ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Επίσημες ευθύνες, αλλά και ερωτηματικά
  • Δεν "έπεσε" ο Τούρκος δημοσιογράφος που πέθανε πριν λίγες μέρες, παραδέχονται τώρα Τούρκοι αξιωματούχοι
  • Χωρίς ελπίδες, ο Ερμπακάν για συμμετοχή στην εξουσία

ΑΓΚΥΡΑ.-

Ο Τούρκος υπουργός Προεδρίας και αρμόδιος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Αντνάν Εκμέν, παραδέχτηκε δημόσια χτες ότι ο δημοσιογράφος της εφημερίδας "Εβρενσέλ", Μετίν Γκοπτεπέ, πέθανε, ενώ βρισκόταν υπό αστυνομική κράτηση.

Είναι η πρώτη παραδοχή, από το επίσημο τουρκικό κράτος, του γεγονότος ότι ο συντάκτης της - αριστερής ιδεολογικής κατεύθυνσης - εφημερίδας δεν... έπεσε και χτύπησε, όπως περίπου βεβαίωναν, εν χορώ, αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές, ως χτες. Ο θάνατος του δημοσιογράφου, που συνελήφθη από την Αστυνομία, καθώς παρακολουθούσε την κηδεία δύο κρατουμένων που έχασαν τη ζωή τους στην εξέγερση της Ουμρανίγιε, προκλήθηκε από εγκεφαλική αιμορραγία, λόγω χτυπημάτων που δέχτηκε στο κεφάλι.

Ο Εκμέν δεν παραδέχτηκε, φυσικά, ότι η Αστυνομία "δολοφόνησε" τον Γκοκτεπέ, όπως καταγγέλλουν ομαδόν δημοσιογράφοι, δικηγόροι και εκπρόσωποι οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αρκέστηκε να πει πως βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας μια έκθεση για το θάνατο του δημοσιογράφου, η οποία αφού ολοκληρωθεί θα αποσταλεί στην υπηρεσιακή πρωθυπουργό, Τανσού Τσιλέρ.

Το Ιδρυμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας καταγγέλλει ότι το 1994, σύμφωνα με στοιχεία τα οποία τηρεί, 32 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους "υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες", ενώ βρίσκονταν υπό κράτηση - και βασανίζονταν.

  • Την ίδια ώρα, η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε "εξηγήσεις" από την αμερικανική διπλωματία, σχετικά με δηλώσεις αξιωματούχων των ΗΠΑ στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS κατά της ακολουθούμενης από την Τουρκία πολιτικής στο Κουρδικό. Το ακριβές περιεχόμενο των δηλώσεων των δηλώσεων αυτών δεν έχει γίνει γνωστό, εκτός από την αποστροφή που αναφέρεται σε "κακομεταχείριση του κουρδικού πληθυσμού από τις αρχές". Στην ίδια εκπομπή, φιλοξενήθηκαν δηλώσεις του αρχηγού του Εργατικού Κόμματος των Κούρδων, Αμπντουλάχ "Απο" Οτσαλάν.

Η τουρκική πολιτική ηγεσία δείχνει να αντιδρά περισσότερο με βάση το θυμικό στα πρόσφατα δημοσιεύματα και τις δηλώσεις εναντίον της τακτικής της στο Κουρδικό. Χτες, η Τουρκία προειδοποίησε ξανά για λήψη νομικών μέτρων για τα ξένα μέσα ενημέρωσης, που μεταδίδουν "δυσφημιστικές πληροφορίες"...

Αρση της μονομερούς εκεχειρίας

Οι Κούρδοι μαχητές του ΡΚΚ, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, έθεσαν τέλος στη μονομερή εκεχειρία που είχαν κηρύξει εδώ και ένα μήνα, καθώς νωρίς το πρωί χτες επιτέθηκαν σε λεωφορείο στη νοτιανατολική Τουρκία και σκότωσαν ένδεκα από τους επιβαίνοντες σε αυτό.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, οι Κούρδοι σταμάτησαν το αυτοκίνητο στην περιοχή Κουκλοκονάκ της επαρχίας Σιρνάκ, προκειμένου να ελέγξουν τις ταυτότητες των επιβατών. Τέσσερις από αυτούς ανήκαν στη φιλοκυβερνητική Πολιτοφυλακή, που αποτελείται από Κούρδους τους οποίους το κράτος εξοπλίζει και αμείβει.

Για άγνωστους λόγους, οι Κούρδοι πυροβόλησαν και σκότωσαν τον έναν από τους επιβάτες και έβαλαν φωτιά στο λεωφορείο, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους στις φλόγες άλλοι δέκα.

Οι αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό στην περιοχή, προκειμένου να βρουν και να τιμωρήσουν τους δράστες, οι οποίοι παραμένουν ασύλληπτοι.

Πάντως, το γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο DEM μεταδίδει, αντίθετα, την πληροφορία ότι την επίθεση δεν πραγματοποίησαν Κούρδοι, αλλά Τούρκοι στρατιωτικοί.

  • Σε μια "συμβιβαστική λύση" κατέληξαν οι τουρκικές αρχές, όταν ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Κλάους Χενς, ζήτησε να επιτραπεί η μετάβαση της φυλακισμένης, κουρδογενούς πρώην βουλευτή Λεϊλά Ζανά στο Στρασβούργο, για να παραλάβει το "Βραβείο Ζαχάροφ". Μη θέλοντας να... κακοκαρδίσουν το Ευρωκοινοβούλιο, που πρόσφατα επικύρωσε την Τελωνειακή Ενωση της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, οι τουρκικές αρχές επέτρεψαν να εκδοθεί διαβατήριο στο όνομα του συζύγου της, ο οποίος αναμένεται να παραστεί σήμερα στη συνεδρίαση της Ολομέλειας, στο Στρασβούργο, για την παραλαβή του βραβείου.Στην Λεϊλά Ζανά, η οποία εκτίει ποινή 15 χρόνων στις τουρκικές φυλακές, θα απονεμηθεί το βραβείο "Ζαχάροφ", ακριβώς για τον ίδιο λόγο που η Δικαιοσύνη της χώρας της την καταδίκασε: "Την Ελευθερία του Πνεύματος"...
Ευσεβείς πόθοι

Στο πολιτικό σκηνικό, ο νικητής των εκλογών, Ερμπακάν, είδε χτες και τον τελευταίο από τους αρχηγούς των υπολοίπων κομμάτων του νέου Κοινοβουλίου να καταρρίπτει το ενδεχόμενο συνεργασίας μαζί του. Ο Ντενίζ Μπαϊκάλ, ηγέτης του - προερχόμενου από τους άλλοτε σοσιαλδημοκράτες - Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, δήλωσε πως "κατέστη σαφές (...) ότι δε θα μπορέσουμε να συμμετάσχουμε σε τέτοιο συνασπισμό".

Κι όμως, ο Νετσμεντίν Ερμπακάν δε δείχνει να απεμπολεί τις ελπίδες του για συμμετοχή σε κάποιο κυβερνητικό σχήμα. "Εχω την εντύπωση ότι μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση" (υπό την ηγεσία του Κόμματος της Ευημερίας), επέμενε χτες ο ηγέτης των ισλαμιστών.

Τις επόμενες μέρες, πάντως, και αφού δεν κατάφερε να επιτύχει ανατροπή των προθέσεων των υπόλοιπων κομματικών αρχηγών, θα πρέπει να "παραδώσει" την εντολή πίσω στον Πρόεδρο της χώρας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ.

Ο Ερμπακάν μπορεί πλέον να ποντάρει μόνο σε πιθανή ολοκληρωτική ρήξη των συνομιλιών της αρχηγού του Κόμματος του Ορθού Δρόμου, Τσιλέρ, και του ηγέτη του Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας, Γιλμάζ. Μόνο εφόσον αυτό συμβεί, υπάρχει η περίπτωση ο τελευταίος να στραφεί στον Ερμπακάν, ώστε να αποφευχθεί η διεξαγωγή νέων εκλογών...

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εκτακτα μέτρα ενόψει των παλαιστινιακών εκλογών

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ.-

Φόβους για έξαρση της βίας ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους την ημέρα των παλαιστινιακών εκλογών εξέφρασε, χτες, ο αντιπρόσωπος του Παλαιστίνιου ηγέτη στην Ιερουσαλήμ. Οι ισραηλινές αρχές δεσμεύτηκαν να πάρουν κάθε δυνατό μέτρο προστασίας, ενώ απέκλεισαν, ήδη, την πόλη της Βηθλεέμ μετά από τον τραυματισμό ενός Ισραηλινού πολίτη. Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος επαναδιατύπωνε την υποστήριξη της χώρας του προς το Ισραήλ και τις ειρηνευτικές προσπάθειες που καταβάλλει.

Εκκληση προς τους, περίπου, 600 διεθνείς παρατηρητές να πάρουν έκτακτα μέτρα για την προστασία των Παλαιστινίων ψηφοφόρων που κατοικούν στην Ιερουσαλήμ απηύθυνε, χτες, ο Φαϊσάλ Χουσεϊνί εκπρόσωπος της παλαιστινιακής διοίκησης στην Ιερουσαλήμ. Σύμφωνα με τη συμφωνία που έχει γίνει ανάμεσα στην παλαιστινιακή αρχή και στην ισραηλινή κυβέρνηση ως εκλογικά τμήματα για τις παλαιστινιακές εκλογές θα χρησιμοποιηθούν τα ταχυδρομεία της πόλης. Η ισραηλινή κυβέρνηση, όμως, αποφάσισε πέντε από αυτά να λειτουργήσουν, συγχρόνως, και για το ισραηλινό κοινό, παρ' όλο που οι παλαιστινιακές εκλογές θα γίνουν το Σάββατο που είναι ημέρα αργίας για τους Εβραίους.

Παρά τη δέσμευση της ισραηλινής αστυνομίας ότι θα θέσει σε επιφυλακή τις δυνάμεις της προς αποφυγή συμπλοκών ανάμεσα σε Παλαιστινίους και ακροδεξιούς Ισραηλινούς, ο Χουσεϊνί ζήτησε από τον επικεφαλής των διεθνών παρατηρητών και πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ να μεσολαβήσει, ώστε να μη λειτουργήσουν για το κοινό τα ταχυδρομεία. Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι ακροδεξιοί Ισραηλινοί, επικαλούμενοι προσωπικές υποθέσεις, θα εισέλθουν στα εκλογικά τμήματα - ταχυδρομεία και θα προπηλακίσουν τους Παλαιστινίους ψηφοφόρους.

Λίγες ώρες πριν από την έκκληση του Φαϊσάλ Χουσεϊνί, ο ισραηλινός στρατός απέκλεισε την πόλη της Βηθλεέμ μετά από επίθεση, που δέχτηκε εκεί από αγνώστους, ένας ισραηλινός επιχειρηματίας. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα, ο αποκλεισμός αυτός έχει προληπτικό χαρακτήρα, αφού παρατηρείται μια όξυνση της έντασης ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους λίγες ημέρες πριν από τις παλαιστινιακές εκλογές.

Στις παλαιστινιακές εκλογές αναφέρθηκε και ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Αλ Γκορ, που ολοκλήρωσε, χθες, την περιοδεία του στην περιοχή. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Αλ Γκορ διατύπωσε την ευχή η εκλογική διαδικασία να διεξαχθεί χωρίς κανένα πρόβλημα. Ο Αμερικανός αξιωματούχος επανέλαβε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στο πλευρό του Ισραήλ και ότι θα στηρίξουν κάθε ενέργειά του προς την κατεύθυνση της υπογραφής συμφωνίας ειρήνης με τη Συρία. Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Γαλλία, της οποίας ο υπουργός Εξωτερικών Ερβέ ντε Σαρέτ πραγματοποιεί επίσκεψη στο Λίβανο και στη Συρία, έχουν προσφερθεί να αποστείλουν στρατεύματα, που θα πάρουν θέσεις στα υψώματα του Γκολάν στην περίπτωση που το Ισραήλ δεχτεί να αποχωρήσει.

ΙΤΑΛΙΑ
Προσπάθειες παράξενων "συμβιβασμών"

ΜΙΛΑΝΟ.-

Δύο μέρες πριν τις διαβουλεύσεις του με τον Ιταλό Πρόεδρο της χώρας, Οσκαρ Λουίτζι Σκάλφαρο, για το πολιτικό μέλλον της Ιταλίας, ο πρώην πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ανακοίνωσε ότι συμφωνεί με την πρόταση του γραμματέα του Κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Μάσιμο Ντ' Αλέμα, να γίνει ένας "δημοκρατικός συμβιβασμός" ανάμεσα στην Αριστερά και τη Δεξιά για να βγει η Ιταλία από τη σημερινή πολιτική κρίση. Ωστόσο, δεν πρέπει να διαφεύγει από το μυαλό ότι στις επιδιώξεις του βρίσκονται και οι προσπάθειες να αντιμετωπίσει και την έναρξη της δίκης του, όπου κατηγορείται για διαφθορά και δωροδοκία. Πάντως, ανακοίνωσε ότι θα είναι παρών στην έναρξή της, παρά το γεγονός ότι ο ιταλικός νόμος του δίνει το δικαίωμα να μην είναι παρών.

Σχετικά όμως με την πρόταση του Κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς, ο Μπερλουσκόνι, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Λα Ρεπούμπλικα", υποστηρίζει ότι "διάβασα και εκτίμησα τις δηλώσεις του Ντ' Αλέμα. Εχω ο ίδιος μιλήσει για μια συμφωνία προς το συμφέρον της χώρας. Αυτός υπογραμμίζει την αναγκαιότητα ενός συμβιβασμού για τη δημοκρατία. Μου φαίνεται πως έχουμε μπει στο σωστό δρόμο. Πιστεύω ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια σοβαρή προσπάθεια".

Ο πρώην πρωθυπουργός τονίζει επίσης ότι σήμερα επιθυμεί μια συμφωνία για κυβέρνηση ευρείας ενότητας, η οποία θα πραγματοποιήσει μια συνταγματική μεταρρύθμιση που να προβλέπει την άμεση εκλογή του πρωθυπουργού και τη μεταρρύθμιση του κράτους προς την κατεύθυνση της Ομοσπονδίας.

Στο μεταξύ, ο ίδιος, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ανακοίνωσε ότι θα παραβρίσκεται στην έναρξη της δίκης του που αρχίζει σήμερα, παρά το δικαίωμα που του δίνει ο ιταλικός νόμος να μην είναι παρών.

"Θα πάρω μέρος στη δίκη. Πιστεύω ότι το δικαστήριο θα αποδώσει δικαιοσύνη", τόνισε ο Μπερλουσκόνι που μαζί με τον αδελφό του Πάολο και εννέα ακόμα άτομα κατηγορούνται για δωροδοκία εφοριακών από εταιρίες που ανήκαν στον όμιλο επιχειρήσεων "Φινινβέστ", που ανήκει στον Μπερλουσκόνι.

ΑΛΒΑΝΙΑ - ΚΙΝΑ
Ο Μπερίσα στο Πεκίνο

ΠΕΚΙΝΟ. -

Τετραήμερη επίσκεψη άρχισε χτες στην Κίνα ο πρόεδρος της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, ο πρώτος Αλβανός ηγέτης που επισκέπτεται τη χώρα τα τελευταία 35 χρόνια.

Ο Μπερίσα, ο οποίος χτες συναντήθηκε με τον Κινέζο ομόλογό του, Ζιανγκ Ζεμίν, θα έχει συνομιλίες με υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους της Κίνας με θέμα τη σύσφιξη των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, θα συναντηθεί με τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Πενγκ και τον υπουργό Εξωτερικών, Τσιαν Τσισέν.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Φονική βροχή

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ. -

Εντεκα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις σφοδρές βροχοπτώσεις που πλήττουν το βορειοδυτικό Πακιστάν, μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο "Ασοσιέιτεντ Πρες". Οι περισσότεροι θάνατοι σημειώθηκαν, όταν κατέρρευσαν οι στέγες των σπιτιών τους, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Στην περιοχή Ντάρα Ανταμκχέλ, ένα μικρό χωριό του βόρειου Πακιστάν, μια γυναίκα και οι τέσσερις ανήλικες κόρες της σκοτώθηκαν, επειδή το σπίτι τους κατέρρευσε πάνω τους...

Τις τελευταίες δυο μέρες, ολόκληρη η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα από τις σφοδρές βροχοπτώσεις (σύμφωνα με μετεωρολογικές πηγές, σε μερικές περιοχές μετρήθηκαν 24 εκατοστά νερού). Οι υλικές ζημιές δεν έχει γίνει δυνατό να προσμετρηθούν.

Ο Γιάσερ Αραφάτ με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Αλ Γκορ

ΜΑΝΙΛΑ.-

Προς πλήρη ομαλοποίηση βαίνουν οι διμερείς σχέσεις Φιλιππίνων και Σιγκαπούρης, όπως ανακοίνωσαν χτες κυβερνητικές πηγές στη Μανίλα, με την ευκαιρία της μετάβασης στο νησιωτικό κράτος του νέου πρεσβευτή της.

Οι διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών είχαν διαταραχθεί σοβαρά τον περασμένο χρόνο, με αφορμή την εκτέλεσης δι' απαγχονισμού, παρά τις διαμαρτυρίες της κυβέρνησης των Φιλιππίνων, μιας Φιλιππινέζας υπηκόου, που καταδικάστηκε για διπλό φόνο στη Σιγκαπούρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ