Τετάρτη 17 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Περιμένοντας τους βαρβάρους

Σκληρή επίθεση Λιάνη κατά Φούρα και Βασιλακόπουλου που προαλείφονται για τη θέση του. Συναντήθηκε με τον Γερ. Αρσένη

Περιμένοντας το σχηματισμό νέας κυβέρνησης, σκιαγράφησε στο πρόσωπο των "συντρόφων" του στην Αθλητική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ και ιδιαίτερα του γενικού γραμματέας της Ανδρ. Φούρα, τους "βαρβάρους" που ετοιμάζονται να τον διαδεχτούν στο υφυπουργείο Αθλητισμού. Περνώντας, πιθανότατα, τις τελευταίες μέρες του στον 5ο όροφο της Πανεπιστημίου 25, ο Γ. Λιάνης επί βδομήντα λεπτά έκανε τον απολογισμό του. Μια διαρκής αναφορά στις τρικλοποδιές που δέχτηκε εκ των έσω από συνεργάτες του. Πικρίες και απωθημένα δυόμισι χρόνων ήρθαν στην επιφάνεια και επιβεβαιώνουν ότι η ενότητα του ΠΑΣΟΚ είναι πλασματική κι η πάλη για την εξουσία, τουλάχιστον μέχρι το Σαββατοκύριακο που θα εκλεγεί νέος πρωθυπουργός, αμείλικτη.

"Πνεύμα ενότητας και συνεχής προσπάθεια να σπάσουν οι διαχωριστικές γραμμές κάθε μορφής, διέκρινε την πολιτική μου. Θα συνεργαστώ με όποιον κι αν με αντικαταστήσει. Εγώ δεν έτυχα όμως καμιάς συνεργασίας. Πορεύτηκα την τελευταία διετία, σ' ένα βαθμό ξυλάρμενος σαν καρυδότσουφλο στον Ειρηνικό Ωκεανό. Εκανα το κάθε τι, να μην είμαι ξυλάρμενος. Δεν ευτύχησα και δεν πιστεύω ότι ευθύνεται ο προσωπικός μου χαρακτήρας. Πώς συμβαίνει να επικοινωνώ με όλους, εκτός από τέσσερις", τόνισε ο υφυπουργός, πριν αναφερθεί αναλυτικά σε όσα τον χωρίζουν με την Επιτροπή Αθλητισμού του ΠΑΣΟΚ.

Τα σημεία σύγκρουσης

Για την Εθνική Επιτροπή του "Αθήνα 97": "Ως ένα διάστημα λειτούργησε θετικά. Υπήρχαν άνθρωποι (Αθλητική Επιτροπή ΠΑΣΟΚ) που αρχικά δεν ήθελαν να έρθουν και ήρθαν στη συνέχεια για να φύγουν. Πώς θα πάμε μπροστά στον αθλητισμό, όταν ασήμαντα γεγονότα μπορούν να σταματήσουν κολοσσιαία όπως το "Αθήνα 97". Υποκρισίες ένθεν κακείθεν. Δεν ευτύχησα να συνεργαστώ με τον Μολυβά, αλλά δεν μπορούσα και να παραβλέψω ότι είναι πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ". Για τον νέο αθλητικό νόμο: "Το Καταστατικό της ΕΠΟ είναι μονόδρομος. Δεν υπάρχει στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που να μην το ψήφισε στη Λεπτοκαρυά. Τώρα μου ζητάνε να λογοδοτήσω, ότι συμμάχησα με τον Τριβέλα και ότι ανέπτυξα μαζί του συμφέροντα. Ντρέπομαι. Τίνος παιχνίδι είναι αυτή η θλιβερή ιστορία, που η Αθλητική Επιτροπή ενός κόμματος, πριν γίνει κυβέρνηση λέει ότι η διαιτησία θα πάει στην Ομοσπονδία. Πίστευα ότι η Ελλάδα απειλούνταν με τιμωρία από τη ΦΙΦΑ, γιατί διάβασα σχετικό έγγραφο. Ποιος υπουργός μπορούσε να πάρει την ευθύνη της αποβολής της Εθνικής από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, ή του Παναθηναϊκού από την ευρωπαϊκή λίγκα. Πώς γίνεται ο κ. Φούρας να συμφωνεί με τον Αντ. Λιβάνη στην κατάθεση του νομοσχεδίου κι αμέσως μετά να κάνει το αντίθετο;".

Για την ονομασία του ΟΑΚΑ σε "Ν. Γκάλης": "Δε θέλουν να τιμηθεί ο Γκάλης. Πλάγιες φωνές μού εισηγήθηκαν, μην το κάνεις. Ποιος πήγε στον Τομέα Αθλητισμού και επί δύο ώρες επιχειρηματολογούσε ότι ο Γκάλης δεν έχει κοινωνική προσφορά. Αν συνεδρίαζαν δημόσια και έλεγαν ότι ο Γκάλης δεν έχει κοινωνική προσφορά, θα λιθοβολούνταν".

Για την Ολυμπιάδα του 2004: "Πρότεινα την τιμητική ανάθεση του 2008 για να γίνω διάσημος ή επειδή έπρεπε να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα σε μια εποχή απογοήτευσης του λαού μετά την αποτυχία του Τόκιο; Ολοι αυτοί της Επιτροπής, επί ένα χρόνο δίπλα μου ζητούσαν τιμητική ανάθεση. Τώρα γιατί με κατηγορούν. Ο συντάκτης του πλαισίου στο οποίο θα κινούνταν ο πρωθυπουργός στη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΔΟΕ Χ. Α. Σάμαρανκ, ήταν ένας από τους δύο διαφωνούντες (Φούρας - Βασιλακόπουλος). Αυτά μόνο στη Ζιμπάμπουε συμβαίνουν. Μου λένε οι θεσμικοί παράγοντες ότι δεν έχουμε ελπίδες στη διεκδίκηση της Ολυμπιάδας του 2004. Εγώ υποστηρίζω ότι έχουμε πολλές πιθανότητες. Εχουμε όμως καθυστερήσει στο πρόγραμμα που αφορά τον εορτασμό των 100 χρόνων από την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Η 6η Απριλίου πλησιάζει, στην Αθήνα θα συγκεντρωθούν πολλοί και θα κρίνουν".

"Στερνή μου γνώση"...

"Σαν έτοιμος από καιρό, σαν θαρραλέος", ο Γ. Λιάνης αποχαιρέτησε το υφυπουργείο που χάνει. Αν όμως παραμείνει στη θέση του; "Θα κάνω ριζικές αλλαγές. Θα είμαι και ο ίδιος διαφορετικός. Στερνή μου γνώση να σ' είχα πρώτα" παραδέχτηκε.

Ποιος ξέρει, το παιχνίδι της διαδοχής του Ανδρ. Παπανδρέου μπορεί να επιφυλάξει εκπλήξεις. Κι ο Γ. Λιάνης με τις απειλές του στα στελέχη της Αθλητικής Επιτροπής, έδειξε ότι δε νιώθει καμένο χαρτί. Απόδειξη, η τελευταία του κίνηση. Συναντήθηκε με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Γερ. Αρσένη, μαζί με εκπροσώπους του ΟΔΙΕ και της Φιλίππου Ενώσεως και πέτυχε να δοθεί εντολή ώστε εντός της βδομάδας να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για μεταφορά του Ιπποδρόμου από την Καλλιθέα σε έκταση 900 στρεμμάτων, σε πρώην στρατόπεδο της Μαλακάσας.

Γιάννης ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παράξενη "συμμαχία" (1997-03-21 00:00:00.0)
Ριψοκίνδυνος συνδυασμός (1997-01-10 00:00:00.0)
Εμειναν στις προεκλογικές διαφημίσεις (1996-12-15 00:00:00.0)
"Εγκληματεί η ΕΠΟ" (1996-05-30 00:00:00.0)
Εξαγγελίες με "καρφιά" (1996-02-02 00:00:00.0)
Χωρίς "μαχαιρώματα" (1996-01-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ