Σάββατο 20 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟ ΑΔΙΚΟ "ΚΙΝΗΤΗΡΙΑ ΔΥΝΑΜΗ"

Ενα διαρκές πολύχρονο αιματοκύλισμα. Οι πιο πολλοί χαμένοι όλα αυτά τα χρόνια είναι αθώοι. Ετσι γίνεται σχεδόν πάντα, όταν το ανθρώπινο αίμα μετατρέπεται σε ανωφέλευτη αξία. Οταν εφ' όσον "ποτίσει τα γεγονότα", είναι δύσκολο να διακριθεί ο ένοχος από τον αθώο, ο φταίχτης από το θύμα, ο ισχυρός από τον αδύναμο. Τότε είναι που προστίθεται και το πρόβλημα της "αυτοτέλειας του συγκεκριμένου", με όλη την ξεχωριστή του φόρτιση ή αφορμή και έτσι χάνεται η αρχή και δε διακρίνεται το τέλος... Και όμως είναι γνωστοί οι "μυλωνάδες" του φαύλου κύκλου της βίας, που, εφ' όσον κίνησαν με αδικία, μίσος και πάθη, τον τροχό του πολέμου, περιμένουν να εισπράξουν τα κέρδη.

Η κατάφωρη αδικία, που έγινε και γίνεται καθημερινά ενάντια στους αραβικούς λαούς και ιδιαίτερα ενάντια σ' αυτόν της Παλαιστίνης, ήταν η κινητήρια δύναμη όλων των γεγονότων μέχρι και σήμερα. Το άδικο, σε κάθε περίπτωση, από την εποχή που καταλήφθηκε η γη τους, μέχρι τώρα την επιχείρηση επιβολής της λεγόμενης "ειρηνευτικής διαδικασίας", επιβλήθηκε με τη γλώσσα των όπλων και της πιο στυγνής τρομοκρατίας. Τρομοκρατία, που ξεκίνησαν οι Ισραηλίτες στην περιοχή, τη μετέτρεψαν σε κρατική στη συνέχεια, εξυπηρετώντας κύρια τις εντολές των ΗΠΑ, και την ανέδειξαν σαν κύριο επίσημο διπλωματικό εργαλείο σήμερα, σε τέτοιο βαθμό που ο σημερινός πρωθυπουργός Σ. Πέρες, μέσα σε όλα, να "ποντάρει" στην εικόνα του σκληρού για να έχει και εκλογική επιτυχία. Τι και αν ανάμεσα στα νεκρά παιδιά στο βομβαρδισμένο καταυλισμό του ΟΗΕ ήταν και ένα μόλις τεσσάρων ημερών; Καλλιέργησαν μια κοινή γνώμη του μίσους ή, στην καλύτερη περίπτωση, μία ιδεολογία ότι το "δίκιο" είναι εκείνο που φέρει κρατικά οφέλη. Δέσμιοι, τώρα πια, "σκλάβοι στα δεσμά τους" και αυτών τους των αρχικών επιλογών και προετοιμασίας του κόσμου τους, είναι αδύνατον, γι' αυτούς τουλάχιστον που υπηρέτησαν αυτή την πολιτική, να κάνουν πίσω για μια αληθινά δίκαιη λύση. Αλλωστε, δεν έδειξαν ποτέ μέχρι σήμερα στις κρίσιμες περιπτώσεις μια τέτοια ειλικρινή διάθεση.

Αντίθετα, τουλάχιστον σε επίπεδο επίσημης κρατικής πολιτικής, προτίμησαν να έχουν για συνομιλητές, όχι τους γείτονές τους, αλλά τον ισχυρό συγκυριακό σύμμαχο, τις ΗΠΑ, που, για εντελώς δικούς τους σχεδιασμούς στην περιοχή, τη σπέρνουν με διχόνοια και την ποτίζουν με αίμα.

***

Σε αυτές τις συνθήκες, όπου το σπαθί της βίας κόβει στα μέτρα του ισχυρότερου και αποδίδει το δίκιο και το άδικο, ήταν επόμενες και οι παρενέργειες. Κανένας δε μιλούσε για φανατικούς μουσουλμάνους λίγα χρόνια πριν. Κανένας δεν υπολόγιζε τέτοιον παράγοντα στη διεθνή πολιτική σκηνή, απλούστατα γιατί δεν υπήρχε ή ήταν αμελητέα η παρουσία του. Αλλοι εξωθήθηκαν σε τέτοιες αδιέξοδες επιλογές, πνιγμένοι στην προδοσία και την έλλειψη ελπίδας. Αλλοι, γιατί, τυφλωμένοι από το μερικό, δεν μπορούσαν να διακρίνουν το γενικό ή δεν τους ενδιέφερε από ένα σημείο και μετά. Αλλοι, γιατί "ανοίγουν το κοράνι στα μέτρα τους", σύμφωνα με τις ταξικές, φυλετικές, εθνικές επιδιώξεις ή με οδηγό την παράδοση ή ακόμα τη φόρτιση της στιγμής. Κάτι τέτοιο, άλλωστε, συμβαίνει με όλα τα θρησκευτικά δόγματα, που κατά καιρούς και κατά συνθήκες παίρνουν, ανάλογα, προοδευτικό, συντηρητικό ή ακόμα και απόλυτα αντιδραστικό χαρακτήρα.

Αλλοι, τέλος, γιατί οι δυνατοί τούς ήθελαν κι αυτούς "των άκρων", για να μπορούν αποτελεσματικά να "μοιράζουν παιχνίδι" προς όφελός τους. Αυτή η τελευταία εκδοχή γίνεται ανάγλυφη, όταν σηκώσουμε τα μάτια στη διεθνή σκηνή και δούμε ότι ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός κατά περίπτωση τάχα δημιουργεί συμμαχίες ή ακολουθεί πολιτικές ενάντια στον "ισλαμικό κίνδυνο", ενώ σε άλλες περιπτώσεις τον ταϊζει σκανδαλωδώς μέχρι να "φουσκώσει", ακόμα και σε μορφή κρατικής οντότητας. Για παράδειγμα, για πρώτη φορά στην πρόσφατη ανθρώπινη ιστορία, επειδή τα σχέδια των ΗΠΑ βόλευαν, δημιουργείται κράτος στη Βοσνία, με μόνο ξεχωριστό γνώρισμα των Σέρβων κατοίκων του τη μουσουλμανική θρησκεία. Επίσης είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι οι τόσο παντοδύναμες και ικανότατες, κατά τ' άλλα, μυστικές υπηρεσίες και στρατιωτικές δυνατότητες των Αμερικανών δεν μπορούν να ανακαλύψουν τα στρατόπεδα της "Χεζμπολάχ" στην περιοχή της Βοσνίας. Και, άντε, αυτό δεν το μπορούν. Τι γίνεται με τους αξιωματούχους αυτής της οργάνωσης, που εκπαιδεύουν το μουσουλμανικό στρατό και τον προετοιμάζουν με έναν πολιτισμό και φανατική ιδεολογία σαν αυτή που είδαμε πρόσφατα στις τηλεοράσεις ή με τους υπερατλαντικούς μεγάλους οικονομικούς ενισχυτές της;

***

Δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει ο ιμπεριαλισμός. Θα σκέπτεται και θα ενεργεί πάντα με τον τρόπο που του υπαγορεύει η αχόρταγη φύση του. Ομως, οι λαοί μπορούν, με δικαιοσύνη, σύνεση και μαζικό αγώνα, να μη γίνονται "φτερά στον άνεμο" που τους φυσάει και ενωμένοι να ανατρέπουν τα σχέδιά του.

Παύλος ΑΛΕΠΗΣ

Ετσι γίνεται σχεδόν πάντα, όταν το ανθρώπινο αίμα μετατρέπεται σε ανωφέλευτη αξία. Οταν, εφ' όσον "ποτίσει τα γεγονότα", είναι δύσκολο να διακριθεί ο ένοχος από τον αθώο, ο φταίχτης από το θύμα, ο ισχυρός από τον αδύναμο. Τότε είναι που προστίθεται και το πρόβλημα της "αυτοτέλειας του συγκεκριμένου", με όλη την ξεχωριστή του φόρτιση ή αφορμή και έτσι χάνεται η αρχή και δε διακρίνεται το τέλος...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ