Σάββατο 20 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Κυβερνητική ενότητα στην αντιλαϊκή πολιτική

Τη δημιουργία αρραγούς κυβερνητικού μετώπου απαίτησε και εξασφάλισε στη χτεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής ο πρωθυπουργός, για τη συνέχιση της λιτότητας σε επαχθέστερη μορφή (νέα μέτρα), επικαλούμενος τις δεσμεύσεις του προγράμματος σύγκλισης

Με αρραγή ενότητα η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην εφαρμογή της αντιλαϊκής οικονομικής πολιτικής και στη λήψη και νέων αντιλαϊκών μέτρων, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του Προγράμματος Σύγκλισης, η υλοποίηση του οποίου αποτελεί κυβερνητική δέσμευση. Το μήνυμα αυτό έστειλε χτες ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, μετά τη λήξη της πολύωρης συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής, στην οποία προήδρευσε ο ίδιος και μετείχαν οι οικονομικοί υπουργοί Γ. Παπαντωνίου, Αλ. Παπαδόπουλος, Β. Παπανδρέου, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Λ. Παπαδήμος, καθώς και οι οικονομικοί σύμβουλοι του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση Σημίτη, τη σύσκεψη απασχόλησαν τα εντεινόμενα αδιέξοδα της οικονομικής πολιτικής λιτότητας, καθώς βασικοί οικονομικοί δείκτες έχουν ξεφύγει από τους κυβερνητικούς στόχους. Το μεγάλο πρόβλημα που, σύμφωνα με πληροφορίες, τέθηκε στη σύσκεψη, ήταν η εξεύρεση της χρυσής τομής μεταξύ της λήψης νέων αντιλαϊκών μέτρων - κάτι που το οικονομικό επιτελείο θεωρεί αναπόφευκτο - και των προσυνεδριακών σκοπιμοτήτων της κυρίαρχης σήμερα ομάδας της κυβέρνησης, στη διαδικασία προς το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.Ενας τρίτος παράγοντας, ο οποίος βαρύνει, επίσης, τις κυβερνητικές αποφάσεις, είναι το ενδεχόμενο προσφυγής σε πρόωρες εκλογές, εξέλιξη η οποία κερδίζει συνεχώς έδαφος σε κυβερνητικούς κύκλους.

Υπό την επήρεια των αντιτιθέμενων αυτών παραγόντων, τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τη χτεσινή πολύωρη σύσκεψη (διάρκειας 2 ωρών και τριών τετάρτων) είναι διάφορα. Από τη μία πλευρά έχουμε μια σκληρή πρωθυπουργική ανακοίνωση - μήνυμα ουσιαστικά προς τους εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου - ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παραμένει συνεπής στην εφαρμογή της πολιτικής λιτότητας και των δεσμεύσεων του Προγράμματος "Σύγκλισης".

Ολοι ήταν σύμφωνοι ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στη λήψη νέων αντιλαϊκών μέτρων. Αυτό, όμως, που τους απασχόλησε ήταν η χρονική στιγμή που θα πρέπει αυτά να ληφθούν. Σύμφωνα με πληροφορίες στη σύσκεψη συζητήθηκε το ενδεχόμενο να αναβληθεί η λήψη των νέων αντιλαϊκών μέτρων, τουλάχιστον μέχρι το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, μια και τα αποτελέσματά του θα είναι καθοριστικά για το μέλλον της κυρίαρχης σήμερα υπό τον Σημίτη ομάδας. Κατά την άποψη αυτή, η νέα δέσμη των νέων αντιλαϊκών μέτρων - μια πρώτη γεύση των οποίων πήραμε από την περίφημη εμπιστευτική έκθεση - θα πρέπει να μεταφερθεί για μετά τον Ιούλη, και με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι οι συνεδριακές διαδικασίες θα εξελιχθούν ομαλά.Να κερδίσει, δηλαδή, το συνέδριο η ομάδα Σημίτη.

Η ανακοίνωση Σημίτη

Στις δηλώσεις που έκανε μετά το τέλος της συνεδρίασης με το οικονομικό του επιτελείο, ο Κ. Σημίτης:

  • Δήλωσε πως "στη συνεδρίαση εξετάστηκε η πορεία της οικονομίας, η εκτέλεση του προϋπολογισμού, η εξέλιξη του πληθωρισμού... ", ομολογώντας έτσι τις εντεινόμενες ανησυχίες για την επιδείνωση αυτών - και όχι μόνο - των βασικών οικονομικών δεικτών.
  • Εκανε, επίσης, λόγο για "αταλάντευτη προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης και αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού". Η πρωθυπουργική αναφορά απευθύνεται φυσικά προς τους εργαζόμενους, οι οποίοι θα πρέπει να πληρώσουν(ποσό ακόμη;) τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης.
  • Εκθειάζοντας την πολιτική λιτότητας ανέφερε ότι "μόνο έτσι θα διατηρήσουμε την οικονομία μας σε τροχιά ανάκαμψης. Και μόνο έτσι θα επιτύχουμε τους στόχους του προγράμματος σύγκλισης. Στόχοι οι οποίοι παραμένουν δεσμευτικοί για εμάς". Εδώ ο πρωθυπουργός ομολογεί την πρόθεση της κυβέρνησής του να εξοφλήσει τα γραμμάτια που έχει υπογράψει το ΠΑΣΟΚ απέναντι στο Διευθυντήριο των Βρυξελλών με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και το πρόγραμμα "σύγκλισης".

Χαρακτηριστικό είναι, επίσης, ότι στην ανακοίνωση Σημίτη, δεν υπάρχει καμιά αναφορά για την "κοινωνική" πολιτική της κυβέρνησης, τα ψιχία, δηλαδή, που, σε επίπεδο εξαγγελιών τουλάχιστον, προτίθενται να δώσουν επιλεκτικά σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ