ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Σαφάρι" εμπρησμών

Αγνωστοι δράστες έβαλαν φωτιά σε έξι αυτοκίνητα και μια μοτοσικλέτα χτες τα ξημερώματα σε διαφορετικά σημεία στην Αθήνα. Το "σαφάρι" των εμπρησμών άρχισε λίγο πριν τα μεσάνυχτα, όταν έριξαν βόμβα "μολότοφ" στο ΙΧ του Ισίδωρου Σπανού στην οδό Δαφνομήλη 27 στη Νεάπολη, προκαλώντας σ' αυτό μικρές υλικές ζημιές. Τρία τέταρτα μετά τα μεσάνυχτα, οι άγνωστοι χρησιμοποιώντας μπιτόνι με βενζίνη έβαλαν φωτιά σε όχημα της εταιρίας "Μετρό" που ήταν σταθμευμένο στην οδό Αγ. Χαραλάμπους 1 στην Κυψέλη, προκαλώντας μικρές υλικές ζημιές. Την ίδια ώρα, πυρπόλησαν μεγάλη ποσότητα χαρτιού που ήταν στην καρότσα του τρίκυκλου της Δέσποινας Νάνζου. Το περιστατικό έγινε στην οδό Αβδηρου στον Κολωνό και καταστράφηκε ο σωρός των χαρτιών. Στη 1.45 προσπάθησαν να κάψουν αυτοκίνητο στον ίδιο δρόμο.

Το "σαφάρι" συνεχίστηκε στου Ζωγράφου όπου στις 4.47 άγνωστοι έκαψαν ΙΧ που ήταν παρκαρισμένο στην οδό Κρατερού 32-34. Λίγα λεπτά αργότερα, έβαλαν φωτιά στο ΙΧ (ΑΜ - 5438) του Γιάννη Μανιατάκου στην ίδια οδό με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρές υλικές ζημιές. Επίσης νωρίς το πρωί πυρπόλησαν μοτοσικλέτα (ΥΥΥ - 6664) στην οδό Πέραν 5 στην Καλογρέζα. Οι φλόγες προκάλεσαν υλικές ζημιές σε διπλανό ΙΧ.

Σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομίας, το 1994 έγιναν 170 εμπρησμοί οχημάτων (σε 35 από αυτές τις περιπτώσεις διάφορες "οργανώσεις" ανέλαβαν την ευθύνη), ενώ το 1995 ο αριθμός τους έφτασε τους 280 (υπήρξε ανάληψη ευθύνης σε 80 περιπτώσεις). Αρκετοί όμως από τους εμπρησμούς οφείλονται σε ξεκαθάρισμα προσωπικών διαφορών ή εκβιασμούς.

Το φαινόμενο των μαζικών εμπρησμών αυτοκινήτων άρχισε στα μέσα περίπου του 1993. Τότε διάφορες ομάδες είχαν αναλάβει την ευθύνη για 16 εμπρησμούς. Στόχοι αυτών των "οργανώσεων" είναι κρατικά αυτοκίνητα, οχήματα ιδιωτικών εταιριών προστασίας, πολυτελή ΙΧ, όπως και αυτοκίνητα αστυνομικών ή δημοσιογράφων ή κρατικών λειτουργών. Αυτοπροσδιορίζονται ως... αναρχικοί και έχουν ονόματα, όπως "Λύκοι των Εξαρχείων", "Αγριες Χήνες των πόλεων", "Επαναστατικοί Πυρήνες", "Επαναστατική Συνείδηση", "Τρελό Γκαζάκι" (!) και διάφορες άλλες. Από... κοντά ακολούθησαν και οι εμπρησμοί για αντεκδίκηση.

Μυστήριο καλύπτει την υπόθεση Μπρεγκέ

Τακτικός επισκέπτης της χώρας μας από το 1987 ήταν ο συνεργάτης του γνωστού τρομοκράτη Κάρλος, Μπρούνο Μπρεγκέ, 46 χρόνων, από την Ελβετία. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης ο Μπρ. Μπρεγκέ ήρθε στην Ελλάδα για πρώτη φορά στις 6 Απρίλη 1987 με πτήση της ΟΑ από τη Ζυρίχη. Είχε "κόκκινο δελτίο" (θεωρούνταν ανεπιθύμητο πρόσωπο), δεν του επιτράπηκε η είσοδος και επέστρεψε στην πατρίδα του.

Στις 25 Φελεβάρη 1991 ήρθε στην Πάτρα από την Ανκόνα και απελάθηκε στις 28 Φλεβάρη. Στις 2 Μάρτη 1991 πήγε στην Ανκόνα και οι ιταλικές αρχές τον απέλασαν στη χώρα μας. Στις 7 Μάρτη απελάθηκε και πάλι από την Ελλάδα και αναχώρησε με αεροπλάνο για τη Ζυρίχη.

Στις 11 Νοέμβρη 1995 ο Ελβετός πήγε στην Ανκόνα με το πλοίο "Λατώ". Μόλις αποβιβάστηκε οι ιταλικές αρχές ζήτησαν από τον πλοίαρχο του καραβιού να τον μεταφέρει και πάλι στην Ελλάδα και να τον παραδώσει χωρίς τις τηρούμενες τυπικές διαδικασίες στις ελληνικές αρχές, διότι είχε απαγορευτικό εισόδου στη χώρα τους και χωρίς την ταυτόχρονη παράδοση σχετικού διευκρινιστικού εγγράφου, όπως συνηθίζεται σε ανάλογες περιπτώσεις, παρά μόνο με την ταυτότητά του.

Στη χώρα μας το ερυθρό δελτίο είχε μετατραπεί σε αναγγελία εισόδου από το 1991. Δηλαδή, απλά οι αρχές θα είχαν ενημέρωση κάθε φορά που θα έμπαινε στη χώρα μας. Από τότε όμως δεν προκύπτει είσοδος στην Ελλάδα ατόμου με τέτοια στοιχεία.

Το "Λατώ" έφτασε στην Ηγουμενίτσα στις 12 Νοέμβρη 1995. Πριν την άφιξη στο λιμάνι ο Μπρεγκέ ζήτησε από το λογιστήριο την ταυτότητά του, αλλά δεν την έδωσαν. Είκοσι λεπτά πριν την άφιξη στην Ηγουμενίτσα ο Ελβετός αναζητήθηκε από τον πλοίαρχο και δε βρέθηκε πουθενά. Ο Μπρεγκέ, που στο παρελθόν ήταν μέλος του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, είχε κρατηθεί σε ισραηλινές φυλακές από το 1971-1978 και καταδικάστηκε στη Γαλλία το 1982 σε πέντε χρόνια φυλάκιση για κατοχή και διακίνηση εκρηκτικών.

Σχετικά με δημοσιεύματα ότι ο Μπρεγκέ είχε προφυλακιστεί στις φυλακές Σταυρακίου, έγινε χτες γνωστό ότι σε αυτές τις φυλακές βρισκόταν προφυλακισμένος για κατοχή όπλων και ναρκωτικών, από τις 2 μέχρι τις 24 Νοέμβρη, ο Ελβετός Μπερνάρντ Κεσελρίνγκ, οπότε μεταφέρθηκε στις φυλακές Χανίων.

Από το ΥΔΤ έχουν εκδοθεί σχετικές διαταγές για την αναζήτησή του σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Μνημόσυνο
  • Το Παράρτημα ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ της ΠΕΑΕΑ μαζί με τους συγγενείς των 50 εκτελεσμένων πατριωτών από τους Γερμανούς τελούν το καθιερωμένο χρονιάτικο μνημόσυνο, τιμώντας τους, την Κυριακή 14.1.96 στις 11 πμ στη διασταύρωση Υψηλάντη.Λεωφορεία θα ξεκινήσουν από την κεντρική πλατεία της Λιβαδειάς.
Ψυχαγωγία
  • Η ΠΕΣΑΘΕΑ πραγματοποιεί συνεστίαση την Τετάρτη 24-1-96 και ώρα 8.30μμ στο κέντρο ΚΑΣΤΕΛΟ (Καυτατζόγλου και Δ. Ράλλη 26) τηλ. 2236.600. Θα κοπεί η πρωτοχρονιάτικη πίτα και θα υπάρχει καλλιτεχνικό πρόγραμμα (για τα μέλη δωρεάν).
  • Η ΠΕΕΠΠ πραγματοποιεί συνεστίαση την Κυριακή 28-1-96 στις 12 το μεσημέρι στο κέντρο ΚΑΣΤΕΛΟ (Καυτατζόγλου και Δ. Ράλλη 26). Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 5230.526 - 5230.534. Επίσης, στα κεντρικά γραφεία της Ενωσης θα λειτουργήσει κύκλος εκμάθησης βουλγαρικής γλώσσας.Ωρες διδασκαλίας 5 - 7μμ. Πληροφορίες στα παραπάνω τηλέφωνα. Τέλος, θα γίνει κλήρωση λαχείου στις 8-3-96,στις 6μμ,στην αίθουσα των κεντρικών γραφείων. Τη διακίνηση και διαδικασία κλήρωσης παρακολουθεί 5μελής επιτροπή. Τιμή λαχείου 1.000 δρχ.
Κοπή πίτας
  • Η Κεντρική Διοίκηση της ΠΕΑΕΑ προσκαλεί τους αντιστασιακούς και τους φίλους της Αντίστασης στο κόψιμο της πρωτοχρονιάτικης πίτας την Παρασκευή 12.1.96 στις 11.00 πμ στην αίθουσα συνεδρίων της Ενωσης (Λυκούργου 10, 4ος όροφος).

- Τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ διοργανώνουν την καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας και καλούν τα μέλη τους και τους φίλους της Εθνικής Αντίστασης να πάρουν μέρος στη γιορτή.

  • ΑΙΓΑΛΕΩ,το Σάββατο 13-1-96 στις 10.30 πμ στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου "Γιάννης Ρίτσος" (Παλαιό Δημαρχείο).
  • ΖΩΓΡΑΦΟΥ,το Σάββατο 13-1-96 στις 5 μμ στο ΚΑΠΗ Ιλισίων (2η στάση).
  • ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ,την Κυριακή 14-1-96 στις 10 πμ στην αίθουσα της Ενωσης Σμυρναίων (28ης Οκτωβρίου και Θεσσαλίας).
  • ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ - ΘΗΣΕΙΟΥ - ΠΑΝΩ ΣΦΑΓΕΙΩΝ,την Κυριακή 14-1-96 στις 11 πμ στα γραφεία του παραρτήματος.
  • ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ,την Κυριακή 14-1-96 στις 10.30 πμ στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου "Σπύρος Αποστόλου" (Ηρώων Πολυτεχνείου 29, έναντι ΟΣΕ).
  • ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ,την Κυριακή 14-1-96 στις 10.30 πμ στα γραφεία του παρ/τος (Βρυούλων 14).
  • ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ,την Κυριακή 21-1-96 στις 10 πμ στα γραφεία του παρ/τος.
  • ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ,την Κυριακή 21-1-96 στις 10.30 πμ στην παλαιά αίθουσα του δημαρχείου (Ζαλοκώστα 2).
Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση
  • Η Πανελλήνια Ενωση Αξ/κών - Υπαξ/κών ΕΑ (ΠΕΑΥΕΑ) πραγματοποιεί την Τετάρτη 24-1-96 στις 10 πμ,εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση στα γραφεία της Ενωσης (Λυκούργου 10, 4ος όρ.). Παρακαλούνται να παραβρεθούν όλα τα μέλη, καθώς και φίλοι και γνωστοί συνάδελφοι. Υποψηφιότητες γίνονται δεκτές μέχρι τις 22-1-96,μέρα Δευτέρα και ώρα 10 - 12 πμ στα γραφεία της Ενωσης.
Λιγοστεύουν τα περιθώρια για τον Μαρίνο

Την 68η μέρα απεργίας πείνας διανύει ο Χριστ. Μαρίνος. Αύριο, Τετάρτη, συνεδριάζει το Δικαστικό Συμβούλιο ενόψει της συμπλήρωσης έξι μηνών κράτησης

Σε σοβαρό κίνδυνο, αν και συνήλθε το απόγευμα της Κυριακής από το κώμα που είχε πέσει τη νύχτα της περασμένης Τετάρτης, παραμένει η ζωή του προφυλακισμένου απεργού πείνας Χριστόφορου Μαρίνου,που νοσηλεύεται για 68η συνεχή μέρα στο Τζάνειο Νοσοκομείο Πειραιά.

Και χτες παρουσίαζε μεγάλη πτώση του αιματοκρίτη του, παρέμενε σε συνεχή υπνηλία και βρισκόταν σε συγχυτική κατάσταση, ενώ ο θεράπων γιατρός του, επιμελητής Α της 1ης Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου, Στ. Αψόκαρδος, μίλησε για μια ακόμη φορά για τις μη αναστρέψιμες βλάβες της υγείας του.Υπ' αριθμόν 1 κίνδυνος, μεταξύ άλλων, θεωρείται η τύφλωση, που πιθανολογείται ότι δε θα αποφύγει ο Χριστ. Μαρίνος, αν καταφέρει να παραμείνει στη ζωή.

Να σημειώσουμε ότι παρά τη χορήγηση επί πενθήμερο φυσικού ορού με γλυκόζη, που ξεκίνησε μόλις ο απεργός πείνας έπεσε σε κώμα, καθώς μέχρι τότε αρνούνταν οποιαδήποτε ιατρική βοήθεια, η υγεία του δεν παρουσίαζε χτες καμιά βελτίωση. Ο Μαρίνος δεν μπορούσε ούτε και χτες να σηκωθεί απ' το κρεβάτι, εμφανίζοντας πλήρη ατροφία των μυών του, αλλά και να αναγνωρίσει τους δικούς του ή τους γιατρούς, καθώς βρίσκεται σε σύγχυση, εμφανίζοντας παράλληλα σοβαρά προβλήματα ακοής και όρασης. Το μόνο θετικό στοιχείο, που προς στιγμήν τον απομακρύνει απ' τα όρια του θανάτου, είναι ότι πέρασε από την κωματώδη κατάσταση των τελευταίων ημερών σε αυτήν της μόνιμης υπνηλίας. Στην περίπτωση, πάντως, που επανακτήσει τις αισθήσεις του, οι γιατροί του Τζάνειου φοβούνται μήπως τους ζητήσει να αποσύρουν τους ορούς ή τους βγάλει ο ίδιος. Να θυμίσουμε ότι ο απεργός πείνας δεν είχε δεχτεί ορό, παρά τη δικαστική απόφαση για αναγκαστική σίτισή του, η οποία εφαρμόστηκε τελικά αφού ο Μαρίνος έπεσε σε κώμα.

Οι ελπίδες τώρα - καθώς όλες οι αιτήσεις αποφυλάκισής του έχουν απορριφθεί - έχουν στραφεί στη σύγκληση αύριο του Δικαστικού Συμβουλίου της Αθήνας για να κρίνει αν συντρέχει ή όχι λόγος παράτασης της προφυλάκισής του, καθώς συμπληρώνει ήδη τον έκτο μήνα κράτησης.

Τη συμπαράστασή του στον Χριστ. Μαρίνο εκφράζει ομόφωνα το Κοινοτικό Συμβούλιο της γενέτειράς του, Πύργου Εύβοιας. Κάνει έκκληση προς τις "αρμόδιες αρχές της πολιτείας, την Εκκλησία, προσωπικότητες της δημόσιας ζωής, επιστήμονες και ανθρώπους, να πράξουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, προκειμένου να αποφευχθεί ο θάνατος του συγχωριανού μας Χριστ. Μαρίνου και να δικαστεί ζωντανός".

Στο ψήφισμα προστίθεται: "Μας ενδιαφέρει τόσο η αθωότητά του, όσο και η δυνατότητα επανόρθωσης και κοινωνικής επανένταξης σε περίπτωση ενοχής του. Η ποινή του θανάτου στην οποία οδηγείται είναι μη αναστρέψιμη, απάνθρωπη και ως εκ τούτου καταδικαστέα".

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας επανέλαβε χτες με ανακοίνωσ* του "το πάγιο αίτημα για αλλαγή του καθεστώτος προφυλακίσεων που ισχύει τα τελευταία χρόνια". Την έντονη ανησυχία του εκφράζει και ο Σύλλογος Εκδοτών - Βιβλιοπωλών Αθηνών, ζητώντας την άμεση άρση της κράτησης του Μαρίνου, ώστε να μπορέσει να υπερασπίσει τον εαυτό του στο δικαστήριο. Συγκέντρωση συμπαράστασης στον Χρ. Μαρίνο πραγματοποίησε χτες στις 5 το απόγευμα έξω απ' το Τζάνειο Νοσοκομείο η Επιτροπή Αλληλεγγύης.

ΚΗΔΕΙΑ

Τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, παππού, αδελφό και θείο

ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΛΕΒΙΖΟ

ετών 82

κηδεύουμε σήμερα Τρίτη 9.1.96 και ώρα 15.00 από τον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Βύρωνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ