ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Γενάρη 1996
Σελ. /30
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις

Οι Τσετσένοι μαχητές ελευθέρωσαν τις γυναίκες και τα παιδιά, αλλά διατηρούν ακόμα περίπου 150 ομήρους

ΜΟΣΧΑ(ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).-

Οι Τσετσένοι αυτονομιστές απελευθέρωσαν χτες το απόγευμα τις γυναίκες και τα παιδιά που κρατούσαν ομήρους στην κοινότητα Περβομάισκαγια. Η ένοπλη ομάδα "Μοναχικός Λύκος" του Σαλμάν Ραντούγεφ εξακολουθεί να κρατάει ακόμα 150 ομήρους. Τα λεωφορεία με τους ομήρους είχαν τοποθετήσει κοντά στο σχολείο και το τζαμί για να αποτρέψουν επίθεση των ρωσικών δυνάμεων. Στη διάρκεια της τετραήμερης κρίσης από τους ομήρους έχουν σκοτωθεί 23 άτομα.

Διαπραγματεύσεις διεξάγουν εκπρόσωποι της κυβέρνησης του Νταγκεστάν, αλλά κάθε λίγο και λιγάκι φτάνουν σε αδιέξοδο. Ο Ραντούγεφ είχε ζητήσει νωρίτερα στη θέση των γυναικών και παιδιών να "έρθουν πολιτικοί κύρους της Ρωσίας - οι στρατηγοί Μπορίς Γκρόμοφ και Αλεξάντρ Λέμπεντ, καθώς και ο πρόεδρος του κόμματος "Γιάμπλοκο" Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι". Αυτοί έχουν ταχθεί ενάντια στον πόλεμο στην Τσετσενία. Ο Γιαβλίνσκι δήλωσε στο Πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ ότι είναι έτοιμος να μεταβεί στα νταγκεστανικά σύνορα να διαπραγματευτεί με τους Τσετσένους. Από τη μεριά του, ο Λέμπεντ αντέδρασε, αποκλείοντας μια τέτοια περίπτωση: "Και ποιος νομίζει ότι είναι αυτό το κοκοράκι, ώστε να διατάσσει εμένα;". Ο Γκρόμοφ δεν έχει κάνει καμία δήλωση. Σημειώνουμε ότι ο πρόεδρος της "Δημοκρατικής Επιλογής της Ρωσίας" Γεγκόρ Γκαϊντάρ, τον οποίο δεν ανέφερε ο Ραντούγεφ, είπε, ωστόσο, ότι είναι πρόθυμος να μεταβεί στην Περβομάισκαγια. Ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας, στρατηγός Αλεξάντρ Μιχάιλοφ, δήλωσε ότι πρέπει να αποφευχθεί η αιματοχυσία και να βρεθεί ένας συμβιβασμός. Οι Τσετσένοι μαχητές ζητούν να επιστρέψουν στην Τσετσενία με ομήρους, ενώ οι νταγκεστανοί διαπραγματευτές επιμένουν στην απελευθέρωση των ομήρων στα σύνορα, όπως είχε συμφωνηθεί ακόμα την Τρίτη, 9 Γενάρη.

Στο μεταξύ, τα στρατεύματα, που εξακολουθούν να σφίγγουν τον κλοιό γύρω από την Περβομάισκαγια, είναι έτοιμα να επιτρέψουν σε 15 δημοσιογράφους και εκπροσώπους των κοινοταρχών της περιοχής να έρθουν στην κοινότητα για διαπραγματεύσεις με τους Τσετσένους αυτονομιστές. Σχολιαστές σημειώνουν ότι αυτοί εγκατέλειψαν όλα τα πολιτικά αιτήματα και ενδιαφέρονται περισσότερο για προσωπική τους ασφάλεια. Τα ΜΜΕ αναφέρουν ότι έγινε ραδιοϋποκλοπή συνομιλιών του Τζοχάρ Ντουντάγεφ με τον Ραντούγεφ, από τον οποίο ζήτησε "να επιδείξει ηρεμία και σκληρότητα".

Τεταμένη η κατάσταση στην περιοχή

Στο Νταγκεστάν, στην περιοχή Σταυρούπολης, στη Βόρεια Οσετία και Ινγκουσετία - περιοχές όμορες με την Τσετσενία - ο πληθυσμός βρίσκεται σε αναβρασμό. Πραγματοποιούνται συνεχώς συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και ο κίνδυνος των εθνικών εκκαθαρίσεων είναι πολύ μεγάλος. Από τη Σταυρούπολη έφτασαν στο Νταγκεστάν 300 Κοζάκοι "για να πολεμήσουν κατά των τρομοκρατών". Πολλοί φοβούνται ότι μεταξύ των λαών του Καυκάσου θα ξεσπάσουν έντονες αντιτσετσενικές αντιδράσεις και διώξεις. Η αντίδραση πολλών κατοίκων του Νταγκεστάν ήταν σκληρή κατά των Τσετσένων αυτονομιστών. "Οσο περνούν οι μέρες οι αντιτσετσενικές διαθέσεις του τοπικού πληθυσμού αυξάνονται. Αυτό θα προκαλέσει εθνικιστική έκρηξη", τόνισε στη ρωσική τηλεόραση ο σχολιαστής Νικολάι Σβανίτζε. Οι Τσετσένοι και οι Νταγκεστανοί έχουν στενούς εθνικούς δεσμούς και είναι μουσουλμάνοι σουνίτες. Στο Νταγκεστάν υπάρχουν 32 διαφορετικές εθνότητες που μιλούν 7 διαφορετικές γλώσσες. Ο πληθυσμός της Δημοκρατίας ανέρχεται στα 2.000.000 κατοίκους, από τους οποίους 300.000 είναι Τσετσένοι. Μέχρι τώρα πολλοί κάτοικοι του Νταγκεστάν και των γειτονικών Δημοκρατιών έβλεπαν με συμπάθεια τον αγώνα των Τσετσένων μετά την επέμβαση των ρωσικών στρατευμάτων.

Σχετικά μ' αυτό, Ρώσοι πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι η επιχείρηση σύλληψης ομήρων στο Νταγκεστάν θα στραφεί ενάντια στους Τσετσένους αυτονομιστές. "Ο Καύκασος δεν πρόκειται να συγχωρέσει τους άνδρες του Ντουντάγεφ γι' αυτή την προδοσία", τονίζει ο Νικολάι Ατάσκιν στην εφημερίδα "Κράσναγια Ζβεζντά".

Τέλος, ο Μπορίς Γιέλτσιν δήλωσε στο Παρίσι ότι "τα στρατεύματα θα αποσυρθούν από την Τσετσενία, όταν οι ενδοτσετσενικές διαπραγματεύσεις λήξουν με συμφωνία για τη μη χρήση των όπλων". Ωστόσο, είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση του Ντοκού Ζαβγκάγεφ δε διεξάγει διαπραγματεύσεις με τον Τζοχάρ Ντουντάγεφ. Στις 12 Γενάρη ο Γιέλτσιν, στη Μόσχα πλέον, είπε ότι τα στρατεύματα θα φύγουν όταν θα "αφοπλιστούν οι συμμορίτες". Επομένως, είτε πρόκειται για φανερή αντίφαση στις δηλώσεις του, είτε γίνονται κάποιες διαπραγματεύσεις για της οποίες η ρωσική κοινωνία δε γνωρίζει τίποτα.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σημαντικές και αποδοτικές συναντήσεις

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ.-

Με ταχείς ρυθμούς συνεχίζεται η περιοδεία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών σε Ισραήλ και Συρία. Χτες το πρωί, ο Ουόρεν Κρίστοφερ είχε πολύωρη συνάντηση με τον Σύρο Πρόεδρο Χαφέζ αλ Ασαντ και εμφανίστηκε ιδιαίτερα ευχαριστημένος από τα συμπεράσματα της συζήτησής τους. Την ίδια στιγμή, στο Τελ Αβίβ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Σιμόν Πέρες, έθετε ως προϋπόθεση για την παραμονή του στη διακυβέρνηση της χώρας μέχρι τις επόμενες προγραμματισμένες βουλευτικές εκλογές, την πρόοδο στις ισραηλινο -συριακές σχέσεις. Ο Κρίστοφερ, κατά την επιστροφή του στο Ισραήλ, αναμένεται να συναντηθεί και με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, για να σχολιάσουν τις τελευταίες εξελίξεις στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη.

Ικανοποιημένος εμφανίστηκε, μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Σύρο Πρόεδρο, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. Βασικός σκοπός της περιοδείας του Κρίστοφερ στην περιοχή ήταν η επαναδιατύπωση, και από τις δύο πλευρές, της δέσμευσης να συνεχιστούν οι μεταξύ τους διαπραγματεύσεις. Μετά το Ισραήλ και η Συρία δήλωσε αποφασισμένη να επαναλάβει τις συνομιλίες και μάλιστα ο Χαφέζ αλ Ασαντ έκανε αποδεκτό και το ισραηλινό αίτημα να πάρουν μέρος στο νέο διαπραγματευτικό γύρο στρατιωτικοί και οικονομικοί εμπειρογνώμονες.

Με στραμμένο το βλέμμα στη συνάντηση της Δαμασκού, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Σιμόν Πέρες δήλωνε, χτες, στο ραδιοσταθμό του Τελ Αβίβ, ότι οι προθέσεις του είναι να εξαντλήσει το χρονικό περιθώριο της κυβέρνησής του και να φθάσει κανονικά στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, που είναι προγραμματισμένες για την 29η Οκτώβρη 1996. Συνεχίζοντας, όμως, ο Πέρες δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αναγκαστεί να προχωρήσει στη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών κάτω από την πίεση μιας αποτυχίας στις ισραηλινο - συριακές διαπραγματεύσεις. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει καμία πρόοδος στις συνομιλίες των δύο χωρών μέχρι τις αρχές Μάρτη (ή τουλάχιστον να προδιαγράφεται κάποια θετική εξέλιξη), ο Πέρες αποκάλυψε ότι θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές για την 4η Ιούνη.

ΙΤΑΛΙΑ
Παραιτήθηκε, αλλά παραμένει "προσωρινά"

Αν και έχει γίνει δεκτή η παραίτηση της κυβέρνησης Λ. Ντίνι, δεν έχει βρεθεί ακόμα λύση. Από τη Δευτέρα, οι διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων

ΡΩΜΗ.-

Διαβουλεύσεις για την επίλυση της πολιτικής κρίσης αρχίζει τη Δευτέρα ο Πρόεδρος της Ιταλίας, Οσκαρ Λουίτζι Σκάλφαρο, ύστερα από απόφαση να αποδεχτεί, όμως με επιφυλάξεις, την παραίτηση του πρωθυπουργού Λαμπέρτο Ντίνι. Ενέργεια, που επιτρέπει στην παρούσα κυβέρνηση να παραμείνει ως υπηρεσιακή μέχρι να βρεθεί μια άλλη λύση.

Οι πιθανότητες να επιστρέψει ο Ντίνι στην πρωθυπουργία μειώθηκαν αισθητά μετά τη δήλωσή του ότι "δε σκέφτομαι να επαναδιοριστώ", μετά την ανακοίνωση της παραίτησής του.

Ωστόσο, μερικοί πολιτικοί εξέφρασαν την ελπίδα να ζητηθεί από τον Πρόεδρο Σκάλφαρο να επιστρέψει ο Ντίνι, πράξη που ακόμα μπορεί να πραγματοποιηθεί. Ομως, περισσότεροι είναι αυτοί που προσβλέπουν είτε σε πρόωρες εκλογές είτε σε μια οικουμενική κυβέρνηση.

Ο κεντροδεξιός συνασπισμός του Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν είναι διατεθειμένος να στηρίξει μια νέα υποψηφιότητα του παραιτηθέντος πρωθυπουργού, ενώ έχει ήδη έτοιμο τον υποψήφιό του, τον πρόεδρο της Γερουσίας Κάρλο Σκονιαμίλιο. Επιπλέον, ο κεντροδεξιός συνασπισμός προτείνει το σχηματισμό μιας οικουμενικής κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Σκονιαμίλιο, η οποία θα προβεί σε θεσμικές μεταρρυθμίσεις και θα αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές.

Την πρόταση όμως αυτή την έχει ήδη απορρίψει η κεντροαριστερά, καθώς, μετά τη συνάντηση που είχε προχτές αργά το βράδυ με τον Μπερλουσκόνι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος της Αριστεράς, Λουίτζι Μπερλίνγκουερ, ο τελευταίος υπογράμμισε ότι δεν έχουν πρόθεση να στηρίξουν μια οικουμενική κυβέρνηση.

Η κεντροαριστερά επιμένει ότι ο Ντίνι δεν έπρεπε να παραιτηθεί, καθώς θα μπορούσε να παραμείνει στην κυβέρνηση, ενώ στο μεταξύ τα κόμματα θα συζητούσαν αν υπήρχε δυνατότητα να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις και στη συνέχεια να σχηματίσουν την οικουμενική κυβέρνηση.

Μέσα σ' αυτό το έντονο πολιτικό κλίμα, ο Πρόεδρος Σκάλφαρο θα προσπαθήσει να εξομαλύνει το κλίμα και να αρχίσει διαβουλεύσεις, έχοντας στόχο την αποφυγή των πρόωρων εκλογών, ενώ σ' αυτό το διάστημα ο Ντίνι θα ασκεί χρέη υπηρεσιακού πρωθυπουργού. Ισως χρειαστεί ένας μήνας ακόμα μέχρι να υπάρξει μια νέα κυβέρνηση.

ΚΟΡΣΙΚΗ
Διάλογο ζητούν οι Κορσικανοί αυτονομιστές

Να διαπραγματευτούν με τη γαλλική κυβέρνηση ζήτησαν, χθες, οι Κορσικανοί αυτονομιστές, οι οποίοι έχουν πραγματοποιήσει πλήθος βομβιστικών επιθέσεων τους τελευταίους μήνες εναντίον γαλλικών στόχων.

Εκπρόσωπος της εξτρεμιστικής οργάνωσης "Ιστορική Πτέρυγα" του Εθνικοαπελευθερωτικού Μετώπου της Κορσικής έδωσε συνέντευξη Τύπου σε δημοσιογράφους από μια μυστική τοποθεσία προετοιμασίας των αυτονομιστών. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του εκπροσώπου των αυτονομιστών, ο οποίος δεν αποκάλυψε το όνομά του, η οργάνωσή του θα σταματήσει τις βομβιστικές επιθέσεις για τους επόμενους τρεις μήνες σε μία ένδειξη καλής θέλησης προς τη γαλλική κυβέρνηση, στην οποία απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση διαλόγου. Περιστοιχιζόμενος από, περίπου, 600 ενόπλους της οργάνωσης, ο άγνωστος άνδρας έθεσε ως βασικά αιτήματα του διαλόγου με τη γαλλική κυβέρνηση την παραχώρηση μεγαλύτερης αυτονομίας στην τοπική Βουλή, τη διάλυση των συμβουλίων του νησιού (τα οποία αποτελούν την εκπροσώπηση της γαλλικής κυβέρνησης στην Κορσική) και την αναγνώριση του κορσικανικού πληθυσμού ως ξεχωριστού λαού.

Σε μια προσπάθεια να δοθεί ένα τέλος στην πρόσφατη έξαρση της βίας στην Κορσική, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Ζαν Λουί Ντεμπρέ, πραγματοποιεί έκτακτη επίσκεψη αυτό το Σαββατοκύριακο στο νησί.

Ο Πρόεδρος της Συρίας Χ. Ασαντ με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Ο. Κρίστοφερ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ