ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Δεν καταδίκασαν την επέμβαση

Η πλειοψηφία αρνήθηκε πρόταση της "Προοδευτικής Αγωνιστικής Κίνησης" για καταδίκη των χειρισμών της ελληνικής κυβέρνησης, που μετατρέπουν ελληνικά στρατεύματα σε στρατό κατοχής στη Βοσνία

Υπέρ της παραμονής ελληνικών στρατευμάτων ως στρατού κατοχής στη Βοσνία, τάχθηκε χτες η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Ελευσίνας, σε μια επίδειξη άκρατου κυβερνητισμού, που όμως καταντά εξαιρετικά επικίνδυνος για τα συμφέροντα των κατοίκων της πόλης, αν συνυπολογίσει κανείς το γεγονός ότι η Ελευσίνα φιλοξενεί και ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο, το οποίο αντικειμενικά θα πρέπει να θεωρείται και στόχος των δυνάμεων σε βάρος των οποίων η χώρα μας ασκεί μια πολιτική ευθέως συντονισμένη με τις επιδιώξεις του ιμπεριαλισμού.

Η πλειοψηφία της δημοτικής αρχής Ελευσίνας, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αρνήθηκε να υιοθετήσει την πρόταση που κατέθεσε η "Προοδευτική Αγωνιστική Κίνηση Ελευσίνας" (ΠΑΚΕ),η οποία ζήτησε να καταδικάσει το ΔΣ τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης, που μετατρέπουν ελληνικά στρατεύματα σε στρατό κατοχής.

Η πλειοψηφία, αν και δέχτηκε να συζητήσει το θέμα, δε συμφώνησε με το περιεχόμενο του κειμένου, που καταγγέλλει την ονομαζόμενη "ειρηνευτική δύναμη" και αυτούς που κρύβονται πίσω από αυτή. Αντίθετα, η δημοτική αρχή ζήτησε το ΔΣ να ψηφίσει ότι απλά τάσσεται υπέρ της ειρήνης και είναι ενάντια στους πιθανούς κινδύνους που κρύβει ο πόλεμος.

Η ΠΑΚΕ ζήτησε, το ΔΣ να ψηφίσει ως αίτημα να μη σταλεί κανένας άλλος Ελληνας στρατιώτης στη Γιουγκοσλαβία και ν' ανακληθούν όσοι ήδη έχουν πάει, χωρίς καμιά άλλη εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο.

Το περιεχόμενο του κειμένου που πρότεινε η ΠΑΚΕ τόνιζε ότι "η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, να συμμετάσχει η χώρα μας στην πολυεθνική ΝΑΤΟική δύναμη στη Βοσνία, νομιμοποιεί την ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στα Βαλκάνια, εμπλέκοντας άμεσα τη χώρα μας με απρόβλεπτες συνέπειες. Η κυβέρνηση, με τον ισχυρισμό πως πρόκειται για ειρηνευτική αποστολή, αποκρύπτει από το λαό την αλήθεια που οι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι "σύμμαχοι" ομολογούν, ότι η πολυεθνική ΝΑΤΟική δύναμη στη Βοσνία είναι στρατός κατοχής,που θα αναλάβει δηλαδή δράση όταν τα ΝΑΤΟικά επιτελεία το αποφασίσουν προκειμένου να επιβάλουν την "ειρήνη" του Ντέιτον".

Η πρόταση απορρίφθηκε από την πλειοψηφία. Η επικεφαλής της ΠΑΚΕ και δημοτικός σύμβουλος, Κατερίνα Μαϊλη,δήλωσε σχετικά στο "Ρ" ότι η στάση αυτή της δημοτικής αρχής εκφράζει τις πολιτικές της πεποιθήσεις. Η πολιτική της κατεύθυνση είναι συγκεκριμένη. Πιστεύουμε ότι σαν ΔΣ έπρεπε να πάρουμε μία άλλη θέση. Δεν μπορούμε να μην καταδικάζουμε καταστάσεις και πράξεις που θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη και να παραβλέπουμε τους χειρισμούς της κυβέρνησης, που εγκυμονούν κινδύνους για εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο.

ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ
Δε θέλουν "ενοχλητικούς" στα πόδια τους

Με κοινή απόφαση των εκπροσώπων των συνδυασμών που στηρίχθηκαν από το ΠΑΣΟΚ και τον "ΣΥΝ", τη ΝΔ και την Πολιτική Ανοιξη, στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Λάρισας, αποκλείστηκαν από το ΔΣ του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ), οι εκπρόσωποι της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας".

Με αφορμή αυτό το γεγονός και για τις προεκτάσεις που έχει, σε ανακοίνωσή τους οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι της ΝΑΣ, Γ. Νταφούλης και Θ. Σερδένης,αναφέρουν:

"Η χτεσινή (προχτεσινή) συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Λάρισας, όπου συζητήθηκε και το θέμα της έγκρισης του καταστατικού του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ), ανέδειξε πιο έντονα το πολύ σοβαρό πολιτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Πρόβλημα που επανειλημμένα αποκάλυψε η ΝΑΣ και που συνίσταται στην προσπάθεια πλήρους μετατροπής αυτού του θεσμού, σε όργανο προώθησης και υλοποίησης των αντιλαϊκών πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης, της ΕΕ, αλλά και των κομμάτων που "ορκίζονται" στο όνομά της. Το κυρίαρχο πρόβλημα που αναδείχτηκε στις πρόσφατες συνεδριάσεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου για την ίδρυση του ΚΕΚ, ήταν η απόλυτη αποδοχή των εκπροσώπων ΠΑΣΚ - "ΣΥΝ", της ΝΔ και της Πολιτικής Ανοιξης, της φιλοσοφίας και πολιτικής, για ό,τι εκπορεύεται από την ΕΕ, που γι' αυτούς αποτελεί "ευαγγέλιο".

Θεωρώντας ως βάση και μάλιστα ωφέλιμη, αυτή την πολιτική, ήταν φυσικό επόμενο, να φτάσουν μέχρι του σημείου της "άκομψης" αντιπαράθεσης και του φτηνού "παζαριού" ανάμεσά τους, για τη μοιρασιά της "πίτας" που αντιπροσωπεύει το ΚΕΚ.

Στα δικά μας επιχειρήματα για τη σκοπιμότητα και την ωφελιμότητα του ΚΕΚ για τον λαό, τους άνεργους, τους αγρότες και τους ΕΒΕ, η απάντησή τους ήρθε ενιαία, μέσα από την αγαστή συνεργασία τους, για τον αποκλεισμό μας από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΚ, προς δόξαν του πλουραλισμού, της δημοκρατίας και των ευρωπαϊκών ιδεών που πρεσβεύουν.

Είναι καθαρό πως δε θέλουν στα πόδια τους τους εκπροσώπους της ΝΑΣ, γιατί είναι γνωστά τ' αποτελέσματα των αντίστοιχων σεμιναρίων που γίνονται από παρόμοια ΚΕΚ, καθώς και η κατάληξη του 1ου Πακέτου Ντελόρ, που γέμισε την Ελλάδα από αετονύχηδες και "σεμιναριολόγους αεριτζήδες". Φοβούνται τη συμμετοχή μας, γιατί θ' αποκαλύψουμε από μέσα, όχι μόνο τον εκμαυλισμό των συνειδήσεων και τους μηχανισμούς πελατειακών σχέσεων που στήνονται μ' αυτά τα χρήματα, την εντελώς άχρηστη κατασπατάλησή τους, αλλά και τη σκοτεινή πλευρά της διαχείρισής τους, που τόσα έχουν γραφεί και καταγγελθεί, επίσημα.

Εμείς καταγγέλλουμε αυτές τις ενέργειες, δηλώνουμε ότι, έστω κι αποκλεισμένοι από το ΔΣ του ΚΕΚ, δε θα σταματήσουμε την προσπάθειά μας για την αποκάλυψη της διαβρωτικής επίδρασης του ΚΕΚ σε συνειδήσεις και πρόσωπα και της υπονόμευσης που επιφέρει στο σύστημα της εκπαίδευσης".

Ληστεία μετά φόνου σε χρυσοχοείο

Σπείρα τεσσάρων νεαρών σκότωσαν και λήστεψαν χτες βράδυ τον υπάλληλο ενός χρυσοχοείου, στο κέντρο της Αθήνας.

Ενας άγνωστος νεαρός μπήκε χτες στις 8 περίπου το βράδυ μέσα σε χρυσοχοείο, στην οδό Σταδίου 48, και προσπάθησε να αρπάξει χρήματα από το ταμείο. Ο 62χρονος υπάλληλος του καταστήματος Γεώργιος Ντεγκελές αντέδρασε και συνεπλάκη με τον νεαρό, καλώντας ταυτόχρονα σε βοήθεια. Οπως είπαν αυτόπτες μάρτυρες που έσπευσαν να βοηθήσουν, ο νεαρός φώναζε "μη με χτυπάς, είμαι πρεζόνι". Οι ίδιοι μάρτυρες είπαν ότι ένας άλλος νεαρός από τους τρεις που περίμεναν έξω από το κατάστημα, χτύπησε με ένα καδρόνι στο κεφάλι τον άτυχο Ντεγκελέ, ο οποίος εξέπνευσε καθ' οδόν προς το Λαϊκό νοσοκομείο. Και οι τέσσερις δράστες εξαφανίστηκαν τρέχοντας.

Κατείχε αρχαία παράνομα

Για παράβαση του νόμου περί αρχαιοτήτων κατηγορείται ο ιδιοκτήτης παλαιοπωλείου, Ιωάννης Σπεράντζας, 53 ετών, κάτοικος Παλαιού Ψυχικού. Μετά από έρευνα που έγινε στο κατάστημά του, βρέθηκαν τρεις εικόνες και ένα χάλκινο νόμισμα, που κατείχε παράνομα. Τα αντικείμενα εξετάστηκαν από αρμόδιους αρχαιολόγους του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αθηνών, και χρονολογούνται, οι εικόνες στους 18ο και 19ο αιώνες και το νόμισμα είναι χάλκινο, της βυζαντινής περιόδου.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ
Καταγγελία για τις αναθέσεις στο Μεταφορών

Με μία έντονη καταγγελία κατά του υπουργού Μεταφορών Ε. Βενιζέλου, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων διαμαρτύρεται για την αιφνιδιαστική ψήφιση διατάξεων που καταργούν τους νόμους που ισχύουν εδώ και 30 χρόνια για τις αναθέσεις μελετών και εκτέλεσης έργων, στο υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών και κατ' επέκταση στους Οργανισμούς που εποπτεύει.

"Διαμαρτυρόμαστε - τονίζει ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων - διότι το κράτος επισημοποιεί τη συναλλαγή για την εκτέλεση μελετών και έργων και επισημοποιεί την εξωπανεπιστημιακή απασχόληση των καθηγητών ΑΕΙ και ΤΕΙ στις μελέτες με τη χρήση του εξοπλισμού των ιδρυμάτων για ατομικά οφέλη".

Καλούμε - καταλήγει ο Σύλλογος - τον υπουργό Οικονομικών να μη συμπράξει στην ολοκλήρωση της διαδικασίας. Καλούμε τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ να αντιδράσει για την ανατροπή των απαράδεκτων διατάξεων και την κατάργηση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου. Καλούμε το ΤΕΕ και τους κλαδικούς Συλλόγους σε συνολική αντίδραση. Δηλώνουμε ότι εφόσον παραμένουν σε ισχύ οι σχετικές διατάξεις, δε θα διστάσουμε να προσφύγουμε σε κάθε νόμιμο μέσο για την προστασία των μελών μας και της νομιμότητας.

Η γέφυρα του Ισθμού

Μέχρι τον Αύγουστο θα είναι έτοιμη η νέα οδική γέφυρα του Ισθμού της Κορίνθου. Αυτό διαβεβαίωσαν χτες τα στελέχη της 2ης ΔΕΚΕ του ΥΠΕΧΩΔΕ και της τεχνικής εταιρίας "Παντεχνική" που κατασκευάζει το έργο.

Να σημειώσουμε ότι η κατασκευή της νέας οδικής γέφυρας αντιμετώπισε τις έντονες αντιδράσεις των καταστηματαρχών του Ισθμού, επειδή απέχει αρκετά από τα καταστήματά τους και θεωρούν ότι θα πέσει κατά πολύ ο τζίρος τους.

Ο διαγωνισμός για το έργο, προϋπολογισμού 4,3 δισ. δρχ., πραγματοποιήθηκε στις 16 Φλεβάρη 1993 και ανατέθηκε στην "Παντεχνική", που προσφέρθηκε να το κατασκευάσει με 2,6 δισ. δρχ. στις 21 Σεπτέμβρη 1994. Το έργο πρέπει να παραδοθεί, σύμφωνα με τη συμβατική προθεσμία, την 1η Αυγούστου. Αποτελείται από δύο γέφυρες με μία λωρίδα ανά κατεύθυνση. Το μήκος κάθε γέφυρας είναι 110 μέτρα και στα άκρα της θα κατασκευαστούν οι νέοι σταθμοί διοδίων.

Δακο-ζημιές

Ιδιαίτερα υποβαθμισμένη είναι η φετινή παραγωγή ελαιολάδου λόγω της ανεπιτυχούς, όπως αποδεικνύεται, δακοκτονίας. Ετσι, παρ' όλο που οι φετινές τιμές στο λάδι παρουσιάζονται ιδιαίτερα αυξημένες, σχετικά με τις περσινές, για ορισμένες περιοχές, η μειωμένη, λόγω προσβολής από δάκο, παραγωγή έχει φέρει σε αδιέξοδο τους ελαιοπαραγωγούς που αντιμετωπίζουν μειωμένο εισόδημα, όπως, π.χ., σε Κρήτη, Αίγιο, Μεσσηνία και Ηλεία.

Καθώς, όμως, οι αγρότες πληρώνουν για τη δακοκτονία - γίνονται σχετικές παρακρατήσεις επί της επιδότησης στην παραγωγή - έχουν την απαίτηση να καλύπτονται, ουσιαστικά, από τις ζημιές στην ελαιοπαραγωγή λόγω προσβολής από δάκο. Οι ζημιές αυτές είναι σοβαρές και φθάνουν μέχρι και 30% της παραγωγής σε ορισμένες περιοχές, όπως, π.χ., στην Αιτωλοακαρνανία, στην Κρήτη κλπ. Οι ελαιοπαραγωγοί διεκδικούν, έτσι, από την κυβέρνηση να τους αποζημιώσει για την καταστροφή που αντιμετωπίζουν, καταστροφή για την οποία οι ίδιοι δεν ευθύνονται...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ