Τρίτη 23 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ομάδα επαφής για το Κυπριακό;

Πρόταση της βρετανικής διπλωματίας, η οποία σπεύδει να τοποθετηθεί στο πλευρό της αμερικανικής πρωτοβουλίας

Στο "παιχνίδι" που προετοιμάζει η αμερικανική διπλωματία για το Κυπριακό, επιχειρεί να "παίξει" η Βρετανία, η οποία κατέθεσε προς συζήτηση την ιδέα για τη δημιουργία "ομάδας επαφής", που θα βοηθήσει στην προώθηση και την υλοποίηση της πρωτοβουλίας Χόλμπρουκ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η βρετανική κυβέρνηση, "ενοχλούσε" συστηματικά την Ουάσιγκτον υπογραμμίζοντας πως τα ιστορικά δεδομένα επιβάλλουν ένα σημαντικό ρόλο στο Λονδίνο για το Κυπριακό και τις διαδικασίες επίλυσής του. Ο προβληματισμός της βρετανικής διπλωματίας αναπτύχθηκε όταν άρχισε να εμφανίζεται στο προσκήνιο η πρωτοβουλία του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών Ρ. Χόλμπρουκ.

Ωστόσο, όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές στην Αθήνα, οι πρωτοβουλίες που επιχειρεί να αναλάβει η Ιταλία ως προεδρεύουσα χώρα της ΕΕ, έπαιξαν καταλυτικό ρόλο για την εμφάνιση του βρετανικού προβληματισμού, καθώς το Λονδίνο δεν είναι διατεθειμένο να απολέσει στο κοινοτικό πλαίσιο τον πρωταγωνιστικό του ρόλο σε αυτή την υπόθεση.

Η νέα ελληνική κυβέρνηση, προφανώς, δεν έχει προλάβει να εξετάσει τις βρετανικές ιδέες και να τοποθετηθεί επ' αυτών. Διπλωματικοί κύκλοι χαρακτηρίζουν, πάντως, τη βρετανική δραστηριότητα "πρόωρη", καθώς εμφανίζεται σαν συμπληρωματική της πρωτοβουλίας Χόλμπρουκ. Μιας πρωτοβουλίας, μάλιστα, η οποία εξακολουθεί να παραμένει στα χαρτιά και να μην εκδηλώνεται καθώς, στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας εξακολουθεί να επικρατεί ρευστότητα και να απουσιάζει "αξιόπιστος" συνομιλητής, μια που δεν έχει ορκιστεί ακόμη η νέα κυβέρνηση αυτής της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ