Παρασκευή 19 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συντονισμένη αντίσταση

Η "επόμενη μέρα" βρίσκει πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη. Τι σημαίνει, όμως, αυτό για τη χώρα, για τους εργαζόμενους; Η κυβερνητική πολιτική, στις γενικές της κατευθύνσεις, θα είναι ίδια. Ηταν απαίτηση των ξένων και ντόπιων πολιτικών και οικονομικών κέντρων. Ηταν υποθήκη του απερχόμενου Ανδρέα Παπανδρέου. Ηταν η ομόφωνη απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. Ηταν και η πρώτη δήλωση του νέου πρωθυπουργού. Εξάλλου, σ' αυτό δεσμεύτηκαν όλοι οι υποψήφιοι πριν την εκλογή. Η διασφαλισμένη συνέχεια στην πολιτική, που ακολούθησε μέχρι σήμερα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σημαίνει ότι η χώρα θα διατηρηθεί στη σταθερή τροχιά της υποτέλειας στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ενωση, οι Ελληνες εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν τις συνέπειες του προγράμματος "σύγκλισης".

Από την άποψη αυτή, οι δηλώσεις του Κ. Σημίτη για "νέα εποχή" και "νέα προοπτική" είναι κενές περιεχομένου. Οπως και οι αναφορές του σε "ήθος" και"ύφος" μένουν χωρίς αντίκρυσμα. Γιατί ποιο ήθος και ποιο ύφος μπορεί να δικαιολογήσει τη σκληρή λιτότητα, την ανεργία, την εξαθλίωση χιλιάδων ανθρώπων; Κατά πάσα βεβαιότητα, μάλιστα, τα φαινόμενα αυτά θα ενταθούν στο όνομα του "εκσυγχρονισμού".

Με τις παραπάνω επισημάνσεις, δεν ισχυριζόμαστε ότι είναι άνευ πολιτικού ενδιαφέροντος η εκλογή του Κ. Σημίτη. Το σημαντικότερο είναι ότι η εξέλιξη αυτή συναρθρώνεται αρμονικά στο "ψηφιδωτό" του "νέου πολιτικού σκηνικού", που εδώ και καιρό σχεδιάστηκε και κατασκευάζεται από την οικονομική ολιγαρχία, το "Διευθυντήριο" των Βρυξελλών και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οσον αφορά στις διαδικασίες εκλογής του νέου πρωθυπουργού, οι δηλώσεις πολλών βουλευτών περί "έκπληξης" στον πρώτο γύρο, καθώς και η δήλωση ενός εξ αυτών περί "τακτικής", προϊδεάζουν για το τι προηγήθηκε και το οποίο βεβαίως δεν έχει καμιά σχέση με την ενωτικές κορόνες μπροστά στις κάμερες. Η απουσία οποιουδήποτε πολιτικού υπόβαθρου στη μάχη της διαδοχής υποκατέστησε τα όποια κριτήρια και τους όποιους κανόνες με τις πάσης φύσεως συναλλαγές. Συναλλαγές, που, όπως είναι φυσικό, δημιουργούν υποχρεώσεις για το νικητή και εύλογες προσδοκίες για τους εκλέκτορες και τους "εγγυητές" του. Φυσικά, για τους εργαζόμενους η "επόμενη μέρα" έχει ακριβώς την ίδια γεύση. Θα επιχειρηθεί, βέβαια, η δημιουργία ενός νέου κύκλου αυταπατών, όμως οι καιροί έχουν αλλάξει. Η σκληρή καθημερινή πραγματικότητα, όπως σχεδιάζεται και επιβάλλεται από παράγοντες έξω από τη χώρα και την όποια κυβέρνηση, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για καλλιέργεια ψευδαισθήσεων.

Το επιτακτικό αίτημα εκατομμυρίων εργαζομένων για αλλαγή της κατάστασής τους, που διαρκώς επιδεινώνεται, μετατρέπεται, μέρα με τη μέρα, σε αίτημα για μια ριζικά άλλη πολιτική, μια πολιτική που απαιτεί από τους ίδιους τη μαζική και συντονισμένη αντίσταση, αλλά και τη δημιουργία ενός άλλου συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων, υπέρ εκείνων, που με συνέπεια και συνέχεια αντιπάλεψαν και αντιπαλεύουν την αντιλαϊκή πολιτική σε όλες τις μορφές της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ