ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
"Απεργοσπαστικές" οδηγίες για περικοπές στους μισθούς

Μέχρι και διατάγματα, που είχαν εκδοθεί στη δεκαετία του 1960 από τη χουντική κυβέρνηση, θυμήθηκε η κυβέρνηση. Με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, προειδοποιεί πως, αν δεν κόβονται από τη μισθοδοσία τα ποσά από απεργίες και στάσεις εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων, τα "σπασμένα" θα πληρώνουν οι εκκαθαριστές!

"Διά πυγμής και ροπάλου" επιχειρεί η κυβέρνηση να επιβάλει την εισοδηματική πολιτική φτώχειας, που έχει ανακοινώσει για το 1996, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις αποδοχές των υπαλλήλων που συμμετέχουν σε απεργίες. Συγκεκριμένα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, με εγκύκλιο που απέστειλε από τις 4 Γενάρη 1996 σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες - και την οποία παρουσιάζει σήμερα ο "Ρ" - δίνει αναλυτικές οδηγίες, σχετικά με τις περικοπές που επιδέχονται στις αποδοχές τους οι υπάλληλοι που απουσιάζουν από το χώρο εργασίας τους, λόγω συμμετοχής τους σε απεργιακές κινητοποιήσεις.Ενδεικτικό του τρομοκρατικού χαρακτήρα της συγκεκριμένης κίνησης είναι ότι η εγκύκλιος απειλεί και τους εκκαθαριστές - που είναι αρμόδιοι για την εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης - με ανάλογες περικοπές στις δικές τους αποδοχές, στην περίπτωση που δεν εφαρμόζουν σωστά το ισχύον νομικό καθεστώς, επικαλούμενη διάταξη που ισχύει από τη μαύρη περίοδο της χούντας!

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρεται και στην εγκύκλιο, το ισχύον νομικό καθεστώς προβλέπει ότι οι αποδοχές που αντιστοιχούν στις μέρες απεργίας ή στάσεις εργασίας των υπαλλήλων του δημοσίου, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκηση, θα περικόπτονται με πράξη του αρμόδιου εκκαθαριστή, κατά την πρώτη πληρωμή που επακολουθεί αμέσως μετά την έναρξη της απεργίας.Οπως επισημαίνεται στην ίδια εγκύκλιο, στην πράξη παρατηρήθηκε ότι κατά την υποβολή των μισθοδοτικών καταστάσεων, όταν έχει προηγηθεί απεργία (στην έννοια της οποίας υπάγονται και οι στάσεις εργασίας), παραλείπεται η προβλεπόμενη πράξη περικοπής αποδοχών ή βεβαίωση περί μη συμμετοχής των υπαλλήλων στην απεργία. Γι' αυτό το λόγο, η εγκύκλιος διευκρινίζει ότι, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή της εν λόγω πράξης ή βεβαίωσης, η περικοπή των αποδοχών των απεργούντων υπαλλήλων θα γίνεται κατά τη δεύτερη πληρωμή που επακολουθεί αμέσως μετά την έναρξη της απεργίας, δηλαδή, η περικοπή θα γίνεται το αργότερο εντός του επόμενου μηνός.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι παραπάνω περικοπές στις αποδοχές απεργούντων υπαλλήλων, εφαρμόζονται και στο λεγόμενο 13ο μισθό (το δώρο των Χριστουγέννων) και στο επίδομα αδείας που δικαιούνται οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα.

Στα παραπάνω πλαίσια και βάσει του ισχύοντος νομικού καθεστώτος, η εγκύκλιος υπενθυμίζει αναλυτικά τα εξής:

  • Οι προϊστάμενοι των υπηρεσιών των απεργούντων υπαλλήλων θα πρέπει να στέλνουν στους αρμόδιους εκκαθαριστές, την επομένη από τη λήξη της απεργίας, με τον προσφορότερο τρόπο (με φαξ κλπ.), κατάσταση με τα ονοματεπώνυμα των υπαλλήλων που απήργησαν και με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα και τις μέρες απεργίας του κάθε υπαλλήλου.
  • Ολοι οι εκκαθαριστές θα πρέπει να διαβιβάζουν, κάθε φορά, ανεξάρτητα αν έχει ή όχι πραγματοποιηθεί απεργία, μαζί με τις μηνιαίες μισθοδοτικές καταστάσεις, την παρακάτω βεβαίωση: "Βεβαιώνεται ότι δεν υφίσταται θέμα περικοπής των αποδοχών των υπαλλήλων μας, λόγω συμμετοχής τους σε απεργία ή στάση εργασίας κατά τον προηγούμενο μήνα (αναγράφεται μέσα σε παρένθεση ο μήνας στον οποίο θα αναφέρονται)". Σημειώνεται ακόμη ότι, σε περίπτωση συμμετοχής των υπαλλήλων σε απεργία ή στάση εργασίας, η παραπάνω βεβαίωση θα συμπληρώνεται με τη φράση "..., εκτός των αναφερομένων υπαλλήλων στη συνημμένη πράξη περικοπής αποδοχών, που συνοδεύει τη μισθοδοτική κατάσταση του μηνός...". Τα παραπάνω μπορούν να βεβαιώνονται και πάνω στις μισθοδοτικές καταστάσεις, με υπογραφή του εκκαθαριστή.
  • Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι στις περιπτώσεις που δεν τηρούνται οι παραπάνω διαδικασίες, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών - μέσω της εγκυκλίου - απειλεί και τους εκκαθαριστές με ανάλογες περικοπές των αποδοχών τους, θυμίζοντας "μαύρες εποχές". Για να δικαιολογήσει τη συγκεκριμένη απειλή, υπενθυμίζει διάταξη που ισχύει από την περίοδο της χούντας και συγκεκριμένα από τις 22.11.69, σύμφωνα με την οποία "σε περίπτωση μη τήρησης των παραπάνω και μη περικοπής των αποδοχών των απεργούντων υπαλλήλων, ο αρμόδιος εκκαθαριστής υπέχει ευθύνη για παράβαση καθήκοντος και σε βάρος αυτού και των υπαλλήλων που απήργησαν καταλογίζεται αλληλέγγυα το ποσό που καταβλήθηκε αχρεώστητα στους εν λόγω υπαλλήλους"...

  • Τέλος, η σχετική εγκύκλιος ορίζει ότι οι αρμόδιοι υπόλογοι του δημοσίου θα πρέπει να αρνούνται την πληρωμή, αν δεν προσκομίζεται από τον εκκαθαριστή η παραπάνω πράξη περικοπής αποδοχών ή βεβαίωση περί μη συμμετοχής των υπαλλήλων σε απεργία.

Β. Μπ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
Το βιομηχανικό νέφος... κάνει καλό!

Το υπουργείο Βιομηχανίας, με χτεσινή ανακοίνωσή του, επιβεβαίωσε το δημοσίευμα του "Ρ", για τη χορήγηση αδειών επέκτασης 3 βιομηχανιών στην Αττική

Να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα προσπάθησε χτες το υπουργείο Βιομηχανίας, για την απόφαση της κυβέρνησης να χορηγήσει - κατά παρέκκλιση της ισχύουσας νομοθεσίας - άδειες για επέκταση 3 μεγάλων βιομηχανικών επιχειρήσεων του Λεκανοπεδίου Αττικής. Με αφορμή το χτεσινό αποκαλυπτικό δημοσίευμα του "Ρ", το υπουργείο Βιομηχανίας, επιβεβαίωσε την είδηση, ότι παρέχεται κυβερνητική άδεια σε βιομηχανίες να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους εντός του Λεκανοπεδίου της Αττικής.

Οι ιθύνοντες του υπουργείου επικαλούνται πως "οι επενδύσεις αυτές είναι ιδιαίτερα σημαντικές παραγωγικές επενδύσεις που θα δημιουργήσουν αρκετές νέες θέσεις εργασίας". Αγνοείται όμως παντελώς το γεγονός ότι με τις άδειες αυτές, στην ουσία δίνεται το "πράσινο" στις συγκεκριμένες βιομηχανίες, να παράγουν περισσότερο "νέφος" στο ήδη βεβαρημένο περιβάλλον του Λεκανοπεδίου.

Συγκεκριμένα το υπουργείο Βιομηχανίας απέστειλε στην εφημερίδα μας ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων επισημαίνονται τα εξής: "Το υπουργείο μας, έλαβε υπόψη ότι από την πραγματοποίηση των συγκεκριμένων επενδύσεων δε θα επιβαρυνθεί το περιβάλλον της Αττικής γιατί η μεν εγκατάσταση της "Παπαστράτος",συγκροτείται κυρίως από αποθηκευτικούς χώρους ρομποτικής τεχνολογίας, οι δε εγκαταστάσεις της "Μπήτρος" και "Intermed" θα πραγματοποιηθούν σε περιοχές που προορίζονται για την υποδοχή βιομηχανιών μέσης όχλησης. Ως εκ τούτου με τις επενδύσεις αυτές όχι μόνο δε θα επιβαρυνθεί το περιβάλλον αλλά θα υπάρξει αξιόλογο κοινωνικό και οικονομικό όφελος".

Εμείς, απλά θα σημειώσουμε, πως δεν υπάρχει αντιλαϊκό μέτρο που να πήρε κάποια κυβέρνηση, το οποίο να μην το δικαιολόγησε με επιχειρήματα του τύπου, ότι είναι για το καλό της οικονομίας και του κοινωνικού συνόλου. Μετά απ' αυτά, το λόγο πλέον έχουν οι κάτοικοι των περιοχών όπου θα εγκατασταθούν τα νέα εργοτάξια των ως άνω βιομηχανιών. Οσο για τις κοινωνικές και οικονομικές "ευαισθησίες" του ΥΒΕΤ, τα συμπεράσματα ανήκουν στην κοινή γνώμη.

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΑΥΛΙΔΑΣ
Ο Λελάκης παραμένει "αφεντικό" με μεγάλα χρέη

Με το γάντι φέρεται η κυβέρνηση και οι διοικήσεις των τραπεζών Εθνικής και ΕΤΒΑ στον εφοπλιστή Λελάκη - "αφεντικό" των Ναυπηγείων Αυλίδας - οι συνολικές οφειλές του οποίου προς το δημόσιο από δάνεια που έχει εισπράξει ανέρχονται αυτή τη στιγμή σε 400 εκ. δολ. Ο εφοπλιστής, ο οποίος έχει νοικιάσει και διαχειρίζεται απ' το 1992 τα Ναυπηγεία Αυλίδας με μοναδική υποχρέωση να καταβάλλει μηνιαίως ως μίσθωμα στην ΕΤΒΑ το 2% του τζίρου, όχι μόνο δεν ανταποκρίθηκε στις οικονομικές του υποχρεώσεις, αλλά κατάφερε να αποσπάσει επιπλέον δάνεια.

Τα χρέη της επιχείρησης προς της ΕΤΒΑ (από μίσθια που δεν έχει καταβάλει) ξεπερνούν τα 600 εκ. δρχ. Εκκρεμούν άλλα 55 εκ. δολ. χρέη προς την τράπεζα ποσό που είχε εισπράξει ο εφοπλιστής με τη μορφή δανείου για την κατασκευή του πλοίου "Ρέιτζεντ Σκάι" στην Αυλίδα. Ανάλογο ποσό την ίδια περίοδο απέσπασε για την κατασκευή του ίδιου πλοίου και απ' την Εθνική τράπεζα. Απ' το σύνολο των χρεών από μισθώματα, ο εφοπλιστής αναγκάστηκε να καταβάλει τρεις δόσεις των 40 εκ. δρ. εκάστη, μετά την αγωγή έξωσης που κατέθεσε εναντίον του η ΕΤΒΑ το καλοκαίρι του 1995.

Η ΕΤΒΑ μετά την καταβολή των παραπάνω μισθωμάτων ανέβαλε την προγραμματισμένη για τις 14 Δεκεμβρίου 1995 εκδίκαση της αγωγής για τρεις μήνες δίνοντας τα περιθώρια στον επιχειρηματία να τακτοποιήσει τις οφειλές του. Η τελική απόφαση για την απόσυρση ή όχι της αγωγής θα εξαρτηθεί και απ' τη ρύθμιση που θα προκύψει για τις οφειλές των 55 εκ. δολ. του επιχειρηματία, θα παρθεί μετά από διαβουλεύσεις της διοίκησης της ΕΤΒΑ και της Εθνικής καθώς ο κ. Λελάκης δεν έχει ξοφλήσει επίσης δάνειο 55 εκ. δολ. στην ΕΤΕ.

Κειμενολεζάντα στη φωτοτυπια του πρώτου θέμάτος

Ιδού η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών, με την οποία δίνονται οδηγίες για περικοπές στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων που συμμετέχουν σε απεργίες

Νέες βολές κατά μικρομεσαίων

Καταχρηστική εφαρμογή του Νόμου 1828/89, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα στους δήμους να επιβάλουν επιπλέον ανταποδοτικά τέλη, πέραν των δημοτικών τελών, με αποτέλεσμα νέα χτυπήματα για τις βαλλόμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καταγγέλλει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά.

Με αφορμή σχετική απόφαση του Δήμου Ασπροπύργου για επιβολή πρόσθετης φορολογίας στις επιχειρήσεις της περιοχής οι βιοτέχνες προειδοποιούν ότι με αυτό τον τρόπο μετά την κυβερνητική πολιτική και οι δραστηριότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης - στην κατεύθυνση που κινούνται σήμερα - προωθούν τον αφανισμό τους.

"Οι δήμοι, επισημαίνει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά, για να επιτύχουν την κάλυψη διαφόρων αναγκών τους, προχωρούν με το δικαίωμα που τους παρέχει ο νόμος, στην έκδοση αποφάσεων επιβολής τελών, υποστηρίζοντας ότι με αυτά θα γίνουν περιβαλλοντικά έργα, αντισταθμιστικά της ρύπανσης που προκαλούν οι επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να συντελούν στην παραπέρα εξάντλησή τους".

Να σημειώσουμε επιπλέον ότι σε πολλές περιπτώσεις, σύμφωνα με το Επιμελητήριο του Πειραιά, τα τέλη δεν έχουν καν ανταποδοτικότητα, ενώ ορίζονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην είναι ελέγξιμα!

Ετσι, διαμαρτύρονται οι βιοτέχνες, "οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις καλούνται να εισφέρουν σχεδόν καθ' ολοκλήρωση στη νομιμοφανή αφαίμαξη" και καλούν τους δήμους "να εννοήσουν ότι η περίοδος της ύφεσης δεν αφήνει περιθώρια στις ΜΜΕ, που οδηγούνται στον αφανισμό".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ