ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Γενάρη 1996
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Θρίλερ με τις επιστολές

Ομαδικά απάντησαν οι γιατροί προς τον Μ. Εβερτ για την κατάσταση του πρωθυπουργού. Δηλώσεις και δημοσιοποίηση των επιστολών του προς τον Κ. Σκανδαλίδη από τον Δ. Κρεμαστινό

Επιστολή, στην οποία περιγράφεται η κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού, έστειλαν χτες από κοινού τα μέλη του Ιατρικού Συμβουλίου στον πρόεδρο της ΝΔ Μ. Εβερτ.

Η επιστολή, που παρέλαβε χτες το μεσημέρι ο γενικός διευθυντής της ΝΔ Γ. Βαρθολομαίος, αναφέρει - σύμφωνα με πληροφορίες - αναπνευστική ανεπάρκεια, μηδαμινά ποσοστά ανάτασης της νεφρικής λειτουργίας και ανεπάρκεια στη δεξιά κοιλία της καρδιάς και διαστολική δυσλειτουργία της αριστερής κοιλίας της καρδιάς. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ο καρδιολόγος και μέλος του Ιατρικού Συμβουλίου Π. Τούτουζας, ο οποίος δε μετείχε στο χτεσινό συμβούλιο, έστειλε μαζί με την επιστολή υπόμνημα, όπου μιλά για πρόδρομα συμπτώματα πλήρους καρδιακής ανεπάρκειας (αριστερής και δεξιάς κοιλίας).

Επιστολή στον Μ. Εβερτ έστειλε χτες και ο καθηγητής παθολογίας και ειδικός στις λοιμώξεις Γ. Δάικος. Σε τηλεφωνική επικοινωνία του με δημοσιογράφους, είπε πως δεν κάνει ιατρική διάγνωση στην επιστολή και ότι σχετικά έχει εκφραστεί στο παρελθόν με δηλώσεις του.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Μ. Εβερτ, απαντώντας σε ερώτηση αν τον ικανοποίησε το περιεχόμενο της επιστολής, είπε ότι "δεν μπορεί να ικανοποιεί κάτι το οποίο είναι δυσάρεστο". Ενώ στη διευκρινιστική ερώτηση τι είναι το δυσάρεστο, ο Εβερτ απάντησε: "Για την υγεία του πρωθυπουργού".

Ερώτηση Σούρλα

Χτες ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Σούρλας κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή, με την οποία ζητά απ' τον υπουργό Υγείας Δ. Κρεμαστινό να ενημερώσει - αμέσως και χωρίς περιστροφές - την Εθνική Αντιπροσωπεία μετά από πόσο χρονικό διάστημα μπορεί να επανέλθει ο πρωθυπουργός και να ασκήσει τα καθήκοντά του. Ο Γ. Σούρλας στην ερώτησή του κατηγορεί τον Δ. Κρεμαστινό ότι "ασκεί πολιτική διά της ιδιότητος του θεράποντος ιατρού του πρωθυπουργού και όχι ως υπουργός, ίσως γιατί στη σχέση αυτή οφείλει και το υπουργικό του αξίωμα".

Ο Γ. Σούρλας χρησιμοποιεί τα επιχειρήματα των καταγγελιών του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Β. Κεδίκογλου, καθώς και στοιχεία απ' τη συνέντευξη του Δ. Κρεμαστινού στα χτεσινά "Νέα". Εκεί ο Δ. Κρεμαστινός υποστηρίζει ότι υπάρχει πολιτικό πρόβλημα και αυτό δεν είναι ιατρικό. "Εάν, πρόσθετε, οι γιατροί ερωτηθούν συγκεκριμένα και για συγκεκριμένο χρόνο μπορούν να απαντήσουν. Αυτό σημαίνει ότι εάν καθοριστεί πολιτικά είτε απ' τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είτε από άλλα θεσμικά όργανα η έννοια του εύλογου χρόνου αναπληρώσεως του πρωθυπουργού, δηλαδή η ακριβής ημερομηνία, οι γιατροί είναι τότε σε θέση να απαντήσουν. Αλλως η απάντηση των γιατρών με μελλοντολογία και αοριστολογία δεν είναι επιστημονική, είναι επιστημονική πράξη - και μάλιστα πολιτική πράξη που μπορεί να οδηγήσει σε περιπέτειες".

Ο Δ. Κρεμαστινός υποστήριξε ακόμα ότι θα μπορούσε - θεωρητικά - να υπογράψει ένα κείμενο που θα ευχαριστούσε τους πολιτικούς εκβιαστές και έθεσε το εξής ερώτημα: "Οταν ξένοι διαπρεπείς συνάδελφοί μας εξέφρασαν την άποψη ότι οι υπάρχουσες βλάβες μπορεί να είναι πλήρως αναστρέψιμες, ποιος θα μπορούσε να πιστέψει οποιοδήποτε Ελληνα γιατρό που θα εξέφραζε αντίθετη άποψη και δε θα του απέδιδε με μεγάλη ευκολία την κατηγορία ότι αυτό που κάνει είναι προϊόν συναλλαγής τέτοιας, η οποία δεν έχει καμία σχέση με την ιατρική, αλλά με το νέο πολιτικό σχήμα που θα προκύψει και το οποίο με τις απόψεις του υποβοηθάει;". Τα ίδια επανέλαβε και σε ερωτήσεις στο ΜΕΓΚΑ ΤΣΑΝΕΛ χτες το βράδυ, αρνούμενος να εκφράσει δημόσια πιο συγκεκριμένη γνώμη.

Είπε πάντως ότι προφορικά έχει δώσει τη γνώμη του στο Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ και ότι αν χρειαστεί μπορεί να τη δώσει και εγγράφως.

Επιστολές προς Σκανδαλίδη

Στο μεταξύ χτες ο Δ. Κρεμαστινός έδωσε στη δημοσιότητα τις δυο επιστολές(έχουν ημερομηνία 30.12.95 και 2.1.96) που έστειλε προς τον Κ. Σκανδαλίδη, με αφορμή τις δηλώσεις Κεδίκογλου.

Στη δεύτερη επιστολή ο Δ. Κρεμαστινός αναφέρει ότι είναι διατεθειμένος να ενημερώσει προσωπικά τον κάθε παράγοντα ή θεσμικό όργανο "που είναι οι μόνοι αρμόδιοι, οι οποίοι με βάση τα στοιχεία αυτά μπορούν να κρίνουν και να αποφασίσουν είτε για τον εύλογο χρόνο αντικατάστασης ή για το συνταγματικό όρο "εξέλιπεν"". Ο Δ. Κρεμαστινός υποστηρίζει ότι το "πρόβλημα εντοπίζεται όχι στο εάν και πότε μπορούν οι οργανικές βλάβες να αναστραφούν, το οποίο ουδείς επιστήμονας στον κόσμο επακριβώς γνωρίζει να απαντήσει, αλλά στο πολιτικό ερώτημα πόσο χρόνο μπορεί να υπάρχει η αναπλήρωση του πρωθυπουργού, το οποίο πρέπει να απαντηθεί από τα θεσμικά όργανα".

  • Το πρωί επισκέφτηκαν τον υπουργό Υγείας και θεράποντα γιατρό του Α. Παπανδρέου, Δ. Κρεμαστινό, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Καψής και ο αναπληρωτής του πρωθυπουργού Α. Τσοχατζόπουλος. Ο Α. Τσοχατζόπουλος, ενώ έφευγε από το "Ωνάσειο", αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις επί της ουσίας και το μόνο που είπε ήταν: "Είχα μια συνεργασία με τον κ. Κρεμαστινό. Αυτός είναι ο λόγος που ήρθα εδώ".
"Ηλίου φαεινότερα"

"Σήμερα πλέον είναι "ηλίου φαεινότερον", ότι η Αριστερά της εποχής μας δεν μπορεί να προχωρήσει προς τα εμπρός αναπαράγοντας στο σήμερα και το αύριο τα δογματικά στερεότυπα του παραδοσιακού κομμουνιστικού κινήματος, τις απλουστευτικές και βαθύτατα ξένες στο μαρξισμό θεωρητικές κατασκευές του, τις συντηρητικές νοοτροπίες του, τα αυταρχικά καθεστωτικά μοντέλα οργάνωσης, τις αντιλήψεις χειραγώγησης αγωνιστών και κινημάτων, την ακινησία της σκέψης απέναντι στις πελώριες αλλαγές στο σύγχρονο κόσμο, που απαιτούν νέες επεξεργασίες και ένα καινούριο βαθύτερο ριζοσπαστισμό και, τέλος, την αυτοαναγόρευση του Κόμματος σε αυτοσκοπό. Η προσπάθεια του ΚΚΕ να κινηθεί στο σήμερα, επιστρέφοντας στις χειρότερες εποχές της δογματικής σκέψης και πρακτικής είναι εκ των προτέρων αποτυχημένη".

***

Το απόσπασμα είναι παρμένο από πολυσέλιδο "κείμενο συζήτησης και προβληματισμού", που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού "ΑΛΦΑ". Συντάκτες του είναι οι εκπρόσωποι του "Αριστερού Ρεύματος", της αποτελούμενης κυρίως από πρώην μέλη και στελέχη του ΚΚΕ τάσης του "ΣΥΝ". Η εκτενής παράθεση του αποσπάσματος, που συμπεριλαμβάνει όλα όσα το κείμενο σημειώνει για το ΚΚΕ, κρίθηκε επιβεβλημένη, για να γίνουν "ηλίου φαεινότερα" τα παρακάτω:

1.Ο απόλυτα αφοριστικός, εντελώς αναιτιολόγητος και χωρίς το παραμικρό, ουσιαστικό επιχείρημα, εχθρικός και αντικειμενικά συκοφαντικός, λόγος των συντακτών του, όχι μόνο ενάντια στο ΚΚΕ, αλλά και σε οτιδήποτε η αριστερή και κομμουνιστική σκέψη και πρακτική έχει να επιδείξει μέχρι σήμερα.

2.Η ισοπεδωτική και καταστροφική και, πάντως, εντελώς αντιδημιουργική και αφοριστική λογική - πάντα με το πρόσχημα των συντελούμενων "πελώριων αλλαγών" - με την οποία αντιμετωπίζεται γενικότερα το παρελθόν, είτε αυτό αφορά τη χώρα μας είτε τον κόσμο ολόκληρο.

3.Η πλήρης υιοθέτηση και αναπαραγωγή σωρείας συκοφαντικών "επιχειρημάτων" - αφορισμών, που χρησιμοποιούν δεκαετίες τώρα οι απολογητές του καπιταλισμού ενάντια στους κομμουνιστές. Υιοθέτηση, που είναι πολλαπλά χρήσιμη για τους εκπροσώπους της ολιγαρχίας, αφού δίνει στις συκοφαντίες τους, τον... αποδεικτικό χαρακτήρα της δήθεν από τα "μέσα" ομολογίας.

***

Πολλά θα μπορούσε να πει κανείς ακόμη. Το πλέον σίγουρο, πάντως, είναι ότι κανείς ποτέ δεν μπόρεσε να χτίσει το παραμικρό, γκρεμίζοντας ανεξαιρέτως και ισοπεδωτικά όλα όσα μέχρι εκείνη τη στιγμή, η συλλογική σκέψη και δράση των εργαζομένων και των λαών έχουν δημιουργήσει. Και δυστυχώς, αυτό κάνουν οι συντάκτες του "κειμένου εργασίας". Ισως, να πιστεύουν ότι τα όλα όσα διακηρύσσουν περί ανανέωσης μπορούν να δικαιολογήσουν την καταστροφολογία τους. Στην πραγματικότητα, πάντως, απλά και μόνο προσφέρουν στους μέχρι χτες ταξικούς τους εχθρούς, τις απαραίτητες δηλώσεις απάρνησης του παρελθόντος τους.

Δ. Τ.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αμερικανοευρωπαϊκό "ενδιαφέρον"

Εντείνονται οι πιέσεις από Ουάσιγκτον και ΕΕ για την προώθηση διευθετήσεων στο Κυπριακό

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας). -

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Εμανουέλ Σκαμάκα, που έφτασε χτες το απόγευμα στην Κύπρο, πρώτο σταθμό της περιοδείας του στο τρίγωνο Λευκωσία - Αθήνα - Αγκυρα, συζήτησε χτες βράδυ τις εξελίξεις στο Κυπριακό με τον Πρόεδρο Β. Κληρίδη και τον υπουργό Εξωτερικών Αλέκο Μιχαηλίδη. Σήμερα θα συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

Κυβερνητικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η επίσκεψη Σκαμάκα στο τρίγωνο Λευκωσία- Αθήνα - Αγκυρα αποτελεί το πρώτο βήμα για την ανάμειξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

Στην Κύπρο βρίσκεται επίσης από προχτές ο πρώτος υφυπουργός Εξωτερικών της Κίνας Ζενγκπέι Τιάν για ενημέρωσή του σχετικά με την πορεία του Κυπριακού. Ο Κινέζος επίσημος, ο οποίος είχε ήδη χωριστές συναντήσεις με το Πρόεδρο Κληρίδη και τον υπουργό Εξωτερικών Αλέκο Μιχαηλίδη, σε δηλώσεις ανέφερε ότι η Κίνα πιστεύει ότι το Κυπριακό πρέπει να λυθεί μέσω διαλόγου μεταξύ των ενδιαφερομένων πλευρών και διαπραγματεύσεων, που να βασίζονται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Η Κίνα πιστεύει, είπε, ότι πρέπει να είναι σεβαστή η ανεξαρτησία, η κυριαρχία, η εδαφική ακεραιότητα και το αδέσμευτο της Κύπρου.

Την Κύπρο θα επισκεφθεί επίσης, από τις 9 - 12 του Ιανουαρίου, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Ντικ Σπρινγκ για συνομιλίες με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον υπουργό Εξωτερικών Αλέκο Μιχαηλίδη.

Καθοριστική, ωστόσο, για τις παραπέρα εξελίξεις στο Κυπριακό, θεωρείται η επίσκεψη στη Λευκωσία στο δεύτερο 15ήμερο του Γενάρη του υφυπουργού των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Πολιτικοί κύκλοι στη Λευκωσία προβλέπουν την άσκηση σοβαρών πιέσεων από μέρους του Χόλμπρουκ και προς τις δύο πλευρές, με στόχο την επανεξέταση ενός νέου διαλόγου για το Κυπριακό. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η επίσκεψη Χόλμπρουκ να αναβληθεί.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημ. Χριστόφιας, που βρίσκεται στις ΗΠΑ, μιλώντας προχτές στην Αστόρια της Νέας Υόρκης, είπε ανάμεσα στ' άλλα ότι το θέμα της κυριαρχίας της Κύπρου δεν είναι υπό διαπραγμάτευση και ότι πιθανή παραχώρηση κυριαρχίας στην τουρκοκυπριακή ομόσπονδη Πολιτεία. Η Ελληνοκυπριακή πλευρά, πρόσθεσε, βρίσκεται σήμερα σε χειρότερη θέση όσον αφορά την άμυνα και αν η ίδια δεν υπερασπιστεί την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας τότε ούτε οι Αμερικανοί ούτε οι Βρετανοί ούτε οποιοσδήποτε άλλος ξένος θα την υπερασπιστεί.

Στο μεταξύ, δημοσιογραφικές πληροφορίες από τα Κατεχόμενα αναφέρουν ότι καταρρέει οικονομικά το ψευδοκράτος του Ντενκτάς γεγονός που υποχρέωσε τον πρόεδρο Ντεμιρέλ να ζητήσει τη δραματική παρέμβαση της πρωθυπουργού της Τουρκίας για παροχή άμεσης οικονομικής βοήθειας.

Παρακέντηση στον πρωθυπουργό

Σε παρακέντηση υποβλήθηκε χτες ο Α. Παπανδρέου και του αφαιρέθηκαν 1.500 κυβικά εκατοστά πλευρικού υγρού.

Σύμφωνα με το βραδινό ιατρικό ανακοινωθέν, η παρακέντηση έγινε χωρίς περιπλοκές. Η κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού, σύμφωνα με το ίδιο ανακοινωθέν, ήταν χτες το απόγευμα σταθεροποιημένη. "Υποβάλλεται, συνέχιζε, σε φυσιοθεραπεία. Η αναπνευστική του λειτουργία υποστηρίζεται περιοδικά από αναπνευστήρα. Η καρδιακή του λειτουργία είναι αμετάβλητη".

Ο καρδιολόγος Α. Αντωνιάδης, που ανέγνωσε το ιατρικό δελτίο, είπε πως δε είναι σίγουρο αν υπάρχει υγρό και στο δεύτερο πνεύμονα και αν θα χρειαστεί να υποβληθεί ο πρωθυπουργός σε δεύτερη παρακέντηση. Ακόμη, είπε πως έχει σταματήσει η χορήγηση αντιβιοτικών. Στο ίδιο μήκος κύματος, ήταν και το μεσημβρινό ανακοινωθέν.

  • Πληροφορίες ανέφεραν χτες βράδυ ότι η σύζυγος του πρωθυπουργού Δ. Λιάνη αισθάνθηκε κόπωση και παρουσίασε ζαλάδες και τάση προς έμετο και οι γιατροί την υπέβαλαν σε γενικές εξετάσεις. Πάντως, οι γιατροί εκτιμούν ότι το νόσημα είναι ήπιας μορφής.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ