ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Περιμένοντας τους βαρβάρους

Σκληρή επίθεση Λιάνη κατά Φούρα και Βασιλακόπουλου που προαλείφονται για τη θέση του. Συναντήθηκε με τον Γερ. Αρσένη

Περιμένοντας το σχηματισμό νέας κυβέρνησης, σκιαγράφησε στο πρόσωπο των "συντρόφων" του στην Αθλητική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ και ιδιαίτερα του γενικού γραμματέας της Ανδρ. Φούρα, τους "βαρβάρους" που ετοιμάζονται να τον διαδεχτούν στο υφυπουργείο Αθλητισμού. Περνώντας, πιθανότατα, τις τελευταίες μέρες του στον 5ο όροφο της Πανεπιστημίου 25, ο Γ. Λιάνης επί βδομήντα λεπτά έκανε τον απολογισμό του. Μια διαρκής αναφορά στις τρικλοποδιές που δέχτηκε εκ των έσω από συνεργάτες του. Πικρίες και απωθημένα δυόμισι χρόνων ήρθαν στην επιφάνεια και επιβεβαιώνουν ότι η ενότητα του ΠΑΣΟΚ είναι πλασματική κι η πάλη για την εξουσία, τουλάχιστον μέχρι το Σαββατοκύριακο που θα εκλεγεί νέος πρωθυπουργός, αμείλικτη.

"Πνεύμα ενότητας και συνεχής προσπάθεια να σπάσουν οι διαχωριστικές γραμμές κάθε μορφής, διέκρινε την πολιτική μου. Θα συνεργαστώ με όποιον κι αν με αντικαταστήσει. Εγώ δεν έτυχα όμως καμιάς συνεργασίας. Πορεύτηκα την τελευταία διετία, σ' ένα βαθμό ξυλάρμενος σαν καρυδότσουφλο στον Ειρηνικό Ωκεανό. Εκανα το κάθε τι, να μην είμαι ξυλάρμενος. Δεν ευτύχησα και δεν πιστεύω ότι ευθύνεται ο προσωπικός μου χαρακτήρας. Πώς συμβαίνει να επικοινωνώ με όλους, εκτός από τέσσερις", τόνισε ο υφυπουργός, πριν αναφερθεί αναλυτικά σε όσα τον χωρίζουν με την Επιτροπή Αθλητισμού του ΠΑΣΟΚ.

Τα σημεία σύγκρουσης

Για την Εθνική Επιτροπή του "Αθήνα 97": "Ως ένα διάστημα λειτούργησε θετικά. Υπήρχαν άνθρωποι (Αθλητική Επιτροπή ΠΑΣΟΚ) που αρχικά δεν ήθελαν να έρθουν και ήρθαν στη συνέχεια για να φύγουν. Πώς θα πάμε μπροστά στον αθλητισμό, όταν ασήμαντα γεγονότα μπορούν να σταματήσουν κολοσσιαία όπως το "Αθήνα 97". Υποκρισίες ένθεν κακείθεν. Δεν ευτύχησα να συνεργαστώ με τον Μολυβά, αλλά δεν μπορούσα και να παραβλέψω ότι είναι πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ". Για τον νέο αθλητικό νόμο: "Το Καταστατικό της ΕΠΟ είναι μονόδρομος. Δεν υπάρχει στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που να μην το ψήφισε στη Λεπτοκαρυά. Τώρα μου ζητάνε να λογοδοτήσω, ότι συμμάχησα με τον Τριβέλα και ότι ανέπτυξα μαζί του συμφέροντα. Ντρέπομαι. Τίνος παιχνίδι είναι αυτή η θλιβερή ιστορία, που η Αθλητική Επιτροπή ενός κόμματος, πριν γίνει κυβέρνηση λέει ότι η διαιτησία θα πάει στην Ομοσπονδία. Πίστευα ότι η Ελλάδα απειλούνταν με τιμωρία από τη ΦΙΦΑ, γιατί διάβασα σχετικό έγγραφο. Ποιος υπουργός μπορούσε να πάρει την ευθύνη της αποβολής της Εθνικής από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, ή του Παναθηναϊκού από την ευρωπαϊκή λίγκα. Πώς γίνεται ο κ. Φούρας να συμφωνεί με τον Αντ. Λιβάνη στην κατάθεση του νομοσχεδίου κι αμέσως μετά να κάνει το αντίθετο;".

Για την ονομασία του ΟΑΚΑ σε "Ν. Γκάλης": "Δε θέλουν να τιμηθεί ο Γκάλης. Πλάγιες φωνές μού εισηγήθηκαν, μην το κάνεις. Ποιος πήγε στον Τομέα Αθλητισμού και επί δύο ώρες επιχειρηματολογούσε ότι ο Γκάλης δεν έχει κοινωνική προσφορά. Αν συνεδρίαζαν δημόσια και έλεγαν ότι ο Γκάλης δεν έχει κοινωνική προσφορά, θα λιθοβολούνταν".

Για την Ολυμπιάδα του 2004: "Πρότεινα την τιμητική ανάθεση του 2008 για να γίνω διάσημος ή επειδή έπρεπε να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα σε μια εποχή απογοήτευσης του λαού μετά την αποτυχία του Τόκιο; Ολοι αυτοί της Επιτροπής, επί ένα χρόνο δίπλα μου ζητούσαν τιμητική ανάθεση. Τώρα γιατί με κατηγορούν. Ο συντάκτης του πλαισίου στο οποίο θα κινούνταν ο πρωθυπουργός στη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΔΟΕ Χ. Α. Σάμαρανκ, ήταν ένας από τους δύο διαφωνούντες (Φούρας - Βασιλακόπουλος). Αυτά μόνο στη Ζιμπάμπουε συμβαίνουν. Μου λένε οι θεσμικοί παράγοντες ότι δεν έχουμε ελπίδες στη διεκδίκηση της Ολυμπιάδας του 2004. Εγώ υποστηρίζω ότι έχουμε πολλές πιθανότητες. Εχουμε όμως καθυστερήσει στο πρόγραμμα που αφορά τον εορτασμό των 100 χρόνων από την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Η 6η Απριλίου πλησιάζει, στην Αθήνα θα συγκεντρωθούν πολλοί και θα κρίνουν".

"Στερνή μου γνώση"...

"Σαν έτοιμος από καιρό, σαν θαρραλέος", ο Γ. Λιάνης αποχαιρέτησε το υφυπουργείο που χάνει. Αν όμως παραμείνει στη θέση του; "Θα κάνω ριζικές αλλαγές. Θα είμαι και ο ίδιος διαφορετικός. Στερνή μου γνώση να σ' είχα πρώτα" παραδέχτηκε.

Ποιος ξέρει, το παιχνίδι της διαδοχής του Ανδρ. Παπανδρέου μπορεί να επιφυλάξει εκπλήξεις. Κι ο Γ. Λιάνης με τις απειλές του στα στελέχη της Αθλητικής Επιτροπής, έδειξε ότι δε νιώθει καμένο χαρτί. Απόδειξη, η τελευταία του κίνηση. Συναντήθηκε με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Γερ. Αρσένη, μαζί με εκπροσώπους του ΟΔΙΕ και της Φιλίππου Ενώσεως και πέτυχε να δοθεί εντολή ώστε εντός της βδομάδας να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για μεταφορά του Ιπποδρόμου από την Καλλιθέα σε έκταση 900 στρεμμάτων, σε πρώην στρατόπεδο της Μαλακάσας.

Γιάννης ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ

Ο πόλεμος της κασέτας

Πριν δέκα μέρες παρουσιάστηκε από την ΕΤ-3, κασέτα - προϊόν "οφ δε ρέκορτ" και εύθυμης συζήτησης του Στιβ Γιατζόγλου με τέσσερις δημοσιογράφους, στην οποία καταγγέλλεται ότι ο διαιτητής Τ. Σταύρου είχε πάρει 500.000 δρχ. για να ευνοήσει τον Ολυμπιακό επί εποχής Κοσκωτά. Χτες ο Σωκράτης Κόκκαλης κατήγγειλε στον υφυπουργό Αθλητισμού Γ. Λιάνη, ότι τηλεφώνησε άγνωστος και του ζήτησε να αγοράσει έναντι 20 εκατ. δρχ. βιντεοκασέτα, στην οποία εμφανίζεται ο πρώην διαιτητής Γρ. Μαργέλης, να καταγγέλλει απόπειρα δωροδοκίας σε αγώνα Ηρακλή - Ολυμπιακού την περίοδο 1991 - 92. "Πάρτε τη γιατί μου τη ζήτησαν άλλοι", φέρεται ότι είπε ο άγνωστος στον πρόεδρο του Ολυμπιακού.

********

Ο Γρ. Μαργέλης έχει διαγραφεί προ πολλού από το Σύνδεσμο Αθηναίων Διαιτητών, με αφορμή το περί ου λόγος παιχνίδι. Ο Τ. Σταύρου τέθηκε προχτές εκτός πινάκων Α1 από την Ομοσπονδία του. Στη Θεσσαλονίκη αναζητούν το συντάκτη που παρέβη τη δημοσιογραφική δεοντολογία, αλλά και τα κίνητρα που κρύβονται πίσω από την εμφάνιση της κασέτας και μάλιστα λογοκριμένης, τρία χρόνια μετά την εγγραφή της και λίγες ώρες αφότου ο Στιβ Γιατζόγλου υποσχέθηκε να οδηγήσει τον Ηρακλή στην τριάδα του πρωταθλήματος.

*********

Στον Πειραιά ο Σ. Κόκκαλης επιχειρεί με την καταγγελία του να... κάψει τη βιντεοκασέτα, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες είναι υπαρκτή. "Μέσα από την εκστρατεία αυτή, επιχειρείται να "αποδώσουν", (αφού δεν μπορούν αλλιώς), επενδύσεις δισεκατομμυρίων, αλλά και να "εξοβελιστούν" προβλήματα άλλων ΤΑΚ", τονίζουν οι πρωταθλητές σε ανακοίνωσή τους, φωτογραφίζοντας τον Παναθηναϊκό και υποστηρίζοντας ότι "μέσω του Ολυμπιακού επιχειρείται σπίλωση του μπάσκετ".

******

Πίσω από όλες αυτές τις ιστορίες μπορεί να κυκλοφορούν φαντάσματα, αλλά ας μη διαφεύγει της προσοχής ότι τα συμφέροντα στο επαγγελματικό μπάσκετ είναι τεράστια, τα ποσά που κυκλοφορούν υπερβολικά, ενώ τελευταία ευδοκιμούν στο χώρο και αετονύχηδες.

Για να ζητάει ο άγνωστος 20 εκατ. από τον Σ. Κόκκαλη, ο άλλος θα έδινε μάλλον λιγότερα. Μην εκπλαγείτε λοιπόν, αν αύριο μάθετε ότι κάποιος άλλος κάνει καλύτερη προσφορά, ή ότι κυκλοφορούν και CD με καταγγελίες.

Γ. Γ.

ΕΘΝΙΚΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ
Παρελθόν ο Τσαλουχίδης

Εκλεισε ο κύκλος του στην Εθνική. Ο Κ. Πολυχρονίου για δεύτερη φορά δεν τον κάλεσε. Νέο πρόσωπο ο Ν. Κωστένογλου

Ενας ακόμα παίχτης από τη λεγόμενη παλιά φρουρά της Εθνικής φαίνεται να κλείνει τον κύκλο του στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Πρόκειται για τον Γιώτη Τσαλουχίδη, τον οποίο ο Κ. Πολυχρονίου για δεύτερη συνεχόμενη φορά δεν κάλεσε.

Η Εθνική στις 24/1 θα δώσει στη Χαλκίδα φιλικό με την αντίστοιχη του Ισραήλ και στους 20 που ανακοίνωσε χτες ο Πολυχρονίου δεν περιλαμβάνεται ο Βεροιώτης μέσος. Παρότι ο ομοσπονδιακός υποστήριξε πως παραμένει στα πλάνα του ο παίχτης, έγκυρες πληροφορίες του "Ρ" αναφέρουν ότι έφτασε η ώρα να ακολουθήσει τη... σειρά του (Μανωλά, Σαραβάκο και άλλους).

Ως γνωστόν, ο ομοσπονδιακός τεχνικός ξεκίνησε από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε το τιμόνι της ομάδας μια σταδιακή ανανέωση. Σκοπός του, όπως κατ επανάληψη έχει δηλώσει, η δημιουργία ενός συνόλου με μικρό μέσο όρο ηλικίας, το οποίο θα πάρει μέρος στην προκριματική φάση του Μουντιάλ 98.

Ο Γ. Τσαλουχίδης πρωτοεμφανίστηκε με το εθνόσημο στο στήθος στις 7/10/87 (Ρουμανία - Ελλάδα 2 - 2) και έφτασε τις 76 συμμετοχές.

Αν όμως η αποχώρηση του Τσαλουχίδη σηματοδοτεί ένα νέο τέλος μιας εποχής, η κλήση του Χ. Κωστένογλου εντάσσεται στη νέα αρχή. Ο Κ. Πολυχρονίου, κινούμενος στην παραπάνω λογική κάλεσε και τον Ενωσίτη αμυντικό, ο οποίος προφανώς στη Χαλκίδα θα κάνει την παρθενική του εμφάνιση με την Εθνική.

Οι υπόλοιποι 19 είναι: Ατματζίδης, Κασάπης, Τσάρτας, Κωστής, Νταμπίζας, Γκόνιας, Αλεξανδρής, Γεωργάτος, Αποστολάκης, Ουζουνίδης, Δώνης, Μιχόπουλος, Ζαγοράκης, Μαχλάς, Κωνσταντινίδης, Νικολαϊδης, Βρύζας, Λυμπερόπουλος Ν., Σακελαρίδης.

Οι ημερομηνίες των προκριματικών.
  • Στις 9 το πρωί έχει προγραμματιστεί η αναχώρηση της ελληνικής αντιπροσωπείας για το Ζάγκρεμπ, όπου θα πάρει μέρος στη συνάντηση με τις υπόλοιπες ομάδες του 1ου ομίλου της προκριματικής φάσης του Μουντιάλ '98. Ο Πολυχρονίου και τρία στελέχη της ΕΠΟ θα συζητήσουν και θα καθορίσουν (;) με τους ομολόγους τους τις ημερομηνίες διεξαγωγής των αγώνων.

Ο Πολυχρονίου έχει καταρτίσει δύο οκτάδες (βασική, εναλλακτική) ημερομηνιών. Θετικό αλλά και αρνητικό ταυτόχρονα, στην προσπάθεια της χώρας μας να "περάσει" το πρόγραμμα της, η συμμετοχή Κροατίας και Δανίας στα τελικά του EYRO 96.

Οι βασικοί αντίπαλοι μας, σύμφωνα με απόφαση της ΦΙΦΑ, θα ξεκινήσουν τους αγώνες τους μετά το πέρας του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Ετσι το πρόγραμμά μας θα ξεκινήσει με εύκολους αντιπάλους. Αυτό όμως σημαίνει ότι θα τους αντιμετωπίσουμε διαδοχικά, κάτι που δε μας ενθουσιάζει. Τώρα επιδίωξη μας είναι ο ένας από τους δύο αγώνες να είναι εκτός και ο άλλος εντός.

Πάντως, αν η ελληνική αντιπροσωπεία διαπιστώσει πως υπάρχει προσυνεννόηση των αντιπάλων που "ρίχνει" την Εθνική, δε θα αποδεχτεί τις προτάσεις. Στην περίπτωση αυτή (μη επίτευξης συμφωνίας) την τελική απόφαση θα πάρει η ΦΙΦΑ, όπου βαρόμετρο θα είναι οι δημόσιες σχέσεις της κάθε χώρας...

Παίρνει το σακάκι του και φεύγει ή ετοιμάζεται για την τελική μάχη;
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ
Ο Βασσάρας στην Εδεσσα

Ο Κύρος Βασσάρας από τη Θεσσαλονίκη θα σφυρίξει στον αγώνα Εδεσσαϊκού - Παναθηναϊκού την ερχόμενη Κυριακή. Στα άλλα ματς θα είναι: Καλαμάτα - Παναχαϊκή (Βλάχος), ΟΦΗ - Απόλλωνας (Χατζής), Εθνικός - Αρης (Παπαπέτρου), Ηρακλής - Πανηλειακός (Δούρος), Λάρισα - ΠΑΟΚ (Καλαθενός), ΑΕΚ - Πανιώνιος (Μπέγκος), Ξάνθη - Ολυμπιακός (Παπαχίτζιος), Ιωνικός - Αθηναϊκός (Αγγελάκης).

ΠΑΟ
Σούπερ φιλικό

Με Βέρντερ Βρέμης στις 24 του μήνα

Ο εκλεκτός των μεγάλων ομάδων της Ευρώπης είναι πλέον ο Παναθηναϊκός. Την άλλη Τετάρτη, στις 24 του μήνα οι πράσινοι θα φιλοξενήσουν στο Ολυμπιακό Στάδιο τη Βέρντερ Βρέμης, μια μεγάλη δύναμη του γερμανικού ποδοσφαίρου. Αλλωστε τα... κατορθώματά της στη Γηραιά Ηπειρο δεν είναι και λίγα. Μετρήστε: τρεις φορές πρωταθλήτρια Γερμανίας (1965, 1988, 1993). Τρεις φορές κυπελλούχος (1961, 1991, 1994). Τρεις φορές νικήτρια του Σούπερ Καπ στη Γερμανία (1988, 1993, 1994) καθώς και κάτοχος του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης το 1992 (νίκησε τη Μονακό 2 - 0 στον τελικό της Λισαβόνας). Μεγάλα αστέρια της είναι ο διεθνής Μάριο Μπάσλερ που αναδείχτηκε πέρσι πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος με 20 γκολ, ο Ρώσος Ιγκορ Μπεστάστνιχ και οι Οτο Ρεχάγκελ, Ούλριχ Μπορόφκα, Μίκαελ Σουλτζ, Μάρκο Μπόντε, Ντίτερ Ειλτς, όλοι τους διεθνείς με την Εθνική Γερμανίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ