Τρίτη 23 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗΣ

Περίπου 500 χρόνια μετά, το συναίσθημα που ένιωθε ο Γαλιλαίος, υπερασπιζόμενος τη λογική, φαίνεται ότι είναι γραφτό να επαναλαμβάνεται, καθώς όλες οι εποχές δε στερούνται των δικών τους "Ιερών Εξετάσεων". Από την προηγούμενη Πέμπτη, που εκλέχτηκε ο νέος πρωθυπουργός του ΠΑΣΟΚ, και πολύ περισσότερο από χτες, που ορκίστηκε η κυβέρνησή του, συντελείται μια επιχείρηση που λίγο - πολύ θέλει να μας επιβάλει την άποψη ότι "η Γη δε γυρίζει". Οσοι δεν εννοούν να χειροκροτήσουν την "αυθεντία" του παραλόγου και της αναλήθειας, απειλούνται να παραδοθούν στην "πυρά", με τις κατηγορίες της "μικροψυχίας", της "μιζέριας" και της "γραφικότητας".

Εν προκειμένω ζητείται, σχεδόν επιβάλλεται, από ελληνικό λαό να κλείσει τα μάτια και να κάνει ότι δε γνωρίζει, κάτι που είναι πασίδηλο, ομολογημένο και πασίγνωστο. Του ζητείται, δηλαδή, να φερθεί ως "ανήξερος" και "ανύποπτος" σχετικά με τα όσα ευαγγελίζεται η "νέα" πολιτική ηγεσία του τόπου. Να ξεχάσει τις συνεχώς επαναλαμβανόμενες και ξεκάθαρες διακηρύξεις της για συνέχιση, επέκταση και ένταση της λιτότητας, της αντιλαϊκής οικονομικής πολιτικής και της "αταλάντευτης" υποταγής στα κέντρα των ισχυρών "συμμάχων". Επιδιώκεται να αποσιωπηθούν διακηρύξεις, όπως οι θέσεις του νυν πρωθυπουργού για την εφαρμογή "λιτότητας χωρίς ημερομηνία λήξης"! Απερίφραστες "απειλές" κατά των εργαζόμενων, όπως αυτές που, μόλις χτες, εξαπέλυσε ο Θ. Πάγκαλος, λέγοντας ότι "πραγματική λιτότητα... δεν υπήρξε ποτέ στην Ελλάδα μέχρι σήμερα"! Πεντακάθαρες κουβέντες, όπως αυτές που, επίσης χτες, εκστόμισε ο Γ. Παπαντωνίου, μιλώντας για "αδιατάρακτη" συνέχιση της ίδιας πολιτικής.

***

Ακόμα περισσότερο. Ασκείται μια πλύση εγκεφάλου κατά των πολιτών, οι οποίοι έχουν "χρέος" - σύμφωνα με τους κατασκευαστές συνειδήσεων - να δείξουν "ανοχή" στην κυβέρνηση του Κ. Σημίτη. Οι Ελληνες εργαζόμενοι της εισοδηματικής πολιτικής του 2,5% +2,5%, οι 500.000 άνεργοι, οι επαγγελματοβιοτέχνες των καθημερινών "λουκέτων", οι αγρότες του ευρωξεκληρίσματος, οι 1,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι που ζουν κάτω από το όριο φτώχειας, οι εκατοντάδες χιλιάδες νέοι της ανύπαρκτης προοπτικής έχουν εισαχθεί στα πειραματικά εργαστήρια των διαμορφωτών της κοινής γνώμης και υποβάλλονται σε διαδικασίες που θέλουν να τους μετατρέψουν όχι απλά σε "καλά πειραματόζωα", αλλά και σε "πειραματόζωα - εθελοντές". Τι σημαίνει "καλό πειραματόζωο"; Σημαίνει να χτυπάς παλαμάκια, όταν ακούς ότι το ΠΑΣΟΚ "γυρίζει νέα σελίδα". Να συνεπαίρνεσαι, όταν διακηρύσσεται πως "νέος αέρας" φυσάει στη χώρα. Να αποδέχεσαι αδιαμαρτύρητα ότι η εκλογή Σημίτη στην πρωθυπουργία συνιστά "νέα εποχή". Εν κατακλείδι, ο ελληνικός λαός υφίσταται μια ομοβροντία διασταυρωμένων πυρών, που του υπαγορεύουν να ζήσει με ψευδαισθήσεις, με αυταπάτες και κάλπικες προσδοκίες. Απόδειξη αυτής της καλής του θέλησης είναι η παροχή "πίστωσης χρόνου" στη νέα κυβέρνηση.

Σε αυτό τον αγώνα δρόμου, για την "άνευ όρων παράδοση" των λαϊκών στρωμάτων, συμμετέχουν οι πάντες. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, που θέλει να εμφανίζει το αναγκαστικό "λίφτινγκ" της ως "αναγέννηση". Η ΝΔ και ο "ΣΥΝ", που διατείνονται ότι "περιμένουν να δουν για να κρίνουν", πλασάροντας την εθελοτυφλία και τη συναίνεσή τους στην πολιτική των πολυεθνικών ως "πολιτική σοβαρότητα". Η Πολιτική Ανοιξη και ο Δ. Τσοβόλας, που γενικώς και αορίστως "καταγγέλλουν" την πολιτική που πρεσβεύει η κυβέρνηση, αλλά - όπως ακριβώς επιτάσσει η ψηφοθηρία και εντυπωσιοθηρία τους - δεν ψελλίζουν κουβέντα για τη ριζικά άλλη πολιτική που έχει ανάγκη ο τόπος. Πρωταγωνιστικό ρόλο, για την καλλιέργεια κλίματος εξαπάτησης και τελικά παραίτησης του ελληνικού λαού από τη διεκδίκηση λύσεων στα προβλήματά του, παίζουν οι συγκροτηματάρχες του Τύπου. Είναι τέτοια δε η σπουδή τους να εξασφαλίσουν την πολυπόθητη "πίστωση χρόνου" προς την κυβέρνηση, που, ουσιαστικά, όσους αμφέβαλαν για το ρόλο και τις επεμβάσεις τους καθ' όλη τη διάρκεια της "δελφινομαχίας" τους έχουν πλέον πείσει. Από κοντά κάποιοι δημοσιογράφοι, που δεν κάνουν τίποτε άλλο από το πρωί μέχρι το βράδυ από το να παράσχουν "ψήφο εμπιστοσύνης" στην κυβέρνηση.

***

Γιατί γίνονται όλα αυτά, όταν είναι ηλίου φαεινότερο ότι οι νουθεσίες για "πίστωση χρόνου" δε δικαιολογούνται από κανένα αντικειμενικό δεδομένο, όσον αφορά τις προθέσεις και εξαγγελίες των κυβερνώντων; Πρώτον,είναι ξεκάθαρο ότι όσοι ενδιαφέρονται να συνεχιστεί η ίδια πολιτική, θέλουν αυτή η συνέχεια να συνοδευτεί από την "επούλωση" των "πληγών" που άνοιξε στο ΠΑΣΟΚ η παρατεταμένη περίοδος της "διαδοχολογίας". Γεγονός που πιστοποιεί πόσο ενδιαφέρονται να διασωθεί το σύστημα του δικομματισμού. "Πληγές" που κλείνουν πιο εύκολα, όταν πλασάρεται μια εικόνα "ενότητας και νέου ξεκινήματος" του ΠΑΣΟΚ και περιορίζονται έως μηδενίζονται οι λαϊκές διεκδικήσεις. Δεύτερον,μέχρι να βαφτιστεί η στυγνή αντιλαϊκή πολιτική ως "εκσυγχρονιστικές ωδίνες", πρέπει ο ελληνικός λαός να εθιστεί στην παθητική αποδοχή της λιτότητας, στο όνομα του "νοικοκυρέματος". Τρίτον και σημαντικότερο, επιδιώκεται ο ελληνικός λαός να οδηγηθεί, διά της ανοχής του, αφ' ενός σε ρόλο συνενόχου και "νομιμοποιητή" της αντιλαϊκής πολιτικής και αφ' ετέρου να βρεθεί σε πολύ δυσμενέστερη θέση για τη διεξαγωγή της πάλης του, αφού η μη έγκαιρη δραστηριοποίησή του θα τον αναγκάσει από χειρότερους όρους να αντισταθεί στα αντιλαϊκά μελλούμενα. Μελλούμενα, που όχι μόνο "πίστωση χρόνου" δε... δικαιούνται, αλλά λαϊκή οργάνωση, αντίσταση και πάλη, τόσο άμεση, συνεπή και χρόνια, όσο χρειάζεται για την ανατροπή τους.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Ο ελληνικός λαός υφίσταται μια ομοβροντία διασταυρωμένων πυρών, που του υπαγορεύουν να ζήσει με ψευδαισθήσεις, με αυταπάτες και κάλπικες προσδοκίες. Απόδειξη αυτής της καλής του θέλησης είναι η παροχή "πίστωσης χρόνου" στη νέα κυβέρνηση


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ