ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Γενάρη 1996
Σελ. /30
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΓΕΙΑΣ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Προβληματισμός για το συσσωρευμένο υγρό

Μια φορά την ημέρα θα εκδίδεται ιατρικό δελτίο που θα περιγράφει την κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού, μετά τη χτεσινή απόφαση του Ιατρικού Συμβουλίου. Η απόφαση αυτή ελήφθη, επειδή - σύμφωνα με το χτεσινό μεσημβρινό ιατρικό δελτίο - κατά τις τελευταίες μέρες η υγεία του Α. Παπανδρέου δεν παρουσιάζει διακυμάνσεις.

Στο δελτίο, όμως, δε διευκρινίζεται αν το ιατρικό ανακοινωθέν θα δίδεται στους δημοσιογράφους παρουσία γιατρού, ο οποίος θα είναι σε θέση να απαντά σε ερωτήσεις για την πορεία του πρωθυπουργού. Ετσι, οι δημοσιογράφοι έστειλαν χτες επιστολή στον πρόεδρο και τα μέλη του Ιατρικού Συμβουλίου με αίτημα να διαβάζει, νωρίς το απόγευμα, γιατρός το ένα και μοναδικό ιατρικό δελτίο.

Το μεσημβρινό ιατρικό ανακοινωθέν αναφέρει πως κατά το προηγούμενο 24ωρο η κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού δεν παρουσίασε ουσιώδεις μεταβολές."Συνεχίζεται το πρόγραμμμα κινησιοθεραπείας, αναπνευστικής φυσικοθεραπείας και της περιοδικής υποστήριξης της αναπνευστικής και νεφρικής λειτουργίας με τεχνητά μέσα - προσθέτει. Επειδή κατά τις τελευταίες ημέρες η υγεία του πρωθυπουργού δεν παρουσιάζει διακυμάνσεις το Συμβούλιο αποφάσισε να εκδίδεται μόνο το μεσημβρινό ιατρικό δελτίο".

Πάντως, το υγρό που επανασυσσωρεύτηκε στο δεξιό και αριστερό ημιθωράκιο του πρωθυπουργού, καθώς και ο τρόπος αφαίρεσής του προβληματίζουν τους γιατρούς. Μια τρίτη παρακέντηση εγκυμονεί κινδύνους εμφάνισης νέας λοίμωξης, ενώ η παραμονή του υγρού στα ημιθωράκια μπορεί να προκαλέσει πνευμονία. Σύμφωνα με τους θεράποντες γιατρούς του Α. Παπανδρέου, η συσσώρευση υγρού μπορεί να οφείλεται στην καρδιακή και νεφρική ανεπάρκεια,αλλά και σε ουραιμία. Οι γιατροί θα προσπαθήσουν να αφαιρέσουν το υγρό με τις αιμοκαθάρσεις και θα αποφύγουν τρίτη παρακέντηση μέχρι να έρθει ο πνευμονολόγος κ. Λάιτ, με ειδίκευση στο πλευριτικό υγρό από το ΝΙΗ της Βιρτζίνια. Ο Αμερικανός γιατρός θα έρθει στο "Ωνάσειο" μετά από πρόσκληση των παιδιών του πρωθυπουργού και - σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες - ενδέχεται να χορηγήσει στον πρωθυπουργό σκληρυντικές ουσίες μεταξύ πλευρών και πνευμόνων, που θα εμποδίσουν την επανασυσσώρευση του υγρού και τις αιμορραγίες αγγείων.

Χτες το πρωί επισκέφτηκαν τον πρωθυπουργό τα παιδιά του Νίκος και Αντρίκος, η πρώην σύζυγός του Μαργαρίτα και ο πρώην υπουργός Ε. Γιαννόπουλος. Τα παιδιά του Α. Παπανδρέου με δηλώσεις τους άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο μεταφοράς του πρωθυπουργού σε νοσοκομείο των ΗΠΑ. Στην ερώτηση αν συμφωνούν με τη μεταφορά του σε νοσοκομείο του εξωτερικού, απάντησαν: "Ισως γίνει και αυτό. Είμαστε ανοιχτοί σε ό,τι καλύτερο για την ιατρική επιμέλεια του πρωθυπουργού". Σε άλλη ερώτηση, αν οι γιατροί συμφωνούν, είπαν"απολύτως, όταν έρθει η στιγμή", ενώ στην ερώτηση πώς είναι η κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού, ο γιος του Νίκος απάντησε: "Θα ήθελα να είναι καλύτερη".

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί πως χτες η σύζυγος του πρωθυπουργού Δ. Λιάνη- Παπανδρέου δέχτηκε επιστολή από το νοσοκομείο "Τζον Χόπκινς" των ΗΠΑ, που λέει πως θα παράσχουν κάθε δυνατή βοήθεια, κάθε ιατρική φροντίδα στον πρωθυπουργό, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Ο Ε. Γιαννόπουλος εξερχόμενος του "Ωνασείου" δήλωσε πως είδε και μίλησε με τον πρωθυπουργό για πέντε λεπτά. "Συγκινήθηκα - πρόσθεσε. Είπαμε τα δικά μας. Δεν μπορώ να σας πω τι είπαμε".

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΟΥΡΑΛΗΣ
Ορθιος μέχρι το τέλος

Πριν ένα χρόνο, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Ομιλος Παρισιού του ΚΚΕ, έφυγε από κοντά μας ο Γιάννης Δουραλής, όρθιος μέχρι το τέλος κοντά στα ιδανικά και το κόμμα με το οποίο έδωσε αγώνες στη διάρκεια της χούντας στο Παρίσι, όπως και μετά τη μεταπολίτευση. Αλύγιστος και γενναιόδωρος είχε πολλούς πολιτικούς αντιπάλους, δεν κατόρθωσε όμως να φτιάξει εχθρούς.

Με το ΚΚΕ, συνεχίζει η ανακοίνωση, αγωνίστηκε πάνω από 20 χρόνια. Διατέλεσε μέλος της Κομματικής Επιτροπής Γαλλίας και μετείχε κατ' επανάληψη στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Κοινότητας, ήταν αντιπρόεδρός της στην περίοδο 1991 - 94. Επανεκλέχτηκε το Δεκέμβρη του '94, ένα μήνα πριν το θάνατό του, που και ο ίδιος περίμενε με θάρρος και με ανείπωτη αξιοπρέπεια. Απλός οικοδόμος στην αρχή, έφτιαξε δική του οικοδομική επιχείρηση στη συνέχεια και μαζί με τη σύντροφο της ζωής του Τούλα ένα από τα πιο ζεστά ελληνικά εστιατόρια του Παρισιού, το "ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ". Αγωνιστής της δημοκρατίας, κινδύνεψε να απελαθεί από τη γαλλική Αστυνομία και να παραδοθεί στο χουντικό καθεστώς. Η δημοκρατική γαλλική κοινή γνώμη στάθηκε στο πλευρό του, όπως και στο πλευρό όλων των αντιχουντικών, και ματαίωσε την απέλασή του.

Οι σύντροφοί του στο Παρίσι βλέπουν στα πρόσωπα της Τούλας και της κόρης του Ερρικας τον ίδιο το Γιάννη, μια και οι ίδιες μοιράστηκαν από την αρχή τις ιδέες του, τη γενναιοδωρία του και το πάθος του για τη ζωή και τη δουλιά.

Η ελληνική κοινότητα τον θυμάται σαν να ήταν χτες. Και τον θρηνεί, μια και ο Γιάννης, είτε ήταν στην πλειοψηφία, είτε στη μειοψηφία, είχε γνώμονα πάνω απ' όλα το συμφέρον του συνόλου.

  • Οι σ. Τράκας Χρήστος και Λόλα Σκανδάλη προσφέρουν στην εφημερίδα του Γιάννη Δουραλή, τον "Ριζοσπάστη", 50.000 δραχμές στον ένα χρόνο από τον θάνατό του.
ΝΕ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αύριο η εκδήλωση τιμής στον Γιάννη Ρίτσο

Εκδήλωση για να τιμήσει το μεγάλο Ελληνα, κομμουνιστή ποιητή Γιάννη Ρίτσο,διοργανώνει αύριο Κυριακή 14 Γενάρη 1996, στις 10.30 το πρωί, στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο, η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ. Για "το πολιτικό νόημα στην ποίηση του Γιάννη Ρίτσου" θα μιλήσει στην εκδήλωση ο Γιώργος Χουρμουζιάδης,καθηγητής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ποιήματα του ποιητή θ' απαγγείλουν οι ηθοποιοί του Θεσσαλικού Θεάτρου, Αντώνης Αλεξίου, Κατερίνα Βακαλοπούλου, Πόπη Πελτεκοπούλου και Αλέξανδρος Τσακίρης. Στο καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης θα πάρει μέρος το μουσικό σύνολο της Ιουλίας Μπούμπη. Επίσης, θα λειτουργήσει έκθεση βιβλίων του Γιάννη Ρίτσου και έκθεση φωτογραφίας, με φωτογραφίες που θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά κι αφορούν τη μεγάλη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το 1983 στο κλειστό γυμναστήριο Λάρισας, όπου ο τότε δήμαρχος της πόλης τίμησε τον μεγάλο μας ποιητή.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ ευχαριστεί

Η Πανελλήνια Ενωση Συμπαράστασης στα θύματα Πολιτικής Δίωξης "Η Δημοκρατική Μέριμνα" ευχαριστεί όλους όσοι βοήθησαν στην επιτυχία της χριστουγεννιάτικης Οικονομικής Εξόρμησης.

Ετσι έγινε δυνατό, χάρις στις φιλότιμες προσπάθειες των μελών και φίλων της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ, να βοηθηθούν οι οικογένειες των αγωνιστών με χρηματικό βοήθημα που σήμερα το έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη.

Οικονομική ενίσχυση έδωσαν και όλα τα τμήματα της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ της Αθήνας και του Πειραιά και των επαρχιών σε αγωνιστές των περιοχών τους.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ εύχεται σε όλους Καλή Χρονιά.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Προσφορές γίνονται δεκτές στα γραφεία του Σωματείου μας: Ακαδημίας 78, τηλέφωνο 38.22.776 και στην Εθνική Τράπεζα, υποκατάστημα Κάνιγγος, στο λογαριασμό 480210/14.

Ευχαριστήριο

Η οικογένεια Ιωάννη Αυλωνίτη ευχαριστεί θερμά όλες τις συντρόφισσες και τους συντρόφους, τις φίλες και τους φίλους, που μας συμπαραστάθηκαν στην οδύνη και τη θλίψη που προκάλεσε η απώλεια της αγαπημένης μας συζύγου και μητέρας Γεωργίας.

Εκλογές στην Παγκρήτια Ενωση

Στο τέλος του Μάρτη πρόκειται να γίνουν οι εκλογές στην Παγκρήτια Ενωση.Δίνεται έτσι η ευκαιρία στο ιστορικό και μεγαλύτερο σωματείο της χώρας για μια ποιοτική στροφή στη δράση του, μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες και μικροφιλοδοξίες, που το ταλαιπωρούν τόσα χρόνια.

Η "Δημοκρατική Κίνηση Επαρχιωτών Αθήνας" (ΔΗΚΕΑ) Κρητών θέλει να δώσει όλες της τις δυνάμεις γι' αυτό το στόχο. Απαραίτητο, όμως, είναι το παραπέρα δυνάμωμά της. Ετσι, η ΔΗΚΕΑ καλεί κάθε καλόπιστο συμπατριώτη να συμπαρασταθεί και να βοηθήσει με κάθε τρόπο.

Να σημειωθεί ότι η προθεσμία εγγραφής νέων μελών,που θα έχουν δικαίωμα ψήφου στις επικείμενες αρχαιρεσίες, είναι η Δευτέρα 15 - 1 - 96.Η διεύθυνση του σωματείου είναι: Γενναδίου 7 και Ζωοδόχου Πηγής.Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 6928.754 (κ. Μιχ. Μελάκης).

ΝΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Κυριακάτικη πανεξόρμηση με το "Ριζοσπάστη"

Η ΝΕ Ιωαννίνων πραγματοποιεί πανεξόρμηση όλων των μελών του Κόμματος και της ΚΝΕ για τη διακίνηση του "Ριζοσπάστη" αύριο Κυριακή στην πόλη και τα χωριά των Ιωαννίνων.

Η ΝΕ Ιωαννίνων καλεί τα μέλη, τους φίλους και τους οπαδούς του Κόμματος, να βοηθήσουν ώστε, ενόψει του 15ου Συνεδρίου, να φτάσει σε κάθε εργαζόμενο, σε κάθε σπίτι, η φωνή του ΚΚΕ και το ένθετο με τους Στόχους Πάλης.

Κοπή πίτας των ΚΟ του ΚΚΕ

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους κόβουν αυτό το διάστημα πολλές Οργανώσεις του ΚΚΕ. Συγκεκριμένα:

  • Η ΚΟΒ Μπουρναζίου Περιστερίου σήμερα,στις 7 μ.μ., στα γραφεία της(Μωρογιάννη 59).
  • Η ΚΟΒ Πειραϊκής Χερσονήσου σήμερα,στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία της(Παπανικολή, Αγ. Βασίλης).
  • Οι ΚΟ Αγ. Παντελεήμωνα και Πλ. Αττικής σήμερα στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία τους (Αχαρνών 146).
  • Η ΚΟ Νεάπολης σήμερα στις 6 μ.μ. στα γραφεία της (Γεωργίου Σεφέρη 39).
  • Η Επιτροπή Λακώνων Αττικής, Στήριξης του ΚΚΕ, σήμερα,στις 11 π.μ., στην αίθουσα της ΠΕΑΕΑ (Λυκούργου 10, 4ος όροφος).
  • Η ΚΟΒ Κουκακίου αύριο Κυριακή στις 10.30 π.μ. στα γραφεία της (Α. Ζίννη 22).
  • Η ΚΟΒ Ζ. Πηγής - Ιλίου (Νέων Λιοσίων) αύριο Κυριακή στις 11 π.μ. στα γραφεία της (πλατεία Ζ. Πηγής).
  • Η ΚΟΒ Λουτρακίου αύριο Κυριακή στις 11 π.μ. στα νέα της γραφεία (Ελ. Βενιζέλου 55, 2ος όροφος).
  • Η ΚΟ Αμφισσας αύριο Κυριακή στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία της.
  • Η ΚΟΒ Αη Γιώργη Κοκκινιάς τη Δευτέρα 15 - 1 - 96 στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία της.
Περιοδείες της ΝΕ Ηρακλείου

Κλιμάκια της ΝΕ Ηρακλείου πραγματοποιούν αύριο Κυριακή περιοδείες σε τοματοπαραγωγικές περιοχές. Συγκεκριμένα, στα χωριά Πηγαϊδάκια, Αντισκάρι, Λέντα, Μιαμού της επαρχίας Καινουργίου και στα χωριά Αρβη, Ψαρή, Φοράδα, Καλάμι, Συκολόγο και Πεύκο.

Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Μ. Θεοδωράκη

Μέσα σε ένα κλίμα, που το χαρακτήριζε η έντονη - αλλά και με αρκετές αντιφάσεις - διαχρονική παρουσία στο καλλιτεχνικό και πολιτικό προσκήνιο του μεγάλου συνθέτη, παρουσιάστηκε προχτές ο Ε τόμος του βιβλίου του Μ. Θεοδωράκη "Οι δρόμοι του Αρχαγγέλου". Για το βιβλίο αλλά και για τη ζωή και δράση του ίδιου του συνθέτη, μίλησαν ο καθηγητής Π. Πετρίδης, ο Μ. Ανδρουλάκης, ο δημοσιογράφος Γ. Βότσης και ο στιχουργός Λ. Παπαδόπουλος. Στην παρουσίαση του βιβλίου παραβρέθηκαν ο Στ. Μπένος, ο Ν. Κωνσταντόπουλος, ο Γρ. Φαράκος και πολλοί άνθρωποι της τέχνης και του πολιτισμού όπως ο Ζ. Ντασσέν, η Μπέτυ Βαλάση, ο Τ. Βανδής, η Ν. Τριανταφυλλίδη, ο Β. Βασιλικός, ο Μ. Μητσιάς, ο Β. Λέκκας, ο Ν. Πορτοκάλογλου κ. ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ