ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Τουλάχιστον 9 νεκροί από εμπρηστική επίθεση

ΛΙΜΠΕΚ.-

Τουλάχιστον 9 άτομα έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 55 έχουν τραυματιστεί από πιθανή εμπρηστική επίθεση, όπου πυρκαγιά κατέστρεψε ξενώνα υποδοχής προσφύγων στην πόλη Λίμπεκ της Βόρειας Γερμανίας, χτες τα ξημερώματα. Η αστυνομία έχει συλλάβει τρεις νεοναζί, που πιθανολογείται ότι είναι υπεύθυνοι για τη χειρότερη επίθεση εναντίον ξένων στη Γερμανία από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μεταξύ των θυμάτων είναι και τρία μικρά παιδιά, ενώ άλλα έξι άτομα βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση από την εμπρηστική επίθεση που ξέσπασε στον ξενώνα, όπου διέμεναν πρόσφυγες από την Αφρική, το Λίβανο, τη Συρία, και την Πολωνία.

Σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας, οι τρεις συλληφθέντες είναι ακροδεξιοί εξτρεμιστές και ο ένας είναι νεοναζί "σκίνχεντς" και κρατούνται με την κατηγορία εμπρησμού και δολοφονίας.

Παράλληλα, 20 ένοικοι του ξενώνα έχουν υποστεί σοβαρά εγκαύματα και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, ενώ σε άλλους 30 παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες στο ιατρείο γειτονικής στρατιωτικής βάσης.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι όλα τα στοιχεία δείχνουν πως πρόκειται για εμπρηστική ενέργεια, οι αρχές δεν έχουν αναφέρει τα αίτια της πυρκαγιάς, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, η πυρκαγιά ξέσπασε ταυτόχρονα σε τρεις από τους τέσσερις ορόφους του ξενώνα.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος του Λίμπεκ, Μάικλ Μπουτέιλερ, κάλεσε όλους τους κατοίκους της πόλεις σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας χτες το βράδυ στον τόπο της πυρκαγιάς.

Στο μεταξύ, σε ξενώνα όπου κατοικούσαν πρόσφυγες από την Πρώην Γιουγκοσλαβία, 180 χιλιόμετρα από το Λίμπεκ, οι ένοικοί του κατόρθωσαν να θέσουν υπό έλεγχο πυρκαγιά που ξέσπασε μετά από εμπρησμό, σύμφωνα με την αστυνομία. Αγνωστος έριξε εύφλεκτο υλικό στο κτίριο και μετά έβαλε φωτιά, όμως οι κάτοικοι αμέσως κατάφεραν να τη σβήσουν χωρίς να υπάρξει κανένας τραυματίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πυρκαγιές αυτές ξέσπασαν μια μέρα μετά τη λήξη της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου του Ισραήλ Εζέρ Βάισμαν, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν μπορεί ποτέ να συγχωρήσει τη δολοφονία των 6 εκατομμυρίων Εβραίων από το Ολοκαύτωμα και ζήτησε από τη γερμανική κυβέρνηση να διαλύσει τα νεοναζιστικά κινήματα. Επίσης, σήμερα, ο Γερμανός Πρόεδρος Ρομάν Χέρτζογκ αναμενόταν να απευθυνθεί στο Κοινοβούλιο για να σημειωθεί η Παρασκευή ως η πρώτη επίσημη μέρα ανάμνησης των θυμάτων του ναζισμού.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Τον απέλυσαν, επειδή εξέφρασε άποψη για την ΟΝΕ...

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέλυσε χτες έναν από τους υπευθύνους του νομισματικού τομέα, επειδή "τόλμησε" να κρίνει αρνητικά τη Νομισματική Ενωση, σε βιβλίο που δημοσίευσε πρόσφατα.

Η χωρίς προηγούμενο απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου της Κομισιόν ανακοινώθηκε χτες, από τον εκπρόσωπό της, Κλάους Βαν ντερ Πας. Ο Μπέρναντ Κονόλι, εργαζόμενος στην Ευρωπαϊκή Ενωση από το 1978, διηύθυνε το τμήμα το οποίο ελέγχει το μηχανισμό των συναλλαγματικών ισοτιμιών. Τον περασμένο Σεπτέμβρη, λίγο μετά την έκδοση του βιβλίου του με τον ...λίαν αποκαλυπτικό τίτλο "Η σάπια καρδιά της Ευρώπης", τέθηκε σε διαθεσιμότητα. Και, χτες, ήρθε η ανακοίνωση για εξοστρακισμό του: "Ο κ. Κονόλι ενημερώθηκε για την απομάκρυνσή του".

Το μόνο μέσο που διαθέτει ο εξοστρακισθείς Κονόλι για να απορριφθεί η απόφαση είναι να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Λουξεμβούργου, το οποίο όμως δεν αναμένεται να εξετάσει την υπόθεσή του πριν περάσουν δυο χρόνια.

ΟΗΕ
Προς απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών;

ΓΕΝΕΥΗ.-

Η διεθνής απαγόρευση όλων των πυρηνικών δοκιμών ίσως καταστεί εφικτή τη χρονιά που διανύουμε, υποστήριξαν χτες κορυφαίοι διαπραγματευτές στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό στη Γενεύη, όπου μετέχουν 38 χώρες.

Παρά την αβεβαιότητα για τη στάση της Κίνας και την πιθανή αλλαγή της στάσης της Ρωσίας, είναι πιθανό να υπογραφεί διεθνής συμφωνία εντός του 1996.

Ο νέος γύρος των συνομιλιών που αναμένεται να διαρκέσουν τρεις μήνες, αναμένεται να αρχίσει στις 22 Γενάρη στη Γενεύη.

ΒΟΣΝΙΑ
Η ώρα της επιθεώρησης

Επίσκεψη του Ρ. Χόλμπρουκ στο Σαράγεβο, προκειμένου να παρακολουθήσει την "ομαλή" επιβολή της συμφωνίας

ΣΑΡΑΓΕΒΟ. -

Εκτιμήσεις για την εφαρμογή της Συνθήκης του Ντέιτον στη Βοσνία θα κάνει ο Αμερικανός βοηθός υπουργός Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο οποίος έφτασε στο Σαράγεβο, χτες, ένα 24ωρο πριν τη λήξη της ημερομηνίας (μεσάνυχτα Παρασκευής προς Σάββατο) για την αποχώρηση όλων των στρατευμάτων από τις πρώην ζώνες πολέμου και τις ανταλλαγές αιχμαλώτων πολέμου.

Πηγές προσκείμενες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, θεωρούν, μάλιστα, ότι η επίσκεψη του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ είναι κάθε άλλο από "τυχαία", καθώς φαίνεται πως ο Αμερικανός διπλωμάτης μεταβαίνει στην περιοχή για να "ελέγξει" την κατάσταση για τον απλό λόγο ότι η Ουάσιγκτον δεν είναι διατεθειμένη να ασκήσει "σκληρή" πολιτική, για να κάμψει την άρνηση της βοσνιακής κυβέρνησης να απελευθερώσει Σερβοβόσνιους αιχμαλώτους πολέμους.

Την ίδια στιγμή, ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την πόλη του Μόσταρ, Χανς Κόσνικ, ζήτησε από τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Χαβιέρ Σολάνα, να έχει τη δυνατότητα να προσφύγει στις πολυεθνικές ΝΑΤΟικές δυνάμεις στην περίπτωση που ενταθούν οι, προς το παρόν, μη - εκτεταμένες συγκρούσεις ανάμεσα σε Μουσουλμάνους και Κροάτες αυτής της πόλης. Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε ο Κόσνικ στους δημοσιογράφους μετά το τέλος της συνάντησής του με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, "τα επεισόδια που έχουν εκδηλωθεί στο Μόσταρ είναι εγκληματικά ή πράξεις τρομοκρατίας". Ο ίδιος προειδοποίησε, πάντως, ότι εάν οι Μουσουλμάνοι και οι Κροάτες του Μόσταρ ξεκινήσουν ένοπλες συγκρούσεις, τότε θα πρέπει το ΝΑΤΟ να επέμβει αποστέλλοντας στην περιοχή στρατιωτικές δυνάμεις...

ΡΩΣΙΑ
Ανησυχία για ΝΑΤΟ και πυρηνικά

ΜΟΣΧΑ.-

Ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, μιλώντας στην Ακαδημία Επιστημών της Μόσχας υποστήριξε ότι αντιτίθεται έντονα σε κάθε διεύρυνση του ΝΑΤΟ, μιας και αυτό θα σημαίνει την ανάπτυξη εκ νέου πυρηνικών όπλων στο έδαφος της χώρας του, μετέδωσε το πρακτορείο "Ιντερφάξ".

"Δε θα πρέπει να αναγκαστούμε να αναπτύξουμε και πάλι πυρηνικά όπλα, τα οποία πρόσφατα αποσύραμε", τόνισε και πρόσθεσε ότι "είμαστε έτοιμοι να υπερασπίσουμε τα συμφέροντά μας στα δυτικά σύνορα της χώρας μας και τα ρωσικά σύνορα στον τομέα αυτόν".

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Σχεδιάζουν απομάκρυνση του Μέιτζορ

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας σχεδιάζουν την απομάκρυνση του πρωθυπουργού Τζον Μέιτζορ σε περίπτωση που το κόμμα τους ηττηθεί κατά τις τοπικές εκλογές του Μάη, αποκαλύπτουν χτες σε δημοσιεύματά τους δύο εφημερίδες του Λονδίνου.

Οι εφημερίδες "Τάιμς" και "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς", επικαλούμενες δηλώσεις βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος, γράφουν συγκεκριμένα ότι ένας αδιευκρίνιστος αριθμός στελεχών του κόμματος σκοπεύει να αναλάβει δράση κατά του πρωθυπουργού, αν όπως αναμένεται, το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα είναι ο νικητής των εκλογών.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, πολλά στελέχη του Συντηρητικού Κόμματος που στο παρελθόν ήταν πιστά στον Μέιτζορ, σήμερα είναι εξοργισμένα με την αδυναμία του Βρετανού πρωθυπουργού να αντιμετωπίσει τη βαθιά κρίση στην οποία βρίσκεται το κόμμα σχετικά με την πολιτική που ακολουθείται για την Ευρωπαϊκή Ενωση.

ΠΟΛΩΝΙΑ
Ελπίζουν σε... Ευρωπαϊκή Ενωση

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Ο Πολωνός Πρόεδρος Αλεξάντρ Κβασνιέβσκι δήλωσε χτες ότι η χώρα του ελπίζει να αρχίσει διαπραγματεύσεις τον επόμενο χρόνο σχετικά με την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ώστε να γίνει μέλος της πριν το 2000.

"Η Πολωνία έχει ήδη ανταποκριθεί στα περισσότερα κριτήρια που υπάρχουν για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση", υποστήριξε ο Κβασνιέβσκι.

Στο μεταξύ, ο Πολωνός Πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι ίσως πραγματοποιηθούν εθνικές εκλογές στη χώρα ώστε να τερματιστεί η πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει ύστερα από τις κατηγορίες ότι ο Πολωνός πρωθυπουργός Γιόζεφ Ολέκσι ήταν πληροφοριοδότης της Μόσχας.

Ο Κβασνιέβσκι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο ίδιος αντιτίθεται στις πρόωρες εκλογές επειδή οι μεταρρυθμίσεις στη χώρα θα αργήσουν.

"Αυτή είναι η απάντηση αν τα πράγματα γίνουν ακόμα πιο πολύπλοκα", πρόσθεσε.

Ο στρατηγός Γιου Χακ Σέουνγκ ενώ οδηγείται στην φυλακή

Ο στρατηγός Γιού Χακ Σέουνγκ ενώ οδηγείται στη φυλακή

Φόβοι για 50 νεκρούς από ναυτικό δυστύχημα

ΝΤΑΚΑ.-

Φόβους για τη ζωή 50 επιβατών ενός μικρού πλοίου, το οποίο εμβολίστηκε προχτές από δεξαμενόπλοιο, εξέφρασαν χτες οι αρχές της πόλης Μπόλα, στο νότιο Μπαγκλαντές. Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί τρία πτώματα, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται.

Το πλοιάριο μετέφερε περίπου 75 επιβάτες, από τους οποίους οι 25 κατάφεραν να φτάσουν στην ακτή, μετά τη σύγκρουση.

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
"Χειροπέδες" σε άλλους πέντε στρατηγούς

ΣΕΟΥΛ.-

Τρεις Νοτιοκορεάτες στρατηγοί εν αποστρατεία συνελήφθησαν χτες με την κατηγορία της ανταρσίας και της συμμετοχής στο πραξικόπημα του πρώην Προέδρου Τσου Ντου Χουάν, που είχε ως αποτέλεσμα την κατάληψη της εξουσίας το 1979 και το αιματοκύλισμα της λαϊκής εξέγερσης στην πόλη Κουαντζού το 1980.

Σύμφωνα με το κρατικό δίκτυο τηλεόρασης, τα εντάλματα σύλληψης που εκδόθηκαν αφορούν πέντε στελέχη της τότε στρατιωτικής κυβέρνησης και συνεργάτες του πρώην Προέδρου Τσου Ντου Χουάν: τους πρώην στρατηγούς Γιου Χακ Σέουνγκ, Χουάνγκ Γιουνγκ Σι και Λι Χακ Μπονγκ, αλλά και τους Τσόι Σάε Τσανγκ και Τσανγκ Σάε Ντονγκ, η σύλληψη των οποίων ακόμη εκκρεμεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ