Σάββατο 20 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Απάντηση Βενιζέλου στον Κόκκινο για τον "τρομονόμο"

Η διάσταση απόψεων μεταξύ του υπουργού Δικαιοσύνης Ε. Βενιζέλου και του προέδρου του Αρείου Πάγου Β. Κόκκινου σε καίρια δικονομικά ζητήματα αναδείχτηκε γι' άλλη μια φορά χτες, στη διάρκεια της τακτικής συνέντευξης του υπουργού με τους δικαστικούς συντάκτες. Αιχμή του δόρατος, οι δηλώσεις του Β. Κόκκινου, μετά την τρομοκρατική επίθεση στο σπίτι του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Α. Σταθόπουλου, ότι "η ελληνική πολιτεία είναι καιρός να αναθεωρήσει τη στάση της έναντι εκείνων που περιφρονούν και παραβιάζουν βάναυσα τις αρχές της εννόμου τάξεως". Δηλώσεις έμμεσα επικριτικές προς την κυβέρνηση για την κατάργηση του "τρομονόμου".

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι δε γνωρίζει ακριβώς τις δηλώσεις του προέδρου του Αρείου Πάγου, ούτε τα συμφραζόμενα αυτών. Τόνισε, όμως, με σημασία ότι "η νομοθετική πολιτική δεν ανήκει στην αρμοδιότητα των δικαστικών αρχών, αλλά στην αρμοδιότητα της Βουλής και της κυβέρνησης που έχει τη νομοθετική πρωτοβουλία". Υπέθεσε, μάλιστα, ότι "ο κ. Κόκκινος μίλησε ως άτομο και όχι υπό την επίσημη ιδιότητά του".

Αναφερόμενος, ακολούθως, στο πρόβλημα της τρομοκρατίας, είπε ότι "απασχολεί την Ελλάδα, όπως και όλες τις χώρες και αντιμετωπίζεται με όλα τα δυνατά μέσα. Ουδείς, όμως - πρόσθεσε - διαμαρτυρήθηκε για ελλείψεις της ποινικής μας νομοθεσίας, της ουσιαστικής ή της δικονομικής. Το πρόβλημα δεν είναι η τιμωρία δραστών που συλλαμβάνονται και που κατηγορούνται αποδεδειγμένα για συμμετοχή σε παρόμοιες ενέργειες. Το πρόβλημα εντοπίζεται στο προηγούμενο στάδιο της σύλληψης, της αναζήτησης, στο στάδιο της έρευνας, όπου απαιτείται εκπαίδευση, εξοπλισμός, επιστημοσύνη, επαγγελματικότητα, εξειδίκευση. Μια αυστηρή ποινική νομοθεσία, ή μια κατάλυση των δικονομικών δικαιωμάτων, δεν οδήγησε πουθενά σε αποτελέσματα".Σχετικά με το θέμα των πρωταιτίων της δικτατορίας, ο υπουργός Δικαιοσύνης απέκλεισε το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί ειδική διάταξη στο νομοσχέδιο για το ποινικό σύστημα της χώρας, που θα αρχίσει να συζητείται την ερχόμενη Τετάρτη στη Διαρκή Κοινοβουλευτική Επιτροπή, λέγοντας ότι "η κράτησή τους δεν εξυπηρετεί τους συνήθεις σκοπούς του ποινικού σωφρονισμού. Εχει μια διάσταση πολιτειακή και ιστορική".

Για τις υιοθεσίες, τέλος, δήλωσε ότι υπάρχει νομοσχέδιο, με το οποίο αντικαθίσταται στο σύνολό της η νομοθεσία που τις διέπει και πως ο ίδιος ζήτησε από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να δώσει, εφ' όσον το κρίνει σκόπιμο, κάποιες ενιαίες και ειδικότερες κατευθύνσεις στις Εισαγγελίες του κράτους για τη διερεύνηση των διαφόρων καταγγελιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ