Σάββατο 20 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ιστορίες "Νόστου" απ' τη Σαλαμίνα

Η Θεραπευτική Κοινότητα σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο του Πειραιά, τους δήμους και τον ΟΑΕΔ επιχειρεί την επαγγελματική αποκατάσταση των απεξαρτημένων

Νόστος σημαίνει την επιστροφή στην πατρίδα. Ο "Νόστος" όμως της Σαλαμίνας σημαίνει την επιστροφή στη ζωή. Γιατί είναι η θεραπευτική Κοινότητα, με δυνατότητα φιλοξενίας 50 ατόμων, μέσα απ' την οποία επιχειρείται η απεμπλοκή απ' τις ψευδαισθήσεις του κόσμου των ναρκωτικών.

Τώρα ο "Νόστος" κάνει ένα ακόμα βήμα, σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο του Πειραιά (ΕΚΠ), τα ναυτεργατικά σωματεία, τους Δήμους Νίκαιας και Κορυδαλλού και τον ΟΑΕΔ: Επιχειρεί την επαγγελματική επανένταξη των απεξαρτημένων.

Χτες έγινε σύσκεψη στα γραφεία του ΕΚΠ για το θέμα αυτό. "Οταν 20 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη είναι άνεργοι και στην πλειοψηφία τους νέοι, τότε όλοι καταλαβαίνουμε ότι η επαγγελματική επανένταξη για την ομάδα πρώην εξαρτημένων ατόμων γίνεται ακόμα πιο δύσκολη. Αλλά θα προσπαθήσουμε",είπε ο Β. Γκιτάκος υπεύθυνος του τμήματος εκπαίδευσης της Θεραπευτικής Κοινότητας "Νόστος"."Θα πιέσουμε - τόνισε ο πρόεδρος του ΕΚΠ Γ. Μίχας - την κυβέρνηση και τον ΟΑΕΔ να βοηθήσει περισσότερο και μπορούμε από τη μεριά μας, σε συνεργασία με τους βιοτέχνες, να ζητήσουμε από τις εταιρίες της περιοχής του Πειραιά να βοηθήσουν και να εμπιστευτούν τα παιδιά που θέλουν να επανενταχτούν".

Η Λ. Κολλάρου,υπεύθυνη στο τμήμα επανένταξης, επισήμανε ότι πρώτος στόχος του προγράμματος είναι η σωματική και ψυχική απεξάρτηση καθώς και η κοινωνική επανένταξη των μελών της ώστε να γίνουν δημιουργικοί και ολοκληρωμένοι πολίτες που δεν ενσωματώνονται στο σύστημα αλλά συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση και την αλλαγή του. Στα πλαίσια των γενικών αυτών στόχων σχεδιάζεται η λειτουργία του πειραματικού προγράμματος "Μαρμάρινη Σαντάλα",που αφορά την κατασκευή ενός παραδοσιακού αλιευτικού σκάφους από τα μέλη της Κοινότητας, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ναυτικής Παράδοσης και τον Προικοννησιακό Σύνδεσμο, σε καρνάγιο της Σαλαμίνας. Το καρνάγιο αυτό φιλοδοξεί να αποτελέσει τη σημαντικότερη επιχειρηματική δραστηριότητα του προγράμματος.

Το πρόγραμμα της Θεραπευτικής Κοινότητας "Νόστος" είναι εθελοντικό και "στεγνό". Στα πλαίσια του προγράμματος λειτουργεί το Κέντρο Ενημέρωσης Πειραιά,που λειτουργεί από τον Αύγουστο του 1994 με στόχο την ενημέρωση, κινητοποίηση και προετοιμασία τους για θεραπεία. Το Θεραπευτικό Κέντρο "Νόστος" αποτελεί τη δεύτερη φάση του προγράμματος, όπου συντελείται η απεξάρτηση των χρηστών από φαρμακευτικές ουσίες το οποίο λειτουργεί από το Σεπτέμβρη του 1993 στα Σελήνια Σαλαμίνας. Το Κέντρο Κοινωνικής Επανένταξης Πειραιά αποτελεί την τελευταία φάση του προγράμματος. Το πρόγραμμα Οικογένειας Θεραπευτικής Κοινότητας "Νόστος" απευθύνεται στις οικογένειες των χρηστών μελών της Κοινότητας, με στόχο τη στήριξη της οικογένειας και τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεών της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ