ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Γενάρη 1996
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Απαιτούν ανάπτυξη με... ιδιωτικοποιήσεις

Ανήμερα της ορκωμοσίας της κυβέρνησης διάλεξε η διοίκηση του ΕΒΕΑ να δώσει στη δημοσιότητα έκθεση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, με υποδείξεις για σκληρότερη λιτότητα

Επιτάχυνση του ρυθμού των ιδιωτικοποιήσεων και της δημιουργίας των "μεγάλων έργων", σε συνδυασμό με την εμπέδωση δημοσιονομικής πειθαρχίας, συνιστά στην κυβέρνηση με έκθεσή του το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, με το επιχείρημα ότι αυτά είναι... αναγκαία μέτρα ανάπτυξης της χώρας μας.Στην έκθεση αυτή, που δόθηκε χτες - μέρα ορκωμοσίας της κυβέρνησης Σημίτη - το ΕΒΕΑ διαπιστώνει τα εξής:

  • Παρά την ισχνή - και κατά μια ποσοστιαία μονάδα κάτω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης - άνοδο του ΑΕΠ,το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε το 1995. Το ΕΒΕΑ υποστηρίζει ότι χρειάζονται ρυθμοί ανάπτυξης τουλάχιστον 3% ετησίως για να αρχίσει να μειώνεται η ανεργία. Η επιτάχυνση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και η έναρξη ορισμένων από τα μεγάλα έργα, όπως είναι η ζεύξη Ρίου - Αντιρρίου, Σταυρού - Ελευσίνας και το νέο αεροδρόμιο των Σπάτων, θα συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση.
  • Οι προβλέψεις δαπανών και εσόδων του προϋπολογισμού μπορούν να χαρακτηριστούν σε μεγάλο βαθμό επισφαλείς, με αποτέλεσμα η εκτιμούμενη μείωση του ελλείμματος να αποδειχτεί μικρότερη κατά 400-450 δισ. δρχ. Μια τέτοια περίπτωση, όμως, θα σηματοδοτήσει την ανάγκη λήψης πρόσθετων και οδυνηρών μέτρων και ενάντια σ' αυτή την κατεύθυνση, οι καπιταλιστές του ΕΒΕΑ προσδοκούν από τη νέα κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες για ριζικές διαρθρωτικές αλλαγές, ώστε να μην οδηγηθεί η οικονομία στο τέλος του 1996 σε αδιέξοδο.
  • Οσο αφορά τον πληθωρισμό,το ΕΒΕΑ συνιστά συγκράτηση των μισθολογικών αυξήσεων στα όρια του προβλεπόμενου πληθωρισμού, ώστε να υπάρχουν βάσιμες πιθανότητες να επιτευχθεί ο κυβερνητικός στόχος του 5% στο τέλος του έτους. Παράλληλα εκφράζεται εμπιστοσύνη στην ακολουθούμενη νομισματική πολιτική,αν και αναγνωρίζεται πως επηρεάζει αρνητικά το ήδη βεβαρημένο ισοζύγιο εξωτερικών πληρωμών.
  • Οι βασικότερες αδυναμίες της κυβέρνησης εντοπίζονται στις ιδιωτικοποιήσεις,στη διαχείριση του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και τον εκσυγχρονισμό των ΔΕΚΟ,των κρατικών τραπεζών και της Δημόσιας Διοίκησης.
ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ
Ανατιμήσεις με ταχύτερο ρυθμό το 1995

Το 1995 η μέση αύξηση των τιμών στα οικοδομικά υλικά ήταν 7,4%, έναντι 7,2% το 1994. Με δεδομένες και τις τσουχτερές αυξήσεις στη φορολογία (αντικειμενικές αξίες ακινήτων), που αποφασίστηκαν πέρσι, οι τιμές των διαμερισμάτων αναμένεται φέτος να σημειώσουνε μεγάλη αύξηση

Επιτάχυνση στους ρυθμούς αύξησης των τιμών οικοδομικών υλικών κατέγραψε στο δωδεκάμηνο Γενάρης - Δεκέμβρης 1995, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 1994, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδος (ΕΣΥΕ). Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι - μαζί με τις "τσουχτερές" αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες ακινήτων - οι τιμές στα διαμερίσματα και τα ενοίκια θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο, με τις ανάλογες παρενέργειες που θα έχει η εξέλιξη αυτή στην οικοδομική δραστηριότητα και την αύξηση της ανεργίας στο συγκεκριμένο χώρο.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΣΥΕ, που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, προκύπτει ότι:

  • Το Δεκέμβρη του 1995, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του '94, παρουσίασε αύξηση 7,3%,έναντι αύξησης 6,8% την αντίστοιχη προηγούμενη περίοδο.
  • Το μέσο επίπεδο αύξησης των τιμών στα οικοδομικά υλικά για το δωδεκάμηνο Γενάρης - Δεκέμβρης 1995, συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ήταν 7,4%,έναντι αύξησης 7,2% που σημειώθηκε την αντίστοιχη προηγούμενη περίοδο 1994 προς 1993.
  • Το Δεκέμβρη του 1995, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα Νοέμβρη, ο γενικός δείκτης τιμών των οικοδομικών υλικών δεν παρουσίασε μεταβολή, έναντι αύξησης 0,1%, που σημειώθηκε κατά το αντίστοιχο διάστημα του 1994.Οπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία, η επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης των οικοδομικών υλικών, έγινε ιδιαίτερα αισθητή το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους. Ειδικότερα:
  • Το Δ τρίμηνο 1995, σε σύγκριση με το Γ τρίμηνο 1995 σημείωσε αύξηση 1,8% έναντι αύξησης 0,4% που σημειώθηκε το αντίστοιχο διάστημα του '94.
  • Το Δ τρίμηνο 1995, σε σύγκριση με το Δ τρίμηνο 1994, σημείωσε αύξηση6,7% έναντι αύξησης 6% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του 1994 προς το 1993.

Η παραπάνω εξέλιξη στις τιμές οικοδομικών υλικών, έρχεται να συμπληρώσει τη δυσμενή εικόνα, που ούτως ή άλλως δημιουργήθηκε για την αγορά κατοικίας, με τις "τσουχτερές" αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών ακινήτων όλης της χώρας που επιβλήθηκαν το περασμένο φθινόπωρο.Με τη συγκεκριμένη κίνηση η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, στην ουσία έριξε "λάδι στη φωτιά" για ακριβότερα διαμερίσματα, νέες αυξήσεις στα νοίκια κατοικιών και καταστημάτων, θέτοντας παράλληλα τη βάση για πρόσθετα φορολογικά βάρη σε επαγγελματοβιοτέχνες και γενικά όσους φορολογούνται με βάση τα "αντικειμενικά" κριτήρια.

Αξίζει εδώ να υπενθυμίσουμε ότι οι αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών στις περιοχές του λεκανοπεδίου Αττικής έφταναν μέχρι και 168% σε σχέση μ' αυτές που ίσχυαν από το 1993, στη Βόρεια Ελλάδα μέχρι και 220%,και μέχρι 268% στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων της Πελοποννήσου, της Στερεάς Ελλάδας, της Κρήτης και των νησιών.

ΧΡΗΜΑΤΑΓΟΡΑ
Συγκρατημένα αισιόδοξοι οι τζογαδόροι της οδού Σοφοκλέους

Ο γενικός δείκτης τιμών μετοχών στο Χρηματιστήριο αυξήθηκε κατά 0,78%, το δολάριο "τσίμπησε" ακόμη 1 δραχμή και το επιτόκιο στη διατραπεζική αγορά μειώθηκε

Συγκρατημένοι ήταν χτες οι επενδυτές της οδού Σοφοκλέους μετά τον άκρατο ενθουσιασμό που έδειξαν την περασμένη Παρασκευή, πρώτη μέρα ανάληψης των πρωθυπουργικών καθηκόντων του Κ. Σημίτη,ενώ πτωτικά κινήθηκαν και τα επιτόκια της διατραπεζικής αγοράς μετά από διαδοχικές παρεμβάσεις της Τράπεζας της Ελλάδος.

Στο Χρηματιστήριο ο γενικός δείκτης τιμών μετοχών αυξήθηκε 0,79%,ενώ σε ψηλά επίπεδα για μια ακόμα φορά κινήθηκε η αξία των συναλλαγών, που έφτασε χτες τα 12,5 δισ. δρχ. Χρηματιστηριακοί κύκλοι απέδωσαν τις χτεσινές εξελίξεις αφενός στη συγκέντρωση μεγάλης υπεραξίας των μετοχών τις τελευταίες μέρες, με αποτέλεσμα αρκετοί να "δελεαστούν" και να ρευστοποιήσουν τίτλους για αποκόμιση κερδών, και αφετέρου στη συνειδητοποίηση εκ μέρους των επενδυτών ότι η νέα κυβέρνηση Σημίτη ουσιαστικά θα συνεχίσει την ίδια πολιτική στους βασικούς άξονες της οικονομίας, οπότε και εκλείπει κάποιο ουσιαστικό επιχείρημα άκρατης ευφορίας - τουλάχιστο όπως αυτό εκδηλώθηκε την Παρασκευή. Η πορεία του δείκτη πάντως σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους έχει μπει για τα καλά σε ανοδική τροχιά και έτσι - εκτός απροόπτου - θα σταθεροποιηθεί μετά από αρκετό καιρό σε επίπεδα πάνω απ' τις 1.000 μονάδες.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια υποχώρησαν εκ νέου προλειαίνοντας το έδαφος για σταθεροποίησή τους σε χαμηλότερα επίπεδα. Ενδεικτικά η Τράπεζα Ελλάδος με παρέμβασή της στο bid "κατάφερε" και άντλησε ρευστότητα απ' τις τράπεζες στο επιτόκιο δανεισμού μιας μέρας overnight στο 13,75 έναντι 14% της προηγούμενης συνεδρίασης.

  • Μια ακόμα δραχμή ακριβότερα πουλιέται σήμερα το δολάριο ΗΠΑ από τις εμπορικές τράπεζες φτάνοντας τις 247,4 συνεχίζοντας έτσι την ανοδική του τάση έναντι της δραχμής.
ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ
Χρονιά ανακατατάξεων το 1996

Δηλώσεις του προέδρου της Ενωσης, Μ. Νεκτάριου

Την πρόβλεψη ότι το 1996 θα είναι σημαντική χρονιά ανακατατάξεων στον κλάδο των ασφαλειών, έκανε ο πρόεδρος της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας, Μ. Νεκτάριος,στη διάρκεια της τελετής κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Ενωσης. Πρόσθεσε ωστόσο πως παρά την ύπαρξη έντονου ανταγωνισμού, που δημιουργεί η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς, οι ασφαλιστικές εταιρίες θα αντιμετωπίσουν θετικά όλα τα προβλήματα και θα συμβάλουν στην ανάπτυξη του τριτογενούς τομέα και της ελληνικής οικονομίας γενικότερα. Η εκτίμηση αυτή αποτελεί προάγγελο για το κλείσιμο ή την εξαγορά - με τη μέθοδο της συγχώνευσης - μικρών ασφαλιστικών εταιριών από μεγαλύτερες, με 2 - 3 μεγάλες ασφαλιστικές εταιρίες που θα ελέγχουν την αγορά και θα επιβάλλουν ανεξέλεγκτα αυξήσεις στα ασφάλιστρα κάθε κατηγορίας.

Από την πλευρά της, η γενική διευθύντρια της Ενωσης, Μ. Αντωνάκη,εστίασε τις ευχές της στο να είναι το 1996 χρονιά πληρέστερης ενημέρωσης του ασφαλιζόμενου καταναλωτικού κοινού, αλλά και ποιοτικότερων παρεχομένων υπηρεσιών εκ μέρους των ασφαλιστικών εταιριών.

Θεωρούν "καλή συγκυρία" για την εκποίηση του ΟΤΕ

Συνεδριάζουν αύριο οι αρμόδιοι υπουργοί με θέμα τις ιδιωτικοποιήσεις ΔΕΚΟ

Την επίσπευση των διαδικασιών ξεπουλήματος του ΟΤΕ σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με αφορμή το θετικό αντίκτυπο που δημιουργήθηκε στο Χρηματιστήριο μετά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις. Για το ζήτημα του ΟΤΕ και στα πλαίσια της αλλαγής της πολιτικής ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών, αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη - εκτός απροόπτου - σύσκεψη στο υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, υπό την προεδρία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου.

Αρμόδια στελέχη του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, πάντως, στην προσπάθειά τους να εξωραϊσουν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί ιδιαίτερα στο Χρηματιστήριο, κάνουν λόγο για πρόθεση επίσπευσης των διαδικασιών μετοχοποίησης του ΟΤΕ, σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί μέχρι σήμερα και το οποίο έθετε σαν όριο εισαγωγής του Οργανισμού στο Χρηματιστήριο το πρώτο τρίμηνο του 1996.

Εξάλλου, τα ίδια στελέχη θεωρούν βέβαιη την πτώση των επιτοκίων των εντόκων γραμματίων του δημοσίου στο 13,5% στη νέα έκδοση στο τέλος του μήνα, από 14,2% που ήταν το επιτόκιο των εντόκων της προηγούμενης έκδοσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ