ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΑΙΡΕΤΩΝ ΝΟΜΑΡΧΩΝ
Αν και λιγοστές, ψαλιδίζονται...

Το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις του νόμου 2218/94, αφού αρμοδιότητες για θέματα πολεοδομίας και χωροταξίας παραχωρούνται και πάλι στο ΥΠΕΧΩΔΕ

Ψαλιδίζονται ακόμη και αυτές οι λιγοστές αρμοδιότητες, που παρείχε ο νόμος 2218/1994 στους αιρετούς νομάρχες, ενώ ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης υποβαθμίζεται αισθητά, μετά από απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να αφαιρέσει την αρμοδιότητα των αιρετών νομαρχών να εκδίδουν πολεοδομικές μελέτες, σχέδια πόλεων κλπ.

Συγκεκριμένα, το ΣτΕ έκρινε ότι δεν είναι στην αρμοδιότητα του αιρετού νομάρχη να προχωρεί σε κατάρτιση γενικών πολεοδομικών σχεδίων, καθορισμού ορίων οικισμών, κατάρτιση πολεοδομικών μελετών, καθορισμού Ζωνών Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ), έγκριση και τροποποίηση σχεδίων πόλεων και γενικά διάφορες πολεοδομικές αρμοδιότητες.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις του νόμου 2218/94, που παραχωρούσαν στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση πολεοδομικές αρμοδιότητες και πρότεινε να δοθούν και πάλι αυτές οι αρμοδιότητες στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Οι πολεοδομικές αρμοδιότητες, σύμφωνα με το ΣτΕ, ανήκουν στα κεντρικά ή αποκεντρωμένα όργανα του κράτους και όχι στους αιρετούς νομάρχες, όπως προβλέπει ο νόμος 2218/94. Επίσης, υποστηρίζει ότι ο νομάρχης έπαυσε πλέον να είναι όργανο του κράτους και ανήκει στην αιρετή νομαρχιακή αρχή. Για θέματα χωροταξίας και πολεοδομίας αρμόδιο θα είναι μόνο το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, το οποίο μπορεί να υποβοηθείται από τις γνωμοδοτήσεις των ΣΧΟΠ των νομαρχιών.

  • Με μια άλλη απόφαση το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικές και τις διατάξεις του νόμου 2052/92, σύμφωνα με τις οποίες μπορούσαν να δομηθούν "νέα δυναμικά κέντρα σε αδόμητη γη", με το επιχείρημα πως έτσι θα αντιμετωπιζόταν το νέφος. Το ΣτΕ απέρριψε σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του ΥΠΕΧΩΔΕ, με το οποίο προβλέπονταν η τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου του Δήμου Αμαρουσίου και η επέκτασή του σε συνεχόμενη περιοχή.

Στο σκεπτικό του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου αναφέρεται ότι με αυτό το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος ο Δήμος Αμαρουσίου εντάσσεται σε μια διαδικασία μετατροπής από κοινό προάστιο σε δευτερεύον κέντρο χωροταξικής υποενότητας του Λεκανοπεδίου, πράγμα που είναι αντίθετο με το άρθρο 24 του Συντάγματος.

ΤΕΕ ΠΡΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟ
Δεν αρκούν οι προφορικές εξηγήσεις

Καλεί τον υπουργό Μεταφορών - Επικοινωνιών να τροποποιήσει το νόμο, σύμφωνα με τον οποίο κάθε θέμα δημόσιας διοίκησης του υπουργείου μπορεί να ανατίθεται σε ιδιώτες, ΑΕΙ, ιδρύματα κλπ.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) καταρρίπτει ένα προς ένα τα επιχειρήματα, που διατύπωσε εγγράφως ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών, Ε. Βενιζέλος,για να δικαιολογήσει τη διάταξη που πέρασε, με την οποία, στην ουσία, κάθε θέμα δημόσιας διοίκησης του υπουργείου περνά στον ιδιωτικό τομέα.

Οπως είναι γνωστό, το ΤΕΕ κατήγγειλε ότι με τη διάταξη αυτή καταργείται "όλο το φάσμα της πάγιας εθνικής νομοθεσίας, αλλά και των κοινοτικών οδηγιών". Κι αυτό, γιατί προβλέπει ότι ο υπουργός μπορεί να αναθέτει με διαγωνισμό σε μελετητικά γραφεία και απευθείας σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, ερευνητικά ιδρύματα και ομάδες εργασίας, μελέτες, έρευνες και έργα, που αφορούν το υπουργείο Μεταφορών. Ούτε λίγο ούτε πολύ, δηλαδή, ο Ε. Βενιζέλος θέλει "διακοσμητικές" τις υπηρεσίες του υπουργείου χάριν της "ιδιωτικής πρωτοβουλίας", με προφανή στόχο να τεθεί στο περιθώριο η δημόσια διοίκηση και να ανατίθενται πλέον με ρουσφετολογικά κριτήρια οι μελέτες και τα έργα σε "ημετέρους".

Στις καταγγελίες του ΤΕΕ, επιχείρησε να απαντήσει ο Ε. Βενιζέλος, χωρίς, ωστόσο, να μπει στην ουσία. Διέψευσε τα περί μεσονύχτιας μεθόδευσης που του καταλόγισε το ΤΕΕ, επικαλέστηκε ότι η διάταξη "πέρασε" χωρίς να διατυπωθεί αντίρρηση και έκανε λόγο για "ανεύθυνες και στερεότυπες επιθέσεις κατά του κοινοβουλευτισμού". Εμμέσως, μάλιστα, έψεξε το ΤΕΕ, υποστηρίζοντας ότι αντιδρά γιατί βρίσκεται σε "οξεία αντιδικία με τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, που προσφέρουν ερευνητικό έργο σε περιοχές στις οποίες κινούνται και ιδιωτικά μελετητικά γραφεία".

Το ΤΕΕ σε χτεσινή του ανακοίνωση χαρακτηρίζει "θετικό στοιχείο" την άμεση αντίδραση του υπουργού, αλλά επισημαίνει ότι δε συμβαίνει το ίδιο με την επιχειρηματολογία του. Στο πρώτο επιχείρημα Βενιζέλου, ότι η διάταξη "πέρασε" χωρίς να διατυπωθεί αντίρρηση, το ΤΕΕ απαντά: "Το επιχείρημα αυτό αποτελεί μια ακόμη ισχυρή ένδειξη για τις προϋποθέσεις άσκησης του νομοθετικού έργου της Βουλής και των βουλευτών". Στην κατηγορία Βενιζέλου περί "ανεύθυνης και στερεότυπης επίθεσης κατά του κοινοβουλευτισμού", η απάντηση του ΤΕΕ είναι: "Ο κοινοβουλευτισμός δεν κινδυνεύει από το στερεότυπο ή και ενδεχομένως υπερβολικό της κριτικής, αλλά από την ιδιόμορφη υποταγή της νομοθετικής εξουσίας στην εκάστοτε περιστασιακή εκτελεστική".

Οσον αφορά τις εξηγήσεις του υπουργού, ότι η διάταξη αφορά τη δυνατότητα ανάθεσης μελετών, έργων ή εργασιών, μόνο "για τη διερεύνηση και αντιμετώπιση όλων των θεμάτων αρμοδιότητας του υπουργείου" και "δεν αναφέρεται σε τεχνικά ή κατασκευαστικά έργα", καθώς, επίσης, και ότι η ανάθεση θα γίνεται απευθείας στις επιτροπές ή ομάδες εργασίας που συγκροτεί ως όργανά του το υπουργείο, το ΤΕΕ επισημαίνει ότι, για να αποκτήσουν θεσμικού χαρακτήρα νόημα οι εξηγήσεις αυτές, θα πρέπει να επαναδιατυπωθεί η διάταξη, που τώρα "παρέχει έδαφος για κατ' επιλογήν ερμηνείες". Τέλος, για τον ισχυρισμό του υπουργού περί αντιδικίας ΤΕΕ με τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, στην ανακοίνωση αναφέρεται: "Η αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης και οι χαμηλές αποδοχές του διδακτικού προσωπικού δεν πρέπει να αποτελούν επιχείρημα μετατροπής των ΑΕΙ σε γραφεία μελετών".

Δικαίωμα η επιλογή της αποτέφρωσης

Η πρόεδρος του "Συνδέσμου Φίλων της Αποτέφρωσης", Χαρούλα Χαλικιά, τονίζει ότι όλοι πρέπει να έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν ελεύθερα ταφή ή αποτέφρωση

Την καταστρατήγηση των συνταγματικών και ατομικών δικαιωμάτων τους καταγγέλλουν όσοι επιθυμούν την αποτέφρωση των λειψάνων τους. Και αυτό γιατί η αποτέφρωση συνεχίζει να μην επιτρέπεται στην Ελλάδα του 2000, λόγω της άρνησης διαφόρων "προοδευτικών" και "εκσυγχρονιστικών" δυνάμεων. Οι υποστηρικτές της καύσης προβάλλουν το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής και σημειώνουν ότι με τον τρόπο αυτό αποσυμφορούνται τα νεκροταφεία, προστατεύεται καλύτερα το περιβάλλον και η υγιεινή και περιορίζονται τα φαινόμενα εκμετάλλευσης.

Ειδικότερα, η πρόεδρος του "Συνδέσμου Φίλων της Αποτέφρωσης" Χαρούλα Χαλικιά,μιλώντας στο "Ρ", τονίζει ότι όλοι πρέπει να έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν ελεύθερα ταφή ή αποτέφρωση και ότι επειδή δεν επιτρέπεται η καύση των λειψάνων, προσβάλλεται η προσωπικότητα και καταστρατηγούνται τα συνταγματικά και ατομικά δικαιώματα όσων την επιθυμούν.

Επισημαίνει ότι μόνο με την καύση καταπολεμούνται αποτελεσματικά οι μολυσματικές ασθένειες, καθώς τα μικρόβια δρουν και μετά το θάνατο και την ταφή του φορέα. Σημειώνει ότι τα μικρόβια συνεχίζουν τον κύκλο τους μέσα από τον κύκλο του νεκροταφείου και ότι με το νερό, τα φυτά και τα έντομα επανέρχονται στην επιφάνεια. Αναφέρει μάλιστα ότι στην Πίζα της Ιταλίας βρέθηκε μούμια του 16ου αιώνα, που έφερε τον ιό της ευλογιάς.

Επιπλέον, ο Σύνδεσμος υπογραμμίζει ότι με την καύση μειώνεται η ρύπανση του εδάφους, του υπεδάφους και του υδροφόρου ορίζοντα και ότι με την αποτέφρωση εξοικονομείται πολύτιμος χώρος και λύνεται το πρόβλημα του κορεσμού των νεκροταφείων. Παράλληλα, επισημαίνει ότι με την καύση μειώνονται και οι περιπτώσεις εκμετάλλευσης, οικονομικής, κοινωνικής και θρησκευτικής. Εξάλλου, απαντώντας στην αρνητική θέση της Εκκλησίας, αναφέρει ότι δεν υπάρχει δόγμα, που να απαγορεύει την καύση των νεκρών, αλλά απλώς η ταφή έχει καθιερωθεί εθιμικά.

Να σημειωθεί ότι ο κορεσμός των χώρων ταφής και οι επακόλουθες δυσλειτουργίες τους έχουν εξελιχθεί σε μείζον ζήτημα και έχουν προκαλέσει την έντονη διαμαρτυρία δημοτών. Πέρυσι το καλοκαίρι άλλωστε, οι κάτοικοι του Δήμου Αγίου Δημητρίου διαδήλωσαν υπέρ της άμεσης απομάκρυνσης από την περιοχή τους των νεκροταφείων Νέας Σμύρνης, Φαλήρου και Καλλιθέας, τονίζοντας το οξυμένο πρόβλημα της λειτουργίας και της καθαριότητά τους.

Το ζήτημα, πάντως, της καύσης των νεκρών θα συζητηθεί στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, ύστερα από πρόταση του επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα", Λεων. Αυδή.Η παράταξη τάσσεται υπέρ της αποτέφρωσης για λόγους σεβασμού της προσωπικότητας όσων την επιθυμούν, για λόγους υγιεινής και χωροταξίας και για τον περιορισμό των δαπανών ταφής, που διογκώνονται από κυκλώματα κερδοσκόπων.

ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Μετά το ξεπούλημα και χαράτσι

Μέσω της δυνητικής φορολογίας ο δήμαρχος και η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου υπολογίζουν να εξασφαλίσουν ακόμη 1,5 δισ. δραχμές από τους δημότες

Αγριο χαράτσι στον πειραϊκό λαό ετοιμάζεται να επιβάλει η υπό τον δήμαρχο Στ. Λογοθέτη πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, προφασιζόμενη έργα για τον Πειραιά. Στην πραγματικότητα επιχειρεί και πάλι, με κάθε δυνατό τρόπο, να εξασφαλίσει "ζεστό" χρήμα για να αντεπεξέλθει στις ασφυκτικές πλέον οικονομικές υποχρεώσεις του.

Με την... αποφασιστικότητα, που έχει χαρακτηρίσει μέχρι σήμερα την πολιτεία της στα δημοτικά πράγματα, η δημοτική αρχή ετοιμάζεται να υλοποιήσει τώρα και τις κατευθύνσεις περί δυνητικής φορολογίας, οι οποίες αποτελούν το "Ευαγγέλιο" της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την εφαρμογή κατά γράμμα του οποίου προωθεί η ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με τη "νέα" φιλοσοφία για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που τη θέλει στυγνό φορομπηχτικό μηχανισμό χωρίς κανένα κοινωνικό χαρακτηριστικό, ένας δήμος ή μια νομαρχία μπορεί να επιβάλλει πρόσθετη φορολογία με βάση τα τετραγωνικά των κατοικιών των δημοτών, για να τους φτιάξει τα έργα... κοινής ωφέλειας, τα κονδύλια για την κατασκευή των οποίων δεν μπορούν πλέον να εξασφαλιστούν από κρατικούς προϋπολογισμούς, επιχορηγήσεις ή άλλους σχετικούς πόρους.

Στην περίπτωση, βέβαια, του Πειραιά όχι μόνο για αυτό δεν πρόκειται, αλλά για κάτι ακόμη χειρότερο. Το χρήμα που θα εισρεύσει στα δημοτικά ταμεία είναι κοινό μυστικό ότι θα χρησιμοποιηθεί για να επουλώσει τις ανοιχτές οικονομικές πληγές και να εξασφαλίσει όσο γίνεται τη μισθοδοσία των δημοτικών υπαλλήλων... όπως καταγγέλλουν σύμβουλοι - Π. Σαλπέας,Κ. Τζατζάνης,Ν. Βλασσοπούλου - των παρατάξεων της μειοψηφίας στο πειραϊκό Δημοτικό Συμβούλιο.

Μέσω της δυνητικής φορολογίας ο Στ. Λογοθέτης υπολογίζει να εξασφαλίσει 1,5 ακόμη δισεκατομμύρια, που θα πληρώσουν μέσα στην επόμενη τριετία οι Πειραιώτες. Μεταξύ των έργων, που επικαλείται, "αλλά δεν πρόκειται να γίνουν", όπως σημείωσε ο Π. Σαλπέας, περιλαμβάνονται η ολοκλήρωση των έργων στο Δημοτικό Θέατρο, η αναπαλαίωση του κτιρίου του πάλαι ποτέ Ταχυδρομείου και η ανακατασκευή του ιστορικού Ρολογιού. Να σημειώσουμε ότι τα συγκεκριμένα έργα εμφανίζονται τα τελευταία χρόνια σε όλα τα τεχνικά προγράμματα του δήμου, συνοδευόμενα, υποτίθεται, από τα αναγκαία κονδύλια για την υλοποίησή τους, χωρίς βέβαια κάτι τέτοιο να γίνεται.

"Σκαλίζουν" το φάκελο "τρομοκρατία"

Το φάκελο δυο βομβιστικών επιθέσεων, που σημειώθηκαν το 1983 εναντίον του τότε Σαουδάραβα πρέσβη στην Αθήνα και στο μπαρ "Οσκαρ", στη Γλυφάδα, αναμένεται να προσκομίσει σήμερα στον ανακριτή ο αντεισαγγελέας Εφετών, Ι. Διώτης,ο οποίος είναι πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προκύπτουν ενοχοποιητικά στοιχεία τουλάχιστον για πέντε άτομα, τα ονόματα των οποίων είχαν βρεθεί από κλιμάκια της Ελληνικής Αστυνομίας πριν μερικά χρόνια στα αρχεία της Στάζι, αλλά και άλλων μυστικών υπηρεσιών ευρωπαϊκών χωρών. Οι πληροφορίες λένε ότι πρόκειται για μέλη της ομάδας Επαναστατικής Αλληλεγγύης, η οποία είχε αναλάβει τότε την ευθύνη των δυο βομβιστικών ενεργειών.

Τελικά φαίνεται ότι τα στοιχεία, που είχε επικαλεστεί ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης, Στ. Παπαθεμελής,όταν είχε συντάξει την περιβόητη αναφορά του προς τον πρωθυπουργό για την τρομοκρατία, βρίσκουν τώρα το δρόμο της δικαστικής διερεύνησης. Για το ίδιο θέμα αναμένεται σήμερα να δώσει συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Σ. Βαλυράκης.

Το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής διεκδικούν οι υποστηριχτές της αποτέφρωσης



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ