ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΔ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΟΙ
Θέσεις δίπλα στον πρωθυπουργό

Ανησυχούν στη Ρηγίλλης, γιατί ο Κ. Σημίτης είναι δέσμιος των εσωκομματικών ισορροπιών

Θέσεις στήριξης στον νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό έσπευσαν να καταλάβουν οι ηγεσίες της ΝΔ και της Πολιτικής Ανοιξης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Μ. Εβερτ, σε γραπτή δήλωσή του, συνεχάρη του Κ. Σημίτη για την εκλογή του και του ευχήθηκε καλή επιτυχία. Ταυτόχρονα, έσπευσε και τοποθετήθηκε δίπλα του δηλώνοντας χαρακτηριστικά: "Η εκλογή αυτή καθιστά τις δικές μου ευθύνες ακόμα μεγαλύτερες για να μην επιτρέψουμε (! ) να επαναληφθούν τα σφάλματα της τελευταίας διετίας" (! ). Στη συνέχεια εξέφρασε την ελπίδα ότι το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό του, βάζοντας στην άκρη κάθε ξεπερασμένο και αναχρονιστικό στοιχείο του δημόσιου βίου. Κατά τα λοιπά επιφυλάχτηκε να τοποθετηθεί λεπτομερέστερα, όταν σχηματιστεί η κυβέρνηση και γίνουν οι προγραμματικές δηλώσεις.

"Ασταθής κατάσταση"

Στη Ρηγίλλης στενοί συνεργάτες του Μ. Εβερτ εστίαζαν το ενδιαφέρον τους και ανησυχούσαν για το μέλλον του νέου πρωθυπουργού (! ). Επισημαίνουν ιδιαίτερα την τριχοτόμηση του ΠΑΣΟΚ στον πρώτο γύρο και τη διχοτόμηση στο δεύτερο, καθώς και το γεγονός ότι ο Κ. Σημίτης είχε στον πρώτο γύρο το ένα τρίτο των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και στο δεύτερο γύρο εκλέχτηκε πρωθυπουργός με δύο ψήφους πάνω από το όριο. Τα παραπάνω οδηγούν τους στενούς συνεργάτες του Μ. Εβερτ να κάνουν λόγο για μια ασταθή κατάσταση, η οποία δεν επιτρέπει στον Κ. Σημίτη να αφιερωθεί στο κυβερνητικό έργο. Ηδη ο Κ. Σημίτης βρίσκεται, τόνιζαν, σε μια προεκλογική περίοδο ενόψει του συνεδρίου. Τα χέρια του νέου πρωθυπουργού, κατά τη Ρηγίλλης, είναι δεμένα παρά τις καλές προθέσεις του.

Ο Αντ. Σαμαράς

Με τη σειρά του ο αρχηγός της Πολιτικής Ανοιξης συνεχάρη τον κ. Σημίτη για την εκλογή του, γιατί "κάθε λογικός άνθρωπος πρέπει να εύχεται να τα πάει καλά για το καλό του τόπου". Στη συνέχεια προχώρησε στις γνωστές δημαγωγικές κορόνες, δηλώνοντας ότι "στο πρόσωπό του ο λαός βλέπει τον αρχιτέκτονα της πιο σκληρής λιτότητας", ξεχνώντας να συμπληρώσει ότι πρόκειται λιτότητα που επιβάλλεται και από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, την οποία έχει υπογράψει και ο ίδιος. Στον ίδιο τόνο συμπλήρωσε λέγοντας ότι "για ανάπτυξη με κοινωνική ευαισθησία δεν μπορεί να μιλήσει ο κ. Σημίτης", ξεχνώντας ότι ο νέος πρωθυπουργός διαρκώς κάνει λόγο για "κοινωνική δικαιοσύνη".

Συντονισμένη αντίσταση

Η "επόμενη μέρα" βρίσκει πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη. Τι σημαίνει, όμως, αυτό για τη χώρα, για τους εργαζόμενους; Η κυβερνητική πολιτική, στις γενικές της κατευθύνσεις, θα είναι ίδια. Ηταν απαίτηση των ξένων και ντόπιων πολιτικών και οικονομικών κέντρων. Ηταν υποθήκη του απερχόμενου Ανδρέα Παπανδρέου. Ηταν η ομόφωνη απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. Ηταν και η πρώτη δήλωση του νέου πρωθυπουργού. Εξάλλου, σ' αυτό δεσμεύτηκαν όλοι οι υποψήφιοι πριν την εκλογή. Η διασφαλισμένη συνέχεια στην πολιτική, που ακολούθησε μέχρι σήμερα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σημαίνει ότι η χώρα θα διατηρηθεί στη σταθερή τροχιά της υποτέλειας στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ενωση, οι Ελληνες εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν τις συνέπειες του προγράμματος "σύγκλισης".

Από την άποψη αυτή, οι δηλώσεις του Κ. Σημίτη για "νέα εποχή" και "νέα προοπτική" είναι κενές περιεχομένου. Οπως και οι αναφορές του σε "ήθος" και"ύφος" μένουν χωρίς αντίκρυσμα. Γιατί ποιο ήθος και ποιο ύφος μπορεί να δικαιολογήσει τη σκληρή λιτότητα, την ανεργία, την εξαθλίωση χιλιάδων ανθρώπων; Κατά πάσα βεβαιότητα, μάλιστα, τα φαινόμενα αυτά θα ενταθούν στο όνομα του "εκσυγχρονισμού".

Με τις παραπάνω επισημάνσεις, δεν ισχυριζόμαστε ότι είναι άνευ πολιτικού ενδιαφέροντος η εκλογή του Κ. Σημίτη. Το σημαντικότερο είναι ότι η εξέλιξη αυτή συναρθρώνεται αρμονικά στο "ψηφιδωτό" του "νέου πολιτικού σκηνικού", που εδώ και καιρό σχεδιάστηκε και κατασκευάζεται από την οικονομική ολιγαρχία, το "Διευθυντήριο" των Βρυξελλών και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οσον αφορά στις διαδικασίες εκλογής του νέου πρωθυπουργού, οι δηλώσεις πολλών βουλευτών περί "έκπληξης" στον πρώτο γύρο, καθώς και η δήλωση ενός εξ αυτών περί "τακτικής", προϊδεάζουν για το τι προηγήθηκε και το οποίο βεβαίως δεν έχει καμιά σχέση με την ενωτικές κορόνες μπροστά στις κάμερες. Η απουσία οποιουδήποτε πολιτικού υπόβαθρου στη μάχη της διαδοχής υποκατέστησε τα όποια κριτήρια και τους όποιους κανόνες με τις πάσης φύσεως συναλλαγές. Συναλλαγές, που, όπως είναι φυσικό, δημιουργούν υποχρεώσεις για το νικητή και εύλογες προσδοκίες για τους εκλέκτορες και τους "εγγυητές" του. Φυσικά, για τους εργαζόμενους η "επόμενη μέρα" έχει ακριβώς την ίδια γεύση. Θα επιχειρηθεί, βέβαια, η δημιουργία ενός νέου κύκλου αυταπατών, όμως οι καιροί έχουν αλλάξει. Η σκληρή καθημερινή πραγματικότητα, όπως σχεδιάζεται και επιβάλλεται από παράγοντες έξω από τη χώρα και την όποια κυβέρνηση, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για καλλιέργεια ψευδαισθήσεων.

Το επιτακτικό αίτημα εκατομμυρίων εργαζομένων για αλλαγή της κατάστασής τους, που διαρκώς επιδεινώνεται, μετατρέπεται, μέρα με τη μέρα, σε αίτημα για μια ριζικά άλλη πολιτική, μια πολιτική που απαιτεί από τους ίδιους τη μαζική και συντονισμένη αντίσταση, αλλά και τη δημιουργία ενός άλλου συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων, υπέρ εκείνων, που με συνέπεια και συνέχεια αντιπάλεψαν και αντιπαλεύουν την αντιλαϊκή πολιτική σε όλες τις μορφές της.

"ΣΥΝ"
Ανησυχία και προβληματισμός

Η έκπληξη, ο σκεπτικισμός, η ανησυχία και η κατήφεια ήταν τα συναισθήματα με τα οποία αντιμετώπισε την εκλογή Σημίτη η ηγεσία του "ΣΥΝ". Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι οι ενδείξεις στην πρώτη ψηφοφορία έδιναν ελπίδες για την εκλογή του Α. Τσοχατζόπουλου, τον οποίο ο "ΣΥΝ" έβλεπε ως ιδανικό πρωθυπουργό. Ηταν κυρίως η κατάληψη της πρωθυπουργίας από τον Κ. Σημίτη, ο οποίος ήταν το τελευταίο πρόσωπο που θα ήθελε να δει ο "ΣΥΝ" στη θέση του πρωθυπουργού. Ηταν κοινό μυστικό άλλωστε πως ο Κ. Σημίτης αποτελούσε ανέκαθεν τον χειρότερο εφιάλτη της Κουμουνδούρου.Κι αυτό γιατί, η ηγεσία του "ΣΥΝ" γνωρίζει πως ο Κ. Σημίτης εκφράζει την ίδια ακριβώς πολιτική, εκφέροντας μάλιστα και παραπλήσιο πολιτικό λόγο, με τον "ΣΥΝ", άρα οι "διαφορές" του "ΣΥΝ" από τη νέα κυβέρνηση θα γίνουν πλέον περισσότερο δυσδιάκριτες. Το χειρότερο για την ηγετική ομάδα του "ΣΥΝ" είναι πως το ΠΑΣΟΚ με τον Κ. Σημίτη στο τιμόνι του ενδέχεται να διεμβάλει τον πολιτικό χώρο όπου κινείται ο "ΣΥΝ" και να τον αποψιλώσει και από ψηφοφόρους αλλά και από στελέχη.

Η ταραχή του "ΣΥΝ" από την εκλογή Σημίτη φάνηκε και από τις διαβουλεύσεις της αιφνιδιασμένης ηγεσίας του αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος και από τις προσεκτικά διατυπωμένες δηλώσεις του Ν. Κωνσταντόπουλου.Ο πρόεδρος του "ΣΥΝ" ευχήθηκε επιτυχία στο νέο πρωθυπουργό και άφησε να εννοηθεί ότι μελετά τις αντιδράσεις απέναντι του, σημειώνοντας πως "θα κρίνουμε το νέο πρωθυπουργό και την κυβέρνηση του από την πολιτική τους". Ταυτόχρονα, ο Ν. Κωνσταντόπουλος εξέφρασε την ανάγκη "αυτόνομης δράσης" του κόμματός του, το οποίο "θα ασκήσει προγραμματική αντιπολίτευση στη νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ". Τι άλλο του μένει να κάνει αν θέλει να περιχαρακώσει τις δυνάμεις του και να αποσοβήσει απώλειες στο άμεσο μέλλον;

Σήμερα στον Πρόεδρο

Στις 10 σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος,θα δεχτεί τον νεοκλεγέντα πρωθυπουργό Κ. Σημίτη,προκειμένου να του αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ είναι πιθανό ο Κ. Σημίτης να μην εξαντλήσει τη 15νθήμερη προθεσμία για την παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή.

Αργά χτες το βράδυ το προεδρείο της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ επισκέφτηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στον οποίο παρέδωσε το πρακτικό εκλογής του νέου πρωθυπουργού από την Κοινοβουλευτική Ομάδα. "Η επιβεβαίωση των δημοκρατικών διαδικασιών ενισχύει τη δημοκρατία", ήταν το σχόλιο του Κ. Στεφανόπουλου, παραλαμβάνοντας τον πρακτικό από τον Δ. Μπέη.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Παραλαμβάνει τη σκυτάλη της αντιλαϊκής πολιτικής

Σχετικά με την εκλογή νέου πρωθυπουργού, ο Μάκης Κοψίδης, υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, δήλωσε:

"Ο Κ. Σημίτης, ως νέος πρωθυπουργός, παραλαμβάνει τη σκυτάλη της αντιλαϊκής πολιτικής και της υποχρέωσης να εξοφλήσει "γραμμάτια" τόσο της υποτέλειας στις Βρυξέλλες και στην Ουάσιγκτον, όσο και της εξυπηρέτησης των συμφερόντων της ολιγαρχίας.

Κριτήριο για το "ήθος" και το "ύφος" της εξουσίας, στα οποία αναφέρθηκε ο νέος πρωθυπουργός, είναι η στάση απέναντι στα συμφέροντα των εργαζομένων και όχι η υποταγή στα κελεύσματα των πολυεθνικών και του ντόπιου κεφαλαίου που ακολουθεί σύσσωμη η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Οσον αφορά τη φιλολογία περί "νέας σελίδας" στην πολιτική ζωή, αυτά αποτελούν άλλη μια προσπάθεια διαμόρφωσης κλίματος ψευδαισθήσεων και αυταπατών για δήθεν καλύτερες μέρες.

Η αντιλαϊκή πολιτική της λιτότητας, της ανεργίας, του ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου, θα συνεχισθεί με αμείωτη ένταση.

Πραγματική "νέα σελίδα", αλλαγή σε φιλολαϊκή κατεύθυνση, μπορεί να υπάρξει μόνο από ένα συσπειρωμένο λαϊκό κίνημα και την πάλη του εναντίον των συντηρητικών πολιτικών που εφαρμόζονται μέχρι σήμερα στη χώρα μας ".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ