Σάββατο 13 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ
Προωθούμε την "παρουσία" μας στα Βαλκάνια
  • Προκλητική η κυβέρνηση, αιτιολογεί την αποστολή επικαλούμενη οικονομικούς - ιμπεριαλιστικούς λόγους
  • Στρ. Κόρακας: Οσα λέτε και κάνετε, είναι αίσχος και ντροπή για τη χώρα. Στείλτε τα δικά σας παιδιά και όχι τα παιδιά του λαού

Με την αποστολή ελληνικών στρατευμάτων στη Βοσνία "μετέχουμε ενεργά στα γεγονότα και τις εξελίξεις που συμβαίνουν κοντά στα σύνορά μας, προωθώντας έτσι την παρουσία μας στον ευρύτερο χώρο της Βαλκανικής".Αυτή την απάντηση έδωσε χτες στη Βουλή κατά τη συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησης του ΚΚΕ, ο υφυπουργός εθνικής Αμυνας Μ. Μπεντενιώτης.Ο υφυπουργός ισχυρίστηκε προκλητικά ότι η αποστολή στρατευμάτων δεν έρχεται σε αντίθεση με τη γνωστή απόφαση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών και πρόσθεσε ότι η παρουσία ελληνικού στρατού στη Βοσνία "Βοηθάει αναμφίβολα στην προώθηση των προβλημάτων της ανάπτυξής μας, της πολιτικής παρουσίας της Ελλάδας στις πολιτικές εξελίξεις όλου του ευρύτερου χώρου... Γιατί πέρα από την ειρηνευτική εκεί παρουσία μας, η χώρα μας δικαιούται και έχει μια οικονομική συμβολή και παρουσία στην ανάπτυξη της περιοχής, προς όφελος και της εθνικής μας οικονομίας".

Η προκλητική αυτή τοποθέτηση του εκπροσώπου της κυβέρνησης δείχνει πως πέρα από τις ΝΑΤΟικές εντολές, με την αποστολή στρατευμάτων στη Βοσνία εκτελούνται και οι επιταγές του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου το οποίο επιθυμεί τη στρατιωτική κάλυψη των οικονομικών ιμπεριαλιστικών δραστηριοτήτων του για την καταλήστευση των γειτονικών μας λαών.

Στρ. Κόρακας: Ντροπή και αίσχος...

Ακαριαία υπήρξε η αντίδραση του βουλευτή του ΚΚΕ Στρ. Κόρακα ο οποίος, διακόπτοντας τον υφυπουργό, κατήγγειλε την πολιτική αυτή της κυβέρνησης και υπογράμμισε ότι είναι ντροπή και αίσχος για τη χώρα μας να λέγονται και να γίνονται τέτοια πράγματα.

Στη συνέχεια ο κομμουνιστής βουλευτής αφού αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ελληνικό πολεμικό σκάφος C - 130, ενταγμένο στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ στη Βοσνία, βάλθηκε με πυρά, υπογράμμισε το πόσο πιθανό είναι οι ελληνικές δυνάμεις εκεί να εμπλακούν σε μεγαλύτερες τραγικές περιπέτειες. Κι όταν ο Μ. Μπεντενιώτης αντέταξε ότι αποφασίστηκε τα ελληνικά αεροσκάφη να αποκτήσουν αλεξίσφαιρη θωράκιση, ο κομμουνιστής βουλευτής χαρακτήρισε αυτή τη δήλωση το λιγότερο πρόφαση και εμπαιγμό τη στιγμή που τα παιδιά του ελληνικού λαού στη Βοσνία κινδυνεύουν με τη ζωή τους.

Ο Στρ. Κόρακας αναφέρθηκε και στην ημερήσια διαταγή με την οποία έγινε η αποστολή στη Βοσνία, όπου με αναφορές στο Μεγαλέξανδρο και τα συναφή κυριαρχεί απόλυτα η ιδεολογία του μεγαλοϊδεατισμού. "Αυτά, είπε, σε άλλες συνθήκες, θα προκαλούσαν γέλια. Τώρα μόνο οργή και ανατριχίλα μπορούν να προκαλέσουν. Θεωρούμε ότι αυτά τα πράγματα το λιγότερο είναι απαράδεκτα".

Στείλτε τα δικά σας παιδιά!

Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του ο βουλευτής του Κόμματος αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο αποφασίστηκε η αποστολή και απευθυνόμενος προς το προεδρείο της Βουλής έθεσε το ερώτημα: "Η Βουλή δε θα έπρεπε να έχει λόγο για μια τέτοια αποστολή; Αν είναι δυνατόν!".Ακόμη επικαλούμενος τις ομολογίες του υπουργείου Εθνικής Αμυνας που αναγνωρίζει μέχρι 10% απώλειες σημείωσε: "Να ετοιμαζόμαστε δηλαδή για 100 φέρετρα, καθώς επίσης αν χρειαστεί να στείλουμε κι άλλες δυνάμεις. Ο Κλίντον είπε "στη φωτιά θα απαντήσουμε με φωτιά". Ποιος όμως δίνει το δικαίωμα στο ΝΑΤΟ να αναγορεύεται σε διεθνή χωροφύλακα και γιατί εμείς πρέπει να πάρουμε μέρος σ' αυτό;

Το θέμα είναι να ανταποκριθεί επιτέλους η κυβέρνηση στα αισθήματα και τα συμφέροντα της χώρας μας και του λαού μας, να ικανοποιήσει το αίτημα του λαϊκού κινήματος και να φέρει πίσω τα παιδιά μας. Αν έχουν ορισμένοι διάθεση, να στείλουν τα δικά τους παιδιά. Δεν έχουν το δικαίωμα να στέλνουν τα παιδιά του ελληνικού λαού".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ