Τρίτη 23 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Αναπτυξιακή λιτότητα"!

"Εκσυγχρονισμένη αναπτυξιακή λιτότητα", υπόσχεται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που ορκίστηκε χτες. Τους προσανατολισμούς της κυβερνητικής πολιτικής φρόντισε να τους αποσαφηνίσει και ο "εκσυγχρονιστής" πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, και οι νέοι ή παλιοί υπουργοί του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Ηταν, θα λέγαμε, τα διαπιστευτήρια, που φρόντισε να δώσει η "νέα" κυβέρνηση στις αξιώσεις που είχαν προβάλει - μαζί με τα συγχαρητήρια που είχαν απονείμει - την περασμένη Παρασκευή, το Διευθυντήριο των Βρυξελλών, η ηγεσία του ΣΕΒ και, γενικά, οι εκπρόσωποι του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου.

Είναι γνωστές οι συντηρητικές απόψεις του πρωθυπουργού, ο οποίος στο παρελθόν δε δίστασε να παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού των κυβερνήσεων Παπανδρέου, επειδή διαφωνούσε με την ελάχιστη και κυρίως "για τα μάτια του κόσμου" χαλάρωση της πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι οι βιομήχανοι και οι Βρυξέλλες, όχι μόνο χειροκρότησαν την ανάδειξη του Κ. Σημίτη στη θέση του πρωθυπουργού, αλλά και τον χαρακτήρισαν - εμμέσως πλην σαφώς - σαν τον δικό τους άνθρωπο.

Προσφέροντας τα διαπιστευτήριά τους στο ΣΕΒ και όλους εκείνους που κερδίζουν από τη συγκεκριμένη πολιτική, τα μέλη του νέου οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, αμέσως μετά την ορκωμοσία τους υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, φρόντισαν να δώσουν και όρκους πίστης στη συνέχιση της πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας, με... αναπτυξιακό και... "εκσυγχρονιστικό" πρόσωπο. Η Βάσω Παπανδρέου, η οποία διορίστηκε υπερυπουργός και ανέλαβε επικεφαλής των 3 υπουργείων (Βιομηχανίας, Εμπορίου και Τουρισμού), που μετονομάστηκαν σε υπουργείο "Ανάπτυξης", ήταν σαφής. Προδιαγράφοντας την πρόθεση της νέας κυβέρνησης να συνεχίσει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική, υπογράμμισε πως "αποτελεί εγγύηση για τη συνέχιση της πορείας μας" το γεγονός ότι "το οικονομικό επιτελείο, κατά βάση, είναι ίδιο". Και αποκαλύπτοντας το πώς εννοούν οι "εκσυγχρονιστές" την... ανάπτυξη και την "κοινωνική πολιτική", είπε ότι θα προχωρήσει σύντομα η ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου στο Χρηματιστήριο κλπ. Ο Αν. Πεπονής έκανε την αυτοκριτική του και απέδωσε την καθυστέρηση στην εκποίηση επιχειρήσεων του δημοσίου στο... ισχύον θεσμικό πλαίσιο, συνιστώντας έτσι στην νέα υπερυπουργό να το αλλάξει, ώστε οι ιδιωτικοποιήσεις να γίνονται στο "άψε - σβήσε". Ομως, και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, που διατήρησε τη θέση του, έκρινε σκόπιμο να εξωραϊσει τη μέχρι σήμερα εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική και να προβάλει τον ισχυρισμό, πως πρέπει να συνεχιστεί η ίδια πολιτική, ενώ από το περιβάλλον του έλεγαν πως ΤΩΡΑ είναι μια καλή ευκαιρία να βγει στο σφυρί ο ΟΤΕ.

Πάντως, οι όροι "σταθεροποίηση", "ανάπτυξη" και "εκσυγχρονισμός" ήταν αυτοί που ακούστηκαν περισσότερο, τόσο από τους υπουργούς που ξηλώθηκαν, όσο και από εκείνους που ανέλαβαν πόστο στο νέο κυβερνητικό επιτελείο. Πίσω, όμως, από τις έννοιες αυτές, στην ουσία κρύβεται η πρόθεση της κυβέρνησης Σημίτη να κάνει ό,τι μπορεί για να επιβάλει τη σταθεροποίηση και ανάπτυξη της λιτότητας με νέα αντιλαϊκά μέτρα, με το περιτύλιγμα του "εκσυγχρονισμού" της ελληνικής οικονομίας.

Θα τους το επιτρέψουν, όμως, οι εργαζόμενοι και όσοι θίγονται από τη συγκεκριμένη πολιτική ή θα πουν το μεγάλο "φτάνει πια"; Ιδού το μεγάλο ερώτημα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σαν Συνταγματάρχης (2002-06-22 00:00:00.0)
Δύναμη κρούσης ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα (1996-09-25 00:00:00.0)
Ανέξοδα κατά της ...λιτότητας (1996-09-02 00:00:00.0)
"Εκσυγχρονιστικό ήθος" (1996-08-21 00:00:00.0)
Κυβερνητική ενότητα στην αντιλαϊκή πολιτική (1996-04-20 00:00:00.0)
Και τώρα ..."αναπτυξιακή λιτότητα"! (1996-01-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ