ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Γενάρη 1996
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Σαν το σκυλί στ' αμπέλι"

Σε ανθρώπινο "σαφάρι" της Αστυνομίας κατά Αλβανών, ένας αστυνομικός έπεσε. Ομως, το όπλο του εκπυρσοκρότησε από την πτώση και, ως εκ θαύματος, η σφαίρα βρήκε το στόχο της...

Μια ζωή κόστισε το ανθρώπινο "σαφάρι", που εξαπέλυσε για άλλη μια φορά χτες η Αστυνομία. Η επίσημη ονομασία του ανθρωποκυνηγητού είναι "επιχείρηση περισυλλογής Αλβανών λαθρομεταναστών". Μια τέτοια επιχείρηση έγινε χτες το πρωί στον Ωρωπό.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, στις 9.00 "κατά τη διάρκεια της επιχείρησης στο κτήμα του υπουργείου Γεωργίας, στην αγροτική περιοχή Σκάλα Ωρωπού, Αλβανός, αγνώστων λοιπών στοιχείων, καταδιώκετο από αστυνομικούς που κρατούσαν τα όπλα στα χέρια τους". Πραγματικό κυνήγι δηλαδή, μόνο που τα θηράματα ήταν ανθρώπινες υπάρξεις. Αοπλες και ανυπεράσπιστες στο στόχαστρο του περιστρόφου οποιουδήποτε "οργάνου".

Αξίζει εδώ να σημειώσουμε την ευκολία με την οποία ορισμένοι αστυνομικοί τραβούν από τα θηκάρια τους τα υπηρεσιακά τους όπλα. Στην περίπτωση των αλλοδαπών αυτό γίνεται πιο εύκολα, αφού οι τελευταίοι αποτελούν εύκολο στόχο, μη έχοντας κανέναν τρόπο να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Φαίνεται δε ότι στα μυαλά κάποιων "οργάνων" κάθε Αλβανός ταυτίζεται με κακοποιό.

Το θύμα ζούσε σε κάποιο παράπηγμα της περιοχής και δούλευε στα χωράφια και τα θερμοκήπια για το μεροκάματο... Για να θρέψει τον εαυτό του και την οικογένειά του. Ενας ανώνυμος από τους χιλιάδες ομοεθνείς του, που μπαινοβγαίνουν κάθε χρόνο από τα ελληνοαλβανικά σύνορα γυρεύοντας την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής.

Αντί γι' αυτό ο άγνωστος ξένος εργάτης βρήκε το θάνατο, όπως άλλωστε και πολλοί άλλοι τα τελευταία χρόνια. "Κατά την καταδίωξη", αναφέρεται προκλητικά στο αστυνομικό δελτίο, "και στην προσπάθειά του να υπερπηδήσει χαντάκι, ο αστυφύλακας της Υποδιεύθυνσης Μέτρων Τάξης (σ. σ. πρόκειται για τα παλιά ΜΑΤ που... έβαλαν τα ρούχα τους αλλιώς) Διονύσιος Καρακαϊδος έχασε την ισορροπία του και έπεσε στο έδαφος, με αποτέλεσμα να εκπυρσοκροτήσει... (σ. σ. η σύνταξη είναι του κειμένου) και από τη βολίδα να τραυματιστεί θανάσιμα ο Αλβανός".

Φαίνεται ότι τώρα οι αστυνομικοί σημαδεύουν καλύτερα το στόχο τους όταν χάνουν την ισορροπία τους και οι σφαίρες από τα όπλα τους ακολουθούν τεθλασμένη τροχιά αντί της συνηθισμένης ευθείας. Στην περίπτωση δε του λαθρομετανάστη, ο στόχος του αστυνομικού ήταν επιπλέον κινούμενος...

Για την ιστορία, προανάκριση ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Ωρωπού, που οργάνωσε την επιχείρηση - "σκούπα" με τη συνδρομή διμοιρίας της Υποδιεύθυνσης Μέτρων Τάξης. Ελπίζουμε, πέρα από το πόρισμα της Αστυνομίας, να υπάρξει και η δέουσα ευαισθησία του εισαγγελέα, ενώπιον του οποίου αναμένεται να οδηγηθεί ο αστυφύλακας - πιστολέρο. Δε θέλουμε να προκαταλάβουμε κανέναν, αλλά η ιστορία με τις εκπυρσοκροτήσεις, που συνήθως κοστίζουν ανθρώπινες ζωές κάπου, πρέπει να σταματήσει. Η ιστορία αυτή θα περάσει στα "ψιλά" των δελτίων ειδήσεων, αφού δεν ταιριάζει στο πρότυπο του Αλβανού κακοποιού που καλλιεργούν συστηματικά τα περισσότερα ΜΜΕ.

Ανέξοδα "θα" για την εκπαίδευση των απόδημων

Με "σχέδια" και πλάνα που θα πραγματοποιηθούν κάπου στο μέλλον, απάντησαν τα υπουργεία Παιδείας και Εξωτερικών σε ερώτηση που είχαν καταθέσει οι βουλευτές του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας και Μ. Κωστόπουλος, σχετικά με την εκπαίδευση των απόδημων Ελλήνων

Ποιος θα φανταζόταν ότι στην ερώτηση που είχαν καταθέσει στις 19 Δεκέμβρη του '95 οι βουλευτές του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος και Στρ. Κόρακας αναφερόμενοι στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εκπαίδευση των απόδημων Ελλήνων, το υπουργείο Εξωτερικών θα απαντούσε πως αντιμετωπίζει τα προβλήματα καλώντας τα Ελληνόπουλα του εξωτερικού σε κατασκηνώσεις της χώρας μας; Στο κείμενο της ερώτησής τους οι βουλευτές του ΚΚΕ ανέφεραν το πρόβλημα που δημιουργείται στα σχολεία της Αστόριας εξαιτίας ορισμένων εκκλησιαστικών κύκλων που προσπαθούν να σταματήσουν τη λειτουργία τους για να επισπευθεί ο εξαμερικανισμός.

Οι ελληνικές κοινότητες όμως, έχουν κατηγορηματικά πει "όχι" στο κλείσιμο των σχολειών τους και σε αρκετές περιπτώσεις αυτά λειτουργούν με το υστέρημα των κοινοτήτων. Συγκεκριμένα οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούσαν την κυβέρνηση για τα έργα που προτίθεται να πάρει ώστε να μην περιθωριοποιούνται τα Ελληνόπουλα στην κοινωνία που ζούνε, να μην αντιμετωπίζονται ως δεύτερης κατηγορίας και ακόμη τα μέτρα που προτίθεται να πάρει ώστε να εναρμονίσει τα λόγια με τα έργα. Θυμίζουμε ότι εκείνη την περίοδο μόλις είχε λήξει το Συμβούλιο του Απόδημου Ελληνισμού στη Θεσσαλονίκη όπου είχαν περισσέψει τα μεγάλα λόγια.

Ωστόσο η κυβέρνηση, τόσο το υπουργείο Παιδείας όσο και το υπουργείο Εξωτερικών, στις απαντήσεις τους πάλι αναλώθηκαν σε υποσχέσεις και εξαγγελίες για προγράμματα που θα γίνουν κάποτε στο άγνωστο μέλλον, πέρα βέβαια από το σχέδιο νόμου που λέει στην απάντησή του το υπουργείο Παιδείας ότι θα καταθέσει, με την επωνυμία "Η ελληνική Παιδεία στο εξωτερικό και Διαπολιτισμική Εκπαίδευση", για το οποίο βέβαια θα περιμένουμε την κατάθεσή του. Ωστόσο ούτε λόγος για τον ρόλοεκκλησιαστικών και παρεκκλησιαστικών κύκλων του εξωτερικού που σαμποτάρουν την εκπαίδευση των Ελληνόπουλων.Ούτε λέξη για τις αναφορές των βουλευτών του Κόμματος, στο κείμενο της ερώτησής τους, σχετικά με τα εθνικιστικά κηρύγματα μίσους κατά τη διάρκεια του Συμβούλιου Απόδημου Ελληνισμού.

ΕΛ.ΑΣ.
"Αστυνομοδικεία" για τα παραπτώματα

Ειδικά "αστυνομοδικεία" για την εκδίκαση των σοβαρών παραπτωμάτων που διαπράττονται από ανώτατους αξιωματικούς συγκροτούνται στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, σύμφωνα με Προεδρικό Διάταγμα που δημοσιεύτηκε προχτές στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Με το νέο ΠΔ επιχειρείται ο εκσυγχρονισμός του πειθαρχικού δικαίου των αστυνομικών και η ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης, σε μια περίοδο κατά την οποία τα κρούσματα διαφθοράς και παραπτωμάτων είναι συνεχώς στην ημερήσια διάταξη. Το "αστυνομοδικείο" θα έχει μόνιμο χαρακτήρα και οι αξιωματικοί που το συγκροτούν θα ορίζονται μια φορά το χρόνο, για 12μηνη θητεία, ώστε να μην υπάρχουν υπόνοιες ότι γίνεται επιλεκτική επιλογή των μελών τους, ανάλογα με το ποιος είναι ο αξιωματικός που δικάζεται. Για το υπόλοιπο αστυνομικό προσωπικό συγκροτούνται ξεχωριστά συμβούλια για τους κατώτερους και τους ανώτερους αξιωματικούς, τα οποία θα έχουν και γραμματειακή υποστήριξη.

Για πρώτη φορά γίνεται σαφής οροθέτηση των πειθαρχικών παραπτωμάτων, με βάση τις επαπειλούμενες ποινές, ώστε να αποκλείεται σύγχυση στο νομικό χαρακτηρισμό του παραπτώματος και ακύρωση των ποινών από τα διοικητικά δικαστήρια, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα. Πειθαρχικό παράπτωμα συνιστά στο εξής η χαλαρότητα, η αδράνεια, η παράλειψη και η αμέλεια στη διοίκηση και η ανεπαρκής επίβλεψη και έλεγχος των υφισταμένων. Κατά των υποτρόπων καθιερώνονται αυστηρότερα πειθαρχικά μέτρα. Το ύψος της ποινής του προστίμου αυξάνεται από ένα μέχρι τρεις βασικούς μισθούς. Οι συνέπειες των ποινών της αργίας με απόλυση και αργίας με πρόσκαιρη παύση, όσον αφορά το ποσοστό κράτησης των μηνιαίων αποδοχών του τιμωρουμένου αστυνομικού αυξάνεται από 25% σε 50% και από 20% σε 40% αντίστοιχα. Καταργείται η ποινή της παρατήρησης, η οποία λόγω της μικρής εννοιολογικής της διαφοράς με την επίπληξη δεν είχε λόγω ύπαρξης ως ποινή. Η διάρκεια της ποινής της αργίας με απόλυση περιορίζεται για τους αξιωματικούς σε δύο έως έξι μήνες από 4-12 που ήταν σήμερα, ενώ αυξάνονται οι συνέπειες (διπλασιάζεται το ποσοστό απώλειας θέσεων από την επετηρίδα).

Ληστεία με λεία 4,5 εκατομμύρια

Ληστεία με λεία 4,5 εκατομμύρια δραχμές έγινε χτες σε υποκατάστημα της Εθνικής (Λαγουμιτζή 74). Τρεις άγνωστοι μπήκαν στην Τράπεζα, πυροβολώντας προς τον γκισέ. Ενας από αυτούς γρονθοκόπησε τον ταμία Χρ. Σουρίλα και αφού άρπαξαν τα χρήματα εξαφανίστηκαν. Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Υπαλλήλων της ΕΤΕ απαιτεί την άμεση εφαρμογή του μέτρου της ειδικής αστυνομικής δύναμης.

Τον σκότωσε η ηρωίνη

Αλλο ένα θύμα του "λευκού θανάτου". Χτες το βράδυ βρέθηκε νεκρός σε δωμάτιο του πρώτου ορόφου του ξενοδοχείου "Ρέα", ο 44χρονος Παναγιώτης Χριστόπουλος. Το ξενοδοχείο βρίσκεται στο σταθμό Λαρίσης (Νεοφύτου Μεταξά 35).

λεζάντα 1ου

Η φωτογραφία αυτή δείχνει μια άλλη εικόνα των Αλβανών μεταναστών, αντίθετη από αυτή που μας έχουν συνηθίσει τα κανάλια

Κρατούνται 6 για το φόνο του χρυσοχόου

Συνελήφθησαν, σύμφωνα με την Αστυνομία, οι δράστες της δολοφονίας του υπαλλήλου κοσμηματοπωλείου Γιώργου Ντεγκελέ, στην οδό Σταδίου 48, προχτές το απόγευμα.

Η Ασφάλεια Αττικής τους εντόπισε, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από υπόδειξη ενός οδηγού ταξί, ο οποίος τους είχε παραλάβει από το κέντρο της Αθήνας και τους μετέφερε σε φιλικό τους σπίτι στα Πατήσια. Συνολικά, έχουν συλληφθεί έξι άτομα, τα τρία εκ των οποίων αναμένεται να παραπεμφθούν για υπόθαλψη εγκληματία. Οι δράστες είναι τοξικομανείς και, όπως είχε γίνει γνωστό αμέσως μετά το έγκλημα, είχαν ζητήσει χρήματα από το θύμα τους. Ο 62χρονος υπάλληλος του κοσμηματοπωλείου αντέδρασε και προσπάθησε να φύγει, αλλά τον ακινητοποίησε ο ένας εκ των τριών δραστών, ενώ ο άλλος έτρεξε και πήρε ένα καδρόνι από το πεζοδρόμιο, με το οποίο τελικά τον σκότωσαν.

Τη Δευτέρα απολογείται ο 16χρονος

Προθεσμία για τη Δευτέρα πήρε χτες από τον ανακριτή, για να απολογηθεί, ο 16χρονος Θ. Τ., που ομολόγησε στην Αστυνομία ότι σκότωσε τις ηλικιωμένες αδελφές Βασιλική Καρακάση και Ολγα Περάκη, μέσα στο σπίτι τους, στους Αμπελόκηπους. Την προθεσμία ζήτησε, προκειμένου να βρει συνήγορο υπεράσπισης.

Ο ανήλικος προσήχθη από την Ασφάλεια στο ανακριτικό γραφείο τις πρωινές ώρες. Τον συνόδευε η μητέρα του, η οποία αντέδρασε έντονα όταν είδε τους αδηφάγους φακούς των τηλεοπτικών συνεργείων στραμμένους πάνω στο γιο της. "Το παιδί μου ήταν πάντα καλό..., είπε μετά. Ποτέ δεν είχε προβλήματα με την Αστυνομία. Δεν είδα αλλαγή στη συμπεριφορά του. Οταν μάθαμε για το έγκλημα από την τηλεόραση και ακούσαμε ότι υπήρχε στο τραπεζάκι ένας μισοφαγωμένος κουραμπιές, μου είπε ο μικρός "εγώ τον έφαγα". Κατάλαβα, τον πήρα και πήγαμε μαζί στην Αστυνομία και παραδόθηκε".

Στο διπλό φονικό οδηγήθηκε ο ανήλικος δράστης, όταν, όπως ομολόγησε ο ίδιος, οι ηλικιωμένες γυναίκες, αφού τους έδωσε το νοίκι δύο μηνών, τού έκαναν παρατηρήσεις για τη διαγωγή του και απείλησαν με έξωση την οικογένειά του. Θύμωσε κι έσπρωξε τη μια αδελφή, ενώ η άλλη πήρε ένα μαχαίρι και κινήθηκε εναντίον του. Το κακό δεν άργησε να γίνει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ