ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ
Διασπαστικές κινήσεις

Του Νίκου ΜΑΝΟΥΣΑΚΗ*

Το ζήτημα της ενότητας του συνδικαλιστικού κινήματος της χώρας μας έχει έρθει στο προσκήνιο κατά το παρελθόν πολλές φορές και έχει απασχολήσει τους εργαζόμενους και τις συνδικαλιστικές ηγεσίες με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι έχει γίνει συνείδηση στους εργαζόμενους της χώρας μας και έχουν αποδεχτεί στην πράξη την άποψη ότι μόνο με την ενότητα του συνδικαλιστικού κινήματος μπορεί να υπάρξει αποτελεσματικότητα στον αγώνα τους και κατακτήσεις. Πολλές φορές στο παρελθόν είχε απορριφθεί η όποια προσπάθεια έγινε για διάσπαση. Από δω πηγάζει και η πρακτική ορισμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών που, παρότι δεν κινούνται στη λογική του συνεπούς ταξικού αγώνα, δεν τολμούν να θέσουν - τουλάχιστον ανοιχτά - το ζήτημα της αμφισβήτησης της ενότητας, φοβούμενοι το κόστος μιας τέτοιας ενέργειας. Για μας το ζήτημα αυτό είναι θέμα αρχής, ιδεολογικά ξεκαθαρισμένο και στην πράξη κατά το παρελθόν έχουμε αγωνιστεί για να διαφυλαχτεί αυτή η ενότητα. Σε ό,τι αφορά άλλες παρατάξεις, παρά τις διακηρύξεις τους, παρατηρείται το φαινόμενο διασπαστικών κινήσεων από συνδικαλιστές του χώρου τους. Και ας μην ισχυριστούν ότι οι ενέργειες αυτές γίνονται με ευθύνη απλώς των συγκεκριμένων συνδικαλιστών, γιατί δεν είδαμε καμιά ανοιχτή καταδίκη.

Τα πιο πάνω επιβεβαιώνονται και από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται εδώ και καιρό η προσπάθεια διάσπασης του συνδικαλιστικού κινήματος των ξενοδοχοϋπαλλήλων της Κρήτης. Από κοινού συνδικαλιστές προσκείμενοι στην ΠΑΣΚΕ και στη ΔΑΚΕ μεθόδευσαν και έστησαν φιέστα στον Αγιο Νικόλαο Κρήτης, με σκοπό - όπως φάνηκε στην πορεία - την ίδρυση Ομοσπονδίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κρήτης, τη διάσπαση δηλαδή ουσιαστικά του κλάδου! Αν αυτό δεν πέρασε, τουλάχιστον σ' αυτή τη φάση, οφείλεται κύρια στην παρέμβαση της ΕΣΑΚ, αλλά και άλλων συνδικαλιστών που δεν ασπάζονται τέτοιες διασπαστικές λογικές και αντιστάθηκαν αποφασιστικά. Αξιο λόγου γι' αυτή τη σύναξη είναι η συστηματική αποφυγή αναφοράς στα πολλά και οξυμένα προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία της Κρήτης, με εξαίρεση τις παρεμβάσεις των συνδικαλιστών της ΕΣΑΚ. Ούτε κουβέντα δεν είπαν για τις αμοιβές που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι χαμηλότερες από αυτές που προβλέπουν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, εξ αιτίας και της εγκατάλειψης της αγωνιστικής στάσης από τις διαμορφωμένες πλειοψηφίες στα όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος του κλάδου. Αντίθετα, περίσσεψαν ο λαϊκισμός και η δημαγωγία για δήθεν προσπάθεια καλύτερων Συλλογικών Συμβάσεων... Δε γνωρίζουν άραγε οι εν λόγω συνδικαλιστές ότι σήμερα δεν εφαρμόζονται ούτε τα κεκτημένα; Οτι το πενθήμερο παραβιάζεται συστηματικά και το οχτάωρο έχει γίνει "λάστιχο"; Οτι πολλές φορές οι εργαζόμενοι δουλεύουν και 16 ώρες και γενικά ο χρόνος εργασίας καθορίζεται σύμφωνα με τις ανάγκες του επιχειρηματία στη λογική του μεγαλύτερου κέρδους; Δε γνωρίζουν ότι πολλοί εργαζόμενοι δουλεύουν χωρίς ασφάλιση κάτω από την πίεση της ανεργίας και τους εκβιασμούς πολλών εργοδοτών; Οτι ένας σημαντικός αριθμός εργαζομένων δε θα μπορέσει να βγει στη σύνταξη; Δε γνωρίζουν την τρομοκρατία που επικρατεί σε πολλούς εργασιακούς χώρους - κύρια στις μεγάλες μονάδες - και τις πιέσεις που δέχονται εργαζόμενοι για να μην συνδικαλιστούν, χωρίς ουσιαστικά τα συνδικαλιστικά όργανα να έχουν καμιά παρέμβαση;

Ολα αυτά ασφαλώς τα γνωρίζουν, αλλά δεν έδωσαν καμιά σημασία. Αντίθετα, προσπάθησαν να μεταφέρουν αλλού τις ευθύνες και να προωθήσουν τα διαιρετικά τους σχέδια με συνθήματα του τύπου: "Υπεύθυνη για τα προβλήματα είναι η Αθήνα" (!), "αυτόνομο συνδικαλιστικό κίνημα στην Κρήτη"!!! Κοντά σ' όλα αυτά δεν έλειψαν και οι αναφορές για τη στήριξη του αμαρτωλού Ταμείου των εργατοπατέρων! Η ανυπαρξία ταξική, αγωνιστικής δράσης από τις διαμορφωμένες πλειοψηφίες στο κίνημα του κλάδου και το μέγεθος των προβλημάτων, είναι δυνατόν να συμβάλουν προς στιγμή σε αποδοχή από μια μικρή, ευτυχώς, μερίδα εργαζομένων αυτής της λαϊκίστικης συνθηματολογίας. Δεν είναι δυνατόν όμως ο κλάδος να αποδεχτεί μια τέτοια λογική και είναι σίγουρο ότι θα αντισταθεί σε τέτοιου είδους μεθοδεύσεις. Ξεκάθαρο πρέπει να είναι ότι η ίδρυση οποιασδήποτε Ομοσπονδίας Κρήτης, που σαφέστατα θα είναι μια διασπαστική ενέργεια, δεν πρόκειται σε τίποτα να βοηθήσει τους εργαζόμενους. Το αντίθετο θα συμβεί. Εκείνο που πρέπει να κατανοήσουν οι εργαζόμενοι είναι ότι η προώθηση των προβλημάτων τους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα του κλάδου και γενικότερα, την ενίσχυση των ταξικών αγωνιστικών δυνάμεων, τη δική τους πρώτα και κύρια συσπείρωση και αγωνιστική δράση μέσα από τα σωματεία.

* Ο Νίκος Μανουσάκης είναι μέλος της ΕΕ της ΕΣΑΚ

ΕΘΝΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ
Τη Δευτέρα ο επόμενος "γύρος"
  • Στις 22 του Γενάρη θα γίνει η δεύτερη συνάντηση ΓΣΕΕ - βιομηχάνων για την ΕΓΣΕΕ, μετά την προχτεσινή αναβολή
  • Οι κωλυσιεργίες, το μπλοκάρισμα και οι καθυστερήσεις ευνοούν τους βιομήχανους, δηλώνει ο Γ. Μαυρίκος.
  • ΓΣΕΒΕΕ: Να συνεχιστούν ταχύτατα οι διαπραγματεύσεις

Την επόμενη Δευτέρα 22 Γενάρη, στις 11.00 το πρωί,στα γραφεία του ΣΕΒ θα γίνει τελικά η δεύτερη διαπραγματευτική συνάντηση της ΓΣΕΕ με τις εργοδοτικές οργανώσεις (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ),στα πλαίσια της προσπάθειας υπογραφής της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.Η δεύτερη συνάντηση ήταν προγραμματισμένη να γίνει χτες, αλλά αναβλήθηκε με υπαιτιότητα των βιομηχάνων. Οι τελευταίοι επικαλέστηκαν διάσταση απόψεων ανάμεσα στις εργοδοτικές οργανώσεις για την πρόταση αυξήσεων κατά την ιδιαίτερη συνάντηση που είχαν προχτές το μεσημέρι ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ και η Ενωση Εμπορικών Συλλόγων.

Η ενέργεια των βιομηχάνων χαρακτηρίστηκε σαν προσπάθεια καθυστέρησης της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, πολύ περισσότερο που σε προηγούμενες διαπραγματεύσεις δεν έχει θεωρηθεί απαραίτητη η σύμπτωση απόψεων ανάμεσα στις εργοδοτικές οργανώσεις, ενώ πάντα η ΓΣΕΒΕΕ βρίσκεται πιο κοντά στις προτάσεις της με τις διεκδικήσεις των εργαζομένων.

Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Γ. Μαυρίκος,σε χτεσινή δήλωσή του σχετικά με τις προχθεσινές εξελίξεις τονίζει: "Η αναβολή της συνάντησης που ήταν για σήμερα (σ.σ. χτες) μεταξύ εργοδοτών - ΓΣΕΕ για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας δεν είναι χωρίς σημασία. Ο ΣΕΒ προσπαθεί "κι απ' τη μύγα να βγάλει ξίγκι". Προφασιζόμενοι οι βιομήχανοι ρευστότητα των πολιτικών εξελίξεων και τις "διαφωνίες" μεταξύ των εργοδοτικών οργανώσεων ματαίωσαν τη δεύτερη συνάντηση.

Οι κωλυσιεργίες, το μπλοκάρισμα και οι καθυστερήσεις ευνοούν την εργοδοσία κι αυτό χρειάζεται να το αντιληφθεί και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ αφού παρασύρονται σε μεγάλη καθυστέρηση τόσο οι κλαδικές συμβάσεις, όσο και οι επιχειρησιακές. Και κυρίως θα έχει η εργοδοσία τεράστια οικονομικά οφέλη από την καταβολή των νέων ημερομισθίων με 2 - 3 μήνες καθυστέρηση.

Σ' ό,τι αφορά τις διαφωνίες που διέρρευσαν σχετικά με τη στάση των εργοδοτικών οργανώσεων, πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι περιμένουμε και πιστεύουμε σε σαφέστατη διαφοροποίηση της ΓΣΕΒΕΕ και των Εμπόρων από τη δογματική στάση του ΣΕΒ. Οι βιοτέχνες και οι έμποροι δεν κινδυνεύουν από την εργατική τάξη αλλά από την αδηφαγία του μεγάλου κεφαλαίου. Αυτό θα τους διαλύσει. Αυτό θα τους λεηλατήσει. Η μοίρα τους, η επιβίωση, η εξαφάνισή τους είναι σε πλήρη αντιστοιχία με τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων. Αυτό πρέπει να κατανοείται αλλά και να εκφράζεται πρακτικά. Η απομόνωση του ΣΕΒ θα ωφελήσει και τους ίδιους".

Η ΓΣΕΒΕΕ

Η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) σε χτεσινή της ανακοίνωση τάσσεται υπέρ της συνέχισης με ταχείς ρυθμός των διαπραγματεύσεων και σημειώνει: "Τις θέσεις και τις προτάσεις της για την ΕΓΣΣΕ η Συνομοσπονδία δεν τις θέτει σε προηγούμενη έγκριση των άλλων εργοδοτικών οργανώσεων για τον σχηματισμό κοινής πρότασης έξω από τις επίσημες συνομιλίες,ούτε βεβαίως και απαιτεί παρόμοια πρακτική από αυτές. Οι άτυπες διαβουλεύσεις ανάμεσα στις εργοδοτικές οργανώσεις αποβλέπουν στη σύγκλιση των απόψεων, σύγκλιση η οποία ασφαλώς είναι ευκταία, όχι όμως και απαραίτητη προϋπόθεση για την ομαλή εξέλιξη των διαπραγματεύσεων. Οι διαφορετικές προσεγγίσεις στα διάφορα θέματα άλλωστε υπάρχουν όχι μόνο στην εργοδοτική πλευρά, αλλά ακόμα και στο ενιαίο όργανο της εργατικής πλευράς. Και οπωσδήποτε οι διαφορετικές απόψεις που πάντοτε υπήρξαν και στο παρελθόν, ουδέποτε εμπόδισαν την υπογραφή Συμβάσεως. Πιστεύουμε ότι ούτε και τώρα θα την εμποδίσουν. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, μπορεί να βρεθεί η χρυσή τομή όλων των διαφορετικών απόψεων. Γι αυτό η ΓΣΕΒΕΕ θεωρεί ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχιστούν χωρίς άλλη αναβολή και με ταχείς ρυθμούς".

Να σημειωθεί ότι η ΓΣΕΒΕΕ έχει καθορίσει το πλαίσιο των θέσεων και των προτάσεών της για τη διαπραγμάτευση της ΕΓΣΣΕ κατά τη συνεδρίαση του προεδρείου της στις 14 Γενάρη.

Ομόφωνα κατά του αμαρτωλού Ταμείου

Την κατάργηση του Ταμείου εργατοπατέρων ζητά το σωματείο των εργαζομένων στην τσιμεντοβιομηχανία ΧΑΛΥΨ

Ολοένα και περισσότερες συνδικαλιστικές οργανώσεις καλούν τον υπουργό Εργασίας, Στ. Τζουμάκα,να μην ενδώσει στις περί του αντιθέτου πιέσεις παλιών και όψιμων "τρωκτικών" του συνδικαλισμού, και να προχωρήσει, όπως δεσμεύτηκε, στην κατάργηση του γνωστού Ταμείου των εργατοπατέρων, τυπικά ΤΕΑΕΥΕΟ. Στη μακριά λίστα προστίθεται και το Σωματείο Εργαζομένων "ΧΑΛΥΨ",το οποίο με ομόφωνη απόφασή του - σε αντίθεση με απόφαση της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας Τσιμέντων Ελλάδας - ζητά την κατάργηση του Ταμείου.

Με επιστολή της προς τον υπουργό και προς τα σωματεία - μέλη της, την οποία βέβαια δεν "τόλμησε" να κοινοποιήσει στον Τύπο, η πλειοψηφία του ΔΣ της περί ου ο λόγος Ομοσπονδίας, ζητά να μην καταργηθεί το Ταμείο! Μάλιστα χαρακτηρίζει τη σχετική δέσμευση του υπουργού - που αποτελεί απαίτηση όλου του συνδικαλιστικού κινήματος και ομόφωνη απόφαση συνεδρίου της ΓΣΕΕ - σαν "αυθαίρετη πράξη", που λειτουργεί "αβασάνιστα σε βάρος των εργαζομένων και των κατακτήσεών τους"!!!

Με αφορμή και αυτή την επιστολή, το ΔΣ του Σωματείου συνεδρίασε και ομόφωνα αποφάσισε να ζητήσει την κατάργηση του Ταμείου, επισημαίνοντας τα εξής: "Η ύπαρξη του συγκεκριμένου Ταμείου έχει επιφέρει σωρεία δεινών στο συνδικαλιστικό κίνημα σε όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του. Εχει υπονομεύσει την ηθική και καλώς εννοούμενης αντιπροσώπευσης των εργαζομένων, δίνοντας κίνητρα για διαφθορά, συναλλαγή και απαξίωση του συνδικαλιστικού κινήματος. Η χρησιμοποίηση του ΤΕΑΕΥΕΟ από καταξιωμένα στελέχη, δεν απαλλάσσει το συγκεκριμένο Ταμείο από το φαύλο παρελθόν και το παρόν. Εμείς πιστεύουμε ότι κανείς μας δε συνδικαλίζεται αποβλέποντας σε προσωπικά οφέλη. Για μας ο συνδικαλισμός είναι στάση ζωής που καταξιώνει τον άνθρωπο απέναντι στο κοινωνικό σύνολο", και καταλήγει πως "ύστερα από τα παραπάνω είναι φανερή η διαφωνία μας με την απόφαση της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας μας, για την ανάγκη διατήρησης του ΤΕΑΕΥΕΟ".

Ζητάνε εξόφληση των οφειλών

Χρέος τεσσάρων δισ. περίπου άφησε η διοίκηση Περατικού σε εργολάβους προμηθευτές των Ναυπηγείων Ελευσίνας, όταν, τον Αύγουστο του 1995, εγκατέλειψε τα Ναυπηγείο και οι τελευταίοι επανέρχονται με έγγραφό τους προς το διοικητή της Εμπορικής Τράπεζας, ζητώντας την "εξεύρεση πρακτικών τρόπων", ώστε να εξοφληθούν οι οφειλές Περατικού...

Αφορμή για το νέο έγγραφο είναι η δημοσίευση του δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού για το εκ νέου ξεπούλημα του Ναυπηγείου, ενώ το συντονιστικό όργανο των εργολάβων διαμαρτύρεται για το γεγονός ότι εδώ και πέντε μήνες ο διοικητής της Εθνικής αποφεύγει να συναντηθεί μαζί του.

Από την πρώτη συνάντηση μεταξύ ΓΣΕΕ-εργοδοτών για την Εθνική Σύμβαση

Από την πρώτη συνάντηση μεταξύ ΓΣΕΕ - εργοδοτών για την Εθνική Σύμβαση



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ