Σάββατο 20 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
"Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι"...

Ακαρπη η συνάντηση Λαλιώτη και με τους κοινοτάρχες της Βορειοανατολικής Αττικής. Από μήνα σε μήνα η απόφαση για τη χωροθέτηση των Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Απορριμμάτων υπό το φόβο της... εκλογικής πελατείας

Αλλη μια πράξη στο μεγάλο δράμα - όπως κατάντησε - της διαχείρισης των απορριμμάτων του λεκανοπεδίου Αττικής, παίχτηκε χτες στο ΥΠΕΧΩΔΕ κατά τη συνάντηση του υπουργού με τους κοινοτάρχες της Βορειοανατολικής Αττικής, το νομάρχη Ανατολικής Αττικής και τον πρόεδρο της ΤΕΔΚΝΑ.

Ουσιαστικά και αυτή η συνάντηση δεν είχε κανένα πρακτικό αποτέλεσμα, αφού ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης και η κυβέρνηση, κινούμενοι προφανώς από εκλογικούς υπολογισμούς, έδωσε παράταση ενός μήνα προκειμένου να ανακοινωθεί η αξιολόγηση των θέσεων όπου θα εγκατασταθούν οι δύο Ολοκληρωμένες Εγκαταστάσεις Διαχείρισης Απορριμμάτων, μία στη Νοτιοανατολική και μία στη Βορειοανατολική Αττική. Το γεγονός αυτό μόνο ως παρελκυστική τακτική μπορεί να χαρακτηριστεί, αφού υπάρχει ήδη επιστημονική μελέτη με βάση την οποία προσδιορίζονται με ακρίβεια οι δύο θέσεις αυτές, όπου θα κατασκευαστούν το εργοστάσιο ανακύκλωσης και ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής των Απορριμμάτων. Η αναβλητικότητα αυτή δίνει τη δυνατότητα σε όσους θέλουν να παραπέμψουν το οξύτατο θέμα της διάθεσης των απορριμμάτων στις ελληνικές καλένδες, ώστε να επιβάλουν - υποκινούμενοι από μεγάλα οικονομικά συμφέροντα του εξωτερικού - ως "λύση" την καύση, που έχει κριθεί επιβλαβής και εγκαταλείπεται ακόμη και από τις χώρες που έχουν αναπτύξει τη σχετική τεχνολογία.

Οι κοινοτάρχες της Βορειοανατολικής Αττικής έκαναν σαφές στον υπουργό ότι δεν πρόκειται να δεχτούν τη χωροθέτηση της μιας από τις Ολοκληρωμένες Εγκαταστάσεις Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) στην περιοχή του Γραμματικού ή του Βαρνάβα. Παρ' όλα αυτά, όπως δήλωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ μετά τη συνάντηση, υπήρξε συμφωνία σε δύο σημεία:

  • Οι κοινοτάρχες δεν έχουν αντίρρηση με το σχεδιασμό του ΥΠΕΧΩΔΕ σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής, πράγμα που σημαίνει ότι τουλάχιστον αυτοί δεν αποδέχονται ως λύση την καύση.
  • Συμφωνούν ότι οι 15 ανεξέλεγκτες και ημιπαράνομες χωματερές που λειτουργούν στην περιοχή τους θα πρέπει να κλείσουν και να γίνει αποκατάσταση του περιβάλλοντος. Στο σημείο αυτό ο υπουργός, αλλά και ο πρύτανης του ΕΜΠ Ν. Μαρκάτος, πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής αξιολόγησης των προτάσεων για τις δύο ΟΕΔΑ, εξήγησαν ότι ο τωρινός σχεδιασμός διαφέρει ριζικά με αυτό που σήμερα εννοούμε ως χωματερή, αφού μιλάμε πλέον για εργοστάσιο ανακύκλωσης και στεγανό χώρο υγειονομικής ταφής των υπολειμμάτων που αντιστοιχούν μόλις στο 30% των απορριμμάτων που σήμερα απλώς θάβονται ανεπεξέργαστα στα Α. Λιόσια.

Επίσης τονίστηκε ότι ενώ σήμερα οι 22 περίπου ανεξέλεγκτες χωματερές της Ανατολικής Αττικής καταλαμβάνουν 600 στρέμματα, οι δύο ΟΕΔΑ (με τα εργοστάσια ανακύκλωσης και τους χώρους υγειονομικής ταφής) θα καταλάβουν μόνο 200 στρέμματα.

Εντύπωση και πάλι προκάλεσε η εμμονή του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ να αποκλείσει από το σχεδιασμό για την κατασκευή του ενός ΟΕΔΑ τη Ριτσώνα, που εκπληρώνει όλες τις επιστημονικές προϋποθέσεις, με πρόσχημα τη... "μη εξαγωγή των απορριμμάτων εκτός Αττικής".

Πάντως ο Κ. Λαλιώτης έδωσε διορία ενός μήνα στον εαυτό του να ανακοινώσει τις προτάσεις της επιστημονικής ομάδας για τις δύο ΟΕΔΑ και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι στο διάστημα αυτό δε θα γίνουν κινητοποιήσεις από τους κατοίκους της Ανατολικής Αττικής. Στη συνέχεια - είπε - ότι θα δώσει έναν ακόμη μήνα διορία στους τοπικούς φορείς για να τις μελετήσουν, ενώ τις οριστικές αποφάσεις θα λάβει το νομαρχιακό συμβούλιο, ώστε μετά το ΥΠΕΧΩΔΕ να χωροθετήσει τους δύο ΟΕΔΑ. Με άλλα λόγια "ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι"...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ