ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ο... λοστρόμος

Τον έπιασαν "στα πράσα" οι λιμενικές αρχές, την περασμένη Πέμπτη, τον εφοπλιστή Αγαπητό να απασχολεί παράνομα, ανασφάλιστους, για κομμάτι ψωμί αλλοδαπούς εργάτες! Οχι γιατί ήθελαν, αλλά γιατί δεν μπόρεσαν να κωφεύσουν άλλο στις συνεχείς καταγγελίες των ναυτεργατικών σωματείων. Τον άφησαν την ίδια στιγμή ελεύθερο, ενώ τα θύματά του - τους αλλοδαπούς - τους "μπουζούριασαν" στο Λιμεναρχείο Πειραιά και τους οδήγησαν με τις χειροπέδες στο δικαστήριο! Ωσπου ήρθε χτες η στιγμή της απόφασης του Αυτόφωρου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Πειραιά. Και η τυφλή, θεότυφλη, ειδικά όταν πρόκειται για εφοπλιστές, Δικαιοσύνη αποφάνθηκε: "Αθώος"! "Λάδι" ο Αγαπητός! "Ενοχοι" τα θύματά του, τα οποία καταδικάστηκαν, εκτός των άλλων, στη βαρύτερη των ποινών για έναν λαθρομετανάστη: Απέλαση!

Τι και αν η ίδια η εισαγγελέας πρότεινε την καταδίκη του εφοπλιστή, γιατί - όπως τόνισε - υποτιμούν τη νοημοσύνη όλων οι ισχυρισμοί του, ότι δηλαδή δεν τους απασχολούσε ο ίδιος τους αλλοδαπούς, αλλά ο... λοστρόμος, το Δικαστήριο αποφάσισε να εμπαίξει με τη δική του απόφαση τη νοημοσύνη όλων μας!

Κλίνατε "επί δεξιά"!

Τι ωραία που έχουν "διατάξει και στοιχίσει" τα αφεντικά των ΜΜΕ τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και "συντεταγμένα", δίκην κοπαδιού, τα οδηγούν στην κατεύθυνση που επιθυμούν.

Στην αρχή βγήκαν τα δήθεν αδέσμευτα όργανα των συγκροτημάτων Μπόμπολα και Τεγόπουλου και έδωσαν πρώτα το σύνθημα για άμεση αντικατάσταση του Α. Παπανδρέου κάνοντας στροφή 180 μοιρών στη μέχρι τότε στάση τους και υπέδειξαν ακόμα και τους συγκεκριμένους τρόπους, π.χ. η "Ελευθεροτυπία" πρότεινε την κατάθεση πρότασης νόμου.

Τα "Νέα" του συγκροτήματος Λαμπράκη, ως περισσότερο "φιλοπασοκικά", κρατούσαν αποστάσεις από τις "κραυγαλέες" ενέργειες κάποιων δελφίνων, χωρίς βέβαια να κρύβουν ότι πρέπει να γίνει άμεσα αντικατάσταση, ακριβώς για να ακολουθήσουν το "ρεύμα" και οι λεγόμενοι προεδρικοί και κομματικοί. Χτες όμως παρέμβηκε αποφασιστικά δίνοντας για λογαριασμό του Α. Παπανδρέου το σύνθημα, με τον πρωτοσέλιδο τίτλο: "Ανδρέας: Εκλέξτε νέο πρωθυπουργό" (! ).Σημασία δεν έχει βέβαια, όπως γίνεται αντιληπτό, τι λέει ο Α. Παπανδρέου αλλά τι λέει ο Λαμπράκης.

Ετσι τώρα "υπό τη σκέπη του", όλα στο ΠΑΣΟΚ βαδίζουν συναινετικά και προπαντός νεοσυντηρητικά.

Ε, και;

Παραιτείται

προφανώς,

όπου να 'ναι,

ο τρανός,

παραδίδει

το τιμόνι

(και μαζί

μ' αυτό

τη ..."ζώνη")

στον καινούριο

που σιμώνει!

Παραιτείται

ο τσελεπής

μα "επιτέλους"

να μην πεις,

αλλαγή

άνευ ουσίας

(μια ...ψιλή

αντί δασείας)

θα 'ναι

ο νέος

ο "μεσίας"!

Ο οίστρος

Διγλωσσία

Για τα γκάλοπ που διεξάγονται με θέμα τις προτιμήσεις των ερωτώμενων σχετικά με τους επίδοξους διαδόχους του Α. Παπανδρέου, ρωτήθηκε χτες ο Γερ. Αρσένης. Δεν ψηφίζουν τα γκάλοπ, ψηφίζουν οι βουλευτές, απάντησε - και σωστά - ο υπουργός Εθνικής Αμυνας. Αν όμως είναι έτσι τα πράγματα, τότε γιατί από το γραφείο του επίδοξου διαδόχου, διοχετεύονται γκάλοπ που δείχνουν ότι ο Γερ. Αρσένης προηγείται στις προτιμήσεις των... Κυπρίων; Πρόκειται για τη συνήθη απόσταση που χωρίζει τα λόγια από τα έργα. Απόσταση τόση, όση και η έλλειψη σοβαρότητας.

Ιδού η Ρόδος...

Τραγική η οικονομική κατάσταση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Την περιγράφει συνοπτικά ο πρόεδρος της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ) Ευάγ. Κουλουμπής,σε δήλωσή του, για την "κόντρα" μεταξύ του ίδιου και του υπουργείου Εσωτερικών. "Ενώ αυτή είναι η πραγματικότητα, οι "πηγές" των υπουργείων επιχειρούν να επιρρίψουν προκαταβολικά ευθύνες στους νομάρχες για τις δυσλειτουργίες που γνωρίζουν ότι θα εμφανιστούν σε λίγους μήνες...", τόνισε.

Λέτε να κατάλαβε, τελικά, ότι το πρόβλημα δε βρίσκεται στους "μανδαρίνους" των υπουργείων, αλλά σε συγκεκριμένες κυβερνητικές επιλογές; Αν είναι έτσι, τότε, εκτός από τη σημερινή συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, μήπως θα πρέπει να προσανατολιστεί ο ίδιος, και η ΕΝΑΕ, προς ουσιαστικές κατευθύνσεις διεκδίκησης; Και μήπως και η πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου πρέπει να παίρνει αποφάσεις εκτός των πλαισίων που της επιβάλλονται;

Και εισόδημα μεγάλο!

Αυξημένες τιμές παραγωγού για τα αγροτικά προϊόντα και εισόδημα, ακόμα... μεγαλύτερο, ανακάλυψε η ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, για το 1995. Και για να στηρίξει τον ισχυρισμό της, παρουσιάζει επιλεκτικά στοιχεία. Π.χ. τις τιμές παραγωγού στη φυτική παραγωγή, "απολογισμός" του υφυπουργού Αλ. Δαμιανίδη, τις παρουσιάζει με πραγματική αύξηση 4 - 5%. Και, για να πείσει αναφέρει πως π.χ. στο λάδι η αύξηση ήταν 20% και στα νωπά φρούτα και λαχανικά 15%. Κι αυτό, όταν, το 1995, όλα σχεδόν τα βασικά αγροτικά προϊόντα πουλήθηκαν σε μειωμένες τιμές και τα φρουτολαχανικά σχεδόν κοψοχρονιάς, ενώ στα κτηνοτροφικά (π.χ. γάλα), είχαμε κατρακύλα τιμών παραγωγού... Μάλιστα, για... "να μη χαλάσει η σούπα" σ' ό,τι αφορά τις τιμές των εισροών (που επιβαρύνουν το κόστος παραγωγής), ο απολογισμός του υπουργείου Γεωργίας, περιορίζεται απλώς, να αναφέρει, πως "ο δείκτης τιμών στα φυτοφάρμακα - λιπάσματα παρουσιάζει αύξηση (έτσι αόριστα... ), ενώ φαίνεται περισσότερο συγκρατημένη". "Από την πόλη έρχομαι... ", αρκεί να φαίνεται "εισόδημα μεγάλο"!

Εγινε και αυτό. Βγήκε προχτές ο Αντ. Σαμαράς στους τηλεοπτικούς σταθμούς, όπου, αναφερόμενος στο θέμα της παράτασης της αντικατάστασης του πρωθυπουργού - και με το γνωστό ύφος τριακοσίων καρδιναλίων - απηύθυνε "ύστατη προειδοποίηση"! Αμάν. Φοβηθήκαμε...

"Τίποτα δεν πρέπει να μας εκπλήσσει πια σ' αυτή τη χώρα", δήλωσε χτες ο Θ. Κατσανέβας, σε μια από τις πάμπολλες εντελώς... τυχαίες - μετά την πολύχρονη λούφα - εμφανίσεις του το τελευταίο διάστημα. Εχετε δίκιο κ. Κατσανέβα. Τίποτα δε μας εκπλήσσει πλέον. Ούτε καν εσείς.

Ο θίασος επί σκηνής

Ενα διαφορετικό ρόλο, από αυτόν του υπουργού, επέλεξε να παίξει χτες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Στ. Τζουμάκας,ο οποίος επισκέφθηκε το εργοστάσιο της ΦΑΓΕ μαζί με κλιμάκιο του Οργανισμού Εργατικής Εστίας και μοίρασε θεατρικά εισιτήρια στους εργαζόμενους! Ο υπουργός συνοδευόταν από ανθρώπους της τέχνης και μίλησε στους εργαζόμενους για την ανάγκη να πηγαίνουν στο... θέατρο, υποτιμώντας βάναυσα τις αξιοθαύμαστες "παραστάσεις" που δίνει η κυβέρνηση στην οποία μετέχει, οι οποίες επιπλέον είναι και δωρεάν!

Μια τέτοια παράσταση, εξάλλου, έδωσε ο υπουργός στο δημαρχείο Ν. Φιλαδέλφειας, λίγο νωρίτερα. Η παρουσία του εκεί - αποδείχτηκε τόπος συνάντησης με τους καλλιτέχνες - συνοδεύτηκε με συνάντηση με το σωματείο των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν, ο υπουργός άρχισε να τους μιλά και ξαφνικά μπαίνει στη "σκηνή" γνωστή καλλιτέχνης. Τότε ο υπουργός είπε ότι πρέπει να μεταφερθούν σε μεγαλύτερη αίθουσα και από τότε ακόμα περιμένουν οι εργαζόμενοι του δήμου να τους μιλήσει. Αλλη μια "παράσταση" έλαβε τέλος...

Οι "προστάτες" της ελευθεροτυπίας

Υπό την προστασία της πήρε η διεύθυνση της "Ελευθεροτυπίας" τον γνωστό "σχολιογράφο" με την επωνυμία "Μαύρη Τρύπα", μετά τη διαγραφή του από το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ.

Το ερώτημα είναι απλό: Η διεύθυνση της "Ε" τον καλύπτει για τα όσα φασιστικά, ρατσιστικά και εμετικά έχει εκτοξεύσει κατά καιρούς από τις σελίδες της; Γιατί πριν από λίγο καιρό ισχυριζόταν ότι δε συμφωνεί με όλα (!) όσα γράφονται στη στήλη του.

Μήπως όμως ο "Μαύρη Τρύπα" έχει βρει ζεστασιά, θαλπωρή και καταφύγιο στις αγκάλες του συγκροτήματος Τεγόπουλου, ώστε να μπορεί να μολύνει με τις δήθεν "απόψεις" του; Τα υπόλοιπα είναι "προφάσεις εν αμαρτίαις"... Και δεν έχει λίγες "αμαρτίες" η "αδέσμευτη" εφημερίδα...

Κρίμα τις πηγές...

Καμιά προσπάθεια απολογίας δεν έχει ευτυχές αποτέλεσμα, όταν ο απολογούμενος έχει χάσει την ψυχραιμία του - και το δείχνει - πριν καν ανοίξει το στόμα του. Στην προκειμένη περίπτωση, πριν πιάσει το στυλό, όπως έκανε ο Μ. Πλωρίτης.

Ο συντάκτης του άρθρου ""Πρωτόγονοι" και επίγονοι", που δημοσίευσε προχτές το "ΒΗΜΑ", επιχειρεί να "απαντήσει" σε κείμενο - σχόλιο του "Ρ", που αφορούσε προηγούμενο δημοσίευμα με την υπογραφή του Μ. Πλωρίτη. Τα όσα αντικομμουνιστικά έγραψε ο Μ. Πλωρίτης και επαναλαμβάνει στο νέο του κείμενο, όπως παραδέχεται, τα είπαν άλλοι, πριν από αυτόν πρώτοι. Απορία: Αφού δεν κατάφερε να είναι "πρώτος", γιατί τουλάχιστον δεν προσπάθησε να είναι πρωτότυπος; Δεύτερον: Ο Μ. Πλωρίτης χρησιμοποιεί ως πηγές για την απόδειξη των λεγομένων του περί "εγκληματικού σοσιαλισμού" και "σοσιαλιστικής χαμοζωής" στην ΕΣΣΔ, τον Σαχάροφ, τον Αφανάσεφ και το περιοδικό "Αργκουμέντι ι Φάκτι", που διέπρεψε το 1990 - 91. Αφού αυτές είναι οι πηγές του, έχουμε την (δεύτερη) απορία: Πώς και γιατί με τέτοιες πηγές ήταν μόνο τέτοιων διαστάσεων το αντικομμουνιστικό και αντισοβιετικό παραλήρημα του αρθρογράφου. Τέλος, επειδή πλέον δεν υπάρχει λόγος να αναφωνήσουμε "κρίμα κ. Πλωρίτη", δηλώνουμε σεβασμό στην επιθυμία του να παραμείνει και να εντρυφήσει στις συγκεκριμένες πηγές του...

Γελοιότητες

Συνέντευξη, λέει, παραχώρησε στις αρχές του μήνα η Δ. Λιάνη, και πριν ακόμα δημοσιευτεί, αφού αναμένεται για σήμερα να βγει στο "φως", άρχισε η συνήθης "Δημητρολογία". Ωστόσο, παραμένει η απορία: Τι είναι ποιο γελοίο; Να δηλώνεις ότι είσαι έτοιμη να "πλύνεις σκάλες", ή να σχολιάζονται αποτους αιώνιους μαϊντανούς των δελτίων των 8.30 τέτοιου είδους δηλώσεις;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ