Σάββατο 20 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εχουμε φτάσει σε οριακό σημείο

Του Δημήτρη Τσιρινιώτη προέδρου του Εργατικού Κέντρου Σάμου

- Τι είναι αυτό που έφερε τον κόμπο στο χτένι ώστε το Εργατικό Κέντρο Σάμου να εξαγγείλει τελικά πανσαμιακή απεργία για τις 25 του Απρίλη;

- Η απεργία είναι πανσαμιακή σε ό,τι αφορά τους κλάδους που ασχολούνται με την εκτέλεση δημοσίων έργων, δηλαδή χειριστές μηχανημάτων, οδηγοί, λατόμοι, οικοδόμοι κ.ά. Φτάσαμε σε αυτό το σημείο βλέποντας ότι πέρυσι και φέτος δε δημοπρατήθηκε κανένα δημόσιο έργο στο νησί κι αυτό γιατί η Ευρωπαϊκή Ενωση με τις ντιρεκτίβες της ορθώνει φράγματα στην εκτέλεση έργων που δεν επιλέγει η ίδια. Το αποτέλεσμα είναι οι τεχνικές εταιρίες να ετοιμάζουν μαζικές απολύσεις και οι εργαζόμενοι να απειλούνται άμεσα από το φάσμα της ανεργίας.

- Πώς όμως συμβαίνει αυτό, όταν κατά καιρούς εξαγγέλλονται διάφορα μεγαλεπήβολα έργα για την ανάπτυξη των ακριτικών νησιών;

- Λόγια του αέρα! Και πρόσφατα σε ημερίδα των νομαρχών Ανατολικού Αιγαίου ακούστηκαν πάλι διάφορα μεγαλεπήβολα. Το ζήτημα είναι ότι ακούγαμε τόσα χρόνια πολλά και διάφορα για το περίφημο πακέτο Ντελόρ και τον πακτωλό, υποτίθεται, χρημάτων που θα πλημμύριζαν την περιφέρεια. Τελικά αυτά κατάντησαν σαν τις "μπάμπουσκες", που μέσα από τη μία βγαίνει συνέχεια μια μικρότερη και στο τέλος δεν υπάρχει τίποτα. Ενώ περιμέναμε πόρους, στο τέλος βλέπουμε να κόβονται τα έργα παντού στην περιφέρεια και να προκρίνεται το αεροδρόμιο στα Σπάτα. Ετσι δε λύνεται το πρόβλημα της ανεργίας.

- Εσείς τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει για να ανατραπεί αυτή η κατάσταση;

- Χρειάζεται να θεσμοθετηθούν κίνητρα, όπως επίδομα παραμεθόριων περιοχών για όλους τους εργαζομένους και επιδότηση για τη μεταφορά των εμπορευμάτων, προκειμένου να πέσουν οι τιμές και να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια που μαστίζει το σαμιώτικο λαό. Πρέπει εξάλλου να καταργηθεί το "σπατόσημο" για μας. Είναι απαράδεκτο μια οικογένεια που θέλει να πάει για λόγους υγείας στην Αθήνα να χρειάζεται 100 χιλιάδες δρχ. Χρειάζονται κίνητρα για να έρθουν στο νησί υπάλληλοι, προκειμένου να στελεχώσουν τις υπηρεσίες. Στις τεχνικές υπηρεσίες Σάμου, Ικαρίας και Φούρνων εργάζονται τώρα μόλις τρεις άνθρωποι. Στην Επιθεώρηση Εργασίας εργάζεται μόνο ένας. Το ΙΚΑ δεν έχει γιατρούς και υπαλλήλους. Πρέπει ακόμα να αναγνωριστεί όλη η στρατιωτική θητεία ως συντάξιμος χρόνος.

Συνολικότερα είναι αναγκαίος ένας στρατηγικός αναπτυξιακός σχεδιασμός στα νησιά, που δε θα είναι στο γόνατο. Σχεδιασμός που δε θα τον επιβάλλει η ΕΕ, η οποία με κατευθυνόμενα έργα στοχεύει μόνο στην ανάπτυξη του τουρισμού για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών. Ο τουρισμός δεν πάει καλά. Εμείς δεν μπορούμε να περιοριστούμε σε αυτόν. Χρειάζεται ανάπτυξη του πρωτογενούς και του δευτερογενούς τομέα για να έχει κατ' αρχήν το νησί αυτάρκεια αγαθών. Σήμερα με τον πρώτο αποκλεισμό, λόγω άσχημων καιρικών συνθηκών, το νησί κινδυνεύει να πεινάσει.

- Στα μέσα του Μάη θα γίνει ειδική συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Τι περιμένετε από τη συνεδρίαση;

- Εμείς εκφράζουμε κραυγή αγωνίας και απόγνωσης καθώς έχουμε φτάσει σε οριακό σημείο. Στο νησί υπάρχουν 1.248 εγγεγραμμένοι άνεργοι και τριπλάσιοι μη εγγεγραμμένοι. Η ανεργία στους νέους φτάνει το 60%! Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο. Αν μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα δεν αρχίσουν να δημοπρατούνται έργα, δε δοθούν κίνητρα και δεν παρθούν μέτρα κατά της ακρίβειας, θα απαντήσουμε με γενικευμένη πανσαμιακή απεργία με τη συνεργασία των αγροτών και των επαγγελματοβιοτεχνών.

Θ. Μπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ