Σάββατο 13 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Μικρός ιμπεριαλιστής"

Οσο και αν ήταν προκλητική η χτεσινή απάντηση του υφυπουργού Εθνικής Αμυνας Μ. Μπετενιώτη, στην επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ σχετικά με το πρόσφατο περιστατικό του αεροσκάφους C - 130 στη Βοσνία, ωστόσο δεν ξαφνιάζει.

Πέρα από τη δεδομένη υποτέλεια της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στις επιταγές των ΗΠΑ και των ΝΑΤΟικών συμμάχων, έρχεται να αποκαλύψει μια άλλη, επικίνδυνη αντίληψη και πρακτική, για την εμπλοκή της χώρας μας στη φωτιά του πολέμου στη Βοσνία, την οποία έχει αναλάβει να προωθήσει το ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για μια προσπάθεια της κυβέρνησης να δικαιολογήσει στα μάτια του κόσμου, τη στρατιωτική συμμετοχή της χώρας μας στο στρατό κατοχής του ΝΑΤΟ στη Βοσνία, ντύνοντάς τη με το μανδύα του "εθνικού συμφέροντος".

Τι ισχυρίστηκε, όχι βέβαια τυχαία, από το βήμα της Βουλής ο Μ. Μπετενιώτης; "Με τη συμμετοχή μας (σ.σ. στη Βοσνία) μετέχουμε ενεργά στα γεγονότα και τις εξελίξεις που συμβαίνουν κοντά στα σύνορά μας, προωθώντας έτσι την παρουσία μας στον ευρύτερο χώρο της Βαλκανικής". Σε άλλο σημείο: "Η παρουσία δε της χώρας μας εκεί, βοηθάει αναμφίβολα την προώθηση των προβλημάτων της ανάπτυξής μας, της πολιτικής παρουσίας της Ελλάδος στις πολιτικές εξελίξεις όλου του ευρύτερου πολιτικού χώρου" (! ).

Είναι προφανές, ότι η κυβέρνηση επιδιώκει μέσα από τη στρατιωτική εμπλοκή στη Βοσνία, να υποβοηθήσει και να εδραιώσει την "οικονομική και πολιτιστική διείσδυση στα Βαλκάνια". Πρόκειται, για το "σταθερό όραμα" της εγχώριας οικονομικής ολιγαρχίας, το οποίο έχει αποτύχει μέχρι τώρα να το κάνει πράξη αλλά δεν παραιτείται από τα σχέδιά της. Η κυβέρνηση της ΝΔ είχε προσπαθήσει με πολλούς τρόπους να υλοποιήσει το "όραμα" αλλά χωρίς αισθητά αποτελέσματα.

Είναι η σειρά του ΠΑΣΟΚ να δοκιμάσει και το επιχειρεί, ως συνήθως, μέσω των ισχυρών συμμάχων, τους οποίους εκλιπαρεί για ένα μικρό μερίδιο στη λεία - αγορά των Βαλκανίων.

Είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση με την πολιτική που ασκεί στα Βαλκάνια, όχι μόνο δεν έχει ως γνώμονα και στόχο την ειρήνη στην περιοχή αλλά αποσκοπεί στην επιβολή των "ελληνικών συμφερόντων" - έτσι βαφτίζουν τα συμφέροντα των επιχειρηματιών και των οικονομικών συμφερόντων - στις γειτονικές χώρες. Ακόμα χειρότερα επιδιώκει, να αναμειχθεί και στις πολιτικές εξελίξεις, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Αμυνας.

Πρόκειται με άλλα λόγια για μια θρασύδειλη - και το σπουδαιότερο -επικίνδυνη για τη χώρα, συμπεριφορά ενός "μικρού ιμπεριαλιστή", οχυρωμένου πίσω από τις πλάτες των "μεγάλων προστατών".

Αυτήν ακριβώς, την απαράδεκτη και απεχθή συμπεριφορά, τόσο προς τις γειτονικές χώρες όσο και για την ίδια τη χώρα μας, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να την πλασάρει στον ελληνικό λαό ως επιχείρηση "εθνικά ωφέλιμη", με οφέλη στην οικονομία και την "πολιτική παρουσία" της χώρας μας στην περιοχή.

Στα πλαίσια αυτά το ΠΑΣΟΚ δε διστάζει να χρησιμοποιήσει τον εθνικισμό, με τον οποίο άλλωστε είναι "εξοικειωμένο". Την τυχοδιωκτική στρατιωτική συμμετοχή στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ στη Βοσνία, η κυβέρνηση την έντυσε ως "εθνική εκστρατεία", και την παρομοίωσε με αυτή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η ημερήσια διαταγή στην επίσημη τελετή για την αναχώρηση των Ελλήνων στρατιωτών. Ο ίδιος ο υπουργός Αμυνας τους αποκάλεσε με σημασία "διπλωμάτες του ελληνικού έθνους".

Οσες προβιές και αν φορέσουν στην άθλια επιχείρησή τους, ο λαός μπορεί και διακρίνει το αποκρουστικό πρόσωπό της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ