ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ο επόμενος... για "φούντο"!

Με μια πλειοψηφία Νομαρχιακού Συμβουλίου υποταγμένη στις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και με μια κυβέρνηση, που δεν επιχορηγεί τη νομαρχία ούτε καν γι' αυτές τις επιλογές της, τα πράγματα είναι μάλλον σκούρα για την περιοχή. Η ΝΑΣ καταψηφίζει και καταγγέλλει

Αλλη μια νομαρχία βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού λόγω της οικονομικής ασφυξίας που επιβάλλει η κυβέρνηση στο θεσμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η νομαρχία Δυτ. Αττικής, που καλύπτει μια από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές του Λεκανοπεδίου, καλείται να τα βγάλει πέρα με 4,5 δισεκατομμύρια δραχμές που εγκρίθηκαν γι' αυτήν από τον κρατικό προϋπολογισμό του '96, αντί των 32 δισεκατομμυρίων που είχε εγκρίνει η πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου στις 30/11/95!

Πέρα από το γεγονός του ανοιχτού εμπαιγμού της κυβέρνησης στα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκείνη η συνεδρίαση του ΝΣ έδειξε ότι ακόμη και ορισμένοι αιρετοί έχουν αποδεχτεί το ρόλο του εντολοδόχου της κεντρικής διοίκησης και των κοινοτικών οδηγιών.

Ο επικεφαλής της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας", Α. Χοροζάνης,σε δήλωσή του στο "Ρ" τόνισε ότι, αν ο νομαρχιακός προϋπολογισμός είχε καταρτιστεί με βάση τις πραγματικές ανάγκες της περιοχής, θα χρειαζόταν ακόμη περισσότερα χρήματα. Για παράδειγμα έφερε την κατάσταση που επικρατεί στη νομαρχία σε επίπεδο αναγκών σε προσωπικό, αφού έτσι όπως είναι διαρθρωμένη χρειάζονται κάπου 840 άτομα, ενώ τώρα υπάρχουν μόλις 60!

Με ανακοίνωσή της η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" (ΝΑΣ) Δυτ. Αττικής, με αφορμή την ψήφιση του νομαρχιακού προϋπολογισμού, τονίζει: "Η όλη φιλοσοφία του εναρμονίζεται και ακολουθεί πιστά τις εντολές της κεντρικής εξουσίας στο δρόμο της λιτότητας, αλλά και όσο αφορά το τεχνικό πρόγραμμα, δεν καλύπτει τις ανάγκες της περιοχής μας, αλλά τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ενωσης". Η ΝΑΣ παραθέτει, για παράδειγμα την πρόταξη στον προϋπολογισμό της υποδομής για την καλύτερη μεταφορά των εμπορευμάτων της ΕΕ, αντί της βιομηχανικής ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος, που αποτελούν ζητήματα ζωής για την περιοχή.

Η ΝΑΣ προσθέτει ότι ο προϋπολογισμός που ψηφίστηκε από την πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου δε διέπεται από μια πολιτική ανάπτυξης των υπηρεσιών της νομαρχίας για την πραγματική αντιμετώπιση των προβλημάτων της περιοχής "και όπου έγινε αυτή η προσπάθεια περιορίστηκε στα πλαίσια της αυστηρής λιτότητας". Μερικά από αυτά τα προβλήματα είναι η αποβιομηχάνιση, η ανεργία, η ρύπανση του περιβάλλοντος, προβλήματα υγείας, παιδείας, γεωργίας, προστασίας δασών κ.ά.

Η "απάντηση" του νομάρχη Π. Παπαπέτρου στο πρόβλημα των πόρων ήταν... ο δανεισμός από ευρωπαϊκές ή ελληνικές τράπεζες! "Το ερώτημα που θέτουμε εμείς, τονίζει η ΝΑΣ, είναι πώς θα ξεχρεωθούν αυτά τα δάνεια, με πρόσθετους φόρους στο λαό της περιοχής μας;"

Η ΝΑΣ ασκεί κριτική και στη λειτουργία του ΝΣ, αφού το θέμα του προϋπολογισμού συζητήθηκε μόνο μία φορά, χωρίς κανείς να ενημερώσει τους νομαρχιακούς συμβούλους επί της ουσίας, ενώ οι εισηγητικές εκθέσεις μοιράστηκαν μόλις λίγα λεπτά πριν αρχίσει η συνεδρίαση! Κι όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι η ΝΑΣ είχε ζητήσει ήδη από τις αρχές του περασμένου Νοέμβρη εισηγητικές εκθέσεις και στοιχεία.

Τέλος, η ΝΑΣ τονίζει ότι ο προϋπολογισμός θα έπρεπε να καταδείχνει την ανάγκη οικονομικής αυτοτέλειας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, τοδιεκδικητικό του χαρακτήρα για έσοδα από την κεντρική διοίκηση, την εναντίωση σε κάθε μορφή πρόσθετης φορολόγησης σε βάρος του λαού και να καταρτίζεται με βάση τις ανάγκες του τόπου και των εργαζομένων. Γι' αυτό, καταλήγει η ανακοίνωση, "χρειάζεται η συσπείρωση και η κινητοποίηση του λαού, των δήμων και των άλλων φορέων της περιοχής".

ΔΗΜΟΣ ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ
Αλλος χρωστάει, άλλος πληρώνει

Στις "τσέπες" των δημοτών βλέπει η δημοτική αρχή τη λύση των οικονομικών προβλημάτων του δήμου, κλείνοντας τα αυτιά στις προτάσεις της "Δημοτικής Αναγέννησης" για διεκδίκηση των, παράνομα, παρακρατημένων πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την κεντρική διοίκηση

Με αυξήσεις - "φωτιά" των δημοτικών τελών "καλωσόρισε" η δημοτική αρχή των Αγ. Αναργύρων το 1996. Ακολουθώντας κατά βήμα τη λογική της ανταποδοτικότητας και της πρόσθετης φορολογίας, η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου αποφάσισε να εισπράξει σχεδόν τα μισά, συνολικά, έσοδα του δήμου για το νέο χρόνο, από τις τσέπες των δημοτών!

Συγκεκριμένα, από τα 5,9 δισεκατομμύρια δραχμές που είναι το σύνολο των προβλεπόμενων εσόδων του δήμου για το '96, τα τρία δισεκατομμύρια θα εισπραχθούν από δημοτικούς φόρους και τέλη! Να σημειωθεί ότι το έλλειμμα του δήμου ανέρχεται στα 1,3 δισεκατομμύρια.

Οι αυξήσεις των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού, σύμφωνα με την πρόταση της δημοτικής αρχής και της απόφασης της πλειοψηφίας, έχει ως εξής: Για τις οικίες αύξηση 17%, για τα καταστήματα 20%, για στεγασμένους και μη χώρους 20%. Ο φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων, που προβλέπεται στο νόμο 1080/80, αυξήθηκε κι αυτός κατά 20%.

Οι μόνοι που αντέδρασαν σε αυτή την κατάσταση που διαμορφώνεται ενάντια στο, ήδη εξανεμισμένο, εισόδημα των δημοτών, ήταν οι δημοτικοί σύμβουλοι της "Δημοτικής Αναγέννησης", οι οποίοι καταψήφισαν τις παραπάνω αυξήσεις και αντιπρότειναν μια γενική αύξηση όχι μεγαλύτερη του 5%, έτσι ώστε να ισοσκελιστούν κάπως οι ανάγκες του δήμου, με την οικτρή οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών.

Οι σύμβουλοι της Κίνησης δεν αποδέχτηκαν και καταψήφισαν τις αυξήσεις στο ΤΑΠ, τις μεγάλες αυξήσεις στα τέλη του δημοτικού νεκροταφείου και την είσπραξη του ΤΑΠ παρελθόντων οικονομικών ετών ('95). Επίσης, καταψήφισαν το εξωφρενικό έσοδο του ενός δισεκατομμυρίου δραχμών, που προϋπολογίζεται να εισπραχθεί από τη μεταφορά συντελεστή δόμησης, που σημαίνει στη συγκεκριμένη περίπτωση επιβολή φόρου στους δημότες για την απαλλοτρίωση ελεύθερων χώρων.

Οσον αφορά στα προβλεπόμενα έξοδα του δήμου, οι δημοτικοί σύμβουλοι της "Δημοτικής Αναγέννησης" καταψήφισαν την πρόταση για έκδοση δημοτικού φυλλαδίου, αφού από την πρόταση δεν εξασφαλίζεται η έκφραση όλων των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Επίσης, καταψήφισαν και το κονδύλι για τη δημοτική επιχείρηση περιβάλλοντος, αφού δεν αποδέχονται τη σύστασή της.Αναπτύσσοντας τη λογική των θέσεων της παράταξης, ο επικεφαλής της "Δημοτικής Αναγέννησης" και δημοτικός σύμβουλος, Γερ. Θεοδωράτος,τόνισε στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι "προωθείται η περικοπή και σταδιακή κατάργηση των κρατικών πόρων και άλλων επιχορηγήσεων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, έτσι ώστε τα οικονομικά, λειτουργικά και άλλα προβλήματα των δήμων να αντιμετωπιστούν με την επιβολή πρόσθετων φόρων από τους δήμους, αβάσταχτων πλέον για το δημότη και με την ανταποδοτικότητα που πλέον γενικεύεται".

Ο δημοτικός σύμβουλος πρόσθεσε ότι αυτή η πολιτική απορρέει από τις αποφάσεις των Βρυξελλών "και βρίσκουν, δυστυχώς, πρόθυμους αποδέκτες και διεκπεραιωτές και στη χώρα μας".

Τέλος, η Κίνηση πρότεινε να αποφασιστεί ένα διεκδικητικό πλαίσιο για την αύξηση των πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το σύνολο του κρατικού προϋπολογισμού, κατάργηση των διατάξεων που ευνοούν την πρόσθετη φορολόγηση και επιστροφή των παρακρατηθέντων από την κεντρική διοίκηση πόρων της ΤΑ.

Πλαστές αντιπαραθέσεις

"Τσακωμός" υπουργείου Εσωτερικών - Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων για το ποιος θα διαχειρίζεται τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου των νομών, τη στιγμή που οδηγούνται σε εξαφάνιση ή ιδιωτικοποίηση

Σε "κόντρα", με άσφαιρα πυρά, μεταξύ του υπουργείου Εσωτερικών και του προέδρου της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας Ευ. Κουλουμπή,εξελίσσεται το θέμα της ρύθμισης υπέρ των περιφερειακών διευθυντών για την εποπτεία των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών.

Αναφερόμενος σε χτεσινά δημοσιεύματα του Τύπου, που φέρουν "κύκλους του υπουργείου Εσωτερικών" να εμφανίζουν τον Ευ. Κουλουμπή ενήμερο της παραπάνω ρύθμισης, ο τελευταίος καλεί τους "ανώνυμους" του υπουργείου "να βγουν στο φως της δημοσιότητας, αναλαμβάνοντας επωνύμως τις ευθύνες τους".

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΑΕ αποφάσισε, σε χτεσινή του συνεδρίαση, να σταλεί επιστολή του προέδρου της Ενωσης προς όλους τους νομάρχες ώστε να ορίσουν άμεσα οι ίδιοι τα ΔΣ όλων των ΝΠΔΔ των νομών τους. Επίσης, επιτροπή νομαρχών να επισκεφθεί τον πρόεδρο της Βουλής, τους αρχηγούς των κομμάτων και τον υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, προκειμένου να ζητήσουν να αποσυρθεί η σχετική διάταξη. Επιπλέον, αποφασίστηκε να ζητηθεί με επιστολή προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Εθνικής Οικονομίας, η συμμετοχή της ΕΝΑΕ στην επιτροπή που επεξεργάζεται τον οργανισμό λειτουργίας των γενικών γραμματειών των περιφερειών.

Στην ίδια συνεδρίαση του ΔΣ αποφασίστηκε και η ημερομηνία της σύγκλησης του πρώτου συνεδρίου της ΕΝΑΕ, που θα γίνει στις 29 και 30 Μάρτη '96 στην Αλεξανδρούπολη.

Ωστόσο, και οι υπουργικοί "κύκλοι" και η ΕΝΑΕ επιβεβαιώνουν, ο καθένας για δικούς του λόγους, ότι επιμένουν στην ανάδειξη πλαστών διαφορών μεταξύ τους. Γιατί το ζήτημα δεν είναι τόσο το ποιος θα διαχειρίζεται τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, αλλά προς ποια κατεύθυνση. Οταν, για παράδειγμα, υπάρχουν αυτή τη στιγμή δημόσια νοσοκομεία με ελλείμματα δισεκατομμυρίων δραχμών και η πολιτική της κυβέρνησης τα οδηγεί σε δανεισμό από τράπεζες για να επιβιώσουν, αποτελεί τουλάχιστον στρουθοκαμηλισμό να "τσακώνονται" για το ποιος θα διαχειρίζεται τη μιζέρια.

Το ΔΣ της ΕΝΑΕ, γιατί για την κυβέρνηση δεν τίθεται θέμα αφού αποτελεί μπούσουλα της πολιτικής της, δεν ασχολήθηκε με το ερώτημα αν θέλει να λειτουργεί σε ένα πλαίσιο δανειοδότησης των κοινωνικών υπηρεσιών και αν τελικά, ακόμα και αν οι νομαρχίες πάρουν την αρμοδιότητα, θα έχουν ένα ειδικό βάρος στη λειτουργία των ΝΠΔΔ.

Φορέας για τον τουρισμό της Αθήνας

Σύσκεψη με εκπροσώπους τουριστικών φορέων και με αντικείμενο συζήτησης την ίδρυση Οργανισμού Ανάπτυξης του Τουρισμού της Αθήνας είχε χτες ο δήμαρχος της πρωτεύουσας. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η συγκρότηση ομάδας εργασίας που θα καταθέσει το καταστατικό του νέου φορέα. Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, ο νέος φορέας θα αποτελέσει τον καινούριο Οργανισμό για την τουριστική ανάπτυξη της πόλης.

Συνάντηση της "ΝΑΣ" Πειραιά

Η Γραμματεία της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" Πειραιά διοργανώνει συνάντηση με τις αντίστοιχες δημοτικές κινήσεις, τη Δευτέρα 15 Γενάρη, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ (Μπουμπουλίνας 21) με θέμα: "Νομαρχιακή και πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση, εξελίξεις ένα χρόνο μετά τις εκλογές. Δυσκολίες και δυνατότητες στη δράση μας". Θα γίνει παρέμβαση από τον επικεφαλής της "ΝΑΣ", Σπ. Χαλβατζή.

Ελευσίνα. Η πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου Δυτικής Αττικής προτιμά να "ξεχνά" αυτή την εικόνα και να "θυμάται" τις ανάγκες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη διακίνηση των προϊόντων της



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ