Σάββατο 13 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σημαντικές και αποδοτικές συναντήσεις

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ.-

Με ταχείς ρυθμούς συνεχίζεται η περιοδεία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών σε Ισραήλ και Συρία. Χτες το πρωί, ο Ουόρεν Κρίστοφερ είχε πολύωρη συνάντηση με τον Σύρο Πρόεδρο Χαφέζ αλ Ασαντ και εμφανίστηκε ιδιαίτερα ευχαριστημένος από τα συμπεράσματα της συζήτησής τους. Την ίδια στιγμή, στο Τελ Αβίβ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Σιμόν Πέρες, έθετε ως προϋπόθεση για την παραμονή του στη διακυβέρνηση της χώρας μέχρι τις επόμενες προγραμματισμένες βουλευτικές εκλογές, την πρόοδο στις ισραηλινο -συριακές σχέσεις. Ο Κρίστοφερ, κατά την επιστροφή του στο Ισραήλ, αναμένεται να συναντηθεί και με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, για να σχολιάσουν τις τελευταίες εξελίξεις στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη.

Ικανοποιημένος εμφανίστηκε, μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Σύρο Πρόεδρο, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. Βασικός σκοπός της περιοδείας του Κρίστοφερ στην περιοχή ήταν η επαναδιατύπωση, και από τις δύο πλευρές, της δέσμευσης να συνεχιστούν οι μεταξύ τους διαπραγματεύσεις. Μετά το Ισραήλ και η Συρία δήλωσε αποφασισμένη να επαναλάβει τις συνομιλίες και μάλιστα ο Χαφέζ αλ Ασαντ έκανε αποδεκτό και το ισραηλινό αίτημα να πάρουν μέρος στο νέο διαπραγματευτικό γύρο στρατιωτικοί και οικονομικοί εμπειρογνώμονες.

Με στραμμένο το βλέμμα στη συνάντηση της Δαμασκού, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Σιμόν Πέρες δήλωνε, χτες, στο ραδιοσταθμό του Τελ Αβίβ, ότι οι προθέσεις του είναι να εξαντλήσει το χρονικό περιθώριο της κυβέρνησής του και να φθάσει κανονικά στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, που είναι προγραμματισμένες για την 29η Οκτώβρη 1996. Συνεχίζοντας, όμως, ο Πέρες δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αναγκαστεί να προχωρήσει στη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών κάτω από την πίεση μιας αποτυχίας στις ισραηλινο - συριακές διαπραγματεύσεις. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει καμία πρόοδος στις συνομιλίες των δύο χωρών μέχρι τις αρχές Μάρτη (ή τουλάχιστον να προδιαγράφεται κάποια θετική εξέλιξη), ο Πέρες αποκάλυψε ότι θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές για την 4η Ιούνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ