ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Γενάρη 1996
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Αναπτυξιακή λιτότητα"!

"Εκσυγχρονισμένη αναπτυξιακή λιτότητα", υπόσχεται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που ορκίστηκε χτες. Τους προσανατολισμούς της κυβερνητικής πολιτικής φρόντισε να τους αποσαφηνίσει και ο "εκσυγχρονιστής" πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, και οι νέοι ή παλιοί υπουργοί του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Ηταν, θα λέγαμε, τα διαπιστευτήρια, που φρόντισε να δώσει η "νέα" κυβέρνηση στις αξιώσεις που είχαν προβάλει - μαζί με τα συγχαρητήρια που είχαν απονείμει - την περασμένη Παρασκευή, το Διευθυντήριο των Βρυξελλών, η ηγεσία του ΣΕΒ και, γενικά, οι εκπρόσωποι του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου.

Είναι γνωστές οι συντηρητικές απόψεις του πρωθυπουργού, ο οποίος στο παρελθόν δε δίστασε να παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού των κυβερνήσεων Παπανδρέου, επειδή διαφωνούσε με την ελάχιστη και κυρίως "για τα μάτια του κόσμου" χαλάρωση της πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι οι βιομήχανοι και οι Βρυξέλλες, όχι μόνο χειροκρότησαν την ανάδειξη του Κ. Σημίτη στη θέση του πρωθυπουργού, αλλά και τον χαρακτήρισαν - εμμέσως πλην σαφώς - σαν τον δικό τους άνθρωπο.

Προσφέροντας τα διαπιστευτήριά τους στο ΣΕΒ και όλους εκείνους που κερδίζουν από τη συγκεκριμένη πολιτική, τα μέλη του νέου οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, αμέσως μετά την ορκωμοσία τους υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, φρόντισαν να δώσουν και όρκους πίστης στη συνέχιση της πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας, με... αναπτυξιακό και... "εκσυγχρονιστικό" πρόσωπο. Η Βάσω Παπανδρέου, η οποία διορίστηκε υπερυπουργός και ανέλαβε επικεφαλής των 3 υπουργείων (Βιομηχανίας, Εμπορίου και Τουρισμού), που μετονομάστηκαν σε υπουργείο "Ανάπτυξης", ήταν σαφής. Προδιαγράφοντας την πρόθεση της νέας κυβέρνησης να συνεχίσει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική, υπογράμμισε πως "αποτελεί εγγύηση για τη συνέχιση της πορείας μας" το γεγονός ότι "το οικονομικό επιτελείο, κατά βάση, είναι ίδιο". Και αποκαλύπτοντας το πώς εννοούν οι "εκσυγχρονιστές" την... ανάπτυξη και την "κοινωνική πολιτική", είπε ότι θα προχωρήσει σύντομα η ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου στο Χρηματιστήριο κλπ. Ο Αν. Πεπονής έκανε την αυτοκριτική του και απέδωσε την καθυστέρηση στην εκποίηση επιχειρήσεων του δημοσίου στο... ισχύον θεσμικό πλαίσιο, συνιστώντας έτσι στην νέα υπερυπουργό να το αλλάξει, ώστε οι ιδιωτικοποιήσεις να γίνονται στο "άψε - σβήσε". Ομως, και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, που διατήρησε τη θέση του, έκρινε σκόπιμο να εξωραϊσει τη μέχρι σήμερα εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική και να προβάλει τον ισχυρισμό, πως πρέπει να συνεχιστεί η ίδια πολιτική, ενώ από το περιβάλλον του έλεγαν πως ΤΩΡΑ είναι μια καλή ευκαιρία να βγει στο σφυρί ο ΟΤΕ.

Πάντως, οι όροι "σταθεροποίηση", "ανάπτυξη" και "εκσυγχρονισμός" ήταν αυτοί που ακούστηκαν περισσότερο, τόσο από τους υπουργούς που ξηλώθηκαν, όσο και από εκείνους που ανέλαβαν πόστο στο νέο κυβερνητικό επιτελείο. Πίσω, όμως, από τις έννοιες αυτές, στην ουσία κρύβεται η πρόθεση της κυβέρνησης Σημίτη να κάνει ό,τι μπορεί για να επιβάλει τη σταθεροποίηση και ανάπτυξη της λιτότητας με νέα αντιλαϊκά μέτρα, με το περιτύλιγμα του "εκσυγχρονισμού" της ελληνικής οικονομίας.

Θα τους το επιτρέψουν, όμως, οι εργαζόμενοι και όσοι θίγονται από τη συγκεκριμένη πολιτική ή θα πουν το μεγάλο "φτάνει πια"; Ιδού το μεγάλο ερώτημα.

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις ενάντια στην τυχοδιωκτική ενέργεια της κυβέρνησης, να στείλει ελληνικό στρατό στη Βοσνία.

Η Επιτροπή Ειρήνης Ν. Ιωνίας και η "Νεανική Δράση" διοργανώνουν σήμερα πικετοφορία, που θα ξεκινήσει στις 6 μ.μ. από την πλατεία Συμπριώτη.

Η Επιτροπή Ειρήνης Καβάλας διοργανώνει αύριο στις 7 μ.μ., στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου, συναυλία ειρήνης.

Η Επιτροπή Ειρήνης Γκύζη,η "Νεανική Δράση" και το παράρτημα Εθνικής Αντίστασης, διοργανώνουν την Πέμπτη στις 5.30 μ.μ. πικετοφορία από την πλατεία Γκύζη.

Η Επιτροπή Ειρήνης Αιγάλεω και η "Νεανική Δράση" διοργανώνουν την Πέμπτη στις 6.30 μ.μ., πικετοφορία ειρήνης, που θα ξεκινήσει από την πλατεία Δαβάκη.

Η Επιτροπή Ειρήνης Αλεξανδρούπολης διοργανώνει την Πέμπτη στις 6 μ.μ. πικετοφορία που θα ξεκινήσει μπροστά από το δημαρχείο της πόλης.

ΕΕΔΥΕ
Χρονιά αγώνα και δράσης για την ειρήνη

Χρονιά ανάπτυξης του κινήματος ειρήνης. Αυτό τόνισε χτες ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, Ε. Μαχαίρας, κατά την εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του κινήματος. Στο σύντομο απολογισμό της χρονιάς που πέρασε, ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ αναφέρθηκε στο αγώνα, που ξεκίνησε και συνεχίζεται σε όλη την Ελλάδα, ενάντια στην αποστολή Ελλήνων στρατιωτών στα πλαίσια του ΝΑΤΟικού στρατού κατοχής στη Βοσνία. Τόνισε ιδιαίτερα ότι μέσα στον ίδιο χρόνο συγκροτήθηκε η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη" και αναφέρθηκε στην έμπρακτη εκδήλωση αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες της Γιουγκοσλαβίας με την οργάνωση πολλών αποστολών ανθρωπιστικής βοήθειας και αναφέρθηκε στη Διαβαλκανική Διάσκεψη Ειρήνης που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη στις 9, 10 και 11 Φλεβάρη.

  • Η Επιτροπή Ειρήνης Κερατσινίου το Σάββατο 27 του Γενάρη πραγματοποιεί απογευματινό περίπατο στα Δερβενοχώρια, όπου θα γίνει και η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Η Επιτροπή Ειρήνης φιλοξενείται προσωρινά στα γραφεία της ΠΕΑΕΑ Κερατσινίου (Ρέπουλη 16, τηλ. 4618.180).
Ληστεία στο Πολεμικό Ναυτικό

Ληστεία με λεία 45 εκατομμυρίων δραχμών σημειώθηκε, χτες στις 7.30 μ.μ., στο στρατόπεδο "Παλάσκας" του Πολεμικού Ναυτικού στο Σκαραμαγκά. Δύο άγνωστοι κουκουλοφόροι πέρασαν απαρατήρητοι από την πύλη, πήγαν στη Διεύθυνση Οικονομικού της διοίκησης Ναυτικής Εκπαίδευσης του στρατοπέδου και με την απειλή περιστρόφου και μαχαιριού απέσπασαν τα χρήματα από τον σημαιοφόρο διαχειριστή Γ. Τούτουνα, που εκείνη την ώρα με τη βοήθεια μιας γυναίκας τα έβαζε σε φακέλους. Τα χρήματα προορίζονταν για τη σημερινή μισθοδοσία του προσωπικού. Στη συνέχεια οι δράστες διέφυγαν εκτός στρατοπέδου, επιβαίνοντας σε μια μαύρη μοτοσικλέτα με κατεύθυνση το Σχιστό. Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, η Αστυνομία ενημερώθηκε για το συμβάν με αρκετή καθυστέρηση. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, θεωρείται πολύ πιθανό οι δράστες να έχουν σχέση με το συγκεκριμένο στρατόπεδο ή να είχαν τη βοήθεια ανθρώπων που βρίσκονται σε αυτό.

Ομάδα επαφής για το Κυπριακό;

Πρόταση της βρετανικής διπλωματίας, η οποία σπεύδει να τοποθετηθεί στο πλευρό της αμερικανικής πρωτοβουλίας

Στο "παιχνίδι" που προετοιμάζει η αμερικανική διπλωματία για το Κυπριακό, επιχειρεί να "παίξει" η Βρετανία, η οποία κατέθεσε προς συζήτηση την ιδέα για τη δημιουργία "ομάδας επαφής", που θα βοηθήσει στην προώθηση και την υλοποίηση της πρωτοβουλίας Χόλμπρουκ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η βρετανική κυβέρνηση, "ενοχλούσε" συστηματικά την Ουάσιγκτον υπογραμμίζοντας πως τα ιστορικά δεδομένα επιβάλλουν ένα σημαντικό ρόλο στο Λονδίνο για το Κυπριακό και τις διαδικασίες επίλυσής του. Ο προβληματισμός της βρετανικής διπλωματίας αναπτύχθηκε όταν άρχισε να εμφανίζεται στο προσκήνιο η πρωτοβουλία του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών Ρ. Χόλμπρουκ.

Ωστόσο, όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές στην Αθήνα, οι πρωτοβουλίες που επιχειρεί να αναλάβει η Ιταλία ως προεδρεύουσα χώρα της ΕΕ, έπαιξαν καταλυτικό ρόλο για την εμφάνιση του βρετανικού προβληματισμού, καθώς το Λονδίνο δεν είναι διατεθειμένο να απολέσει στο κοινοτικό πλαίσιο τον πρωταγωνιστικό του ρόλο σε αυτή την υπόθεση.

Η νέα ελληνική κυβέρνηση, προφανώς, δεν έχει προλάβει να εξετάσει τις βρετανικές ιδέες και να τοποθετηθεί επ' αυτών. Διπλωματικοί κύκλοι χαρακτηρίζουν, πάντως, τη βρετανική δραστηριότητα "πρόωρη", καθώς εμφανίζεται σαν συμπληρωματική της πρωτοβουλίας Χόλμπρουκ. Μιας πρωτοβουλίας, μάλιστα, η οποία εξακολουθεί να παραμένει στα χαρτιά και να μην εκδηλώνεται καθώς, στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας εξακολουθεί να επικρατεί ρευστότητα και να απουσιάζει "αξιόπιστος" συνομιλητής, μια που δεν έχει ορκιστεί ακόμη η νέα κυβέρνηση αυτής της χώρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ