Σάββατο 20 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΛ.ΑΣ.
"Αστυνομοδικεία" για τα παραπτώματα

Ειδικά "αστυνομοδικεία" για την εκδίκαση των σοβαρών παραπτωμάτων που διαπράττονται από ανώτατους αξιωματικούς συγκροτούνται στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, σύμφωνα με Προεδρικό Διάταγμα που δημοσιεύτηκε προχτές στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Με το νέο ΠΔ επιχειρείται ο εκσυγχρονισμός του πειθαρχικού δικαίου των αστυνομικών και η ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης, σε μια περίοδο κατά την οποία τα κρούσματα διαφθοράς και παραπτωμάτων είναι συνεχώς στην ημερήσια διάταξη. Το "αστυνομοδικείο" θα έχει μόνιμο χαρακτήρα και οι αξιωματικοί που το συγκροτούν θα ορίζονται μια φορά το χρόνο, για 12μηνη θητεία, ώστε να μην υπάρχουν υπόνοιες ότι γίνεται επιλεκτική επιλογή των μελών τους, ανάλογα με το ποιος είναι ο αξιωματικός που δικάζεται. Για το υπόλοιπο αστυνομικό προσωπικό συγκροτούνται ξεχωριστά συμβούλια για τους κατώτερους και τους ανώτερους αξιωματικούς, τα οποία θα έχουν και γραμματειακή υποστήριξη.

Για πρώτη φορά γίνεται σαφής οροθέτηση των πειθαρχικών παραπτωμάτων, με βάση τις επαπειλούμενες ποινές, ώστε να αποκλείεται σύγχυση στο νομικό χαρακτηρισμό του παραπτώματος και ακύρωση των ποινών από τα διοικητικά δικαστήρια, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα. Πειθαρχικό παράπτωμα συνιστά στο εξής η χαλαρότητα, η αδράνεια, η παράλειψη και η αμέλεια στη διοίκηση και η ανεπαρκής επίβλεψη και έλεγχος των υφισταμένων. Κατά των υποτρόπων καθιερώνονται αυστηρότερα πειθαρχικά μέτρα. Το ύψος της ποινής του προστίμου αυξάνεται από ένα μέχρι τρεις βασικούς μισθούς. Οι συνέπειες των ποινών της αργίας με απόλυση και αργίας με πρόσκαιρη παύση, όσον αφορά το ποσοστό κράτησης των μηνιαίων αποδοχών του τιμωρουμένου αστυνομικού αυξάνεται από 25% σε 50% και από 20% σε 40% αντίστοιχα. Καταργείται η ποινή της παρατήρησης, η οποία λόγω της μικρής εννοιολογικής της διαφοράς με την επίπληξη δεν είχε λόγω ύπαρξης ως ποινή. Η διάρκεια της ποινής της αργίας με απόλυση περιορίζεται για τους αξιωματικούς σε δύο έως έξι μήνες από 4-12 που ήταν σήμερα, ενώ αυξάνονται οι συνέπειες (διπλασιάζεται το ποσοστό απώλειας θέσεων από την επετηρίδα).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ