Τρίτη 23 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προεόρτια αντιλαϊκών "δεσμεύσεων" και εσωκομματικές αιχμές

Με τις πρώτες αιχμές για τη σύνθεσή της να έχουν διατυπωθεί λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία της, η κυβέρνηση Σημίτη οδεύει προς τη Βουλή όπου την επόμενη Δευτέρα αναμένεται να καταθέσει τις προγραμματικές της δηλώσεις. Προγραμματικές δηλώσεις, για την κατάρτιση των οποίων ο Κ. Σημίτης έχει ζητήσει τις απόψεις των υπουργών μέχρι την Παρασκευή, αλλά που το ουσιαστικό περιεχόμενό τους είναι δεδομένο, αφού ήδη χτες είχαμε πλήθος επαναλήψεων ως προς την πρόθεση της κυβέρνησης να συνεχίζει την ήδη εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική και μάλιστα να την εντείνει. Δείγμα γραφής δόθηκε από τον Θ. Πάγκαλο που όπως δήλωσε, θεωρεί ότι "πραγματική λιτότητα... δεν υπήρξε στην Ελλάδα ποτέ μέχρι σήμερα" (! ) και τον Γ. Παπαντωνίου που ξεκαθάρισε ότι η παρούσα πολιτική θα εφαρμοστεί "αδιατάρακτα".

Οσο για τις διεργασίες που οδήγησαν στον σχηματισμό της 40μελούς κυβέρνησης, από την οποία λείπουν οι λεγόμενοι "προεδρικοί" και "κεντρογενείς", εκτός των αιχμών που διατυπώθηκαν κατά τις παραδόσεις των υπουργείων από τους προκατόχους τους, υπήρξαν οι πρώτες δημόσιες αντιδράσεις. Συγκεκριμένα ο Γ. Χαραλαμπόπουλος, μετά την αναφορά του Κ. Σημίτη, έπειτα από το Υπουργικό Συμβούλιο στο πρόσωπό του, και τις ευχαριστίες του πρωθυπουργού για τη "μακρά συνομιλία που είχαν για τον σχηματισμό της κυβέρνησης και την κυβερνητική πολιτική", εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει: "Σχετικά με την ολιγόλεπτη συνομιλία μου με τον κ. πρωθυπουργό, θεωρώ απαραίτητο να διευκρινίσω ότι ο κ. Σημίτης μου τηλεφώνησε μετά την ανακοίνωση της σύνθεσης του νέου Υπουργικού Συμβουλίου και συνεπώς δεν είχαμε καμία συνεργασία για τη συγκρότησή του, ούτε μου ζητήθηκε προηγουμένως η γνώμη"... Στη δήλωση αυτή του Γ. Χαραλαμπόπουλου θεωρήθηκε σκόπιμο να μη δοθεί συνέχεια από πλευράς Κ. Σημίτη. Οι αιχμές των "κεντρογενών", είχαν ξεκινήσει πιο νωρίς όταν σε δηλώσεις τους οι Λ. Βερυβάκης και Π. Κρητικός μιλούσαν για "κεντροαριστερά χωρίς κεντροαριστερούς" και για "οικοδομημένη κυβέρνηση με το σύστημα της οριζόντιας ιδιοκτησίας".

Σε σχετική δήλωση προέβη και ο Απ. Κακλαμάνης. Ο πρόεδρος της Βουλής και με αφορμή, όπως λέει, ότι ένα μέλος της κυβέρνησης παρουσιάζεται ως "κακλαμανικός", δηλώνει ότι δεν επενέβη για τον σχηματισμό της κυβέρνησης και επαναλαμβάνει ότι πρέπει να διαλυθούν οι "προσωπικές ομάδες εντός της ΚΟ" για να καταλήξει ότι "πέρα από τις δικαιολογημένες ή μη απόψεις για τη σύνθεση και τη διαδικασία συγκρότησης της κυβέρνησης... όλοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ οφείλουμε να στηρίξουμε το νέο πρωθυπουργό". Παράλληλα και ο Αντ. Λιβάνης έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή του προς τον Κ. Σημίτη, όπου αναφέρει τους λόγους για τους οποίους δε θα δεχόταν να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση όπου δε θα προεδρεύει ο Α. Παπανδρέου. Ας σημειωθεί ότι και ο Δ. Μπέης, πολιτικός φίλος του Γερ. Αρσένη, μίλησε για "εικόνα αποκλεισμών".

Οσον αφορά την πλευρά Τσοχατζόπουλου, ο οποίος δεν κρύβει ότι είναι "χολωμένος" τόσο από την τακτική που του επιφυλάχτηκε κατά τη διαδικασία εκλογής, αλλά και κατά τον σχηματισμό της κυβέρνησης,τηρείται στάση αναμονής. Οπως αναφέρουν συνεργάτες του, ο υπουργός "δεν έχει καθορίσει ακόμη τη στρατηγική του" καθώς αναμένει να δει τις κινήσεις των υπόλοιπων εσωκομματικών τάσεων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
"Ασφαλώς είμαστε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ" (1996-01-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ