ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ
Πολλά προβλήματα με τους πρόσφυγες
  • Ενώ υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 2.500.000, υπάρχουν φόβοι για πιθανό βίαιο "επαναπατρισμό" τους από τους Γερμανούς και άλλες δυτικές χώρες
  • Εμπλοκές στην ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου

ΓΕΝΕΥΗ.-

Ανώτατοι αξιωματούχοι από 40 χώρες συναντήθηκαν χτες στη Γενεύη, αναζητώντας τρόπους συντονισμού των σχεδίων, για την επιστροφή περίπου 2.500.000 προσφύγων της Βοσνίας μέσα σε μία χρονική περίοδο που θα μπορούσε να ξεπεράσει τα δύο χρόνια. "Τα προβλήματα είναι τεράστια. Πολλοί πρόσφυγες δεν μπορούν ή δε θέλουν να επιστρέψουν στα πάτρια εδάφη τους, που τώρα κατοικούνται από άλλες εθνικές ομάδες", προειδοποίησε η ύπατη αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, Σαντάκο Ογκάτα, σημειώνοντας ότι το ζήτημα του επαναπατρισμού των προσφύγων είναι σήμερα ένα έργο πιο δύσκολο απ' ό,τι στην περίοδο των τεσσάρων χρόνων πολέμου. Πάντως, και χτες (για δεύτερη φορά) κατέρρευσαν τα σχέδια για την αμοιβαία απελευθέρωση αιχμαλώτων πολέμου ανάμεσα στη Βοσνία και τους Σερβοβόσνιους.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνάντησης στη Γενεύη, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ σχεδιάζει να επικεντρώσει κατ' αρχήν τις προσπάθειές της στο ένα εκατομμύριο προσφύγων που έχουν εκτοπιστεί εντός της Βοσνίας. Στη συνέχεια, θα ασχοληθεί με τους περίπου 670.000 άλλους που έχουν βρει καταφύγιο σε άλλες πρώην γιουγκοσλαβικές Δημοκρατίες, πριν επικεντρώσει τις ενέργειές της στις άλλες 700.000 που βρίσκονται σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Είναι, πάντως, χαρακτηριστικό ότι, τόσο η Σαντάκο Ογκάτα, όσο και η Διεθνής Αμνηστία ζήτησαν από τη Γερμανία και άλλες δυτικές χώρες που έχουν δώσει καταφύγιο σε πρόσφυγες από τη Βοσνία να μην αρχίσουν τους βίαιους επαναπατρισμούς... "Δεν πρέπει να γίνουν οι επαναπατρισμοί Βόσνιων προσφύγων για να μην διαταραχτεί η ευπαθής ειρηνευτική διαδικασία στην περιοχή", είπε συγκεκριμένα η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ, ενώ σε χτεσινή της ανακοίνωση η Διεθνής Αμνηστία απηύθυνε έκκληση προς τις χώρες που φιλοξενούν πρόσφυγες από τη Βοσνία να συνδέσουν τον επαναπατρισμό τους με τη βελτίωση της κατάστασης στην περιοχή.

Προβλήματα στις ανταλλαγές αιχμαλώτων

Για δεύτερη φορά μέσα στο περασμένο 48ωρο, δεν υλοποιήθηκαν τα σχέδια για τις απελευθερώσεις αιχμαλώτων πολέμου. "Σίγουρα η βδομάδα αυτή δεν ήταν η καλύτερη", σχολίασε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος, Μαρκ Βαν Ντάικ, των ΝΑΤΟικών πολυεθνικών δυνάμεων, αναφερόμενος στη ματαίωση των σχεδίων σχετικά με την απελευθέρωση περίπου 900 αιχμαλώτων πολέμου ανάμεσα σε Βόσνιους και Σερβοβόσνιους. Σύμφωνα με όσα ορίζει η Συνθήκη για την επιβολή ειρήνης στη Βοσνία που επιτεύχθηκε τον περασμένο Δεκέμβρη στο Ντέιτον του Οχάιο των ΗΠΑ, θα πρέπει μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή (19 του Γενάρη) Κροάτες, μουσουλμάνοι και Σερβοβόσνιοι να έχουν απομακρύνει τις στρατιωτικές δυνάμεις τους από συγκεκριμένες περιοχές (πρώην πρώτες γραμμές του μετώπου), να έχουν εγκαταλείψει τη Βοσνία όλοι οι ξένοι στρατιώτες που πήγαν στην περιοχή για να πολεμήσουν στο πλευρό εκάστης πλευράς κατά την περίοδο του πολέμου (όπως οι φανατικοί μουσουλμάνοι που στάλθηκαν από αραβικές ή ασιατικές χώρες για να πολεμήσουν στο πλευρό των Βόσνιων) και, τέλος, να έχουν απελευθερωθεί οι αιχμάλωτοι πολέμου όλων των εμπλεκόμενων πλευρών.

Ομως, η προχτεσινή άρνηση της κυβέρνησης του Βόσνιου Προέδρου, Αλίγια Ιζετμπέκοβιτς, να προχωρήσει στις απελευθερώσεις Σερβοβόσνιων αιχμαλώτων πολέμου (με αίτημα να του δοθούν πληροφορίες για την τύχη περίπου 24.000 μουσουλμάνων που κατοικούσαν σε σερβοβοσνιακές περιοχές) προκάλεσε νέους τριγμούς στα "θεμέλια" της Συμφωνίας του Ντέιτον. Ο Ραντομίρ Λούκιτς, αξιωματούχος των σερβοβοσνιακών αρχών, αναφερόμενος στις εμπλοκές που προκάλεσε η απόφαση των Βόσνιων στο ζήτημα της απελευθέρωσης των Σερβοβόσνιων, δήλωσε: "Ελπίζω ότι η διεθνής κοινότητα θα αναγνωρίσει ότι αυτή η απόφαση της βοσνιακής κυβέρνησης παραβιάζει όρο της Συμφωνίας του Ντέιτον και θα συμπεριφερθεί με τρόπο που αρμόζει, ώστε να επιλυθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα"...

Το σερβοβοσνιακό πρακτορείο ειδήσεων "SRNA" μετέδωσε δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών των Σερβοβόσνιων, Αλέκσα Μπούχα, σύμφωνα με τις οποίες οι Σέρβοι της Βοσνίας είναι δυνατόν να ζητήσουν διεθνή διαιτησία για το καθεστώς των περιοχών του Σαράγεβο που πρόκειται να τεθούν στις 19 Μάρτη υπό τον έλεγχο της βοσνιακής κυβέρνησης. Οπως φέρεται να δήλωσε ο Μπούχα, η Συμφωνία του Ντέιτον προβλέπει "τη διατήρηση της σημερινής κατάστασης στο Σαράγεβο μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών", οι οποίες προβλέπονται πριν τα μέσα του Σεπτέμβρη. Οπως είπε ο Μπούχα, η σερβική πλευρά θα ζητήσει "επιβεβαίωση της ερμηνείας αυτής από τον μεσολαβητή της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Γιουγκοσλαβικό, Καρλ Μπιλντ". Ο ίδιος αξιωματούχος κατέληξε λέγοντας: "Εάν ο Μπιλντ δεν είναι σε θέση να το κάνει, θα απαιτήσουμε διεθνή διαιτησία για το καθεστώς των ελεγχόμενων από τους Σέρβους περιοχών του Σαράγεβο".

ΟΗΕ
Ανάμειξη του ΝΑΤΟ και εκτός Βοσνίας

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ(Του ανταποκριτή μας Χρ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ).-

Με άνδρες του ΝΑΤΟ επιδιώκεται να ενισχυθεί η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ, η οποία προορίζεται να αφοπλίσει την τελευταία περιοχή της Κροατίας, που εξακολουθεί να κατέχεται από τους Κροατο - σέρβους. Η απόφαση για την ανάμειξη του ΝΑΤΟ και πέρα από τη Βοσνία αναμενόταν να παρθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ως τις 15 του μήνα.

Επικεφαλής της νέας επιχείρησης στην Κροατία θα είναι ο Αμερικανός διπλωμάτης και αντιστράτηγος της εφεδρικής Αεροπορίας της χώρας του, Ζακ Κλάιν, ο οποίος συσκέφθηκε με το Συμβούλιο Ασφαλείας στις 9 Γενάρη, έπειτα από επίσκεψή του στην περιοχή, γνωστή ως Ανατολική Σλαβονία, που συνορεύει με τη Σερβία. Στη διάρκεια της επίσκεψής του συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κροατίας, Φράνιο Τούτζμαν, στο Ζάγκρεμπ, και τον Πρόεδρο της Σερβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, στο Βελιγράδι. Οπως δήλωσε ο ίδιος, και οι δύο πρόεδροι τον διαβεβαίωσαν ότι θα συνεργαστούν μαζί του.

Η δύναμη του ΟΗΕ, μ' αυτή τη νέα μορφή, διοικητής της οποία αναμένεται να είναι Βέλγος αξιωματικός, δεδομένου ότι η χώρα του ήδη έχει δυνάμεις στην Κροατία, θα παραμείνει για ένα χρόνο ή, αν χρειαστεί, περισσότερο, με αποστολή τον αφοπλισμό της κατεχόμενης από τους Σέρβους περιοχής, περιλαμβανομενής της πόλης Βούκοβαρ, η οποία περιήλθε στους Σέρβους το 1991.

Σύμφωνα με πηγές του ΟΗΕ, ο αφοπλισμός υποτίθεται ότι θα πραγματοποιηθεί μέσα σε 30 ημέρες από την άφιξη της δύναμης, αποτελούμενης από περίπου 5.000 άνδρες. Σ' αυτό το διάστημα ο Κλάιν θα έχει τη γενική διοικητική και στρατιωτική επίβλεψη, αντιπροσωπεύοντας τον ΟΗΕ. Προστίθεται ότι αποστολή της θα είναι η επαναφορά της περιοχής αυτής στην κροατική διοίκηση, αλλά με την παροχή προστασίας στους Κροατο - σέρβους.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Δεν "ξεχνιέται" και δε συγχωρείται ο ναζισμός

ΒΟΝΝΗ.-

Ο Πρόεδρος του Ισραήλ, Εζέρ Βάιζμαν, κατά τη διάρκεια της τετραήμερης επίσημης επίσκεψής του, εκφώνησε για πρώτη φορά στο γερμανικό Κοινοβούλιο ομιλία, όπου τόνισε ότι δεν μπορεί ποτέ να συγχωρήσει τη δολοφονία των 6 εκατομμυρίων Εβραίων από το Ολοκαύτωμα και ζήτησε από τη γερμανική κυβέρνηση να διαλύσει τα νεοναζιστικά κινήματα.

"Ως Πρόεδρος του κράτους του Ισραήλ, μπορώ να πενθήσω γι' αυτούς και να τους ανακαλέσω στη μνήμη, αλλά δεν μπορώ να συγχωρήσω εξ ονόματός τους", ανέφερε ο Βάιζμαν στην ομιλία του.

Ο ίδιος προέτρεψε τις γερμανικές αρχές "να εντοπίσουν τα ναζιστικά στοιχεία και να τα ξεριζώσουν για πάντα".

Ο ισραηλινός Πρόεδρος επισκέφθηκε χτες και το στρατόπεδο συγκέντρωσης Σασενχάουζεν, λίγο έξω από το Βερολίνο και αναφερόμενος στην επίσκεψή του εκεί υπογράμμισε ότι "ήταν πολύ δύσκολο για μένα να επισκεφθώ το στρατόπεδο συγκέντρωσης Σασενχάουζεν, όπου ξαναγεννήθηκαν αναμνήσεις και άκουσα τις κραυγές που ούρλιαζαν από το έδαφος".

Αν και δέχτηκε ότι η επίσκεψή του στη Γερμανία είχε δύσκολες στιγμές, ο Βάιζμαν τόνισε ότι τα δύο κράτη πρέπει να εργαστούν από κοινού και να αναπτύξουν συνεργασία στον επιστημονικό τομέα, στα θέματα οικονομίας, ασφαλείας, αλλά και τον πολιτισμού.

Κατά την έναρξη της επίσκεψής του, ο ισραηλινός Πρόεδρος άσκησε κριτική στην εβραϊκή κοινότητα, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να κατανοήσει πώς οι Εβραίοι συνεχίζουν να ζουν στη Γερμανία μετά το Ολοκαύτωμα.

Ωστόσο, από την πλευρά της, η πρόεδρος του γερμανικού Κοινοβουλίου Ρίτα Σίσμουτ υπογράμμισε ότι "η εβραϊκή πνευματική ζωή" είναι και πάλι παρούσα στη Γερμανία και εξέφρασε "θερμές ευχαριστίες για τους Εβραίους που έδειξαν επιθυμία να ζήσουν στη Γερμανία και να εμπιστευτούν τη δημοκρατία μας".

Μετά τις συνομιλίες που είχε χτες το πρωί με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ, ο Βάιζμαν δήλωσε ότι η Γερμανία αποτελεί τοδεύτερο σε μέγεθος εμπορικό εταίρο του Ισραήλ μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες.Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ισραηλινός Πρόεδρος είναι ο πρώτος αρχηγός ξένου κράτους που εκφώνησε ομιλία στο γερμανικό Κοινοβούλιο μετά την ενοποίησή της. Μόνο τρεις Πρόεδροι - ο Φρανσουά Μιτεράν, ο Ρίτσαρντ Νίξον και ο Ρόναλντ Ρίγκαν - μίλησαν στο Κοινοβούλιο της Δυτικής Γερμανίας πριν το 1990.

Προσφορές για την Κούβα
  • Ο ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ πρόσφερε 15.000 δρχ.
  • Οι ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ, ΠΑΡΘΕΝΑ και ΣΤΕΛΙΟΣ από τις Συκιές Θεσσαλονίκης, πρόσφεραν 25.000 δρχ.
  • Η ΛΕΛΑ ΜΑΥΡΙΔΟΥ πρόσφερε 10.000 δρχ.
  • Το Παράρτημα ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ της ΠΕΑΕΑ πρόσφερε τρόφιμα αξίας 20.000 δρχ.
  • Η ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ και ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΑΖΙΩΝΗΣ πρόσφεραν από 5.000 δρχ.
  • Ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΧΝΑΡΗΣ πρόσφερε 10.000 δρχ.
  • Ο ΠΟΛΥΔΩΡΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ,η ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ και ένας αγωνιστής,πρόσφεραν από 2.000 δρχ.
  • Οι ΦΡΟΣΩ ΞΕΝΟΠΑΝΑΓΟΥ και ΗΛΙΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ πρόσφεραν από 3.000 δρχ.
Μπορεί ένας ζωγράφος να πετύχαινε το βλέμμα του μικρού της φωτογραφίας

Μπορεί ένας ζωγράφος να πετύχαινε το βλέμμα του μικρού της φωτογραφίας ή τον τρόπο που κρατά τις πολύτιμες φραντζόλες, η ζωή, όμως, με πολύ μεγαλύτερη "φαντασία" τον έφτιαξε "αδιάφορο" για το αν φοράει ανάποδα τα, ποιος ξέρει από πού τα βρήκε, λασπωμένα παπούτσια

Νέο πραξικόπημα στη Σιέρρα Λεόνε

ΦΡΙΤΑΟΥΝ. -

Βαριά οπλισμένοι στρατιώτες του Τζούλιους Μαάντα Μπίο ανέτρεψαν τη στρατιωτική κυβέρνηση του 33χρονου λοχαγού Βαλεντάιν Στράσε, έξι βδομάδες μετά τις υποσχέσεις του τελευταίου για την επιστροφή της δημοκρατίας στη Σιέρρα Λεόνε, με τη διεξαγωγή εκλογών στις 26 Φλεβάρη.

Ο τοπικός ραδιοφωνικός σταθμός, που κατελήφθη από τους νέους στασιαστές, μετέδωσε ότι το πραξικόπημα ήταν αναίμακτο και ότι δόθηκαν εγγυήσεις για την ασφαλή έξοδο του ανατραπέντος Βαλεντάιν Στράσε από τη χώρα. Οι τωρινοί πραξικοπηματίες δικαιολόγησαν την πράξη τους, λέγοντας ότι με την απομάκρυνση του Στράσε επιχείρησαν να εξασφαλίσουν τη διεξαγωγή πολιτικών εκλογών σ' αυτή τη δυτικοαφρικανική χώρα.

Η Σιέρρα Λεόνε έχει χαρακτηριστεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως μία από τις 10 πιο φτωχές χώρες του πλανήτη. Ο τελευταίος πόλεμος που μαστίζει τη χώρα ξεκίνησε το 1991, οπότε οι αντάρτες του "Επαναστατικού Ενωμένου Μετώπου" πήραν τα όπλα ανατρέποντας την τότε πολιτική κυβέρνηση. Υπολογίζεται ότι από τις πολεμικές συγκρούσεις των τελευταίων πέντε χρόνων έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ