ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΑΕΚ
Ο φίλος μας ο Λευτεράκης

Με ανοιχτές αγκάλες δεκτός ο Σούμποτιτς στην ΑΕΚ

Προπονητής με τις ικανότητες και το χαρακτήρα του Λευτέρη Σούμποτιτς, δεν μπορεί παρά να είναι περιζήτητος. Τρία εικοσιτετράωρα μετά την παραίτησή του από τον Ηρακλή, υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με την ΑΕΚ. Σούμποτιτς και ΑΕΚ για τους επόμενους δεκαοχτώ μήνες θα πηγαίνουν μαζί. Κι όπως σωστά επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΚ ΑΕΚ Γ. Γρανίτσας, "ο Σούμποτιτς είναι νέος προπονητής με φιλοδοξίες, κι έρχεται σε μια νέα ομάδα που επίσης ονειρεύεται να φτάσει ψηλά. Καλύτερο πάντρεμα δε θα μπορούσε να υπάρξει".

Ο Σούμποτιτς που εγκατέλειψε τον Ηρακλή, όταν η διοίκηση του συλλόγου προσπάθησε να του επιβάλει τον Ρ. Τάρπλεϊ ως αντικαταστάτη του Γ. Ζντοβτς, δεν έκρυψε την αισιοδοξία του για τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει. "Ερχομαι σε μια μεγάλη ομάδα, στην οποία εργάστηκε στο παρελθόν ένας καλός φίλος και δάσκαλός μου, ο Κρ. Τσόσιτς. Εχει δυνατότητες, καλούς παίκτες, είναι καλοδουλεμένη και όλοι μαζί θα προσπαθήσουμε να φτιάξουμε την ομάδα που θα πρωταγωνιστήσει σε Ελλάδα και Ευρώπη. Χρειάζεται δουλιά και προσωπικά μου αρέσουν τα δύσκολα. Δε χαλαρώνεις. Είσαι πάντα προσεκτικός. Από τότε που αντιμετώπισα την ΑΕΚ σε φιλικό στην αρχή της περιόδου, είχα πει ότι έχει μαζί με τον ΠΑΟΚ το καλύτερο υλικό στην Ελλάδα. Θα μιλήσω με τον Λίμπερτι να δω αν μπορεί να βοηθήσει. Αν όχι προτιμώ έναν παίκτη που να έχει ευρωπαϊκές εμπειρίες καθώς οι ελεύθεροι στην αγορά είναι ελάχιστοι. Θα επιδιώξω επίσης να μιλήσω με τον Τζούροβιτς, ώστε να με ενημερώσει για τη μέχρι σήμερα δουλιά, κάτι το οποίο έκανα κι εγώ με τον Γιατζόγλου που με διαδέχτηκε στον Ηρακλή", υπογράμμισε κατά την επίσημη παρουσίασή του.

Οπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΤΑΚ ΑΕΚ Γ. Φιλίππου, ο "Σούμποτιτς θα έχει την αμέριστη συμπαράσταση της διοίκησης, στην προσπάθεια να χτιστεί η ομάδα του επόμενου αιώνα". Οσο για τους φετινούς στόχους, εκτός από τη συμμετοχή στο Κύπελλο Κόρατς, μετά τη χτεσινή κλήρωση του Κυπέλλου που έβγαλε αντίπαλο το Σπόρτιγκ στο ΟΑΚΑ, η συμμετοχή στο φάιναλ φορ της Πάτρας, αποτελεί μια ευχάριστη πρόκληση.

Γιάννης ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ

ΗΡΑΚΛΗΣ
Το παρελθόν χαράζει το μέλλον

Με Γιατζόγλου, Τάρπλεϊ ο "γηραιός" αναζητεί νέο ξεκίνημα

Δυο φίλοι απ' τα παλιά επιστρέφουν στη Θεσσαλονίκη. Ο πρώτος είναι ο Στιβ Γιατζόγλου που μετά από τρία χρόνια επιστρέφει στον Ηρακλή, ως διάδοχος του Λ. Σούμποτιτς. Ο δεύτερος εκτός απροόπτου είναι ο Ρ. Τάρπλεϊ. Ο Αμερικανός αν συμφωνήσει με τη διοίκηση θα είναι ο αντικαταστάτης του Γ. Ζντοβτς. "Είναι ο παίκτης που μπορεί να αλλάξει τη ροή μιας ομάδας" σύμφωνα με τον Γιατζόγλου, που ήταν και ο πρώτος προπονητής που τον έφερε στην Ελλάδα το 1992 για λογαριασμό του Αρη. Ενα χρόνο αργότερα ο Αμερικανός εργάστηκε στον Ολυμπιακό, πριν επιστρέψει στο Ντάλας να συνεχίσει την καριέρα του στο ΝΒΑ.

Γιατί επιστρέφει στην Ευρώπη ο Τάρπλεϊ. Αν πριν τρία χρόνια εγκατέλειψε την Αμερική τιμωρημένος για χρήση ναρκωτικών, τώρα φεύγει τιμωρημένος για χρήση, ή μάλλον για κατάχρηση, αλκοόλ. "Αν στις ΗΠΑ συνελήφθη να έχει κάνει χρήση αλκοόλ, αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να παίξει στον Ηρακλή", δήλωσε χτες ο Στιβ Γιατζόγλου.

Ο Τάρπλεϊ ήταν η αιτία που ο Λ. Σούμποτιτς εγκατέλειψε τον Ηρακλή. Το παραδέχτηκε ο ίδιος επίσημα χτες, υπογραμμίζοντας όμως ότι ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, το οποίο γέμιζε σιγά σιγά το τελευταίο τρίμηνο. Ο πρόεδρος του Ηρακλή Κ. Χαϊτογλου έχει διαφορετική άποψη. "Ο Σούμποτιτς ήθελε ως αντικαταστάτη του Ζντοβτς τον Μαλόουν. Δεν είχε όμως καλές πληροφορίες για την κατάστασή του. Ο Τάρπλεϊ μπορεί να προσφέρει περισσότερα", υπογράμμισε. Οσο για τον Ζντοβτς που θα εγχειριστεί στο γόνατο εντός των ημερών, παραμένει στη δύναμη του Ηρακλή μέχρι τέλος της περιόδου, οπότε θα αποφασιστεί αν θα συνεχίσει στην ομάδα.

Πρόκληση, και μάλιστα δεύτερη στην καριέρα του, χαρακτήρισε ο Στιβ Γιατζόγλου τη συνεργασία του με τον Ηρακλή. "Η πρώτη ήταν όταν ήθελα να φτιάξω τον Αρη χωρίς Γκάλη, ενώ τώρα θα προσπαθήσω να χτίσω τον Ηρακλή χωρίς ξένο στην περιφέρεια. Η πρόκριση στην Ευρώπη έχει χαθεί, αλλά οι θέσεις στο βαθμολογικό πίνακα του πρωταθλήματος από 2 και κάτω είναι ανοιχτές. Δεν έχουμε όμως χρόνο ούτε να γελάσουμε, ούτε να κλάψουμε", υπογράμμισε ο "άρχοντας του Ηρακλή" σύμφωνα με τον Κ. Χαϊτογλου.

Ντίνος ΚΑΡΑΜΗΤΡΟΥΣΗΣ

Α2 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Δίδυμο ανόδου

Πειραϊκός και Βυζαντινός άνοιξαν πανιά για την Α1 κατηγορία. Στο πλαίσιο της 12ης αγωνιστικής της Α2 κατηγορίας, νίκησαν εκτός έδρας Παγκράτι και Δάφνη, αντίστοιχα, και αποσπάστηκαν 3 βαθμούς από τους διεκδικητές των δύο προνομιούχων θέσεων.

Τα αποτελέσματα: Νέστορας - Ηλυσιακός 85 - 84, Ιωνικός Ν. - ΜΕΝΤ 63 - 54, Φίλιππος - Κομοτηνή 87 - 78, Εσπερος - Νήαρ Ηστ 65 - 75, Παγκράτι - Πειραϊκός 95 - 103, Δάφνη - ΒΑΟ 88 - 99, Ιωνικός Ν. Φ. - Μίλωνας 83 - 85.

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: Πειραϊκός 23, ΒΑΟ 23, Νήαρ Ηστ 20, Μίλωνας 20, Φίλιππος 19, Δάφνη 17, Παγκράτι 17, Ηλυσιακός 17, Ιωνικός ΝΦ 17, Ιωνικός 17, ΜΕΝΤ 16, Νέστορας 16, Εσπερος 16, Κομοτηνή 15.

Α ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ: (12η αγωνιστική) Π. Φάληρο - Θρίαμβος 80 - 67, Φάρος - Αστέρας Εξ. 61 - 64, Κομοτηνή - Σπόρτιγκ 59 - 78, Ηρόδοτος - Ακαδημία 76 - 83, Ολυμπιακός Β. - ΜΕΝΤ 67 - 71, Ηρακλής - Καλαμαριά 66 - 55, Παγκράτι - Παναθηναϊκός 71 - 75.

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: Σπόρτιγκ 24, ΜΕΝΤ 22, Καλαμαριά 21, Π. Φάληρο 20, Παναθηναϊκός 19, Ακαδημία 19, Κομοτηνή 19, Ηρακλής 19, Παγκράτι 17, Θρίαμβος 15, Ολυμπιακός Β. 15, Αστέρας Εξ. 15, Φάρος 14, Ηρόδοτος 14.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟ
Αναζήτηση ευτυχίας

Χωρίς δικαίωμα αποτυχίας ο ΠΑΟΚ κόντρα στην Ολίμπια

Ξεκίνησαν ως φαβορί στον Β όμιλο του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου, αλλά στην πορεία κάτι δεν πήγε καλά. Ο λόγος για τον ΠΑΟΚ και την Ολίμπια, που συναντώνται σήμερα στις 21.00 στη "Σάλα Τίβολι" της Λουμπλιάνας, σ' ένα παιχνίδι χωρίς αύριο και για τις δύο ομάδες. Η ήττα της προηγούμενης Τρίτης από τη Ζρίνιεβατς έφερε τον ΠΑΟΚ σε δύσκολη βαθμολογική θέση, αλλά ο Ζ. Λούκαϊτς αισιοδοξεί. "Πιστεύω ότι θα γυρίσουμε ευτυχισμένοι από τη Σλοβενία. Πάμε για τη νίκη που θα μας δώσει μια βαθμολογική ανάσα και κουράγιο για τη συνέχεια", υπογράμμισε κατά την αναχώρηση.

Για την Ολίμπια είναι η τελευταία ευκαιρία να παραμείνει στο παιχνίδι της πρόκρισης. Η εντός έδρας ήττα από την Κάλεβ Τάλιν πριν μια βδομάδα δρομολόγησε σημαντικές εξελίξεις στο σύλλογο, με άγνωστες συνέπειες για το βραδινό παιχνίδι. Ο προπονητής Γ. Ντρβάριτς απολύθηκε και στη θέση του τοποθετήθηκε ο βοηθός του Ζ. Ντζούριτς, που μέχρι πέρυσι ήταν βασικός παίκτης της ομάδας, άρα και συμπαίκτης με όλους τους παίκτες της Ολίμπια.

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ντέρμπι αιωνίων

Μαζί δεν κάνουνε και χώρια δεν μπορούνε Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός. Τρεις μέρες μετά το μεταξύ τους παιχνίδι για το πρωτάθλημα στις 18 Φλεβάρη, θα βρεθούν αντιμέτωποι στην προημιτελική φάση του Κυπέλλου. Ενας από τους δύο θα είναι αναγκαστικά απών από το φάιναλ φορ της διοργάνωσης που θα φιλοξενηθεί στις 23 και 24 Μάρτη στην Πάτρα. Τα εισιτήρια θα μοιραστούν ανάμεσα στις δύο ομάδες, καθώς ο αγώνας είναι νοκ άουτ, αλλά οι πράσινοι έχουν το αβαντάζ της έδρας. Μετά το αναπάντεχο ραντεβού, οι "ερυθρόλευκοι" ίσως υποχρεωθούν σε αντικατάσταση του Μπέρι που δε θα είναι ακόμη έτοιμος να αγωνιστεί.

Στους άλλους αγώνες της προημιτελικής φάσης, Ο Ηρακλής θα φιλοξενήσει τη Λάρισα, η ΑΕΚ το Σπόρτιγκ και ο Μακεδονικός που αγωνίζεται στη Β Εθνική κατηγορία τον Απόλλωνα Πάτρας, που έχει κάθε λόγω να είναι παρών στο φάιναλ φορ που θα φιλοξενηθεί στην πόλη του.

Οι αγώνες θα γίνουν στις 21 Φλεβάρη, ενώ Παναθηναϊκός ή ΑΕΚ, λόγω κοινής έδρας, θα αγωνιστούν μία μέρα νωρίτερα ή αργότερα.

Χτες έγινε και η κλήρωση των αγώνων της προημιτελικής φάσης του Κυπέλλου γυναικών. Θα παίξουν: Θρίαμβος - Παγκράτι, Αστέρας Εξ. - ΜΕΝΤ, Παναθηναϊκός - Σπόρτιγκ και Ηρακλής - Κομοτηνή. Οι αγώνες θα γίνουν στις 31 Γενάρη, οι ημιτελικοί στις 24 Φλεβάρη και ο τελικός στις 11 Μάρτη.

ALL - STAR GAME
Νικητής το μπάσκετ

Σαράντα χιλιάδες χέρια χειροκρότησαν τα καλύτερα παιδιά του ελληνικού πρωταθλήματος, σε μια μοναδική βραδιά το Σάββατο το απόγευμα στο ΟΑΚΑ. Για την ιστορία η ομάδα των Αμερικανών νίκησε τους Ευρωπαίους με 124 - 113. Ο Ντομινίκ Ουίλκινς ανακηρύχτηκε κορυφαίος παίκτης του αγώνα, ενώ στους ειδικούς διαγωνισμούς κυριάρχησαν ο Φάντερμπεργκ στα καρφώματα που νίκησε τον Ουίλκινς στον τελικό και ο Αλβέρτης του Παναθηναϊκού που συγκέντρωσε 19 βαθμούς έναντι 17 του Κορωνιού.

ΑΜΕΡΙΚΗ: Ντίνκινς 20, Τσίτουμ 4, Μακ Ντάνιελ 12, Τζόνσον 2, Ρέλφορντ 21, Ντέιβις 8, Ουίγκινς 12, Λοτερντέιλ 1, Ουίλκινς 19, Γκάρετ 12, Ορτίθ 5, Φάντερμπεργκ 4, Πελ 2, Ελις 2.

ΕΥΡΩΠΗ: Αλβέρτης 16, Σιγάλας 20, Γιαννάκης 2, Πρέλεβιτς 7, Οικονόμου 27, Κορωνιός 7, Βράνκοβιτς 9, Αγγελίδης 6, Κακιούσης 2, Ρεντζιάς 14, Καράγκουτης 3, Φασούλας.

Εγχειρήθηκε ο Παταβούκας

Για δεύτερη φορά μπήκε το Σάββατο στο χειρουργείο ο Κ. Παταβούκας. Πριν τέσσερα χρόνια είχε υποστεί ρήξη χιαστών. Στο παιχνίδι με τη Ρεάλ την Πέμπτη έπαθε ολική ρήξη αχίλλειου τένοντα. Ο γιατρός Αργ. Μήτσου που τον χειρούργησε, προσδιόρισε την επιστροφή του στα γήπεδα για μετά από τρεις μήνες. Ο παίκτης χτες επέστρεψε σπίτι του. Η απουσία του από τους ευρωπαϊκούς αγώνες του Παναθηναϊκού και ειδικά αύριο από το παιχνίδι με την Μπαρτσελόνα θα είναι κάτι παραπάνω από σημαντική.

@ Ο Αμερικανός Στιβ Χουντ (27-1.97) είναι ο διάδοχος του Ρόνι Τόμκινς
  • Ο Αμερικανός Στιβ Χουντ (27 - 1.97) είναι ο διάδοχος του Ρόνι Τόμκινς στους Αμπελόκηπους.
  • Με ποινή τριών αγωνιστικών τιμωρήθηκε ο Αιγύπτιος Αμπντελνάβι του Παπάγου, για εξύβριση διαιτητών στο παιχνίδι με τους Αμπελόκηπους.
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ
Φεύγει ο Ιβκοβιτς

Με απόλυση του Ντ. Ιβκοβιτς συνοδεύεται η επιστροφή του Φ. Χριστοδούλου στον Πανιώνιο. Ανάμεσα στους δύο ο χορηγός της ομάδας επέλεξε το οικονομικό όφελος. Αργά χτες συνεδρίαζε το ΔΣ του συλλόγου προκειμένου να πάρει αποφάσεις. Ο χορηγός της ομάδας πίεζε για απόλυση του Γιουγκοσλάβου κι επιστροφή του Χριστοδούλου. Το πιθανότερο είναι ότι ο παίκτης θα πωληθεί το καλοκαίρι, ενώ εκφράζονται φόβοι ακόμα και για το μέλλον στη Ν. Σμύρνη των νέων παιδιών της ομάδας και ειδικότερα των Καράγκουτη, Καλαϊτζή. Ως αντικαταστάτης του Ιβκοβιτς φέρεται ο συμπατριώτης του Βλ. Τζούροβιτς, ενώ με την επιστροφή του Χριστοδούλου γίνεται αβέβαιο και το μέλλον του Πάσπαλιε στον Πανιώνιο.

Ψηλά θέλει να οδηγήσει την ΑΕΚ ο Λευτέρης Σούμποτιτς
ΜΠΑΣΚΕΤ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ