Σάββατο 13 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΓΕΙΑΣ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Προβληματισμός για το συσσωρευμένο υγρό

Μια φορά την ημέρα θα εκδίδεται ιατρικό δελτίο που θα περιγράφει την κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού, μετά τη χτεσινή απόφαση του Ιατρικού Συμβουλίου. Η απόφαση αυτή ελήφθη, επειδή - σύμφωνα με το χτεσινό μεσημβρινό ιατρικό δελτίο - κατά τις τελευταίες μέρες η υγεία του Α. Παπανδρέου δεν παρουσιάζει διακυμάνσεις.

Στο δελτίο, όμως, δε διευκρινίζεται αν το ιατρικό ανακοινωθέν θα δίδεται στους δημοσιογράφους παρουσία γιατρού, ο οποίος θα είναι σε θέση να απαντά σε ερωτήσεις για την πορεία του πρωθυπουργού. Ετσι, οι δημοσιογράφοι έστειλαν χτες επιστολή στον πρόεδρο και τα μέλη του Ιατρικού Συμβουλίου με αίτημα να διαβάζει, νωρίς το απόγευμα, γιατρός το ένα και μοναδικό ιατρικό δελτίο.

Το μεσημβρινό ιατρικό ανακοινωθέν αναφέρει πως κατά το προηγούμενο 24ωρο η κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού δεν παρουσίασε ουσιώδεις μεταβολές."Συνεχίζεται το πρόγραμμμα κινησιοθεραπείας, αναπνευστικής φυσικοθεραπείας και της περιοδικής υποστήριξης της αναπνευστικής και νεφρικής λειτουργίας με τεχνητά μέσα - προσθέτει. Επειδή κατά τις τελευταίες ημέρες η υγεία του πρωθυπουργού δεν παρουσιάζει διακυμάνσεις το Συμβούλιο αποφάσισε να εκδίδεται μόνο το μεσημβρινό ιατρικό δελτίο".

Πάντως, το υγρό που επανασυσσωρεύτηκε στο δεξιό και αριστερό ημιθωράκιο του πρωθυπουργού, καθώς και ο τρόπος αφαίρεσής του προβληματίζουν τους γιατρούς. Μια τρίτη παρακέντηση εγκυμονεί κινδύνους εμφάνισης νέας λοίμωξης, ενώ η παραμονή του υγρού στα ημιθωράκια μπορεί να προκαλέσει πνευμονία. Σύμφωνα με τους θεράποντες γιατρούς του Α. Παπανδρέου, η συσσώρευση υγρού μπορεί να οφείλεται στην καρδιακή και νεφρική ανεπάρκεια,αλλά και σε ουραιμία. Οι γιατροί θα προσπαθήσουν να αφαιρέσουν το υγρό με τις αιμοκαθάρσεις και θα αποφύγουν τρίτη παρακέντηση μέχρι να έρθει ο πνευμονολόγος κ. Λάιτ, με ειδίκευση στο πλευριτικό υγρό από το ΝΙΗ της Βιρτζίνια. Ο Αμερικανός γιατρός θα έρθει στο "Ωνάσειο" μετά από πρόσκληση των παιδιών του πρωθυπουργού και - σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες - ενδέχεται να χορηγήσει στον πρωθυπουργό σκληρυντικές ουσίες μεταξύ πλευρών και πνευμόνων, που θα εμποδίσουν την επανασυσσώρευση του υγρού και τις αιμορραγίες αγγείων.

Χτες το πρωί επισκέφτηκαν τον πρωθυπουργό τα παιδιά του Νίκος και Αντρίκος, η πρώην σύζυγός του Μαργαρίτα και ο πρώην υπουργός Ε. Γιαννόπουλος. Τα παιδιά του Α. Παπανδρέου με δηλώσεις τους άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο μεταφοράς του πρωθυπουργού σε νοσοκομείο των ΗΠΑ. Στην ερώτηση αν συμφωνούν με τη μεταφορά του σε νοσοκομείο του εξωτερικού, απάντησαν: "Ισως γίνει και αυτό. Είμαστε ανοιχτοί σε ό,τι καλύτερο για την ιατρική επιμέλεια του πρωθυπουργού". Σε άλλη ερώτηση, αν οι γιατροί συμφωνούν, είπαν"απολύτως, όταν έρθει η στιγμή", ενώ στην ερώτηση πώς είναι η κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού, ο γιος του Νίκος απάντησε: "Θα ήθελα να είναι καλύτερη".

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί πως χτες η σύζυγος του πρωθυπουργού Δ. Λιάνη- Παπανδρέου δέχτηκε επιστολή από το νοσοκομείο "Τζον Χόπκινς" των ΗΠΑ, που λέει πως θα παράσχουν κάθε δυνατή βοήθεια, κάθε ιατρική φροντίδα στον πρωθυπουργό, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Ο Ε. Γιαννόπουλος εξερχόμενος του "Ωνασείου" δήλωσε πως είδε και μίλησε με τον πρωθυπουργό για πέντε λεπτά. "Συγκινήθηκα - πρόσθεσε. Είπαμε τα δικά μας. Δεν μπορώ να σας πω τι είπαμε".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι εξετάσεις θα κρίνουν (1996-02-22 00:00:00.0)
Θέμα χρόνου η έξοδός του (1996-02-16 00:00:00.0)
Οι καλύτερές του μέρες... (1996-01-30 00:00:00.0)
Σταθερή κατάσταση με... μελαγχολίες (1996-01-19 00:00:00.0)
Εντονη κινητικότητα (1996-01-16 00:00:00.0)
Παρακέντηση στον πρωθυπουργό (1996-01-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ