδυνεύει από τη διαδικασία αντικατάστασης του πρωθυπουργού; Πολύ περισσότερο, όταν το ίδιο όργανο εκτιμά ότι το πολιτικό πρόβλημα από την παρατεταμένη απουσία του είναι οξύ. Πρόκειται, επομένως, για ενότητα που υπαγορεύεται από την ανάγκη να συνεχιστεί η νομή της εξουσίας και την προοπτική της διατήρησης της, με μοναδικό σκοπό την αποκόμιση κερδών, πολιτικών και μη.

Το φαινόμενο δεν αφορά μόνο το ΠΑΣΟΚ, αφού πριν από λίγα χρόνια και η Νέα Δημοκρατία έδωσε τα ανάλογα διαπιστευτήριά της. Οταν ο τότε πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, όπως ομολόγησε ο ίδιος, προτίμησε να αποδεχτεί τις καταστροφικές θέσεις για το "Σκοπιανό", προκειμένου να διατηρηθεί η ενότητα της κυβέρνησης, της Νέας Δημοκρατίας και, σε τελική ανάλυση, προκειμένου να παραμείνει ο ίδιος στην πρωθυπουργική καρέκλα.

Mε τις παραπάνω επισημάνσεις, δε θέλουμε να πούμε ότι είναι αθέμιτη η διεκδίκηση της κυβερνητικής εξουσίας, εφόσον στηρίζεται σε μια σαφή ιδεολογική και πολιτική ταυτότητα των διεκδικητών της. Οχι όμως, όταν η ιδεολογία και η πολιτική γίνονται "μαγική εικόνα", με σκοπό την προσέλκυση "πολιτικής πελατείας" από τα προεκλογικά μπαλκόνια, ενώ, κατά την άσκηση της εξουσίας, γίνονται τα αντίθετα απ' αυτά που εξαγγέλθηκαν. Αυτό, βεβαίως, ο ελληνικός λαός είχε την ευκαιρία να το διαπιστώσει κατ' εξακολούθηση. Αυτό, εξάλλου, είναι το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα κατάπτωσης του πολιτικού συστήματος, αλλά και η σημαντικότερη αιτία της αυξανόμενης δυσπιστίας των πολιτών απέναντι στους παραδοσιακούς διαχειριστές της εξουσίας.

Ναυλώνουν και εμπορικά πλοία για τη Βοσνία

Το οχηματαγωγό "Φαίδρα" των "Μινωικών Γραμμών" ναύλωσε το υπουργείο Αμυνας, για να μεταφέρει σε λιμάνι της Κροατίας 100 οχήματα και 200 άνδρες, που θα τεθούν στη Βοσνία υπό τις διαταγές του ΝΑΤΟ

Ακόμα και πλοία του Εμπορικού Ναυτικού ναυλώνει η κυβέρνηση, για να στείλει στη Βοσνία, ώστε να φανεί συνεπής στις υποχρεώσεις της απέναντι στους Αμερικανούς. Το οχηματαγωγό "Φαίδρα" των "Μινωικών Γραμμών" που εκτελούσε δρομολόγια από την Πάτρα στην Ιταλία, έκλεισε, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Αμυνας για να μεταφέρει από την Ελλάδα σε λιμάνι της Κροατίας τις χερσαίες ελληνικές δυνάμεις, που θα συμμετάσχουν στην υπό το ΝΑΤΟ πολυεθνική δύναμη για την εφαρμογή της συμφωνίας ειρήνης στη Βοσνία. Η αναχώρηση θα γίνει στις 10 Γενάρη,σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις από τηΘεσσαλονίκη,ενώ η επίσημη τελετή θα γίνει την προηγούμενη μέρα στηΒέροια.

Στο πλοίο θα επιβιβαστεί η κύρια δύναμη του ειδικού ελληνικού λόχου μεταφορών που θα σταλεί στη βοσνία. Αυτή θα περιλαμβάνει 100 περίπου οχήματα και περισσότερους από 200 άνδρες,αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και εθελοντές οπλίτες πενταετούς υποχρέωσης. Δεν αποκλείεται στα οχήματα να περιλαμβάνονται και τεθωρακισμένα,ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο καινέας αποστολής.Προχτές με το αρματαγωγό "Σάμος" του Πολεμικού Ναυτικού αναχώρησε το πρώτο τμήμα της δύναμης, από 26 οχήματα και 53 άνδρες,που μεταβαίνει στην περιοχή για προετοιμασία του εδάφους εγκατάστασης της δύναμης. Είχε προηγηθεί η αποστολή 16 αξιωματικών για την αναγνώριση εδάφους. Η περιοχή εγκατάστασης είναι το Βίσοβο, εντός του μουσουλμανικού τομέα, 30 χιλιόμετρα ΒΔ του Σεράγεβο. Εκεί η δύναμη θα τεθεί υπό Βελγική διοίκηση και βέβαια υπό τις διαταγές του ΝΑΤΟ.

Είναι η δεύτερη φορά - η πρώτη ήταν με την αποστολή στη Σομαλία - που το υπουργείο Αμυνας, ναυλώνει εμπορικό πλοίο για να στείλει ελληνικά στρατεύματα στο εξωτερικό. Το κόστος, βέβαια, βαρύνει εξολοκλήρου το ελληνικό δημόσιο, όπως και το συνολικό κόστος της αποστολής στη Βοσνία που εκτιμάται ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα ανέρχεται σε 18 δισ. δραχμές. Η συμμετοχή του πλοίου του Εμπορικού Ναυτικού αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις στο χώρο των ναυτεργατών, που καλούνται σαν μισθοφόροι και αυτοί να υπηρετήσουν τα σχέδια της "νέας τάξης" του ιμπεριαλισμού.

Κοπή πίτας των ΚΟ του ΚΚΕ

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους κόβουν αυτό το διάστημα πολλές Οργανώσεις του ΚΚΕ. Συγκεκριμένα:

  • Η ΝΕ Πειραιά τη Δευτέρα 8-1-96,στις 7.30 μ.μ.,στα γραφεία της (πλατεία Κοραή).
  • Η ΝΕ Λάρισας την Τρίτη 9-1-96,στις 6 μ.μ.,στα γραφεία της (Πανός 6, 2ος όροφος).
Εκλογές στην Παγκρήτια Ενωση

Στο τέλος του Μάρτη πρόκειται να γίνουν οι εκλογές στην Παγκρήτια Ενωση.Δίνεται έτσι η ευκαιρία στο ιστορικό και μεγαλύτερο σωματείο της χώρας για μια ποιοτική στροφή στη δράση του, ώστε να ασχοληθεί επιτέλους με τα καυτά προβλήματα της παροικίας και του νησιού, μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες και μικροφιλοδοξίες που το ταλαιπωρούν τόσα χρόνια.

Η Δημοκρατική Κίνηση Επαρχιωτών Αθήνας (ΔΗΚΕΑ) Κρητών θέλει να δώσει όλες της τις δυνάμεις γι' αυτό το στόχο. Απαραίτητο, όμως, είναι το παραπέρα δυνάμωμά της. Ετσι, η ΔΗΚΕΑ καλεί κάθε καλόπιστο συμπατριώτη να συμπαρασταθεί και να βοηθήσει με κάθε τρόπο.

Να σημειωθεί ότι η προθεσμία εγγραφής νέων μελών,που θα έχουν δικαίωμα ψήφου στις επικείμενες αρχαιρεσίες, είναι η Δευτέρα 15 - 1 - 96. Η διεύθυνση του Σωματείου είναι: Γενναδίου 7 και Ζωοδόχου Πηγής.Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 6928.754 (κ. Μιχ. Μελάκης).

Γιορτή για παιδιά στη Νέα Σμύρνη

Η Επιτροπή Ειρήνης Νέας Σμύρνης διοργανώνει σήμερα στις 5 μ.μ., στην αίθουσα των επαγγελματοβιοτεχνών (Ικονίου 26 και Καλλιπόλεως), παιδική γιορτή για τον καινούριο χρόνο, με παιχνίδια, απαγγελίες, μουσική και τραγούδι. Θα ακολουθήσει η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Επιτροπής Ειρήνης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ