Σάββατο 13 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Σε δίλημμα ο Γιλμάζ

Αν προκρίνει συνεργασία με Ερμπακάν, κινδυνεύει να χάσει τον έλεγχο. Από την άλλη, τα προβλήματα με την Τσιλέρ παραμένουν εκκρεμή

ΑΓΚΥΡΑ .-

Θα δεχτεί ο Μεσούτ Γιλμάζ να συμμαχήσει με τον ηγέτη του Κόμματος της Ευημερίας, Νετσμεντίν Ερμπακάν, στη σημερινή τους συνάντηση; Οι προθέσεις του κεντροδεξιού ηγέτη του Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας είναι άδηλες. Πάντως, τις τελευταίες μέρες πληθαίνουν οι φωνές που εκτιμούν πως έχει βρεθεί σε δεινή θέση.

Ο Γιλμάζ, λένε αναλυτές στην Αγκυρα, βρίσκεται σε σχεδόν διλημματική κατάσταση. Αν προκρίνει τη συνεργασία με τον Ερμπακάν, υπερφαλαγγίζοντας την αρχηγό του Κόμματος του Ορθού Δρόμου, Τανσού Τσιλέρ, κινδυνεύει να δει 40 βουλευτές του να παραιτούνται. Ο Γιλμάζ, που έχει τη φιλοδοξία να καταστεί ο κύριος εκφραστής της τουρκικής Δεξιάς (ένας από τους λόγους της αντιπαλότητάς του με την Τσιλέρ), αντιμετωπίζει "τον κίνδυνο διάλυσης του κόμματός του", έγραφε χτες η ημερήσια τουρκική εφημερίδα "Σαμπάχ".

Επιχειρηματικοί κύκλοι πιέζουν, εμμέσως, παρασκηνιακά, τον Γιλμάζ να απορρίψει τη "λύση Ερμπακάν" και να συμμαχήσει με την Τσιλέρ, παρά τις υπάρχουσες δυσχέρειες.

Ο Μεσούτ Γιλμάζ, σχολιάζουν δημοσιογράφοι, θα απολέσει μεγάλο μέρος της πολιτικής του ισχύος αν δεχτεί να συγκατοικήσει με τον Ερμπακάν σε μια αμφίβολης βιωσιμότητας κυβέρνηση. Κινδυνεύει, μάλιστα, να δει και το μιλιταριστικό πλέγμα να παρεμβαίνει δραστικά στο πολιτικό σκηνικό, υλοποιώντας τις - καθόλου κομψές - προειδοποιήσεις του.

Οι προτεινόμενες συνεργασίες, με δεδομένες και τις ισορροπίες στο νέο τουρκικό Κοινοβούλιο, οδηγούν αρκετούς στην εκτίμηση ότι η Βουλή έχει "ημερομηνία λήξεως" τους επόμενους μήνες. Αλλά αν η χώρα οδηγηθεί ξανά στις κάλπες, οι οικονομικές συνέπειες θα είναι βαρύτατες. Αρα, κάθε πιθανότητα θα εξαντληθεί...

  • Σε αγκάθι για την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας εξελίσσονται οι διαμαρτυρίες των γειτόνων της από Ανατολάς και Νότο, για το πρόγραμμά της στον Ευφράτη, καθώς τα κατασκευαζόμενα φράγματα στο έδαφος της Τουρκίας μειώνουν την ποσότητα των διοχετευόμενων εκτός των συνόρων της υδάτων.

Στις προηγούμενες διαμαρτυρίες της Συρίας προστέθηκαν χτες και αυτές του Ιράκ, ενώ παραμένει σε εκκρεμότητα το αν ο Αραβικός Σύνδεσμος θα στηρίξει τις διαμαρτυρίες της Συρίας.

Αν και πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών εκτιμούν ότι πρόκειται περί υπόθεσης ρουτίνας, και ότι η ιρακινή διπλωματική νότα δε διαφέρει από ανάλογες που είχαν επιδοθεί στην Τουρκία για το θέμα, υπάρχει στην πραγματικότητα ένα κατ' αρχάς δυσδιάκριτο παρασκήνιο.

Η Αγκυρα έχει αποτύχει να εξασφαλίσει αμερικανική υποστήριξη στην ιδιότυπη, όσο και πολυεπίπεδη "αναμέτρησή" της με τη Συρία. Οι ελπίδες της τουρκικής διπλωματίας να θιγεί το θέμα της "υποστήριξης του ΡΚΚ", για την οποία κατηγορεί τη Συρία στις συνομιλίες της με τις ΗΠΑ, αποδείχτηκαν μάταιες.

Η σταδιακή αποκατάσταση των συροϊσραηλινών σχέσεων επιτρέπει στη Συρία να ασχοληθεί με τις σχέσεις της με την Τουρκία. Τούρκοι πολιτικοί αναλυτές, μάλιστα, υποστήριζαν τη μάλλον ακραία άποψη ότι η ειρήνη στη Μέση Ανατολή θα βλάψει τα τουρκικά συμφέροντα...

  • Οι αστυνομικές αρχές της Τουρκίας ανακοίνωσαν χτες ότι κατέσχεσαν 29 κιλά ηρωίνης, τα οποία είχαν προορισμό τη Μεγάλη Βρετανία, στα σύνορα με τη Βουλγαρία. Η Αστυνομία, ενεργώντας μετά από πληροφορίες, πραγματοποίησε έρευνα σε φορτηγό, ανακάλυψε τα ναρκωτικά και συνέλαβε τον Τούρκο οδηγό του οχήματος και πέντε άλλους Τούρκους, οι οποίοι ενέχονται στην υπόθεση.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ