Σάββατο 20 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ
Ιδιωτικό μαγαζί το Πνευματικό Κέντρο

Με παράθεση στοιχείων κατά παραγγελία και με αυθαίρετους ισχυρισμούς που υπηρετούν την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, η δημοτική αρχή αποφάσισε τη μετατροπή του Πνευματικού Κέντρου του δήμου σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Τη σχετική μελέτη υπογράφει το στέλεχος του "ΣΥΝ" Γ. Δραγασάκης

Με πρόσχημα την άσχημη οικονομική κατάσταση του δήμου και ισχυριζόμενη ότι θα εξασφαλίσει αρτιότερες υπηρεσίες στον πολιτιστικό τομέα με τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση του δημοτικού προϋπολογισμού, η δημοτική αρχή Καισαριανής προχωρά στη μετατροπή του Πνευματικού Κέντρου σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, δηλαδή σε μια επιχείρηση, ουσιαστικά, που θα λειτουργεί πλέον με βασικό κριτήριό της την εξασφάλιση κερδών. Επικαλούμενη την αδυναμία κάλυψης των πολιτιστικών δαπανών του Πνευματικού Κέντρου, την "ανώτερη ποιότητα" των υπηρεσιών που "εγγυάται" η εφαρμογή ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων στην παροχή τους, καθώς και τις γραφειοκρατικές διαδικασίες πρόσληψης εκπαιδευτών, η δημοτική αρχή έφερε στο προχτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο και εξασφάλισε κατά πλειοψηφία έγκριση οικονομικοτεχνικής μελέτης για τη μεταβολή της μορφής του Αιολικού Πνευματικού και Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Καισαριανής σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ).

Στους αγώνες απαντούν με συμβιβασμό

Το γεγονός αποκτά μια ξεχωριστή σημασία καθώς συμβαίνει στην ιστορική Καισαριανή, τη στιγμή που οι εργαζόμενοι στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στον οικονομικό στραγγαλισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που προτάσσει η Ευρωπαϊκή Ενωση και προωθεί η κυβέρνηση, ενάντι του κοινωνικού της ρόλου. Την πόλη που είχε δήμαρχο έναν Παναγιώτη Μακρή και στην οποία η σημερινή δημοτική αρχή επέλεξε το συμβιβασμό και την παραίτηση από κάθε προσπάθεια αντίστασης στα σχέδια που θέλουν την Αυτοδιοίκηση ένα μαγαζί εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων.

Η μελέτη που παρουσιάστηκε καταλήγει αυθαίρετα στο συμπέρασμα πως η μόνη λύση στις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει το Πνευματικό Κέντρο, είναι η ιδιωτικοποίηση! Οπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στη μελέτη, που συνέταξε το Γραφείο Οικονομικών Μελετών Γ. Δραγασάκη ΕΠΕ,με "βάση τις κατευθύνσεις της δημοτικής αρχής", μοχλό ανάπτυξης στην κατεύθυνση επίλυσης των προβλημάτων στις πολιτιστικές δραστηριότητες του δήμου, μπορεί να αποτελέσει η "σύσταση ΝΠΙΔ καθώς και η συνεργασία με άλλους φορείς, η δημιουργία κοινού φορέα με τη μορφή ανώνυμης εταιρίας ή κοινοπραξίας".

Στη μελέτη αποφεύγεται οποιαδήποτε αναφορά στο τεράστιο πολιτιστικό έργο που έχει ήδη παραχθεί, ιδιαίτερα μετά τη μεταπολίτευση, επί δημαρχίας Μακρή, όταν η πολιτιστική πολιτική ασκούνταν από το δήμο, πάντα στο πλευρό και με τη συμμετοχή των κατοίκων. Αντίθετα, με τη μελέτη τίθεται σε αμφισβήτηση η ποιότητα της δωρεάν παροχής υπηρεσιών και όπως σημειώνεται, κάπου στα ψιλά, στην έκθεση, "η απόφαση για μετατροπή του Πνευματικού Κέντρου σε ΝΠΙΔ στηρίζεται στην ανάγκη δημιουργίας πεποίθησης για τη σοβαρότητα του έργου".

Ο Π. Μακρής

Καταψηφίζοντας τη μελέτη, ο επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής Π. Μακρής, σημείωσε: "Δε δεχόμαστε αρμοδιότητες του δήμου να πάρουν οποιαδήποτε μορφή ιδιωτικοποίησης. Τέτοιες "λύσεις" εντάσσονται στην κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να μειώνονται, δηλαδή, συνεχώς οι κοινωνικές παροχές, ώστε να μετατραπούν τελικά οι δήμοι σε ανώνυμες επιχειρήσεις και να εθιστεί ο λαός στην αντίληψη ότι πρέπει να πληρώνει για κάθε κοινωνικό αγαθό. Την κατεύθυνση αυτή μπορεί να ανατρέψει η ΤΑ μόνο με συστηματική αντίσταση, ξεκινώντας από τη διεκδίκηση των παρακρατημένων από την κυβέρνηση πόρων και την ενίσχυσή της από τον κρατικό προϋπολογισμό". Οπως επίσης τόνισε ο ίδιος, οι λαοί βρίσκουν τρόπους να ψυχαγωγούνται και να δημιουργούν πολιτισμό, υπενθυμίζοντας το πολιτιστικό κίνημα που ανέπτυξε η προσφυγιά στην Καισαριανή, τη μαζικότητα της συμμετοχής στους πολλούς εξωραϊστικούς συλλόγους και τις πολιτιστικές εστίες που αναπτύχθηκαν.

Την αντίθεσή του στην απόφαση της δημοτικής αρχής εξέφρασε και το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εργαζομένων του δήμου, τονίζοντας σε ανακοίνωσή του ότι η απόφαση "ανοίγει το δρόμο για ιδιωτικοποιήσεις και ανατροπή του κοινωνικού ρόλου της Αυτοδιοίκησης, προσφέροντας πολιτισμό και μάθηση μόνο σε όσους πληρώνουν". Παρεμβαίνοντας στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων, Γ. Παπαγιάννης,τόνισε ότι τα όποια προβλήματα δεν πρέπει να λύνονται με ιδιωτικοποίηση. Αναφερόμενος στη μελέτη, είπε ότι περιέχει πολλά αναληθή στοιχεία, από τα οποία προκύπτει ότι μειώνονται οι εκδηλώσεις, οι επιχορηγήσεις και αυξάνονται μόνο οι εγγραφές, οι συνδρομές και η ημιανταποδοτική συμμετοχή. Από την πλευρά του ο δήμαρχος,Θ. Μπαρτζώκας, αρνήθηκε ότι έχει κάποια ευθύνη για τα ψευδή στοιχεία της μελέτης που ο ίδιος έφερε προς ψήφιση!

Χριστίνα ΔΙΑΜΑΝΤΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συγκεντρώσεις για τις τοπικές εκλογές (2006-03-15 00:00:00.0)
Συγκεντρώσεις για τις τοπικές εκλογές (2006-03-14 00:00:00.0)
«Οχι» στις ψεύτικες υποσχέσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ (2005-10-26 00:00:00.0)
Δραστηριότητες των ΚΟ του ΚΚΕ (2002-02-17 00:00:00.0)
Απότισαν φόρο τιμής (1998-08-01 00:00:00.0)
4ωρες στάσεις εργασίας από σήμερα (1996-05-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ