ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αποθέωση της συναλλαγής
  • Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ομολογούν "μαγειρέματα", τα οποία βαφτίζουν "τακτική"!
  • Αμέτρητος ο αριθμός των σεναρίων που κυκλοφορούσαν, χτες, στη Βουλή, για τα παζάρια που γίνονταν μέχρι να κλείσουν οι κάλπες

Το όργιο της συναλλαγής, της "ίντριγκας" και της σύγκρουσης των εσωκομματικών μηχανισμών, που ενδημούν στο ΠΑΣΟΚ, ολοκληρώθηκε, χτες, μέσα και έξω από την αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, όπου αποθεώθηκε η πρακτική του πολιτικού παζαριού. Ενα πολιτικό παζάρι που ξέφυγε τόσο και πέρα από κάθε έλεγχο, ώστε να υπάρχουν πλέον και επίσημες, καταγεγραμμένες δηλώσεις - ομολογίες βουλευτών,για τη "διαφάνεια" των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν κατά την εκλογή νέου πρωθυπουργού. Χαρακτηριστικότερες όλων εκείνη του Β. Κεδίκογλου,ο οποίος, "εξηγώντας" γιατί το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας υπήρξε αναντίστοιχο του τελικού αποτελέσματος, είπε: "Ηταν ζήτημα και κάποιας τακτικής να έχουμε το δίδυμο αυτό" στο δεύτερο γύρο!!! Με άλλα λόγια, και κατά τον βουλευτή Ευβοίας, η ήττα Αρσένη στην πρώτη ψηφοφορία και η ισοψηφία Σημίτη - Τσοχατζόπουλου ήταν προϊόν "τακτικής", δηλαδή, μαγειρέματος...

Είναι ενδεικτικό ότι βουλευτές που αποχωρούσαν από την κάλπη, όταν ρωτιούνταν τι ψήφισαν, αρνούνταν να απαντήσουν, χρησιμοποιώντας ως επιχείρημα για την άρνησή τους το ότι "παίζονται διάφορα παιχνίδια αυτή τη στιγμή"... Το όλο κλίμα "πάρε - δώσε" ήταν έντονο καθ' όλη τη διάρκεια της 8ωρης σύγκλησης της ΚΟ, όταν συνεργάτες των διαφόρων υποψηφίων και ανάλογα με την πορεία των αποτελεσμάτων (ειδικά τις στιγμές που φαινόταν να χάνουν οι "δελφίνοι" τους) δε φείδονταν ερμηνειών για την αποτυχία τους, την οποία απέδιδαν στην "υπόγεια δράση τρίτων". Το φαινόμενο πήρε εκρηκτικές διαστάσεις μόλις πια έγινε γνωστό το τελικό αποτέλεσμα, όπου οι πάντες επιχειρούσαν να το εξηγήσουν, ανατρέχοντας σε όλους τους δυνατούς... συνδυασμούς συναλλαγών.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τη μια πλευρά των "παζαρολόγων", τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών "μαγειρεύτηκαν" από τον Κ. Λαλιώτη.Οσοι τον κατηγορούν, τον καταγγέλλουν ότι "ρυμούλκησε" περί τους 20 βουλευτές υπέρ του Α. Τσοχατζόπουλου στην πρώτη ψηφοφορία, ώστε να "πετάξει έξω" τον Γερ. Αρσένη, τους οποίους στη δεύτερη ψηφοφορία κατεύθυνε υπέρ του Κ. Σημίτη. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι η στάση του στον πρώτο γύρο, όπου ισοψήφησαν Σημίτης - Τσοχατζόπουλος, ήταν και ένα μήνυμα προς τον πρώτο να μη βάλει υποψηφιότητα για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στο συνέδριο. Ας σημειωθεί ότι με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ τα "έβαζαν" και οι "σημιτικοί", μετά την πρώτη ψηφοφορία και λόγω του χαμηλού ποσοστού που πήραν, αν και ο ίδιος δήλωνε ότι είχε ενημερώσει εξαρχής τον Κ. Σημίτη πως τον υποστηρίζει... Οσο για τους "τσοχατζοπουλικούς", έπνεαν μένεα εναντίον του μετά τη δεύτερη ψηφοφορία, ενώ, αναφερόμενοι στον Γερ. Αρσένη, δήλωναν ότι "πρόδωσε το ΠΑΣΟΚ για δεύτερη φορά"!!! Σχετικά με τις ψήφους του Γ. Χαραλαμπόπουλου, θεωρείται ότι στο δεύτερο γύρο "μοιράστηκαν".

Πάντως, όσον αφορά τον Κ. Λαλιώτη, όπως δήλωσε χτες, είχε ενημερώσει τους υποψηφίους πως θα ψήφιζε τον Κ. Σημίτη, ενώ, όταν του τέθηκαν υπόψη τα σενάρια που τον ενέπλεκαν σε συναλλαγές, τα αντιπαρερχόταν, υποστηρίζοντας ότι "οι βουλευτές δεν άγονται και δε φέρονται από κανέναν", ότι "κάθε άλλο παρά έχει τέτοιες δυνατότητες". Τόνιζε, δε, πως είχε ξεκαθαρίσει εξ αρχής την προσωπική στάση του. Ας σημειωθεί ότι τη στιγμή που τίθονταν υπόψη στον Κ. Λαλιώτη τα σενάρια εμπλοκής του, παρενέβη ο Στ. Τζουμάκας για να δηλώσει, υπό μορφή... συνηγόρου, ότι "στην πρώτη ψηφοφορία η ψήφος ήταν ιδεολογική και στη δεύτερη πολιτική"...

Από τη δεύτερη πλευρά των "παζαρολόγων", υποστηριζόταν ότι ο "σκληρός πυρήνας" των βουλευτών, που ακολούθησαν στον πρώτο γύρο τον Γερ. Αρσένη, ακολούθησαν υπόδειξη να ψηφίσουν στο δεύτερο γύρο τον Κ. Σημίτη, για να "τιμωρήσουν" τους "προεδρικούς", οι οποίοι είχαν ταχθεί (εμμέσως - και όχι μόνο - το δήλωσαν οι Κ. Κουλούρης, Γ. Λιάνης, Γ. Κατσιφάρας, Αντ. Λιβάνης) υπέρ του Α. Τσοχατζόπουλου. Ηδη, πολύ πριν την έναρξη των ψηφοφοριών, οι "σημιτικοί" διέρρεαν ότι η πλευρά Αρσένη ήταν "ιδιαίτερα ενοχλημένη" λόγω "της δραστηριοποίησης Λιβάνη υπέρ του Ακη".

Πλάι, δε, σε αυτά, ένα δείγμα των όσων λέγονταν στους διαδρόμους της Βουλής συνιστούν τα παρακάτω: "Οι προεδρικοί παζάρεψαν και έδωσαν την ψήφο τους στον Τσοχατζόπουλο για να διασώσουν τις θέσεις τους". "Οι βουλευτές ψήφισαν Σημίτη στο δεύτερο γύρο γιατί "κατάλαβαν" ότι δε διασφαλίζουν την έδρα τους με τον Τσοχατζόπουλο". "Οταν παίζεις παιχνίδια, υπάρχουν και άλλοι "μαστόροι" που παίζουν καλύτερα". "Χτες στο σπίτι του Λιβάνη ανακοινώθηκε στον Γερ. Αρσένη ότι οι "προεδρικοί" θα στηρίξουν τον Τσοχατζόπουλο και αυτός το πρωί είχε μυστική συνάντηση - συμφωνία με τον Σημίτη" κλπ. Πάντως, η όλη κατάσταση περιγράφεται άψογα από τον παρακάτω διάλογο δημοσιογράφου του "Ρ" με ανώτατο κυβερνητικό παράγοντα. "Εγιναν παζάρια και μαγειρέματα; ", ήταν το ερώτημα. Και η απάντηση: "Ε, καλά"!

ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣ
Νέος πρωθυπουργός της λιτότητας και της εξάρτησης

"Εντολοδόχος" της αντιλαϊκής πολιτικής που υπαγορεύουν τα συμφέροντα της ολιγαρχίας και των πολυεθνικών αναγορεύτηκε χτες ο Κ. Σημίτης. Ο διαδεχόμενος τον Α. Παπανδρέου στην πρωθυπουργία, δεν άφησε περιθώριο για καμία παρερμηνεία, όσον αφορά την πολιτική της κυβέρνησης που θα σχηματίσει τις επόμενες μέρες. "Πρέπει να συνεχίσουμε και να εμπλουτίσουμε την οικονομική πολιτική", ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα του Κ. Σημίτη προς την ΚΟ του κόμματός του. Μήνυμα, που αποτελεί παράφραση παλιότερης τοποθέτησης του νυν πρωθυπουργού, ο οποίος τασσόταν υπέρ της "λιτότητας δίχως ημερομηνία λήξης". Λίγο αργότερα, αποχωρώντας από το "Ωνάσειο", όπου μετέβη για να επισκεφτεί τον προκάτοχό του, ο Κ. Σημίτης δήλωσε πως"διαβεβαίωσε τον Α. Παπανδρέου ότι θα συνεχίσει το έργο του". "Εργο", που ήδη επί δυόμισι χρόνια έχει ταυτιστεί με την υποταγή στις υποδείξεις των ξένων και ντόπιων κέντρων, που καθορίζουν την πολιτική της χώρας, όπως αυτή υπαγορεύεται από την Κομισιόν και το Λευκό Οίκο.

Πρόκειται για τα ξένα και ντόπια κέντρα συμφερόντων που οι παρεμβάσεις τους καθ' όλη τη διάρκεια της κούρσας διαδοχής υπήρξαν απροκάλυπτες. Παρεμβάσεις που σε κάθε περίπτωση - όποιος κι αν ήταν ο νέος πρωθυπουργός - είχαν εξασφαλίσει την επιτυχία, αφού όλοι οι επίδοξοι ηγέτες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ είχαν δεσμευτεί ότι δε θα παρεκκλίνουν ούτε κατά κεραία σε σχέση με τα όσα επιτάσσουν οι εντολές των μονοπωλίων και των ιμπεριαλιστικών κέντρων. Το γεγονός ότι μετά την εκλογή Σημίτη ανταποκρίσεις των ελληνικών και ξένων ΜΜΕ έκαναν λόγο για την "ικανοποίηση" του ΔΝΤ, της Γουόλ Στριτ και των Βρυξελλών, ενώ ο Λευκός Οίκος έσπευσε να δηλώσει ότι "προσβλέπει να συνεργαστεί στενά με τον πρωθυπουργό Σημίτη", δεν αφήνουν αμφιβολία για το είδος του "νέου ξεκινήματος" που επαγγέλθηκε ο νεοεκλεγείς.

Ενα "νέο ξεκίνημα" που ήδη από την αφετηρία του απέδειξε ότι αποτελεί γνήσιο τέκνο μιας χωρίς αρχές κούρσας διαδοχής και "δελφινομαχίας". Μια "δελφινομαχία", που, μετά και το χτεσινό όργιο συναλλαγής, κατέστη πλέον συνώνυμη της "ίντριγκας" και του πολιτικού "πάρε-δώσε".

"ΣΥΝΥΠΟΨΗΦΙΟΙ"
Συντεταγμένη πορεία και υπονοούμενα...

Με υποσχέσεις για ενότητα, αλλά και υπονοούμενα για το τι μέλλει γενέσθαι υποδέχτηκαν το τελικό αποτέλεσμα οι συνυποψήφιοι του Κ. Σημίτη, όπως προκύπτει από τις ομιλίες τους προς την ΚΟ.

Ο Α. Τσοχατζόπουλος, που πήρε το λόγο αμέσως μετά τον νέο πρωθυπουργό, έκανε λόγο για συντεταγμένη πορεία και ενότητα από εδώ και μπρος, αλλά σημείωσε ότι θα υπάρξουν προβλήματα και δυσκολίες που θα συναντήσει το κυβερνητικό κόμμα στο μέλλον. Συμπλήρωσε όμως ότι αυτό δεν πρέπει να φοβίζει. "Θα τα ξεπεράσουμε", είπε.

Ο Γερ. Αρσένης σχολίασε το εκλογικό αποτέλεσμα του πρώτου γύρου - που τον αφορούσε άλλωστε - μ' ένα ανέκδοτο: "Ηταν, είπε, ένας χωρικός με περιουσία, που όμως άκουγε φωνές. Του έλεγε μια φωνή να τα ρευστοποιήσει όλα και να πάει στην Αθήνα να παίξει στον ιππόδρομο. Πήγε στον ιππόδρομο και άκουσε τη φωνή να του λέει να τα ποντάρει όλα στο άλογο με το νούμερο τρία. Τα πόνταρε. Το άλογο έτρεχε, αλλά δεν ήρθε πρώτο. Ο χωρικός έπεσε σε στενοχώρια, αλλά άκουσε τη φωνή να του λέει: Χάσαμε, Γιώργο. Η πολιτική όμως δεν είναι ρουλέτα". Με τη δήλωσή του ότι η πολιτική δεν είναι ρουλέτα, έστειλε ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι ο ίδιος δεν έχασε τίποτα και ότι είναι παρών.

Τέλος ο Γ. Χαραλαμπόπουλος πέραν των διακηρύξεων ότι βγήκαν όλοι νικητές, δικαιολόγησε την υποψηφιότητά του, λέγοντας ότι ήθελε να καταγράψει μια θέση ενωτική, ότι ήταν μια συμβολική χειρονομία, παρόλο που γνώριζε ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα. Δεν εξήγησε όμως πώς μπορούν να είναι νικητές όλοι και πάνω απ' όλα η ενότητα του ΠΑΣΟΚ, αφού οι λόγοι που τον έκαναν να θέσει υποψηφιότητα προφανώς δεν έχουν αρθεί με την εκλογή του νέου πρωθυπουργού.

Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Δικαιώθηκα...

Δικαίωση του τρόπου με τον οποίο πολιτεύτηκε μέσα στο ΠΑΣΟΚ κατά το παρελθόν φαίνεται να θεωρεί την εκλογή του στη θέση του πρωθυπουργού ο Κ. Σημίτης, όπως προκύπτει από τις πρώτες δηλώσεις του ως πρωθυπουργού στους δημοσιογράφους. "Η συζήτηση σήμερα, είπε, και η εκλογική διαδικασία η οποία έγινε κατέδειξε ότι η εμμονή σε ορισμένες αξίες, η ελεύθερη άποψη, η κριτική τοποθέτηση απέναντι στα προβλήματα, η στάση, η οποία καθορίζει την τοποθέτηση με βάση το "πιστεύω", είναι μια στάση που κερδίζει την αναγνώριση".

Αναφερόμενος στη συνέχεια στο τι θα πράξει από τη θέση του πρωθυπουργού, σημείωσε με έμφαση: "Η συζήτηση και η ψηφοφορία σήμερα έδειξε ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θέλουν τη συνέχεια και την ανανέωση. Θέλουν το ΠΑΣΟΚ, με βάση τα όσα πραγματοποίησε σήμερα, να ακολουθήσει μια νέα πορεία και να δώσει στον τόπο μια νέα προοπτική. Αυτό θα είναι και το έργο, το οποίο θα πρέπει να επιτελέσω. Ενότητα, ανανέωση, νίκη στις επόμενες εκλογές, θα είναι το τρίπτυχο που θα καθορίσει τη δουλιά που πρέπει να κάνουμε". Τέλος, αναφερόμενος στους συνυποψηφίους του, είπε: "Με τους συνυποψηφίους μου βεβαίως και θα συνεργαστώ, όπως θα συνεργαστούν και αυτοί μαζί με μένα".

Λίγο πριν και μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, μίλησε στην ΚΟ, κάνοντας λόγο για "ιστορική στιγμή" και "πρωτόγνωρη διαδικασία" στα 21 χρόνια λειτουργίας του ΠΑΣΟΚ. "Στη μεγάλη αυτή στιγμή, είπε, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αλλά και όλα τα στελέχη επέδειξαν υπευθυνότητα, σοβαρότητα και αποφασιστικότητα". Αφού ευχαρίστησε όλους τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, τους κάλεσε μαζί να συνεχίσουν την προσπάθεια, λέγοντας "δεν περισσεύει κανένας". Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα, είπε ότι δεν είναι "μια προσωπική μου νίκη, είναι μια νίκη όλου του ΠΑΣΟΚ, είναι μια νίκη της ενότητας, είναι μια νίκη για την προοπτική και το μέλλον της Κεντροαριστεράς, είναι επιβεβαίωση της ανάγκης για κριτική και ελεύθερη σκέψη, επιβράβευση της εμμονής σε αξίες, έκφραση της θέλησης για νέες ιδέας και ένα νέο τρόπο άσκησης της εξουσίας". Και πρόσθεσε: "Το έργο, το οποίο αναλαμβάνουμε, θα κριθεί στις εκλογές του 1997. Στις εκλογές που θα δώσουν στο ΠΑΣΟΚ μια νέα τετραετία δημιουργίας, σταθερότητας και γαλήνης. Ενότητα, ανανέωση, νίκη, θα είναι το τρίπτυχο της δουλιάς μας".

Η ΠΡΩΤΗ ΚΙΝΗΣΗ
Επίσκεψη στον Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Πριν δύο μήνες, όταν ο Κ. Σημίτης επισκέφθηκε στο "Ωνάσειο" τον τέως πρωθυπουργό Α. Παπανδρέου, μια μερίδα ανθρώπων τον γιουχάρισε. Χτες βράδυ, ως πρωθυπουργός πλέον, στην είσοδο του "Ωνασείου" άλλη μικρή ομάδα συγκεντρωμένων τον χειροκρότησε.

Το κλίμα στο "Ωνάσειο", λίγη ώρα μετά την εκλογή του νέου πρωθυπουργού, ήταν πράγματι υποτονικό. Ο Κ. Σημίτης κατέφθασε στο "Ωνάσειο" στις 9μ.μ., προκειμένου να δει τον Α. Παπανδρέου, συνοδευόμενος από τον γιο του τέως πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου. Συνομίλησε με τον Α. Παπανδρέου περίπου μισή ώρα παρουσία των Αντ. Λιβάνη, Τηλ. Χυτήρη, Δ. Κρεμαστινού και της συζύγου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Δήμητρας Λιάνη.

Εξερχόμενος του "Ωνασείου" ο νέος πρωθυπουργός είπε ότι ενημέρωσε τον Α. Παπανδρέου για τις εξελίξεις, τον διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει το έργο του και πως θα πορευτούν στην πορεία που χάραξε. Ακόμη του ευχήθηκε γρήγορη ανάρρωση κι εκείνος ευχήθηκε στον Κ. Σημίτη καλή επιτυχία.

Ο Γ. Παπανδρέου, για τη συνάντηση του Α. Παπανδρέου με τον Κ. Σημίτη, είπε πως αντάλλαξαν πολύ ζεστά λόγια και εξέφρασε βεβαιότητα ότι θα υπάρξει πολύ καλή συνεργασία.

Με οξείς τόνους εμφανίστηκε ο Θ. Κατσανέβας, ο οποίος όμως δήλωσε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, γιατί όπως είπε "εξελέγη άξιος". Δήλωσε, επίσης, πως ήταν επιλογή νίκης, προοπτικής και σύγκρουσης με φαινόμενα παρακμής, που έπληξαν βαρύτατα τον τελευταίο καιρό το χώρο του ΠΑΣΟΚ. "Φαινόμενα, τόνισε, καιροσκοπισμού και αριβισμού, φαινόμενα παρέμβασης εξωθεσμικών κέντρων είναι καιρός να πάρουν το καπελάκι τους και να πάνε σπίτι τους".

Ακόμη τον Α. Παπανδρέου επισκέφθηκαν ο Ελληνας επίτροπος στην ΕΕ Χρ. Παπουτσής, ο πρώην υπουργός Ε. Γιαννόπουλος και οι κ. κ. Δρυς, Αποστολίδης και Κολιοπάνος.

"Ενότητα" σε όλες τις πτώσεις

Δηλώσεις στελεχών μετά την εκλογή

Για συλλογική νίκη μίλησαν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ σε δηλώσεις κατά την έξοδό τους από τη Βουλή, κλίνοντας την "ενότητα" σε όλες τις πτώσεις.

Ο Απ. Κακλαμάνης δήλωσε: "Οσα ακολούθησαν μετά την αναγγελία του αποτελέσματος δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει ενωμένο, συμπαγές".

Για ενότητα μίλησε και ο Κ. Λαλιώτης αποκαλύπτοντας κατόπιν εορτής την προτίμησή του. "Η χώρα - δήλωσε - έχει έναν πρωθυπουργό δυναμικό. Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ενωμένο, δυνατό, σύγχρονο. Το μήνυμά μας είναι τέσσερις λέξεις: ενότητα, νίκη, ανανέωση, προοπτική. Είχα πει ότι θα έλεγα στους υποψηφίους τι θα ψηφίσω. Ετσι και έπραξα. Ενημέρωσα και τους τέσσερις υποψηφίους ότι η επιλογή μου, η ψήφος μου είναι υπέρ του Κ. Σημίτη".

Για νίκη του ΠΑΣΟΚ μίλησε ο Κ. Σκανδαλίδης."Πιστεύω - δήλωσε ο γραμματέας της ΚΕ - ότι η εκλογή του Κ. Σημίτη είναι εκλογή ενός άξιου στελέχους, όπως άξια ήταν και τα υπόλοιπα στελέχη και πιστεύω ότι σήμερα νίκησε πραγματικά το ΠΑΣΟΚ".

Ο Στ. Τζουμάκας σημείωσε ότι "εκφράστηκε ένας πλουραλισμός στα πλαίσια των διαφορετικών απόψεων του ΠΑΣΟΚ και είναι πολύ φυσικό να είναι αποδεκτό από όλους ότι απάντησε στο πολιτικό πρόβλημα και έδωσε πολιτική λύση". Χωρίς να κρύβει την ικανοποίησή του από το αποτέλεσμα, ο Θ. Πάγκαλος δήλωσε: "Ολοι είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα και κυρίως από τη διαδικασία. Είναι δικαίωση όλων μας, όλου του ΠΑΣΟΚ. Είναι μια καινούρια προοπτική".

Συλλογική νίκη είδε η Β. Παπανδρέου,η οποία σημείωσε: "Είναι μια συλλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ, νίκη της ενότητας και της προοπτικής. Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν υπάρχει δεύτερος Α. Παπανδρέου και δεν πρόκειται να υπάρξει. Από σήμερα χρειάζεται σκληρή δουλιά να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του ελληνικού λαού με ευθύνη, υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα. Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι".

ΟΜΙΛΙΕΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟ
Ολοι συμφωνούν παρά τις αντιθέσεις τους...

Κοινός παρονομαστής των ομιλιών όλων των υποψηφίων για τη θέση του πρωθυπουργού, πριν την έναρξη της ψηφοφορίας, στη χτεσινή σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, ήταν η παροχή διαβεβαιώσεων για τη συνέχιση της ίδιας κυβερνητικής πολιτικής.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, πρώτος πήρε τον λόγο ο πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης."Οφείλουμε όλοι, είπε, να στηρίξουμε το νέο πρωθυπουργό, με ειλικρίνεια, κριτική στάση, αλλά και συντροφικότητα για να επιτύχει στο έργο του. Προϋπόθεση γι' αυτό είναι η διασφάλιση της ενότητας του ΠΑΣΟΚ και προϋπόθεση της ενότητας είναι η διάλυση των εσωκομματικών ομάδων, με πρώτη την ομάδα εκείνου που θα είναι ο νέος πρωθυπουργός".

Ο Γερ. Αρσένης έκανε σαφή αναφορά στη σύνθεση που πρέπει να έχει η νέα κυβέρνηση. "Η σύνθεση της κυβέρνησης πρέπει να υπογραμμίσει τη χρυσή τομή ανάμεσα στη συνέχεια της κυβέρνησης και της ιστορικής πορείας του ΠΑΣΟΚ αλλά και την ανανέωση και την προετοιμασία του ίδιου του ΠΑΣΟΚ, να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και αυτής της δεκαετίας και του 21ου αιώνα. Μια κυβέρνηση που θα επιλέξει όλα τα άξια στελέχη του ΠΑΣΟΚ να συνεργαστούν. Μια κυβέρνηση που θα λειτουργήσει και θα συνδεθεί χωρίς αποκλεισμούς".

Ο Κ. Σημίτης στη συνέχεια με την ομιλία του, προσπάθησε να αποδείξει ότι ο ίδιος έχει βαθιές καταβολές στο ΠΑΣΟΚ. "Ο δρόμος, συνέχισε, για τη σταθερότητα και την αυτοτροφοδοτούμενη ανάπτυξη, είναι ακόμα μακρύς. Η Οικονομική και Νομισματική Ενωση, προβάλλει απειλητικά στον ορίζοντα. Πρέπει να συνεχίσουμε και να εμπλουτίσουμε την οικονομική πολιτική. Στόχος μας, η οριστική συμμετοχή μας στον πυρήνα των προηγμένων χωρών. Λέξη - κλειδί η ανάπτυξη. Ανάπτυξη σήμερα δεν είναι όπως λένε πολλοί, η μεγέθυνση της δημόσιας δαπάνης και ο πολλαπλασιασμός των όποιων έργων".

Ο Α. Τσοχατζόπουλος με τη σειρά του τόνισε ότι "την προηγούμενη διετία εφαρμόσαμε μια επιτυχημένη οικονομική πολιτική βασισμένη στη σταθεροποίηση της ανάπτυξης και την κοινωνική δικαιοσύνη" και μίλησε για "ορατό αντίκρυσμα" αυτής της πολιτικής. Επίσης μίλησε για αναβάθμιση της κοινοβουλευτικής ομάδας για εξασφάλιση της συνέχειας, της εξέλιξης και του "σοσιαλιστικού χαρακτήρα" του ΠΑΣΟΚ.

Ο Γ. Χαραλαμπόπουλος μιλώντας στο ίδιο πνεύμα με την προχτεσινή ομιλία του στην ΚΕ, απέδωσε την υποψηφιότητά του στην ανάγκη διατήρησης της ενότητας του ΠΑΣΟΚ. Επίσης έκανε συγκεκριμένες αναφορές σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής άμυνας.

Τα αποτελέσματα

Περίπου δυο ώρες ασχολήθηκε η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ με το θέμα "πώς ψηφίζουμε". Αφού τελικά αποφασίστηκε με ανοιχτή ψηφοφορία να υπάρξουν δυο και όχι αλλεπάλληλοι γύροι ψηφοφοριών για την εκλογή πρωθυπουργού, διεξήχθη η πρώτη ψηφοφορία, στην οποία έλαβαν: Σημίτης 53 ψήφους, Τσοχατζόπουλος 53, Αρσένης 50 και Χαραλαμπόπουλος 11. Στη δεύτερη ψηφοφορία και αφού πλέον οι Γερ. Αρσένης και Γ. Χαραλαμπόπουλος είχαν τεθεί εκτός κούρσας διαδοχής, ο Κ. Σημίτης έλαβε 86 ψήφους, ο Α. Τσοχατζόπουλος 75 ψήφους, ενώ υπήρξαν και έξι λευκά ψηφοδέλτια.

Εκτιμήσεις της επόμενης... ώρας

Τα αποτελέσματα των δυο χτεσινών ψηφοφοριών αποτέλεσαν έναυσμα για πολιτικές εκτιμήσεις - οι οποίες βέβαια διατυπώνονταν εν θερμώ - από τις διάφορες πλευρές των "δελφίνων". Αξίζει να σημειωθεί ότι τη θέση πως ο Κ. Σημίτης θα βρίσκεται πλέον υπό "καθεστώς ασφυκτικού ελέγχου", εκ μέρους των αντιπάλων του, ενίσχυε η αντίδραση συνεργατών του Α. Τσοχατζόπουλου, μετά την τελική ψηφοφορία. "Αυτό που έγινε ήταν νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου με μαχαιρώματα και μακιαβελισμούς", έλεγαν, για να καταλήξουν: "Ευτυχώς υπάρχει το κόμμα που σε λίγες μέρες συνεδριάζει η ΚΕ του. Εκεί ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται από κάτω... και θα δούμε τι θα γίνει", κατέληγαν με νόημα.

Ηδη από την πρώτη ψηφοφορία βασική εκτίμηση ήταν πως η σχεδόν ισοδυναμία των τριών υποψηφίων αποδεικνύει "την ύπαρξη τριών συγκροτημένων μπλοκ μέσα στο ΠΑΣΟΚ". Αλλοι έβλεπαν σε αυτό την αρχή κινδύνων διάσπασης, άλλοι όμως υποστήριζαν πως αυτή η κατάσταση υπαγορεύει σε όλους την ενότητα. Σε κάθε περίπτωση, η αναντιστοιχία που υπάρχει μεταξύ της επικράτησης Σημίτη στην κυβέρνηση και της κυριαρχίας Τσοχατζόπουλου στο κόμμα δημιουργεί ένα εν δυνάμει ρήγμα. Γεγονός που οδηγούσε ψυχραιμότερους παρατηρητές να κάνουν λόγο για "ενδιαφέρουσα περίοδο", στην οποία εισέρχεται το ΠΑΣΟΚ.

Ποιος είναι

Ο Κ. Σημίτης γεννήθηκε στις 23/6/1936. Είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών. Σπούδασε οικονομικά στη Γερμανία και την Αγγλία. Υπήρξε τακτικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Γκίσεν της Γερμανίας (1971 - 1975) και σήμερα καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Εχει δημοσιεύσει νομικά βιβλία στα ελληνικά και στα γερμανικά.

Το 1965 ίδρυσε τον όμιλο πολιτικής έρευνας και μελετών "Αλέξανδρος Παπαναστασίου". Επί δικτατορίας, αυτός ο όμιλος αποτέλεσε τον πυρήνα της "Δημοκρατικής Αμυνας".

Στη διάρκεια της δικτατορίας, αναπτύσσει αντιδικτατορική δράση, αλλά απέφυγε τη σύλληψη και διέφυγε το 1969 παράνομα στο εξωτερικό. Εμεινε στη Γερμανία ως τη μεταπολίτευση. Από το 1970 συμμετείχε στο ΠΑΚ ως μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ και συμμετείχε στο πρώτο Εκτελεστικό του Γραφείο. Συμμετείχε στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ στα εξής υπουργεία: Υπουργός Γεωργίας στο διάστημα 1981 - 1985. Υπουργός Εθνικής Οικονομίας το 1985. Υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου το διάστημα 1993 - 1995.

Ρεπορτάζ:

Παναγιώτης ΖΑΒΟΥΔΑΚΗΣ

Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ

Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

Γιάννης ΚΩΣΤΑΚΗΣ

Δημήτρης ΜΗΛΑΛΑΣ

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Γιώργος ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ελενα ΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ