Σάββατο 20 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σε νέο δανεισμό ο ΟΣΕ

Μέτρα ασφαλείας απαιτούν οι εργαζόμενοι που χτες έκαναν συγκέντρωση στο σταθμό Θεσσαλονίκης

Σε νέο υπέρογκο δανεισμό 25 δισεκατομμυρίων δραχμών από ξένες τράπεζες προσέφυγε ο ΟΣΕ, για να αποπληρώσει μέρος των παλαιών δανείων, που ξεπερνούν τα 175 δισ. δρχ.!

Το δάνειο, που υπογράφτηκε με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου μεταξύ του ΟΣΕ και ομίλου 25 μεγάλων τραπεζών, με επικεφαλής τη γιαπωνέζικη "Μιτσουμπίσι", είναι 100 εκατομ. δολάρια (25 δισ. δρχ.) και θα αποπληρωθεί σε πέντε χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα 25 δισ. δρχ., στα ταμεία του ΟΣΕ "μπήκαν" μόνο τα 15 δισ. και τα υπόλοιπα παρακρατήθηκαν από την τράπεζα, για την εξόφληση παλαιών δανείων του Οργανισμού.

Σημειώνεται ότι για το 1996, ο ΟΣΕ πρέπει να καταβάλλει για τοκοχρεολύσια 47 δισ. δρχ., ενώ σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, τα έσοδα του Οργανισμού μέχρι τέλος του χρόνου, δε θα ξεπεράσουν τα 21 δισ. δρχ., έναντι 148 δισ. δρχ. που προϋπολογίζονται τα έξοδα. Δηλαδή και κατά τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις, το έλλειμμα του ΟΣΕ το 1996 αναμένεται να ξεπεράσει τα 127 δισ. δραχμές!

Ο Δημ. Καραπάνος,μέλος του ΔΣ του ΟΣΕ, που έχει διατελέσει και γενικός διευθυντής του Οργανισμού, εκτιμά ότι κυβέρνηση και διοίκηση εφαρμόζουν μια πολιτική "χρεοκοπίας, συρρίκνωσης και διάλυσης" των ελληνικών σιδηροδρόμων.

Μέτρα ασφαλείας ζητούν οι εργαζόμενοι

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χτες στις 10 π.μ. οι εργαζόμενοι του ΟΣΕ στον Επιβατικό Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης με αίτημα την αύξηση των μέτρων ασφάλειας στις αμαξοστοιχίες του Οργανισμού. Οι δύο βομβιστικές επιθέσεις που έγιναν τους δύο τελευταίους μήνες σε βαγόνια προερχόμενα από τη Βουλγαρία έχουν δημιουργήσει έντονο κλίμα ανησυχίας μεταξύ των υπαλλήλων του ΟΣΕ καθώς και στις δύο περιπτώσεις από σύμπτωση δε θρηνήσαμε ανθρώπινα θύματα.

Οι σιδηροδρομικοί από την πρώτη επίθεση του Φλεβάρη είχαν ζητήσει τη λήψη έκτακτων μέτρων ασφάλειας και ελέγχου, τουλάχιστον στα βαγόνια που προέρχονταν από το εξωτερικό αλλά όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια με τη δεύτερη βομβιστική ενέργεια που έγινε με πανομοιότυπο τρόπο με την πρώτη, τα όποια μέτρα λήφθηκαν ήταν ανεπαρκή. Ο Σύνδεσμος Σιδηροδρομικών Β. Ελλάδας κατηγορεί το υπουργείο Μεταφορών και τη διοίκηση του ΟΣΕ για αδιαφορία στις προτάσεις των εργαζομένων και αδράνεια απέναντι στους κινδύνους από μελλοντικές ανάλογες επιθέσεις.

Την ερχόμενη Τρίτη το διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου θα αποφασίσει αν θα πραγματοποιηθούν νέες κινητοποιήσεις, ενώ χτες μιλώντας στη συγκέντρωση ο πρόεδρος του ΣΣΒΕ Σάββας Πετρίδης επανέλαβε τις προτάσεις των εργαζομένων που αφορούν την πρόσληψη και εκπαίδευση απαραίτητου αριθμού φυλάκων για τους σταθμούς του ΟΣΕ, την περίφραξη όλων των χώρων στάθμευσης και τον επαρκή φωτισμό τους. Επίσης ζήτησε την αύξηση των περιπολιών της αστυνομίας και τη διακοπή των ανταποκρίσεων βαγονιών από τη Βουλγαρία.

Στη συγκέντρωση κλιμάκιο του ΕΚΘ εξέφρασε τη συμπαράστασή του στα αιτήματα των σιδηροδρομικών και κάλεσε τους αρμοδίους να υλοποιήσουν τις προτάσεις των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ